18.1 C
Athens
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΜολυσμένο μαρούλι: Μελέτη για την μέθοδο που μπορεί να απενεργοποιήσει το E....

Μολυσμένο μαρούλι: Μελέτη για την μέθοδο που μπορεί να απενεργοποιήσει το E. coli

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Θανατηφόρο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Ήταν από τους καλύτερους ανθρώπους» λέει συγγενής του μουσικού Β.Μαντζουράνη

Συγκλονισμένοι συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες του 53χρονου μουσικού Βασίλη Μαντζουράνη που έχασε τη ζωή του σε θανατηφόρο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη.  Ο Βασίλης Μαντζουράνης ήταν μουσικός και ιδρυτικό μέλος του γνωστού συγκροτήματος Δυτικές Συνοικίες. Το βράδυ τους Σαββάτου (16.11.2024) στις 23:25 έγινε το τροχαίο δυστύχημα όταν ο άτυχος μουσικός γύριζε τα δίδυμα παιδιά του και τους

Βίντεο: Ρωσικό FPV έπληξε ουκρανικά στρατεύματα στο Κουρσκ

Βίντεο έχει καταγράψει τη στιγμή που ρωσικό FPV πλήττει ουκρανικά στρατεύματα στο Κουρσκ. 🇺🇦🇷🇺 Russian FPV striking Ukrainian troops in Kursk region pic.twitter.com/QwaS9OQpoy — King Chelsea Ug 🇺🇬🇷🇺 (@ug_chelsea) November 18, 2024 Το FPV είναι ένα χαμηλού κόστους όπλο ακριβείας, ικανό να χτυπήσει άρματα μάχης και άλλους στόχους από απόσταση 20 χλμ.Έχουν αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικά

Δολοφονία 43χρονης στο Αγρίνιο: «Πήγα να την αγκαλιάσω και άκουσα το μπαμ» – Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του ο 30χρονος

Ο 30χρονος που δολοφόνησε την 43χρονη Δώρα στο Αγρίνιο πυροβολώντας την εξ’ επαφής μέσα στο αυτοκίνητό της, κατά τη διάρκεια της απολογίας του ισχυρίστηκε ότι «πήγα να την αγκαλιάσω και άκουσα το μπαμ». Παράλληλα ανέφερε πώς «ήθελα να είμαι μαζί με τη Δώρα, δεν ήθελα να της κάνω κακό». Όπως υποστήριξε, την απείλησε ότι θα

Δρ Stefan Haas (TÜV AUSTRIA Holding AG) στο cibum: «Είμαστε καλύτεροι από όλους τους φορείς πιστοποίησης»

Ο Δρ Stefan Haas, Chief Executive Officer του TÜV AUSTRIA Group σε αποκλειστική συνέντευξη στο cibum, έδωσε μία άλλη εικόνα της ηγεσίας, κατέγραψε τις επιτυχίες του Ομίλου, αναφέρθηκε στον ανταγωνισμό και αποκάλυψε μικρά αλλά σημαντικά σημεία της προσωπικής του ζωής και πορείας. Της Ελένης Τσαγκά Χαμογελαστός, απλός και προσιτός… Τι και αν διοικεί έναν παγκόσμιο

Καιρός: Ιταλοί μετεωρολόγοι εκπέμπουν SOS – Σύγκρουση ψυχρών αέριων μαζών

Για σύγκρουση ψυχρών αέριων μαζών και έντονο δείγμα χειμώνα στην Γηραιά Ήπειρο κάνουν λόγο οι ειδικοί. Στην ανάρτησή του το Weather Phenomena για τον καιρό αναφέρει: Ανοικτό αφήνουν το ενδεχόμενο οι Ιταλοί μετεωρολόγοι να επικρατήσει ένα άκρως χειμωνιάτικο μοτίβο καιρού στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, με βροχές, καταιγίδες αλλά και με πολύ πυκνές χιονοπτώσεις σε
spot_imgspot_img

Οι τεχνολογίες παρέμβασης που μπορούν να μειώσουν την απειλή των παθογόνων μικροοργανισμών στο μαρούλι.

Τα φυλλώδη λαχανικά και κυρίως το μαρούλι, ευθύνονται για περισσότερες (από όσες νομίζουμε) τροφικές δηλητηριάσεις. Το μαρούλι χρειάζεται πολύ νερό άρδευσης κατά την καλλιέργεια. Και μερικές φορές η ρίζα του προβλήματος είναι τόσο απλή όσο η διασταυρούμενη μόλυνση στο αγρόκτημα όπου καλλιεργείται.

Συνήθως μολύνεται από ζωικά απόβλητα κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων και πλημμυρών που μετέφεραν τη τοξίνη Shiga (STEC) από περιττώματα ζώων σε καλλιέργειες σε χωράφια. Μια άλλη περίπτωση είναι τα προϊόντα να εκτίθενται σε στάσιμο νερό μετά από έντονες βροχοπτώσεις και τοπικές πλημμύρες. 

Επιπροσθέτως, η υγιεινή διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από E. coli σε περιβάλλοντα επεξεργασίας. Ο σωστός καθαρισμός και η απολύμανση, ιδίως στις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση της διασταυρούμενης μόλυνσης. Ο νόμος του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τον εκσυγχρονισμό της ασφάλειας των τροφίμων (FSMA) υπογραμμίζει τους ελέγχους υγιεινής ως βασικό προληπτικό μέτρο.

Η πρόκληση του μετριασμού του E. coli στα φυλλώδη λαχανικά απαιτεί μια αυστηρή, πολύπλευρη προσέγγιση που περιλαμβάνει αυστηρές πρακτικές υγιεινής, βελτιστοποίηση του σχεδιασμού των εγκαταστάσεων και χρήση προηγμένων μεθόδων μικροβιακού ελέγχου.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Safety, το ψυχρό πλάσμα (CP), το παλμικό φως (PL) και οι συνδυασμοί τους αξιολογήθηκαν για την αδρανοποίηση του Escherichia coli σε μαρούλι Romaine. Προσδιορίστηκαν επίσης οι επιδράσεις της επεξεργασίας στην εγγενή μικροχλωρίδα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μαρουλιού.

Για τη μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκε εμβόλιο πολλαπλών στελεχών E. coli. Τα φύλλα μαρουλιού εμβολιάστηκαν σημειακά και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με παλμικό φως και ψυχρό πλάσμα ή τους βελτιστοποιημένους συνδυασμούς επεξεργασίας τους.

Και οι δύο συνδυασμένες επεξεργασίες, οδήγησαν σε συνεργιστική αδρανοποίηση των κυττάρων E. coli με μείωση του παθογόνου κατά > 5 log. Αυτές οι συνδυαστικές επεξεργασίες μείωσαν σημαντικά (p < 0,05) την εγγενή μικροβιακή χλωρίδα και επιβράδυναν την ανάπτυξή της κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης.

Αυτή η μελέτη έδειξε ότι η ενσωμάτωση της τεχνολογίας PL και CP μπορεί να ενισχύσει τη μικροβιακή ασφάλεια και να διατηρήσει την ποιότητα του μαρουλιού Romaine.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img