16.3 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΈνα βήμα προς ασφαλέστερες ακτίνες Χ με νέα τεχνολογία ανιχνευτών

Ένα βήμα προς ασφαλέστερες ακτίνες Χ με νέα τεχνολογία ανιχνευτών

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Bουλγαρία: Συνελήφθη αλλοδαπός που είχε δολοφονήσει έναν ηλικιωμένο στα Φάρσαλα

Στη σύλληψη ενός αλλοδαπού ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία ενός 85χρονου στα Φάρσαλα της Λάρισας, προχώρησαν σήμερα (14/11) οι βουλγαρικές αρχές, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του από την υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λάρισας. Σύμφωνα με ενημέρωση της αστυνομίας, το πρωί της 2ας Νοεμβρίου, ο 85χρονος βρέθηκε νεκρός σε κτήμα στα Φάρσαλα φέροντας τραύματα στο κεφάλι.

Σοκολάτα μολυσμένη με σαλμονέλα – Η Ολλανδία ειδοποίησε το Ευρωπαϊκό RASFF

Μνήμες από την τραγική περιπέτεια που έζησαν 450 παιδιά κάτω των 10 ετών σε 16 χώρες από τα μολυσμένα σοκολατένια αυγά Kinder-έκπληξη, ξύπνησε η νέα σημερινή προειδοποίηση από το RASFF. H Oλλανδία ενημέρωσε το Σύστημα Ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Ευρωπαϊκών Αρχών για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF), για μολυσμένο με σαλμονέλα σοκολατένιο κέικ. Πρόκειται για το κέικ Nats

Καιρός: Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία και πώς θα κυλήσει ο μήνας – Πρόγνωση Αρναούτογλου

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Παρασκευή και το Σάββατο, σύμφωνα με την πρόγνωση το υ Σάκη Αρναούτογλου . Θα επικρατήσουν ισχυροί ψυχροί βοριάδες με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια σε πολύ ορεινές περιοχές αλλά και σε μέρη της δυτικής Μακεδονίας με σχετικά χαμηλό υψόμετρο, όπως τη Φλώρινα και την Πτολεμαΐδα. Ο Σάκης Αρναούτογλου

Καιρός: Συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίας – Έντονα φαινόμενα και στην Αττική

Οι έντονες βροχοπτώσεις στη χώρα αναμένονται να συνεχιστούν και αύριο Παρασκευή 15 Νοεμβρίου καθώς ένα ανώτερο χαμηλό βρίσκεται στο Ιόνιο, κινούμενο ανατολικά, με αποτέλεσμα ο καιρός να παραμένει άστατος για τουλάχιστον ακόμη ένα 24ωρο. Μάλιστα σύμφωνα με τον Διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρή Κολυδά Το σύστημα αυτό θα επηρεάσει επί δύο ημέρες τα ανατολικά

Απεργία – «Νεκρώνει» η χώρα: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ, κλειστά σχολεία, δεμένα πλοία

Γενική απεργία για την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου έχουν προκηρύξει τ α συνδικάτα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει «ουσιαστικά μέτρα», για σειρά προβλημάτων «που ταλανίζουν τους εργαζόμενους». Και απαιτώντας μεταξύ άλλων αυξήσεις στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Σημειώνεται πως αρχικά η ΑΔΕΔΥ είχε
spot_imgspot_img

Ερευνητές δημιούργησαν έναν ευαίσθητο και αναδιπλούμενο ανιχνευτή που παράγει εικόνες καλής ποιότητας με μικρότερες δόσεις των ακτίνων.

Πολλές διαφορετικές μέθοδοι και τεχνολογίες είναι διαθέσιμες για τον έλεγχο των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων ανιχνευτών μετάλλων, συστημάτων οπτικής κάμερας, απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού, υπερήχων και ακτίνων Χ. Οι ακτίνες Χ, είναι ένα κοινό εργαλείο των διαγνωστικών δοκιμών και της βιομηχανικής παρακολούθησης, που χρησιμοποιούνται για τα πάντα, από τη σάρωση της βαλίτσας στο αεροδρόμιο μέχρι την ανίχνευση ξένων σωμάτων σε τρόφιμα. Αλλά οι ακτίνες υψηλής ενέργειας παράγουν επίσης ιονίζουσα ακτινοβολία, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη μετά από παρατεταμένη ή υπερβολική έκθεση. Τώρα, οι ερευνητές που δημοσιεύουν στο ACS Central Science έχουν κάνει ένα βήμα προς ασφαλέστερες ακτίνες Χ δημιουργώντας έναν εξαιρετικά ευαίσθητο και αναδιπλούμενο ανιχνευτή που παράγει εικόνες καλής ποιότητας με μικρότερες δόσεις των ακτίνων.

