15.8 C
Athens
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΑμυντική βιομηχανίαΑμερικανική Κοινότητα Πληροφοριών

Αμερικανική Κοινότητα Πληροφοριών

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ιδιοκτήτης πιτσαρίας σε δίκη για παρουσία ποντικιών στο εστιατόριο

Αντιμετώπισε συνολικά 12 κατηγορίες που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων Ο Sameer Abass, από την Thurland Road, Oldham, εμφανίστηκε στο Bradford Magistrates’ Court στις 31 Οκτωβρίου, όπου ομολόγησε την ενοχή του σε 12 κατηγορίες για μη συμμόρφωση με τη διάταξη της ΕΕ σχετικά με την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων. Οι περισσότερες από τις

Καιρός: Έρχονται ισχυρά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές – Η Αττική στο επίκεντρο της κακοκαιρίας

Το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ αναφέρει πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για σήμερα Πέμπτη, θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, βαθμιαία

Καιρός: Τι είναι το φαινόμενο της «ψυχρής σταγόνας» που ισοπέδωσε την Ισπανία-Μπορεί να μας φτάσει

Πολύς λόγος γίνεται εσχάτως για το μετεωρολογικό φαινόμενο γνωστό στην Ισπανία ως «ψυχρή ή κρύα σταγόνα (gota fría)». Όπως αναφέρουν οι Ισπανοί ειδικοί είναι αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο, το οποίο έχει πλέον μετονομαστεί σε «DANA» και είναι υπεύθυνο για τις φονικές πλημμύρες και τις βιβλικές καταστροφές σε πολλά σημεία της χώρας. Ο στόχος της αλλαγής

Hμαθία: Φωτιά σε αποθήκη – Άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου σε αποθηκευτικό χώρο στην Ημαθία και συγκεκριμένα στην περιοχή Μελίκη. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν 6 πυροσβέστες με δύο υδροφόρα οχήματα. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο. Κατεσβέσθη #πυρκαγιά σε αποθηκευτικό χώρο, στην περιοχή Mελίκη Ημαθίας. Επιχείρησαν 6 #πυροσβέστες με 2

Ο ρόλος και η αξία των οχυρωματικών έργων στο σημερινό πεδίο της μάχης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τόλιας Μια από τις πλέον παραμελημένες πτυχές σε ό,τι έχει να κάνει με την μελέτη των αμυντικών θεμάτων από πλευράς του ειδικού Τύπου, έχει να κάνει με την αξία και τον ρόλο των οχυρωματικών έργων στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. Στάση εν μέρει αιτιολογημένη, καθώς στη σύγχρονη βιβλιογραφία απουσιάζουν σχετικές αναφορές, που
spot_imgspot_img

Το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου σηματοδότησε το πέρασμα σε μια νέα εποχή. Το ισχυρό χτύπημα που δέχθηκαν οι Η.Π.Α εντός του εδάφους τους, για πρώτη φορά από τον Β’ Π.Π προκάλεσε ισχυρό σοκ στο σύστημα πληροφοριών και ασφαλείας που είχε μάθει να λειτουργεί με τον πνεύμα και τη νοοτροπία του ψυχροπολεμικού περιβάλλοντος. Αμέσως έγιναν αντιληπτοί οι περιορισμοί που διέκριναν το υπάρχον μοντέλο και ξεκίνησε η προσπάθεια αναπροσαρμογής του ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τις νεοεμφανιζόμενες απειλές. Μια από τις πολλές καινοτομίες που εισήχθησαν ήταν και αυτή της δημιουργίας του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας (Homeland Security Department) που στην ουσία ενοποιούσε όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες πληροφοριών, ασφαλείας και διαχείρησης κρίσεων.

Αποστολή

 Κύρια αποστολή ήταν και παραμένει η προστασία του εδάφους των Η.Π.Α από τρομοκρατική επίθεση. Το Υπουργείο Εσωτερικής ασφαλείας όμως παρά τον τίτλο του δεν περιορίζεται σε καθήκοντα εσωτερικής ασφαλείας αλλά η σφαίρα καθηκόντων του επεκτείνεται και στην γενική προστασία των ΗΠΑ εντός, επί αλλά και εκτός των συνόρων του σε πολιτικά πάντα πλαίσια. Σύμφωνα με τον Peter Andreas, στρατηγικό αναλυτή, η δημιουργία του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας καθιστούσε ευατόν την μεγαλύτερη κυβερνητική αναδιοργάνωση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την πιο δομική αναδιοργάνωση ομοσπονδιακών υπηρεσιών από την εποχή της Πράξης Εθνικής Ασφαλείας του 1947 η οποία ενέταξε όλα τα διαφορετικά στρατιωτικά υπουργεία υπό το Υπουργείο Άμυνας και δημιούργησε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών(CIA). Το Υπουργείο Εσωτερικής ασφαλείας επίσης κατέχει το μοναδικό προνόμιο να θέτει και να ενοποιεί υπό την διοικητική του ομπρέλα 22 κυβερνητικές υπηρεσίες σ’έναν μοναδικό οργανισμό. Με 240.000 υπαλλήλους το Υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας είναι το τρίτο σε μέγεθος υπουργείο της κυβέρνησης των Η.Π.Α μετά τα υπουργεία Άμυνας και Υποθέσεων Βετεράνων. Ο προϋπολογισμός του για το οικονομικό έτος 2013 προβλέπει την διάθεση 60.8 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

