14.8 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΣοκολάτα μολυσμένη με σαλμονέλα – Η Ολλανδία ειδοποίησε το Ευρωπαϊκό RASFF

Σοκολάτα μολυσμένη με σαλμονέλα – Η Ολλανδία ειδοποίησε το Ευρωπαϊκό RASFF

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Έτοιμα μπιφτέκια: Μπέρδεμα στη χρήση πρόσθετων – Τα φυσικά αρωματικά περιέχουν πρόσθετα!

Σύμφωνα με μελέτη στα φυσικά μείγματα αρωμάτων υπάρχουν πρόσθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις, μεταφέρονται στο τελικό προϊόν, και δεν αναγράφονται στην ετικέτα. Η οξείδωση του κρέατος μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό, δυσάρεστες γεύσεις, μείωση θρεπτικών ουσιών, απώλεια υγρασίας και σχηματισμό τοξικών ενώσεων γιατυτό οι εταιρείες χρησιμοποιούν διάφορα πρόσθετα. Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση μεταξύ των υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων

«Αγριεύει» ο καιρός: Κακοκαιρία από την Ιταλία φέρνει χιονοπτώσεις και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας

Σύμφωνα με την ΕΜΥ , για σήμερα Παρασκευή, νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά από τις μεσημβρινές ώρες στο Ιόνιο, από το απόγευμα στα δυτικά ηπειρωτικά και από τις βραδινές ώρες στη Θεσσαλία, την Εύβοια και τις Σποράδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα

Καιρός – Τσατραφύλλιας: Πού θα χιονίσει σήμερα – Πτώση θερμοκρασίας και μεγάλα ύψη βροχής

Aπό αύριο αλλάζει το σκηνικό του καιρού με κρύο, μεγάλα ύψη βροχής, καταιγίδες, μποφόρ και χιόνια. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια από το βράδυ της Παρασκευής ο καιρός θα αλλάξει και όπως αναφέρει δεν αποκλείεται να πέσουν χιόνια σε Καστοριά και Φλώρινα. Όπως αναφέρει ο ίδιος από την Παρασκευή μέχρι και το Σάββατο θα

Καιρός: Έρχονται νέες καταιγίδες στην Αττική – Πότε θα ξεκινήσουν τα φαινόμενα

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για σήμερα Παρασκευή, νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά από τις μεσημβρινές ώρες στο Ιόνιο, από το απόγευμα στα δυτικά ηπειρωτικά και από τις βραδινές ώρες στη Θεσσαλία, την Εύβοια και τις Σποράδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βορειοδυτικά

11.000 τα μπουκάλια κρέμας για καφέ που ανακάλεσε η Danone – Γράφει ότι είναι “zero sugar” και είναι… με ζάχαρη!

Όλο και συχνότερα οι αρχές διαπιστώνουν παραβάσεις γνωστών εταιρειών που πωλούν προϊόντα με ετικέτα zero sugar που στην πραγματικότητα είναι… τίγκα στη ζάχαρη! Σχεδόν 11.000 μπουκάλια κρέμας που προστίθεται σε καφέ ή και άλλα ροφήματα για ενίσχυση της γεύσης, ανακλήθηκαν από την αγορά των ΗΠΑ λόγω λάθους στην επισήμανση. Πρόκειται για την κρέμα Home Alone
spot_imgspot_img

Μνήμες από την τραγική περιπέτεια που έζησαν 450 παιδιά κάτω των 10 ετών σε 16 χώρες από τα μολυσμένα σοκολατένια αυγά Kinder-έκπληξη, ξύπνησε η νέα σημερινή προειδοποίηση από το RASFF.

H Oλλανδία ενημέρωσε το Σύστημα Ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Ευρωπαϊκών Αρχών για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF), για μολυσμένο με σαλμονέλα σοκολατένιο κέικ. Πρόκειται για το κέικ Nats Rawline Raw cakes chocolade & hazelnoot, με Barcode 5407005641392, ημερομηνία Best before 19-05-2025 και κωδικό παρτίδας 21224 που εκτός από την Ολλανδία πωλείται και στο Βέλγιο.