Από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, μια φωτογραφία ενός βατόμουρου με μια μεταλλική βελόνα να το τρυπάει. Μια εικόνα ακτίνων Χ του βατόμουρου, που δείχνει καθαρά τη μεταλλική βελόνα. Μια φωτογραφία ενός καλωδίου μονάδας USB. Εικόνα ακτίνων Χ του καλωδίου, που δείχνει ηλεκτρονικά εξαρτήματα.
Ένας νέος ανιχνευτής ακτίνων Χ παράγει μια ακτινογραφία υψηλής ποιότητας που δείχνει μια μεταλλική βελόνα (πάνω δεξιά) και το εσωτερικό μιας μονάδας USB (κάτω δεξιά) χρησιμοποιώντας χαμηλότερες δόσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τους προηγούμενους ανιχνευτές.
Προσαρμογή από το ACS Central Science 2024, DOI: https://doi.org/10.1021/acscentsci.4c01296

«Αυτή η πρόοδος μειώνει τα όρια ανίχνευσης και ανοίγει το δρόμο για ασφαλέστερη και πιο ενεργειακά αποδοτική ιατρική απεικόνιση και βιομηχανική παρακολούθηση», λέει ο Omar F. Mohammed, ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης. «Αποδεικνύει ότι οι συσκευές που έχουν σχεδιαστεί με καταρράκτη ενισχύουν τις δυνατότητες των μονοκρυστάλλων στην ανίχνευση ακτίνων Χ».

Ακριβώς όπως το ορατό φως και τα ραδιοκύματα, οι ακτίνες Χ είναι μια μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Η κατάσταση υψηλής ενέργειας τους επιτρέπει να περνούν μέσα από τα περισσότερα αντικείμενα – συμπεριλαμβανομένων των μαλακών ιστών του σώματός μας. Για να παραχθεί μια εικόνα ακτίνων Χ, που ονομάζεται ακτινογραφία, οι ακτίνες είτε περνούν μέσα από το σώμα και εμφανίζονται ως σκιερά σχήματα στην εικόνα ή κολλάνε σε πιο πυκνούς ιστούς όπως τα οστά, αφήνοντας πίσω τους μια φωτεινότερη, λευκή περιοχή. Η ποσότητα ακτινοβολίας στην οποία εκτίθεται ένας ασθενής κατά τη διάρκεια μιας και μόνο σάρωσης δεν είναι επικίνδυνη και θα έπρεπε να υποβληθεί σε χιλιάδες σαρώσεις για να αρχίσει να παρατηρεί σύνθετες επιδράσεις. Ωστόσο, αυτές οι επαναλαμβανόμενες εκθέσεις σε ακτίνες υψηλής ενέργειας μπορεί να βλάψουν τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό ή να θέτουν σε κίνδυνο κάποιον όπως έναν τεχνικό ακτίνων Χ. Έτσι, όσο λιγότερες ακτίνες χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια μιας σάρωσης, τόσο το καλύτερο, σωστά;

Δυστυχώς, λιγότερες ακτίνες σημαίνουν ακτινογραφία χαμηλότερης ποιότητας. Αλλά αυξάνοντας την ευαισθησία του ανιχνευτή, θα μπορούσε θεωρητικά να παραχθεί μια χαμηλής δόσης, υψηλής ποιότητας ακτινογραφία. Έτσι, ο Omar Mohammed και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας King Abdullah κατασκεύασαν μια συσκευή που διευκολύνει αυτές τις ασφαλέστερες συνθήκες ακτίνων Χ.

Για να αυξήσουν την ευαισθησία του ανιχνευτή ακτίνων Χ, οι ερευνητές στόχευσαν να ελαχιστοποιήσουν το σκοτεινό ρεύμα – τον υπολειπόμενο θόρυβο του περιβάλλοντος – που παράγεται από τη συσκευή. Για να το κάνουν αυτό, δημιούργησαν ανιχνευτές χρησιμοποιώντας εξειδικευμένους κρυστάλλους περοβσκίτη βρωμιούχου μολύβδου μεθυλαμμωνίου και στη συνέχεια συνέδεσαν τους κρυστάλλους σε μια ηλεκτρική διάταξη γνωστή ως καταρράκτης.

Η διαμόρφωση του καταρράκτη σχεδόν μείωσε στο μισό το σκοτεινό ρεύμα, το οποίο βελτίωσε το όριο ανίχνευσης ακτίνων Χ πέντε φορές σε σύγκριση με προηγούμενους ανιχνευτές κατασκευασμένους από τους ίδιους κρυστάλλους αλλά χωρίς τον καταρράκτη. Οι ακτινογραφίες που έγιναν με τον νέο ανιχνευτή αποκάλυψαν μικρές λεπτομέρειες, όπως μια μεταλλική βελόνα που τρυπάει ένα βατόμουρο και τα εσωτερικά εξαρτήματα ενός καλωδίου USB. Η ομάδα δηλώνει ότι αυτή η τεχνολογία είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος για την ανάπτυξη πτυσσόμενων, ασφαλέστερων και ευαίσθητων εμπορικών συσκευών ακτίνων Χ, οι οποίες θα χρησιμεύουν στην ελαχιστοποίηση της έκθεσης στην ακτινοβολία κατά τη διάρκεια ιατρικών διαδικασιών και στην καταγραφή λεπτών λεπτομερειών στη βιομηχανική παρακολούθηση.

https://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/acscentsci.4c01296

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img