11.2 C
Athens
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΗ σαλμονέλα είναι… “απατεώνας”: Πώς εξαπατά την άμυνα του οργανισμού για να...

Η σαλμονέλα είναι… “απατεώνας”: Πώς εξαπατά την άμυνα του οργανισμού για να προκαλέσει μόλυνση

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Βρήκαν τρωκτικά σε αποθήκες τροφίμων αλλά ο ιδιοκτήτης δεν αποκαλύπτει ποιες επιχειρήσεις είχε προμηθεύσει

Οι Αρχές δυσκολεύονται να εντοπίσουν τυχόν κρούσματα ασθενειών που συνδέονται με την αποθήκη ή να αξιολογηθούν σωστά οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία Ο ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης χονδρικής πώλησης τροφίμων, οι εγκαταστάσεις της οποίας διαπιστώθηκε ότι ήταν βρώμικες και μολυσμένες από τρωκτικά, αρνήθηκε να πει στις αρχές ποιον προμήθευε, σύμφωνα με δικαστήριο του Swansea στη Βρετανία.

Πυροσβεστική: Εννέα αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη την χώρα

Από τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου (16/11), έως τις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής (17/11), εκδηλώθηκαν εννέα αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι οχτώ αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη μία. https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1858179198315122826 Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων

Ενσυνειδητότητα: Αντίδοτο σ’ έναν κόσμο που υποφέρει από στρες – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Σ’ έναν κόσμο που τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και οι απαιτήσεις αλλάζουν, το στρες έχει καταλάβει κυρίαρχη θέση στη ζωή των ανθρώπων. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι το 31% των ενηλίκων θεωρούν ότι το στρες είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας στη χώρα τους. Παράλληλα, περίπου 284 εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύεται ότι βιώνουν αγχώδη διαταραχή, ενώ η

ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ

Το Όπλο της Αεροπορίας Στρατού είναι το νεώτερο στην σειρά κατάταξης των Όπλων του ΕΣ. Αν και χαρακτηρίζεται ως “Όπλο Ελιγμού” στην πραγματικότητα συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του “Όπλου Ελιγμού” με αυτά των “Όπλου Υποστηρίξεως Μάχης” και “Σώματος Υποστηρίξεως”. Όλες οι πολεμικές συγκρούσεις της τελευταίας 30ετίας έχουν καταδείξει την επιχειρησιακή του αξία, τόσο στα πλαίσια συμβατικών

Βόλος: Αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση – Υπό κράτηση ένα άτομο

Επίθεση μεταξύ ανδρών και αστυνομικών έλαβε το βράδυ της Κυριακής (17/11) στον Βόλο και συγκεκριμένα στην οδό Αθηνών και Λαρίσης. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια των επιθέσεων. Σύμφωνα με τοπικές πληροφορίες, μετά το επεισόδιο ένα άτομο τουλάχιστον βρίσκεται υπό κράτηση, ενώ στο σημείο έφτασαν αστυνομικές ενισχύσεις από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ και
spot_imgspot_img

Νέα μελέτη δείχνει πώς η σαλμονέλα εξαπατά την άμυνα του εντέρου για να προκαλέσει μόλυνση.

Μια νέα μελέτη του UC Davis Health αποκάλυψε πώς τα βακτήρια της σαλμονέλας, μια κύρια αιτία τροφικής δηλητηρίασης, μπορούν να εισβάλουν στο έντερο ακόμα και όταν υπάρχουν προστατευτικά βακτήρια. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences , εξηγεί πώς το παθογόνο ξεγελάει το περιβάλλον του εντέρου για να ξεφύγει από τις φυσικές άμυνες του σώματος.

Το πεπτικό σύστημα φιλοξενεί τρισεκατομμύρια βακτήρια, πολλά από τα οποία παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs) που βοηθούν στην καταπολέμηση επιβλαβών παθογόνων. Όμως η σαλμονέλα καταφέρνει να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί στο έντερο, παρόλο που υπάρχουν αυτές οι προστατευτικές ενώσεις. Η μελέτη ρωτά: Πώς η σαλμονέλα ξεπερνά αυτή την άμυνα;

«Γνωρίζαμε ότι η σαλμονέλα εισβάλλει στο λεπτό έντερο, αν και δεν είναι η κύρια θέση αναπαραγωγής του. Το παχύ έντερο είναι», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Andreas Bäumler . Ο Bäumler είναι διακεκριμένος καθηγητής στο UC Davis και αντιπρόεδρος έρευνας στο Τμήμα Ιατρικής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας .

