12.5 C
Athens
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΆγνωστος κίνδυνος στη μακαρονάδα μας – Οι τοξικές ουσίες που δημιουργούνται στο...

Άγνωστος κίνδυνος στη μακαρονάδα μας – Οι τοξικές ουσίες που δημιουργούνται στο βράσιμο και πως να τις εξαλείψετε

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

meteo.gr: Σημαντικά ύψη βροχής στα ανατολικά και στο Αιγαίο το διήμερο Παρασκευή 15/11 – Σάββατο 16/11/2024

Σημαντικά ύψη βροχής στα ανατολικά και στο Αιγαίο το διήμερο Παρασκευή 15/11 - Σάββατο 16/11/2024 Σύνταξη /Επιμέλεια: Στρατής Βουγιούκας, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024, 19:45 Σε συμφωνία με τα προγνωστικά δεδομένα σημαντικές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν το διήμερο Παρασκευή 15/11 και Σάββατο 16/11/2024, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στη Μαγνησία, στη Νότια Χαλκιδική και

Ρομά έκαναν «γυαλιά καρφιά» το νοσοκομείο του Βόλου επειδή δεν τους έδωσαν κρεβάτι

Μεθυσμένοι Ρομά έκαναν «γυαλιά καρφιά» το νοσοκομείο του Βόλου επειδή δεν τους έδωσαν κρεβάτι. Όλα ξεκίνησαν λίγα λεπτά μετά τις 22:00 το Σάββατο (16/11) όταν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών έφτασε ένας άνδρας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, η οποία βρισκόταν υπό την επήρεια μέθης. Σύμφωνα με το thenewspaper.gr, πριν ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις, οι

Παγκόσμια Εβδομάδα Ποιότητας – Ο Π. Σταθόπουλος αναλύει την σημασία της ποιότητας για την επιτυχία των επιχειρήσεων

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Ποιότητας μας υπενθυμίζει ότι η ποιότητα αποτελεί στρατηγικό παράγοντα βιωσιμότητας, καινοτομίας και ανάπτυξης. Του Παντελή Σταθόπουλου – Τεχνολόγος Τροφίμων, MSc Senior Food Safety and Quality Management Systems Consultant Optimum Value SA. Η Παγκόσμια Εβδομάδα Ποιότητας (World Quality Week) μας προσκαλεί να εστιάσουμε στη σημασία της ποιότητας ως στρατηγικού πυλώνα για την επιτυχία

Καιρός – Κολυδάς: Πότε υποχωρεί η κακοκαιρία Alexandros – Η περιοχή που θα δεχθεί το τελευταίο νερό

Η κακοκαιρία Alexandros μπορεί να σάρωσε τη χώρα μας, ωστόσο ο μεγαλύτερο όγκος νερού έπεσε στη θάλασσα σύμφωνα με τον Διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρή Κολυδά. Πιο συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος μιλώντας στο STAR αρχικά είπε: «Ο μεγαλύτερος όγκος νερού έπεσε στη θάλασσα. Και αυτό είναι θετικό, καθώς δεν είδαμε μεγάλες βροχοπτώσεις πάνω από κατοικημένες

Ντύθηκε στα «λευκά» η Λάρισα: Μοναδικές εικόνες από τα πρώτα χιόνια σε Ελασσόνα και Προφήτη Ηλία

Σε χειμωνιάτικο σκηνικό «ξύπνησαν» το πρωί του Σαββάτου (16/11) οι κάτοικοι ορεινών περιοχών της Π.Ε. Λάρισας… Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που έρχονται από την περιοχή του Προφήτη Ηλία, στο Λιβάδι Ελασσόνας, όπου το τοπίο έχει «ντυθεί στα λευκά». Μάλιστα, όπως προκύπτει και από τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που ανάρτησε Πρωινή Εφημερίδα Λιβαδίου κατά τόπους η χιονόπτωση
spot_imgspot_img

Τέσσερις τρόποι για να μειώσετε τις ανεπιθύμητες τοξικές ουσίες που δημιουργούνται όταν βράζουμε ζυμαρικά.

