Εκτίμηση διατροφικού κινδύνου από την έκθεση σε κάδμιο μέσω των τροφίμων.
Το κάδμιο (Cd) είναι ένας περιβαλλοντικός ρύπος που προκαλεί αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία με πολυάριθμες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, καθώς συσσωρεύεται σε διαφορετικούς ιστούς και όργανα, ιδιαίτερα στο ήπαρ και τα νεφρά, προκαλώντας νεφρική βλάβη, ορισμένες ασθένειες των πνευμόνων και υψηλή αρτηριακή πίεση. Αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση και έχει ταξινομηθεί ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο.
- Δείτε επίσης: Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών
Παγκόσμια στοιχεία τεκμηριώνουν ότι τα δημητριακά, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, οι αμυλώδεις ρίζες και οι πατάτες, καθώς και το κρέας και τα παράγωγα προϊόντα, συμβάλλουν τα μέγιστα στην έκθεση του ανθρώπου στο Cd. Άλλα τρόφιμα, όπως η σοκολάτα και τα μπαχαρικά, περιέχουν επίσης υψηλές συγκεντρώσεις του μετάλλου.
Η σημασία της παρουσίας Cd στα τρόφιμα και οι επιπτώσεις των κινδύνων για την υγεία οδήγησαν φορείς όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας/Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (FAO/WHO) και η επιτροπή της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να καθορίσουν τα μέγιστα επίπεδα (MLs). ) για τα τρόφιμα και την ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη (TWI) στα 2,5 μg/kg Cd ανά σωματικό βάρος.
- Δείτε επίσης: Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Foods προσδιόρισε τις συγκεντρώσεις Cd σε τρόφιμα που καταναλώνονται και αγοράζονται σε μεγάλο βαθμό στην Πόλη του Μεξικού για τον εντοπισμό τροφίμων που υπερβαίνουν το Μέγιστο Επίπεδο (ML) και την αξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία από τη θεωρητική πρόσληψη Cd από μια δίαιτα σύμφωνα με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες γραμμές. Συνολικά 143 τρόφιμα αναλύθηκαν με φασματοφωτομετρία ατομικής απορρόφησης. Η θεωρητική πρόσληψη Cd υπολογίστηκε σε μερίδες ανά εβδομάδα και συγκρίθηκε με την ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη Cd (TWI = 2,5 μg/kg ανά σωματικό βάρος).
Συνολικά το 68,5% των τροφίμων είχαν ανιχνεύσιμες συγκεντρώσεις Cd. Υψηλότερες συγκεντρώσεις βρέθηκαν στα μανιτάρια πλευρώτους (0,575 mg/kg), στο μαρούλι romaine (0,335 mg/kg) και σε σκόνη κακάο (0,289 mg/kg). Οι ομάδες τροφίμων με υψηλότερες μέσες συγκεντρώσεις ήταν τα λαχανικά (0,084 mg/kg) και τα σνακ, τα γλυκά και τα επιδόρπια (0,049 mg/kg). Το τσίλι Ancho και το μαρούλι romaine ξεπερνούν το ML. Η θεωρητική εκτίμηση της πρόσληψης Cd ήταν 1,80, 2,05 και 3,82 μg/kg ανά σωματικό βάρος για ενήλικες, εφήβους και παιδιά σχολικής ηλικίας, αντίστοιχα. Αυτή η θεωρητική πρόσληψη Cd αντιπροσωπεύει κίνδυνο για την υγεία μόνο για παιδιά σχολικής ηλικίας που υπερβαίνουν το TWI κατά 53,2%. Η μελέτη επιβεβαιώνει την παρουσία και τον κίνδυνο του Cd στα τρόφιμα και υπογραμμίζει τη σημασία των προγραμμάτων παρακολούθησης και ελέγχων.
- Δείτε επίσης: Αυτά είναι τα fast food που βάζουν τους πελάτες τους σε κίνδυνο από τοξικά χημικά και πλαστικά – Νέα έκθεση
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News
Μείνετε ενημερωμένοι
Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.