Ο Bäumler και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι η απάντηση βρίσκεται στο πώς το παθογόνο αλλάζει τη θρεπτική ισορροπία του εντέρου. Όταν η σαλμονέλα εισέρχεται στο λεπτό έντερο, προκαλεί φλεγμονή στην επένδυση του εντέρου και διαταράσσει την κανονική απορρόφηση των αμινοξέων από τα τρόφιμα. Αυτό δημιουργεί μια ανισορροπία στα θρεπτικά συστατικά στο έντερο.

Η ανισορροπία δίνει στη Salmonella τους πόρους που χρειάζεται για να επιβιώσει και να πολλαπλασιαστεί στο παχύ έντερο (κόλον), όπου τα ωφέλιμα βακτήρια συνήθως περιορίζουν την ανάπτυξή της. Η μελέτη έδειξε ότι η σαλμονέλα προκαλεί φλεγμονή στο λεπτό έντερο προκειμένου να παράγει θρεπτικά συστατικά που τροφοδοτούν την αναπαραγωγή της στο παχύ έντερο.

Η σαλμονέλα μεταβάλλει το θρεπτικό περιβάλλον του εντέρου για να επιβιώσει

Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο ποντικιού, η ομάδα εξέτασε προσεκτικά πώς η σαλμονέλα άλλαξε τη χημική σύνθεση του εντέρου. Εντόπισαν την απορρόφηση αμινοξέων στο λεπτό και παχύ έντερο.

Διαπίστωσαν ότι σε ποντίκια που είχαν μολυνθεί με σαλμονέλα, υπήρχε λιγότερη απορρόφηση αμινοξέων στο αίμα. Στην πραγματικότητα, δύο αμινοξέα, η λυσίνη και η ορνιθίνη, έγιναν πιο άφθονα στο έντερο μετά τη μόλυνση. Αυτά τα αμινοξέα βοήθησαν τη σαλμονέλα να επιβιώσει αποτρέποντας τις επιδράσεις αναστολής της ανάπτυξης των SCFAs. Το έκαναν αυτό αποκαθιστώντας την ισορροπία της οξύτητας (pH) της σαλμονέλας, επιτρέποντας στο παθογόνο να παρακάμψει την άμυνα της μικροχλωρίδας.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η σαλμονέλα έχει έναν έξυπνο τρόπο να αλλάζει το θρεπτικό περιβάλλον του εντέρου προς όφελός της. Καθιστώντας δυσκολότερο για το σώμα να απορροφήσει τα αμινοξέα στον ειλεό, η σαλμονέλα δημιουργεί ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τον εαυτό της στο παχύ έντερο», είπε ο Bäumler.

Στη μελέτη, η ομάδα έδειξε ότι η σαλμονέλα χρησιμοποιεί τους δικούς της λοιμογόνους παράγοντες (μόρια που προκαλούν ασθένειες) για να ενεργοποιήσει ένζυμα που διασπούν βασικά αμινοξέα όπως η λυσίνη. Αυτό βοηθά το παθογόνο να αποφύγει τις προστατευτικές επιδράσεις των SCFAs και να αναπτυχθεί πιο εύκολα στο έντερο.

Νέες ιδέες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερες θεραπείες λοιμώξεων του εντέρου

Οι νέες ιδέες εξηγούν δυνητικά πώς το περιβάλλον του εντέρου αλλάζει κατά τη διάρκεια φλεγμονωδών διαταραχών του εντέρου , όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα , και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερες θεραπείες για τις λοιμώξεις του εντέρου. Κατανοώντας πώς η σαλμονέλα αλλάζει το περιβάλλον του εντέρου, οι ερευνητές ελπίζουν να αναπτύξουν νέους τρόπους για την προστασία της μικροχλωρίδας του εντέρου και την πρόληψη αυτών των λοιμώξεων.

«Αυτή η έρευνα χρησιμοποιεί μια πιο ολιστική προσέγγιση για τη μελέτη της υγείας του εντέρου. Όχι μόνο μας δίνει μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της σαλμονέλας, αλλά υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της διατήρησης μιας υγιούς μικροχλωρίδας του εντέρου», δήλωσε η Lauren Radlinski, η πρώτη συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο εργαστήριο Bäumler. «Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες που βοηθούν στην υποστήριξη της μικροχλωρίδας κατά τη διάρκεια της μόλυνσης».

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να εμπνεύσουν μελλοντικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων προβιοτικών ή διατροφικών σχεδίων που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού έναντι επιβλαβών παθογόνων. «Μαθαίνοντας πώς ένα παθογόνο χειρίζεται το σύστημα του ξενιστή, μπορούμε να ανακαλύψουμε τρόπους για να ενισχύσουμε τη φυσική άμυνα του ξενιστή», είπε ο Radlinski.

Συν-συγγραφείς της μελέτης είναι οι Andrew Rogers, Lalita Bechtold, Hugo Masson, Henry Nguyen, Anaïs B. Larabi, Connor Tiffany, Thaynara Parente de Carvalho και Renée Tsolis του UC Davis.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img