Μια άλλη καινοτομία αφορούσε την θέσπιση της θέσης του Εθνικού Διευθυντή Πληροφοριών( National Intelligence Director ), υπαγώμενου απευθείας στον πρόεδρο των Η.Π.Α με αποστολές:

1)Να λειτουργεί ως πρωτεύων σύμβουλος του Προέδρου,του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και του Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφαλείας σχετικά με θέματα πληροφοριών αφορούντα την εθνική ασφάλεια.

2)Να λειτουργεί ως ο επικεφαλής της δεκαεξαμελούς κοινότητας πληροφοριών.

3)Να διευθύνει και να επιβλέπει το Εθνικό Πρόγραμμα Πληροφοριών.

Στο Εθνικό Διευθυντή Πληροφοριών υπάγεται το Γραφείο του Εθνικού Διευθυντή Πληροφοριών( Office of National Intelligence Director ).

Σύμφωνα με την νομοθετική πράξη του 2004 συστάθηκε το γραφείο του Διευθυντή Εθνικών πληροφοριών προκειμένου να τον συνδράμει στο έργο του.Το γραφείο απασχολεί συνολικά 1.500 υπαλλήλους και απορροφά σε ετήσια βάση περί τα 49,8 δισεκατομμύρια δολλάρια τα οποία και διαμοιράζει στις υπηρεσίες πληροφοριών.

Το γραφείο στην ουσία αναλαμβάνει το δύσκολο ρόλο της σύντμησης των παρεχόμενων από τις συγκροτούσες υπηρεσίες πληροφοριών πληροφορίες ώστε να παρασχεθεί ενοποιημένη εικόνα στον εκάστοτε διευθυντή. Για να φέρει εις πέρας την απαιτητική αποστολή διαθέτει έξι κέντρα και 15 γραφεία τα οποία υποστηρίζουν τον διευθυντή στην διεκπαιραίωση των υποχρεώσεων του. Τα έξι κέντρα είναι τα ακόλουθα:

1)Η υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Πληροφοριών

2)Το περιβάλλον Διαμοιρασμού Πληροφοριών

3)Το Εθνικό Κέντρο Αντι-διάδοσης Όπλων μαζικής καταστροφής.

4)Το Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας

5)Το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών

6)Το Γραφείο της Εθνικής Αρχής Αντικατασκοπείας

CIA

Αναμφίβολα η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών με την μεγαλύτερη φήμη εντός και εκτός των Η.Π.Α δεν είναι άλλη από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών(CIA). Η CIA ιδρύθηκε το 1947 με την πράξη Εθνικής Ασφαλείας  διαδεχόμενη το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών(OSS) που είχε συσταθεί στον Β’ ΠΠ για να υποστηρίξει τις αμερικανικές προσπάθειες συλλογής πληροφοριών σε εχθρικό έδαφος. Από τη στιγμή της ιδρύσεως της η υπηρεσία ενεπλάκη με θέματα αφορούντα αποκλειστικά την εθνική ασφάλεια των Η.Π.Α, πάντα σε αποστολές στο εξωτερικό καθώς βρίσκεται σε ισχύ συνταγματικός περιορισμός για την δράση της εντός του εδάφους των Η.Π.Α προκειμένου να μην θίγονται τα συνταγματικά δικαιώματα των αμερικάνων πολιτών. Εξαίρεση αποτελούν τα κέντρα στρατολόγησης της στα πανεπιστήμια όπου συχνά φοιτούν ξένοι φοιτητές. Η έδρα της βρίσκεται το Λάνγλεϋ της Βιρτζίνια λίγα χιλιόμετρα δυτικά της Ουάσινγκτον. Υπάγεται απευθείας στο Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών (παλιότερα υπάγοταν απευθείας στον πρόεδρο των Η.Π.Α) με αποστολή να παράσχει εκτιμήσεις πληροφοριών αφορούντες την εθνική ασφάλεια προς κυβερνητικούς λήπτες αποφάσεων. Η συλλογή πληροφοριών διεξάγεται από πολιτικούς πράκτορες πολλούς από τους οποίους είναι εκπαιδευμένοι να αποφεύγουν περίπλοκες τακτικές καταστάσεις.. Η CIA συχνά επιβλέπει και ορισμένες φορές εμπλέκεται σε επιχειρησιακές και συγκαλλυμένες επιχειρήσεις  κατ’απαίτηση του Προέδρου των Η.Π.Α. Συχνά όταν οργανώνονται τέτοιες επιχειρήσεις φέρνονται εις πέρας από τις Ένοπλες Δυνάμεις ενώ η CIA ασκεί απλώς την γενική εποπτεία. Παρόλο που η συλλογή πληροφοριών και η εξαγωγή εκτιμήσεων είναι η κύρια ενασχόληση της, η υπηρεσία έχει συστήσει τακτικές υποδιευθύνσεις για να διαχειρίζονται επείγουσες επιχειρήσεις επί πεδίου που απαιτούν την εξουδετέρωση κάποιας απειλής ή όπλου.

