Μαζική ανάκληση από τα Lidl στα Γερμανία, δημοφιλών πρέτζελ με μαύρη σοκολάτα, λόγω πόνου και καύσου στο στόμα.
H αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στη Γερμανία ανακοίνωσε την ανάκληση μπισκότα σνακ σοκολάτας, που παράγονται από την εταιρεία Felföldi Édességgyártó Kft της Ουγγαρίας. Πρόκειται για τα μπισκότα «MisterChoc Chocolate Pretzels – αλμυρά κουλούρια επικαλυμμένα με νόστιμη μαύρη σοκολάτα, 140g» με ημερομηνία λήξης 30.04.2025 και παρτίδα 8596.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ανάκληση “Δεν αποκλείεται η κατανάλωση των επηρεαζόμενων κουλούρια σοκολάτας να προκαλέσει αίσθημα καύσου στο στόμα και επώδυνα σημεία στη γλώσσα και το στόμα. Λόγω αυτού του πιθανού κινδύνου για την υγεία, οι πελάτες θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την ανάκληση και να μην καταναλώνουν το επηρεαζόμενο προϊόν.
Τα “MisterChoc Schoko Brezeln Zartbitterschokolade, 140g” πωλήθηκε από τη Lidl στη Γερμανία σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια με εξαίρεση τη Βρέμη, το Saarland και το Mecklenburg-Vorpommern. Για λόγους συνεπούς προστασίας των καταναλωτών, η Lidl στη Γερμανία αντέδρασε άμεσα και απέσυρε το επηρεαζόμενο προϊόν από την πώληση.
Αν και σε καμία ανακοίνωση ανάκλησης ούτε της Lidl ούτε της εταιρείας παραγωγής δεν διευκρινίζεται ποια είναι η ουσία που περιέχει το προϊόν και μπορεί να προκαλέσει καύσο και πόνο στη γλώσσα και το στόμα, οι παραγωγοί πρέτζελ χρησιμοποιούν ένα καυστικό αλκαλικό διάλυμα, την γνωστή αλισίβα. Τα παραδοσιακά βαυαρικά κουλούρια βυθίζονται σε διάλυμα αλισίβας πριν ψηθούν. Η διαδικασία εμβάπτισης είναι ένα σημαντικό μέρος του ψησίματος του pretzel.
Η αλυσίβα, επίσης γνωστή ως υδροξείδιο του νατρίου, είναι ουσιαστικά η ίδια ουσία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή σαπουνιού και τον καθαρισμό των αποχετεύσεων. Ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στα παλιότερα χρόνια και χρησιμοποιούνταν στο πλύσιμο των ρούχων, στην καθαριότητα, στο λούσιμο των μαλλιών, αλλά και στο μαγείρεμα. Οι εργαζόμενοι φορούν λαστιχένια γάντια πριν βουτήξουν τα χειροποίητα κουλούρια τους στο διάλυμα αλυσίβας πριν τα ψήσουν. Η αλυσίβα μπορεί να είναι τοξική σε υψηλές συγκεντρώσεις, αλλά το ψήσιμο εξουδετερώνει την αλισίβα και την καθιστά απόλυτα ασφαλή για κατανάλωση.
Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News
Μείνετε ενημερωμένοι
Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.