Η σχέση της σοκολάτας με τη σαλμονέλα είναι μακρά και επώδυνη. Εκτός από την σχετικά πρόσφατη επιδημία με τα Kinder της Ferrero, να θυμίσουμε τα 33 κρούσματα σαλμονέλας από Βελγική σοκολάτα σε Καναδά και ΗΠΑ το 1985, τα 361 επιβεβαιωμένα κρούσματα σαλμονέλωσης το 1987 στη Νορβηγία και τη Φινλανδία που συνδέθηκαν με σοκολάτα μολυσμένη με σαλμονέλα (υπολογίζεται ότι ο πραγματικός αριθμός μολύνσεων ήταν 20.000-40.000) και τα 56 κρούσματα το 2006 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Tα περισσότερα θύματα είχε η δηλητηρίαση από σοκολατένιο κέικ στη Νότια Κορέα το 2018 με 1.111 κρούσματα σαλμονέλωσης και ακολουθεί η μαζική σαλμονέλωση από διάφορα προϊόντα με σοκολάτα στη Γερμανία, το 2001 με 538 θύματα. Πολύ πιο πρόσφατα, τον περασμένο Ιούνιο ανακλήθηκαν 1,8 τόνοι σοκολάτας της εταιρείας Clasen Quality Chocolate Inc.των ΗΠΑ με έδρα το Ουισκόνσιν, λόγω παρουσίας του παθογόνου βακτηρίου.

Η “στενή σχέση” της σοκολάτας με τη σαλμονέλα

Σύμφωνα με μελέτες, η σοκολάτα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την καθιστούν βέλτιστο μέσο για την εξάπλωση της σαλμονέλας λόγω τριών βασικών παραγόντων. Ο ένας είναι η χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό και το υψηλό επίπεδο λίπους της σοκολάτας, που αυξάνουν τη θερμική αντίσταση της σαλμονέλας. Επίσης, οι υψηλότερες θερμοκρασίες κατά την παραγωγή της σοκολάτας, ενώ θα οδηγούσαν σε εξάλειψη της σαλμονέλας, θα χειροτέρευαν τη γεύση της. Ένας τρίτος παράγοντας είναι πως, η σαλμονέλα μπορεί να επιμείνει για περισσότερο από 1 χρόνο στη σοκολάτα. Αυτό σημαίνει ότι μια παρτίδα προϊόντος σοκολάτας που έχει μολυνθεί με σαλμονέλα μπορεί να παραμείνει κίνδυνος για την ασφάλεια των τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα και να διανεμηθεί σε μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή. Αυτό εξηγεί γιατί τα ξεσπάσματα που σχετίζονται με τη σοκολάτα μπορεί να επηρεάσουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε πολλές χώρες. Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με την πολύ μικρή ποσότητα σαλμονέλας που απαιτείται για την έναρξη μιας λοίμωξης, απεικονίζουν την πρόκληση της πρόληψης εξάρσεων αυτής της λοίμωξης. Επιπλέον η σοκολάτα μπορεί ακόμη και να προστατεύσει τη σαλμονέλα κατά τη διέλευση της από το έντερο.

Η μόλυνση είτε από σαλμονέλα είτε από οποιοδήποτε άλλο βακτήριο, μπορεί να προκύψει οπουδήποτε, για αυτό πρέπει να τηρούνται πιστά οι κανόνες που επιτάσσουν οι εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Τροφίμων. Ακόμη, η μόλυνση μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής γι’ αυτό πρέπει να τηρούνται πιστά οι κανόνες υγιεινής. Κυρίως συνίσταται στη βιομηχανία, να δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε προϊόντα σοκολάτας που για τους λόγους που προαναφέρθηκαν θεωρείται τρόφιμο που μπορεί όχι μόνο να μολυνθεί εύκολα από σαλμονέλα αλλά και να προκαλέσει πολλαπλές τροφικές δηλητηριάσεις.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img