Αμερικανική Κοινότητα Πληροφοριών

Ένας ακόμη ρόλος για τον οποίο η CIA έχει κατηγορηθεί είναι η άσκηση πολιτικής επιρροής επί χωρών που άπτονται των αμερικανικών εθνικών συμφερόντων, με πλειάδα μέσων, μεθόδων και πρακτικών. Πιο συγκεκριμένα η πανάρχαια τέχνη της εσωτερικής διάβρωσης και υπονόμευσης που αναφέρονται στο βιβλίο του μεγάλου Κινέζου στρατηγιστή Σουν Τζου χρησιμοποιείται κατά κόρον. Στόχος δεν είναι άλλος από την σταδιακή αλλοίωση και κάμψη της διάθεσης του στόχου-ενδιαφέροντος να αντισταθεί εξασφαλίζοντας έτσι τα εθνικά συμφέροντα των Η.Π.Α.

Ο αριθμός υπαλλήλων της CIA είναι απόρρητος αλλά υπολογίζεται γύρω στους 20.000 όλων των κατηγοριών. Απόρρητος είναι επίσης και ο ετήσιος προϋπολογισμός της με μυστικά κονδύλια να κατευθύνονται στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης, της εξαγοράς πληροφοριοδοτών και γενικότερα συνεργατών, της χρηματοδότησης συγκαλλυμένων επιχειρήσεων κτλ.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η CIA διαθέτει εκτελεστικό γραφείο και τέσσερις μεγάλες διευθύνσεις.Πιο συγκεκριμένα διαθέτει:

1)Τη Διεύθυνση Συλλογής Πληροφοριών, υπεύθυνη εκτός των άλλων για την ανάλυση και επεξεργασία των εισερχόμενων πληροφοριών.

2)Την Εθνική Υπηρεσία Συγκαλλυμένων Επιχειρήσεων(National Clandestine Service), παλιότερα γνωστή ως Διεύθυνση Επιχειρήσεων η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της συγκαλλυμένης συλλογής πληροφοριών και της συγκαλλυμένης δράσης.

3)Την Διεύθυνση Υποστήριξης

4)Την Διεύθυνση Επιστήμης και Τεχνολογίας

Ο διευθυντής Της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αναφέρει απευθείας το Εθνικό διευθυντή πληροφοριών. Στην πράξη είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της υπηρεσίας ασκώντας γενικά καθήκοντα που άπτωνται της γενικότερης πολιτικής της υπηρεσίας, με τα επιχειρησιακά θέματα να βρίσκονται υπό τον ουσιαστικό έλεγχο του Βοηθού Διευθυντή. Η CIA τελεί υπό την εποπτεία του Κογκρέσου προκειμένου να αποφευχθούν υπερβολές και παρατυπίες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της κάτι που δεν γίνεται πάντοτε κατορθωτό.

Αρχίζοντας από τη Διεύθυνση Πληροφοριών πρέπει να επισημάνουμε κάποια πράγματα.Η Υπηρεσία έχει επιλέξει ένα μεικτό μοντέλο συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών με κριτήρια τόσο γεωγραφικά όσο και κατά κατηγορία μορφών απειλής.Πιο συγκεκριμένα είναι οργανωμένη σε 4 γεωγραφικές αναλυτικές ομάδες,6 ομάδες διαεθνικών θεμάτων και δύο μονάδες υποστήριξης.

Υπάρχει ένα Γραφείο αφιερωμένο στο Ιράκ να γεωγραφικά Γραφεία που καλύπτουν:

1)Το Γραφείο Αναλύσεων Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής

2)Το Γραφείο Ανάλυσης Νότιας Ασίας

3)Το Γραφείο Ανάλυσης Ρωσίας και Ευρώπης

4)Το Γραφείο Ανάλυσης Ασίας,Ειρηνικού, Λατινικής Αμερικής και Αφρικής

.Οι Διαεθνικές ομάδες περιλαμβάνουν:

1)Το Γραφείο Ανάλυσης Τρομοκρατίας που υποστηρίζει το Εθνικό Αντιτρομοκρατικό κέντρο του Γραφείου Του Εθνικού Διευθυντή Πληροφοριών.

2)Το Γραφείο Διαεθνικών θεμάτων προλαμβάνει υπάρχουσες και ξαφνικά εμφανιζόμενες απειλές για την ασφάλεια των Η.Π.Α και παρέχει σε διαμορφωτές πολιτικής,στρατηγικούς σχεδιαστές και υπεύθυνους επιβολής του νόμου με δεδομένα απαιτούμενα για την διεκπεραίωση του έργου τους.

3)Το Κέντρο Εγκλήματος και Ναρκωτικών της CIA

4)Το Κέντρο Πληροφοριών,Μη Διάδοσης και Ελέγχου όπλων

5)Η Ομάδα του Κέντρου Ανάλυσης Αντικατασκοπείας εξακριβώνει και αναλύει τις προσπάθειες ξένων οντοτήτων πληροφοριών που δρουν κατά των συμφερόντων των Η.Π.Α.Εργάζονται από κοινού με προσωπικό του FBI για λογαριασμό του Εθνικού Γραμματέα Αντικατασκοπείας του Διευθυντή εθνικών πληροφοριών.

