15.8 C
Athens
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΚαρότα-Ντομάτες: Πως να τα κρατήσετε φρέσκα περισσότερες ημέρες

Καρότα-Ντομάτες: Πως να τα κρατήσετε φρέσκα περισσότερες ημέρες

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ιδιοκτήτης πιτσαρίας σε δίκη για παρουσία ποντικιών στο εστιατόριο

Αντιμετώπισε συνολικά 12 κατηγορίες που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων Ο Sameer Abass, από την Thurland Road, Oldham, εμφανίστηκε στο Bradford Magistrates’ Court στις 31 Οκτωβρίου, όπου ομολόγησε την ενοχή του σε 12 κατηγορίες για μη συμμόρφωση με τη διάταξη της ΕΕ σχετικά με την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων. Οι περισσότερες από τις

Καιρός: Έρχονται ισχυρά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές – Η Αττική στο επίκεντρο της κακοκαιρίας

Το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ αναφέρει πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για σήμερα Πέμπτη, θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, βαθμιαία

Καιρός: Τι είναι το φαινόμενο της «ψυχρής σταγόνας» που ισοπέδωσε την Ισπανία-Μπορεί να μας φτάσει

Πολύς λόγος γίνεται εσχάτως για το μετεωρολογικό φαινόμενο γνωστό στην Ισπανία ως «ψυχρή ή κρύα σταγόνα (gota fría)». Όπως αναφέρουν οι Ισπανοί ειδικοί είναι αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο, το οποίο έχει πλέον μετονομαστεί σε «DANA» και είναι υπεύθυνο για τις φονικές πλημμύρες και τις βιβλικές καταστροφές σε πολλά σημεία της χώρας. Ο στόχος της αλλαγής

Hμαθία: Φωτιά σε αποθήκη – Άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου σε αποθηκευτικό χώρο στην Ημαθία και συγκεκριμένα στην περιοχή Μελίκη. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν 6 πυροσβέστες με δύο υδροφόρα οχήματα. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο. Κατεσβέσθη #πυρκαγιά σε αποθηκευτικό χώρο, στην περιοχή Mελίκη Ημαθίας. Επιχείρησαν 6 #πυροσβέστες με 2

Ο ρόλος και η αξία των οχυρωματικών έργων στο σημερινό πεδίο της μάχης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τόλιας Μια από τις πλέον παραμελημένες πτυχές σε ό,τι έχει να κάνει με την μελέτη των αμυντικών θεμάτων από πλευράς του ειδικού Τύπου, έχει να κάνει με την αξία και τον ρόλο των οχυρωματικών έργων στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. Στάση εν μέρει αιτιολογημένη, καθώς στη σύγχρονη βιβλιογραφία απουσιάζουν σχετικές αναφορές, που
spot_imgspot_img

Πειραματική μελέτη για την παράταση της διάρκειας ζωής φρούτων και λαχανικών.

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολύ νερό και συνεχίζουν να αναπνέουν και μετά τη συγκομιδή τους. Ως εκ τούτου, συρρικνώνονται γρήγορα και υποβαθμίζονται σε ποιότητα εάν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή ή η συσκευασία είναι ανεπαρκής. Τα προϊόντα που δεν είναι συσκευασμένα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην απώλεια βάρους και το στέγνωμα και στεγνώνουν πολύ πιο γρήγορα σε υψηλές θερμοκρασίες αποθήκευσης. Η σωστή αποθήκευση και συσκευασία αυξάνει τη διάρκεια ζωής των φρούτων, των μούρων και των λαχανικών.

Οι επιστήμονες της Nofima, κορυφαίου ερευνητικού ινστιτούτου τροφίμων στη Νορβηγία, έχουν μελετήσει διαφορετικά λαχανικά για να δουν πώς αντιδρούν κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Η γενική συμβουλή για τη διατήρηση της ποιότητας είναι να αποθηκεύετε τα φρούτα, τα μούρα και τα λαχανικά σε χαμηλές θερμοκρασίες, περίπου 10°C ή σε ψυγείο στους 4°C περίπου. 

