O μόλυβδος έχει συσχετιστεί με μια σειρά από νευρολογικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και με προβλήματα με τα νεφρά, το αίμα, το ανοσοποιητικό σύστημα και την αναπαραγωγική υγεία
Η μία μετά την άλλη ανακαλούνται οι συσκευασίες αλεσμένης κανέλας από τα σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ λόγω ανησυχιών ότι το δημοφιλές μπαχαρικό μπορεί να περιέχει μόλυβδο.
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων παρατείνει τον αρχικό συναγερμό που είχε εκδοθεί τον Ιούλιο ενώ στη λίστα των ανακλήσεων έχουν βρεθεί συνολικά 11 μάρκες.
Δείτε ακόμη: Ανακαλούνται 44.000 κουζίνες λόγω κινδύνου εγκαυμάτων και πυρκαγιάς
Ο FDA προειδοποίησε ότι η έκθεση σε αυτές τις συγκεντρώσεις μπορεί να είναι «μη ασφαλής», ιδιαίτερα για μωρά και μικρά παιδιά και συμβουλεύει τους καταναλωτές να πετάξουν αυτά τα προϊόντα αν τα έχουν ήδη αγοράσει.
Μάρκες κανέλας που ανακλήθηκαν
Τι προκαλεί ο μόλυβδος
Ο μόλυβδος είναι ένα φυσικό τοξικό μέταλλο που μπορεί να αντικαταστήσει το ασβέστιο στα οστά και τα δόντια μας και μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα μας για δεκαετίες μετά την αρχική έκθεση. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το βαρύ μέταλλο μπορεί να απελευθερωθεί πίσω στο αίμα μας.
Έχει συσχετιστεί με μια σειρά από νευρολογικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και με προβλήματα με τα νεφρά, το αίμα, το ανοσοποιητικό σύστημα και την αναπαραγωγική μας υγεία.
Διαβάστε ακόμη: Σκάρτοι οι αποχυμωτές μεγάλων εταιρειών – Εργαστηριακή δοκιμή
«Η βραχυπρόθεσμη έκθεση σε αυξημένο μόλυβδο θα μπορούσε να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα: πονοκέφαλο, κοιλιακό άλγος/κολικούς, έμετο, αναιμία», ανέφερε η FDA. «Η μακροχρόνια έκθεση σε αυξημένο μόλυβδο θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τα ακόλουθα πρόσθετα συμπτώματα: ευερεθιστότητα, λήθαργο, κόπωση, μυϊκούς πόνους ή μυϊκό τσούξιμο/κάψιμο, δυσκοιλιότητα, δυσκολία συγκέντρωσης/μυϊκή αδυναμία, απώλεια βάρους.
Η σοβαρότητα αυτών των επιδράσεων ποικίλλει ανάλογα με τη συγκέντρωση, τη συχνότητα και τη διάρκεια της έκθεσης. Εξαρτάται και από την ηλικία του καταναλωτή.
«Οι πολύ νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις από την έκθεση σε μόλυβδο λόγω του μικρότερου σωματικού τους μεγέθους και του γρήγορου μεταβολισμού και ανάπτυξής τους», ανέφερε ο FDA. «Τα υψηλά επίπεδα έκθεσης στον μόλυβδο στη μήτρα, τη βρεφική και την πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσουν σε νευρολογικές επιπτώσεις, όπως μαθησιακές δυσκολίες, δυσκολίες συμπεριφοράς και μειωμένο IQ».
Δείτε ακόμη: Το απλό κόλπο στο ψυγείο που κάνει κρέας, γάλα και τυρί να διαρκούν πολύ περισσότερο