6)Η Ομάδα του Κέντρου Ανάλυσης Πληροφοριών διαχειρίζεται απειλές κατά των πληροφοριακών συστημάτων των Η.Π.Α.Η μονάδα υποστηρίζει τις δραστηριότητες του DNI.

Αξίζει να σταθούμε λίγο περισσότερο στην Εθνική Υπηρεσία Συγκαλλυμένων Επιχειρήσεων καθώς αυτή αποτελεί στην ουσία τον επιχειρησιακό βραχίονα της CIA. Παλιότερα γνωστή ως Διεύθυνση Επιχειρήσεων έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της εκτέλεσης πολιτικά και διπλωματικά λεπτών και ευαίσθητων απσοτολών που απαιτούν ειδικά τακτικά και επιχειρησιακά προσόντα και χαρακτηριστικά. Διαθέτει το Συγκρότημα Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Group) που υπάγεται διοικητικά στην Διεύθυνση Ειδικών Δραστηριοτήτων (Special Activities Division) που πλέον έχει αλλάξει ονομασία και ονομάζεται Κέντρο Ειδικών Δραστηριοτήτων (Special Activities Center) και διατηρεί στενή επαφή με την Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η συγκεκριμένη διεύθυνση έχει δραστηριοποιηθεί στο παρελθόν σε διάφορα σημεία του πλανήτη όπου διακυβεύονται αμερικανικά εθνικά συμφέροντα και έχει αναλάβει συγκαλλυμένη δράση σε συνθήκες όπου η ευθεία ανάμιξη του αμερικανικού κράτους δεν είναι επιθυμητή. Στελεχώνεται από στρατολογημένα μέλη πρώην στελέχη των ειδικών επιχειρήσεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και είναι σε θέση να αναλάβει δράση σε ευρύ φάσμα αποστολών στις οποίες πρόσφατα προσθέθηκε και ο κυβερνοπόλεμος. Το συγκρότημα πολιτικής δράσης (Political Action Group) της SAD είναι επιφορτισμένο με τις Ψυχολογικές Επιχειρήσεις,την άσκηση πολιτικής επιρροής και τον οικονομικό πόλεμο. Τακτικές μονάδες εντός της SAD είναι επίσης ικανές να φέρνουν εις πέρας συγκαλλυμένες πολιτικές επιχειρήσεις (π.χ δολοφονία κάποιου σημαίνοντος πολιτικού προσώπου). Μια μεγάλου μεγέθους συγκαλλυμένη επιχείρηση συναποτελείται συνήθως από στοιχεία όλων αυτών των κατηγοριών και δύναται να συνοδεύεται από παραστρατιωτικές επιχειρήσεις. Γενικά η SAD αναλαμβάνει μεγάλο μέρος του αγώνα υπονόμευσης και αποσταθεροποίησης μη φιλικά διακείμενων προς τις Η.Π.Α καθεστώτων και κυβερνήσεων από κοινού με επιλεγμένα στελέχη της κοινότητας Ειδικών Επιχειρήσεων. Ευνόητο είναι πως δεν φέρνουν διακριτικά ή ταυτότητες που μπορούν να προδώσουν την παρουσία τους ενώ σε περίπτωση αποκάλυψης και σύλληψης τους η αμερικανική κυβέρνηση θα αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη. Το Συγκρότημα Ειδικών Επιχειρήσεων θεωρείται το πλέον απόρρητο μέσα στο αμερικανικό οικοδόμημα άμυνας και ασφάλειας και οι σχετικές πληροφορίες σχετικά με τη δράση του είναι ελάχιστες και άκρως διαβαθμισμένες.

FBI

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών(Federal Bureau of Investigation) είναι μια κυβερνητική υπηρεσία ανήκουσα στο Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης αρμόδιο για θέματα τόσο εξιχνίασης εγκλημάτων όσο για θέματα εσωτερικής ασφαλείας. Επίσης είναι επιφορτισμένο με την διερεύνηση εγκλημάτων σε καταυλισμούς των γηγενών αμερικάνων(Ινδιάνων). Το FBI έχει αρμοδιότητα διερεύνησης άνω των 200 κατηγοριών ομοσπονδιακών εγκλημάτων.

Το γραφείο συνεστήθη το 1908 σαν Γραφείο Ερευνών και απέκτησε τη σημερινή του ονομασία το 1935. Το αρχηγείο του βρίσκεται το κρίριο Edgar Hoover στην Ουάσινγκτον. Το FBI διαθέτει 56 επιχειρησιακά γραφεία σε όλες τις κύριες πόλεις των Η.Π.Α και πάνω από 400 περιφερειακές υπηρεσίες σε μικρότερες πόλεις και περιοχές εντός της αμερικανικής επικράτειας. Περισσότερα από 50 διεθνή γραφεία ενυπάρχουν σε αμερικανικές πρεσβείες και προξενεία παγκοσμίως. Με προσωπικό περί τους 36.000 υπαλλήλους και ετήσιο προϋπολογισμό της τάξης των 8,1 δις δολλαρίων(στοιχεία 2012) αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό κρίκο του αμερικανικού οικοδομήματος ασφαλείας.