Ωστόσο δεν είναι όλα τα είδη λαχανικών εξίσου ευαίσθητα στο “στέγνωμα”. Οι ντομάτες, για παράδειγμα, είναι λιγότερο ευαίσθητες. Ωστόσο, η συσκευασία έχει προστατευτική δράση. Μειώνει τον κίνδυνο ζημιάς κατά το χειρισμό και τη μεταφορά. Η ζημιά είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι ντομάτες και άλλα λαχανικά αλλοιώνονται πιο γρήγορα.

Διαφορετικά λαχανικά απαιτούν διαφορετική αποθήκευση

«Μεταξύ άλλων, δοκιμάσαμε καρότα, κόκκινες πιπεριές, αγγούρια και ντομάτες. Τα καρότα, οι κόκκινες πιπεριές και τα αγγούρια διαρκούν περισσότερο όταν συσκευάζονται σε πλαστικό. Ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να αποθηκεύονται οι ντομάτες ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία», λέει η Hanne Larsen, ανώτερη επιστήμονας στη Nofima.

Διαφορετικά λαχανικά απαιτούν διαφορετική αποθήκευση. Τα καρότα διαρκούν περισσότερο όταν φυλάσσονται σε ψυγείο, ενώ οι ντομάτες, τα αγγούρια και οι πιπεριές επωφελούνται από την κρύα αποθήκευση (10 °C). Τα πλαστικά εμποδίζουν την απώλεια υγρασίας και διατηρούν τα προϊόντα σταθερά και τραγανά, αλλά τα υψηλά επίπεδα υγρασίας στο εσωτερικό του πλαστικού μπορούν να διεγείρουν την ανάπτυξη μικροβίων, ειδικά όταν αποθηκεύονται στους 10°C.

«Μπορεί επίσης να υπάρχουν διαφορές μεταξύ διαφορετικών ποικιλιών του ίδιου είδους λαχανικών. Τα ντοματίνια για παράδειγμα, έχουν σχετικά χοντρή φλούδα και μπορούν να αντέξουν την αποθήκευση για μεγάλο χρονικό διάστημα σε υψηλή θερμοκρασία πριν υποστούν σημαντική απώλεια βάρους. Οι ρομανικές ντομάτες έχουν μίσχους και είναι πιο ευαίσθητες στην ανάπτυξη μούχλας στους μίσχους υπό λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες αποθήκευσης», εξηγεί ο επιστήμονας της Nofima, Kjersti Aaby.  

Η αποθήκευση σε σουπερμάρκετ, έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά τη διάρκεια ζωής

Πολλά φρούτα και λαχανικά αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου στα καταστήματα. Αυτό έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα. Ακόμη και μια σύντομη περίοδος σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να «στρέψει» τα φρούτα και τα λαχανικά και να αυξήσει την αναπνοή. Αυτό μειώνει την ποιότητα και τη διάρκεια ζωής και αυξάνει τον κίνδυνο σπατάλης τροφίμων.

Για παράδειγμα, τα καρότα στεγνώνουν και συρρικνώνονται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου, ειδικά εάν δεν είναι συσκευασμένα σε πλαστικό. Οι επιστήμονες της Nofima αποθήκευσαν πολλές συσκευασίες καρότων υπό διαφορετικές συνθήκες για 21 ημέρες. 

«Κατά τη διάρκεια των 21 ημερών, τα καρότα που αποθηκεύτηκαν για τρεις ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου και χωρίς να συσκευαστούν σε πλαστικό έχασαν το 40% του βάρους τους, ενώ η απώλεια βάρους ήταν 19% για τα καρότα που αποθηκεύτηκαν σε κρύα θερμοκρασία καθ’ όλη τη περίοδο. Τα καρότα συσκευασμένα σε πλαστικό δεν έχασαν καθόλου από το βάρος τους, αλλά αυτά που είχαν αποθηκευτεί για τρεις ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου ήταν πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη σήψης και βλάστησης», λέει η Hanne Larsen. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img