Το ιωδιούχο αλάτι (που το χρησιμοποιούμε σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα) βοηθά στην πρόληψη διαταραχών ανεπάρκειας ιωδίου, συμπεριλαμβανομένων των βρογχοκήλη και ορισμένων γενετικών ανωμαλιών. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς αυτό το καρύκευμα αλληλεπιδρά με το επεξεργασμένο με χλωραμίνη πόσιμο νερό. Ερευνητές στην Περιβαλλοντική Επιστήμη & Τεχνολογία της ACS απέδειξαν ότι το μαγείρεμα ζυμαρικών σε τέτοιο νερό με ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι θα μπορούσε να παράγει δυνητικά επιβλαβή υποπροϊόντα (ιωδιούχα υποπροϊόντα απολύμανσης (I-DBPs)). Αλλά αναφέρουν επίσης τέσσερις απλούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν ή να αποφύγουν αυτές τις ανεπιθύμητες ενώσεις.   

Πίστωση εικόνας pubs.acs.org

Στις περισσότερες χώρες, το πόσιμο νερό επεξεργάζεται με χλώριο ή χλωραμίνη προτού κυλήσει από τις βρύσες της κουζίνας ή του μπάνιου. Αλλά μικρές ποσότητες από αυτά τα απολυμαντικά μπορεί να καταλήξουν στο νερό που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα. Προηγούμενα πειράματα έδειξαν ότι όταν το αλεύρι σίτου θερμαινόταν σε νερό της βρύσης που περιείχε υπολειμματικό χλώριο και καρυκευόταν με ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι, θα μπορούσαν να σχηματιστούν δυνητικά επιβλαβή ιωδιούχα υποπροϊόντα απολύμανσης. Ωστόσο, παρόμοιες μελέτες δεν είχαν διεξαχθεί με πραγματικά τρόφιμα και συνθήκες μαγειρέματος στο σπίτι. Έτσι, η Susan Richardson και οι συνεργάτες της θέλησαν να μάθουν εάν αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε πραγματικές καταστάσεις και πώς οι οικιακές μαγειρικές μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον σχηματισμό υποπροϊόντων απολύμανσης.

Οι ερευνητές μαγείρεψαν μακαρόνια σε νερό βρύσης, το οποίο είχε επεξεργαστεί με χλωραμίνη και αλάτι. Στην αρχική δοκιμή, έβρασαν τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αλλά σε άλλες δοκιμές άλλαξαν τις συνθήκες μαγειρέματος και τον τύπο αλατιού. Στη συνέχεια, η ομάδα μέτρησε τις ποσότητες έξι ιωδιούχων τριαλομεθανίων, που είναι δυνητικά τοξικές ενώσεις, στο μαγειρεμένο φαγητό και στο νερό των ζυμαρικών. Ανίχνευσαν όλα τα ιωδιούχα τριαλομεθάνια σε μαγειρεμένα νουντλς και νερό ζυμαρικών, αλλά οι συνθήκες μαγειρέματος επηρέασαν σημαντικά τις ποσότητες.

Με βάση τα αποτελέσματά τους, οι ερευνητές εντόπισαν τέσσερις τρόπους για να μειώσουν την πιθανή κατανάλωση αυτών των ουσιών:

  • Τα ζυμαρικά πρέπει να βράζονται χωρίς καπάκι.
  • Τα noodles πρέπει να στραγγιστούν από το νερό στο οποίο έχουν ψηθεί.
  • Θα πρέπει να προστεθεί ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι μετά το μαγείρεμα των ζυμαρικών.
  • Επιλογές αλατιού χωρίς ιώδιο, όπως αλάτι kosher και αλάτι Ιμαλαΐων, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται εάν θέλετε οπωσδήποτε να βράσετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό.

Όπως εξηγεί η ομάδα, το βράσιμο των ζυμαρικών χωρίς καπάκι επιτρέπει στις εξατμισμένες χλωριωμένες και ιωδιούχες ενώσεις να διαφύγουν και το στραγγίσιμο των ζυμαρικών αφαιρεί τους περισσότερους ρύπους. Η προσθήκη ιωδιούχου αλατιού μετά το μαγείρεμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σχηματισμού υποπροϊόντων, αλλά συνιστώνται μη ιωδιούχα άλατα εάν αλατίζετε το νερό πριν βράσει.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img