Seal Of The Federal Bureau Of Investigation.svg

Το FBI είναι οργανωμένο σε πέντε επιχειρησικακούς κλάδους και στο γραφείο του Διευθυντή το οποίο ελέγχει τα περισσότερα διοικητικά γραφεία. Ένας εκτελεστικός βοηθός διευθυντή ελέγχει κάθε κλάδο. Κάθε κλάδος με τη δειρά του χωρίζεται σε γραφεία και διευθύνσεις με επικαφαλής βοηθό διευθυντή. Οι διάφορες διευθύνσεις χωρίζονται σε υποκλάδους. Στους υποκλάδους ενυπάρχουν διάφοροι τομείς.

Οι πέντε επιχειρησιακοί κλάδοι του FBI είναι οι ακόλουθοι:

1)Ο Κλάδος Εθνικής Ασφαλείας

2)Ο Κλάδος εγκλήματος,ηλεκτρονικής δίωξης,αντίδρασης και υπηρεσιών

3)Ο Κλάδος επιστήμης και τεχνολογίας

4)Ο Κλάδος πληροφοριών και τεχνολογίας

5)Ο Κλάδος προσωπικού

Θα σταθούμε λίγο περισσότερο στον Κλάδο Εθνικής Ασφαλείας καθώς αυτός αναλαμβάνει το έργο της αναχαίτησης κατασκοπευτικών δραστηριοτήρων εντός του αμερικανικού εδάφους καθώς και της παρακολούθησης και αποτροπής τρομοκρατικών επιθέσεων.

Ο κλάδος δημιουργήθηκε από τον μετασχηματισμό και διοικητική ενοποίηση διαφορετικών μονάδων εθνικής ασφαλείας και πληροφοριών του FBI. Πιο συγκεκριμένα συγκροτείται από:

α)Την Διεύθυνση Αντικατασκοπείας

β)Την Διεύθυνση Αντιτρομοκρατίας

γ)Την Διεύθυνση Πληροφοριών

δ)Την Διεύθυνση όπλων μαζικής καταστροφής

ε)Το Κέντρο παρακολούθησης τρομοκρατίας

Η Διεύθυνση Αντικατασκοπείας έχει καθήκον την προστασία των Η.Π.Α από εχθρική κατασκοπευτική δραστηριότητα με σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό της. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός του προσωπικού της και η χρηματοδότηση της έχουν αυξηθεί σημαντικά, συνέπεια τόσο των τρομοκρατικών επιθέσων της 11ης Σεπτεμβρίου όσο και της επαναδραστηριοποίησης παλιών απειλών(βλ. Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες) και της εμφάνιση νέων (βλ. Κινέζικες μυστικές υπηρεσίες).

Αποτελείται από τέσσερις κλάδους:

1)Τον Τομέα αντικατασκοπείας με αποστολής την παρακολούθηση της δραστηριότητας ξένων μυστικών υπηρεσιών

2)Το Κέντρο Μη-Διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής με αποστολή την παρακολούθηση, εντοπισμό και αποτροπή της πρόσβασης σε όπλα μαζικής καταστροφής από άτομα και ομάδες, ανεξάρτητα ή υποστηριζόμενα από ξένα κράτη.

3)Τον Τομέα Στρατηγικής Αντικατασκοπείας με ρόλο τον συντονισμό και διασύνδεση των πηγών και υποδομών αντικατασκοπείας του FBI με την υπόλοιπη κοινότητα πληροφοριών.

4)Την Μονάδα Οικονομικής κατασκοπείας με αποστολή την αναχαίτηση της οικονομικής κατασκοπείας.

Εξαιρετικής σημασίας ρόλο εντός του Κλάδου Εθνικής Ασφαλείας καταλαμβάνει η Διεύθυνση αντιτρομοκρατίας η οποία ειδικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έχει γιγαντωθεί και αναγνωριστεί ως μια από τις κύριες γραμμές άμυνας αναχαίτησης τρομοκρατικών επιθέσων στο εσωτερικό της χώρας. Η Διεύθυνση αντιτρομοκρατείας  διερευνά τις τρομοκρατικές απειλές εντός του εδάφους των Η.Π.Α, παρέχει πληροφορίες για τρομοκράτες  έξω από τα σύνορα της χώρας και  γενικά παρακολουθεί την τρομοκρατική δραστηριότητα διεθνώς.

