Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
Μετά τον θάνατο μίας καταναλώτριας στην Ιταλία που μολύνθηκε από αλλαντίαση αφού κατανάλωσε έτοιμη σούπα, το Υπουργείο Υγείας της χώρας αξιολόγησε την ασφάλεια έτοιμων προϊόντων σούπας και παρείχε συστάσεις για τη μείωση του κινδύνου αλλαντίασης. Να σημειωθεί ότι η Ιταλία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων αλλαντίασης στην Ευρώπη. Ο θάνατος της γυναίκας οδήγησε την εισαγγελία της Ρώμης να ανοίξει υπόθεση για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια εναντίον της εταιρείας παραγωγής της σούπας.
Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις και τα κρούσματα τροφιμογενούς αλλαντίασης σχετίζονται με την ανάπτυξη και τοξινογένεση κλωστριδιακών στελεχών που παράγουν BoNTs με πρωτεολυτικό μεταβολισμό. Επίσης όλα τα στελέχη που απομονώθηκαν από κλινικά δείγματα και υπολείμματα τροφών από κρούσματα και εστίες,σχετίζονται με την κατανάλωση τροφίμων που διατηρούνται στο ψυγείο, έτοιμων προς κατανάλωση.
Οι συστάσεις αφορούν κυρίως σούπες και πουρέ λαχανικών, έτοιμα προς κατανάλωση που διατηρούνται στα ψυγεία των σουπερμάρκετ. Αυτά τα προϊόντα, σύμφωνα με το σημείωμα του Υπουργείου Υγείας, υποβάλλονται σε διαδικασία παστερίωσης, η οποία δεν επαρκεί για την απενεργοποίηση των σπορίων του Clostridium botulinum, ενώ τα εγγενή χαρακτηριστικά αυτών των προϊόντων επιτρέπουν την ανάπτυξη του μικροοργανισμού. και την παραγωγή της τοξίνης. Ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου αντιπροσωπεύεται από την απουσία συντηρητικών στα περισσότερα προϊόντα.
Η αλλαντίαση (CNRB) δείχνει ότι αυτά τα προϊόντα μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και τοξινογένεση κλωστριδίων που παράγουν τοξίνες. Η ασφάλεια χρήσης τους σχετίζεται αυστηρά με τη διατήρηση της ψυκτικής αλυσίδας και την σχολαστική τήρηση των οδηγιών χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα. Ωστόσο, η αλυσίδα ψύξης διακόπτεται συχνά κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του προϊόντος από το σούπερ μάρκετ στο σπίτι.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ISS, οι οδηγίες παρασκευής στις ετικέτες των προϊόντων σούπας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο αλλαντίασης. Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα συγκεκριμένα δεδομένα για τους χρόνους και τις θερμοκρασίες για την καταστροφή της τοξίνης σε σούπες στο ψυγείο, συνιστάται η προληπτική και πιο συνετή ένδειξη: «βράστε το προϊόν για τουλάχιστον 5 λεπτά». Αυτό είναι ένα εύκολα εφαρμόσιμο μέτρο τόσο στο σπίτι όσο και στον χώρο εργασίας. Επίσης ο καθένας μπορεί να καταλάβει πότε φτάνει σε σημείο βρασμού η σούπα.
“Υπό το φως των ανωτέρω, και εν αναμονή κάθε περαιτέρω τεχνικής-επιστημονικής μελέτης από το ISS, η ταχύτερη και πιο συνετή λύση φαίνεται να είναι η αναγραφή στην ετικέτα του προϊόντος, με ευδιάκριτα γράμματα, της φράσης «βράστε το προϊόν για τουλάχιστον 5 λεπτά» αναφέρει η σύσταση του Υπουργείου.
Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News
Μείνετε ενημερωμένοι
Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.