Η διοικητική της διάρθωση περιλαμβάνει 4 κλάδους:

α)Τον Πρώτο Κλάδο Επιχειρήσεων

β)Το Δεύτερο Κλάδο Επιχειρήσεων

γ)Τον Κλάδο Αναλύσεων

δ)Το Κλάδο Επιχειρησιακής Υποστήριξης

Ο Πρώτος Επιχειρησιακός Κλάδος αποτελείται από 2 τομείς:τον διεθνή Τομέα Επιχειρήσεων τρομοκρατίας Ι και τον  διεθνή Τομέα Επιχειρήσεων τρομοκρατίας ΙΙ. Ο πρώτος καλύπτει τη δραστηριότητα τη σχετιζόμενη με την Αλ-Κάϊντα τόσο στην επικράτεια των Η.Π.Α όσο και διεθνώς. Ο δεύτερος επικεντρώνει την επιχειρησιακή του προσοχή σε τέσσερις ομάδες:τις Παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις, την διασύνδεση Ιράν και Χεζμπολλάχ, τις τρομοκρατικές ομάδες σε Ιράκ, Λιβύη και Συρία και άλλες διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Επιχειρησιακός Κλάδος ΙΙ περιλαμβάνει στις τάξεις του τρεις τομείς:τον τομέα Όπλων Μαζικής Καταστροφής και εσωτερικής τρομοκρατίας, τον τομέα εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών και τον τομέα Επιχειρήσεων Χρηματοδότησης τρομοκρατικών λειτουργιών.

Ο Κλάδος Αναλύσεων περιλαμβάνει δύο τομείς: τον τομέα ανάλυσης αντιτρομοκρατίας και τον τομέα Αναφοράς Τρομοκρατικών δρασεων και απαιτήσεων. Ο Κλάδος περιλαμβάνει επίσης μια μονάδα Στρατηγικής ανάλυσης και αξιολόγησης και μονάδα παραγωγής και εκδόσεων.

Ο Κλάδος Επιχειρησιακής Υποστήριξης διαχειρίζεται τους πόρους της οικείας Διεύθυνσης, αποτελώντας στην ουσία τον συνδετικό κρίκο στην αλυσίδα επικοινωνίας με άλλες υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας που συγκροτούν τις Κοινές Ομάδες Κρούσης Αντιτρομοκρατίας.

Πέραν των παραπάνω το FBI διαθέτει και ειδικές μονάδες επέμβασης αστυνομικού χαρακτήρα όπως η Ομάδα Διάσωσης Ομήρων(HRT) και τις κατά τόπους ομάδες SWAT(Special Weapons and Tactics) που έχουν σαν στόχο να συνδράμουν τις τοπικές αστυνομικές αρχές σε έκτακτες περιπτώσεις. Από τις 56 συνολικά τοπικές ομάδες SWAT οι 9 χαρακτηρίζονται ως “ενισχυμένες”(enchanced) διαθέτουσες επιπλέον προσωπικό, καλύτερη εκπαίδευση, πρόσβαση σε πιο εξεζητημένο εξοπλισμό και αποστολή την υποστήριξη της HRT αν απαιτηθεί.

NSA

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας είναι η υπηρεσία παρακολούθουσης τηλεπικοινωνιών του Αμερικανικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με κύρια αποστολή την παρακολούθηση και την ανάλυση ξένων τηλεπικοινωνιών και πληροφοριακών συστημάτων καθώς και της προστασίας των τηλεπικοινωνιακών και πληροφοριακών συστημάτων της αμερικανικής κυβέρνησης. Η NSA λόγω της ευαίσθητης φύσης της αποτελεί κομβικό συστατικό της κοινότητας πληροφοριών των Η.Π.Α. Η Κεντρική Υπηρεσία Ασφαλείας είναι μια υπο-υπηρεσία εντός των κόλπων της NSA με στόχο την τον συντονισμό της δράσης της NSA και των άλλων στρατιωτικών υπηρεσιών συλλογής πληροφοριών δια κρυπταναλυτικών μέσων και μεθόδων. Ο διευθυντής της NSA λειτουργεί επίσης ως διοικητής της Διοίκησης Κυβερνοπολέμου των Η.Π.Α και αρχηγός της Κεντρικής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Δια νόμου η αρμοδιότητα της NSA στη συλλογή πληροφοριών εντός των συνόρων είναι περιορισμένη ωστόσο έχουν κατά καιρούς σημειωθεί παρατυπίες στην άσκηση των καθηκόντων της. Το αρχηγείο της βρίσκεται στο Fort Meade της πολιτείας του Μαίρυλαντ ενώ τόσο ο αριθμός του προσωπικού της όσο και ο ετήσιος προϋπολογισμός της είναι απόρρητα.

Seal Of The U.s. National Security Agency.svg

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας ιδρύθηκε στις 13 Ιουνίου του 1952 ως το διάδοχο σχήμα της Υπηρεσία Ασφαλείας των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εν λόγω υπηρεσία υπάγοταν απευθείας στον Αρχηγό του Μεικτού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων με αποστολή να διευθύνει τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικής και τηλεπικοινωνιακής κατασκοπείας των Αμερικανικών μονάδων στρατιωτικής συλλογής πληροφοριών. Ωστόσο γρήγορα έχουν αντιληπτά τα μειονεκτήματα που την χαρακτήριζαν:ανεπαρκή ισχύ και έλλειψη συγκεντρωτικής διοίκησης στην άσκηση των καθηκόντων της.  Αποφασίστηκε έτσι η μετεξέλιξη της σε μια υπηρεσία με ευρύτερα πλαίσια δράσης με ικανότητα συντονισμού σε ανώτατο εθνικό επίπεδο. Όπως φαίνεται και από την αλλαγή της ονομασίας της η υπηρεσία δεν περιορίζεται σε καθαρά στρατιωτικά πλαίσια αλλά έχει επεκτείνει τη δραστηριότητα της σε ευρύτερο τομέα καθηκόντων και εκτός στρατεύματος.  Αρχικά η υπηρεσία ενεπλάκη στην παρακολούθηση της απειλής που συνιστούσε η Σοβιετική Ένωση στα πλαίσια της ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Σταδιακά επέκτεινε τη δραστηριότητα της όπου διακυβεύοταν τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα. Με τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου εστιάσθηκε στην αντιμετώπιση της αναδυόμενης εκείνη την εποχή απειλής της τρομοκρατίας ενώ μετά την 11η Σεπτεμβρίου ανέλαβε ενισχυμένο ρόλο εντός του αμερικανικού οικοδομήματος άμυνα και ασφάλειας. Παράλληλα συνεχίζει τον κλασικό της ρόλο της υποκλοπής πληροφοριών στρατιωτικού και πολιτικού χαρακτήρα από κράτη-δρώντες του διεθνούς συστήματος έχοντας να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες αλλά και αποτυχίες με χαρακτηριστικότερη αυτή της σύλληψης του πληρώματος του κατασκοπευτικού σκάφους Pueblo από Βορειοκορεατικά σκάφη τον Ιανουάριο του 1968.

Η Υπηρεσία χωρίζεται σε δύο σημαντικούς τομείς:την Διεύθυνση SIGINT(Signals Intelligence) που παρέχει πληροφορίες υποκλαπείσθες από εξωτερικά κράτη/φορείς/πρόσωπα και την Διεύθυνση Εξασφάλισης Πληροφοριών που προστατεύει τα αμερικανικά συστήματα πληροφοριών από εχθρικές απόπειρες υποκλοπής. Έχουμε δηλαδή μια ξεκάθαρη διάκριση αρμοδιοτήτων με την πρώτη να έχει “επιθετικό” και την δεύτερη “αμυντικό” προσανατολισμό.

Υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της υπηρεσίας είναι και το περίφημο σύστημα ECHELON που διεξάγει παρακολούθηση και υποκλοπή πληροφοριών σε παγκόσμια κλίμακα. Το τελευταίο αποτελείται στην ουσία από ένα δίκτυο από επίγειους αισθητήρες ικανούς να υποκλέπτουν δορυφορικές συνομιλίες παντός είδους, ειδικές και μη. Η NSA συμμετέχει στην εκμετάλλευση των συλλεγόμενων πληροφοριών από αμερικανικής πλευράς από κοινού με αντίστοιχες υπηρεσίες πληροφοριών τεσσάρων κρατών(Μ.Βρετανίας,Καναδά,Αυστραλίας και Ν.Ζηλανδίας).

Συμπερασματικά η NSA αποτελεί ένα από τα και τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα μέλη του αμερικανικού συστήματος ασφαλείας με εξαιρετικά διαβαθμισμένη και απόρρητη φύση.

DIA

Η Αμυντική Υπηρεσία Πληροφοριών αποτελεί την κεντρική υπηρεσία συλλογής και επεξεργασίας στρατιωτικών πληροφοριών καθώς και ανάληψης συγκαλλυμένων επιχειρήσεων μέσα στους κόλπους των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Αποτελεί στην ουσία το στρατιωτικό αντίστοιχο της CIA εστιασμένη σε θέματα αμιγώς στρατιωτικού ενδιάφεροντος. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1961 επί υπουργίας του Ρόμπερτ Μακ Ναμάρα. Ο διευθυντής της DIA προεδρεύει του συμβουλίου στρατιωτικών πληροφοριών που συντονίζει τις δραστηριότητες του συνόλου των μελών της αμερικανικής στρατιωτικής κοινότητας πληροφοριών.

Η έδρα της βρίσκεται στη Μεικτή Βάση Anacostia-Bolling. Ο αριθμός του προσωπικού τους είναι επίσημως απόρρητος υπολογίζεται όμως στις 16.500 υπαλλήλους εκ των οποίων το 65% αποτελεί πολιτικό προσωπικό. Απόρρητος όπως είναι ευνόητο είναι και ο ετήσιος προϋπολογισμός της.

Seal Of The U.s. Defense Intelligence Agency.svg 1

Η DIA από συστάσεως της ενεπλάκη στο έργο της παρακολούθησης της εχθρικής προς τα συμφέροντα των Η.Π.Α δραστηριότητας παγκοσμίως,  επικεντρωμένη στην συλλογή στρατιωτικών πληροφοριών και στην έγκαιρη προειδοποίηση πιθανής απειλής εναντίον τους καθ’όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Πρώτο απτό δείγμα αυτής της προσπάθειας ήταν η αποκάλυψη των Σοβιετικής προέλευσης βαλλιστικών βλημάτων στην Κούβα τον Οκτώβριο του 1962. Η υπηρεσία πέρασε από διάφορα στάδια εκσυγχρονισμού και αναμορφώσεως επιχειρώντας πάντα να παραμένει ικανή να αποτελέσει τον ρόλο της. Ο πόλεμος στο Βιετνάμ και το κενό που παρατηρήθηκε στην συλλογή και παροχή επαρκών και επίκαιρων πληροφοριών έδωσε μεγάλη ώθηση στην υπηρεσία που καθιερώθηκε έκτοτε ως ένας από τους βασικούς πυλώνες του συστήματος ασφαλείας των Η.Π.Α. Συχνά η υπηρεσία κατηγορήθηκε από τους επικριτές της για υπερβάσεις καθήκοντος και χρήση αθέμιτων μέσων και μεθόδων όπως η ανάμιξη της στο πραξικόπημα στη Χιλή το 1973. Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και κυρίως οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έφεραν την υπηρεσία προ της ανάγκης νέας αναδιοργάνωσης και διεύρυνσης του φάσματος αποστολών της.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως οι παραδοσιακές απειλές έχουν εκλείψει. Αντιθέτως νεοεμφανιζόμενες εστίες έντασεις και εμφάνιση ξαφνικά αναδυόμενων απειλών έχουν οδηγήσει στην ανάγκη για ενίσχυση των ικανοτήτων συλλογής και επξεργασίας πληροφοριών και επιχειρήσεων της υπηρεσίας.

Αυτή η ανάγκη αναμόρφωσης αντανακλάται στην σημερινή οργανωτική διάρθωση της υπηρεσίας.

Πιο συγκεκριμένα η οργανωτική δομή της DIA περιλαμβάνει:

1)Την Αμυντική Υπηρεσία Συγκαλλυμένων Επιχειρήσεων. Η συγκεκριμένη αναλαμβάνει το έργο της διεξαγωγής συγκαλλυμένης κατασκοπευτικής δραστηριότητας δια ανθρώπινων πόρων(HUMINT-HUMan INTelligence)  σε στρατηγικό επίπεδο παγκοσμίως. Στο έργο της είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσει και ομάδες δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων.

2)Την Διεύθυνση Ανάλυσης η οποία αναλαμβάνει το έργο της επεξεργασίας και ανάλυσης των εισερχόμενων πληροφοριών.

3)Την Διεύθυνση Συλλογής πληροφοριών δια τεχνικών μέσων

4)Την Διεύθυνση Διαχείρησης Πληροφοριών και

5)Την Διεύθυνση Πληροφοριών, Μεικτού Επιτελείου

Ειδικής αναφοράς χρήζει η Αμυντική Υπηρεσία Συγκαλλυμένων Επιχειρήσεων.

Η τελευταία ιδρύθηκε το 2012 ως αποτέλεσμα της απόφασης της επέκτασης των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων πέραν των εμπόλεμων ζωνών. Κύριοι στόχοι που τέθηκαν ήταν η παρακολούθηση δραστηριοτήτων χωρών ειδικού ενδιαφέροντος όπως η Κίνα και το Ιράν. Στα πλαίσια αυτής της απόφασης η DIA ενσωμάτωσε τις υπαρχούσες δυνατότητες HUMINT στους κόλπους της νεοιδρυθείσας υπηρεσίας, οποία συνεργάζεται στενά με την CIA και την Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. Η νέα υπηρεσία στελεχώνεται επί του παρόντος από μερικούς εκατοντάδες πράκτορες με πρόβλεψη να φθάσουν στους 1600 περίπου.

NRO

Το Εθνικό Γραφείο Αναγνώρισης αναπτύσσει και αξιοποιεί διαστημικά συστήματα αναγνώρισης και διεξάγει επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών για λογαρισμό της κυβέρνησης των Η.Π.Α.

Nro.svg

Επίσης συντονίζει τη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών από αεροσκάφη και αναγνωριστικούς δορυφόρους από στρατιωτικές υπηρεσίες και την CIA. Χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Αναγνώρισης το οποίο αποτελεί τμήμα του Εθνικού Προγράμματος Πληροφοριών. Η υπηρεσία αποτελεί τμήμα του Υπουργείου Άμυνας. Η έδρα του βρίσκεται στο Chantilly της Virginia ενώ απασχολεί περί τους 3.000 υπαλλήλους.

NGA

Η Εθνική Γεωχωρική Υπηρεσία Πληροφοριών είναι μια υπηρεσία υποστήριξης μάχης του υπουργείου άμυνας με κύρια αποστολή την συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία γεωχωρικών δεδομένων προς όφελος της εθνικής ασφάλειας.

Seal

Το αρχηγείο της βρίσκεται στο Spriengfield της Virginia, ο αριθμός των υπάλληλων της ανέρχεται στους 16.000 ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός της είναι απόρρητος. Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή της στην επιχείρηση εξουδετέρωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Abbottobad του Pakistan όπου η υπηρεσία παρείχε κρίσιμης σημασίας πληροφοριακή υποστήριξη και απεκόμισε τιμητικές διακρίσεις εκ μέρους του προέδρου των Η.Π.Α και της στρατιωτικής ηγεσίας.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img