26.9 C
Athens
Τρίτη, 27 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΜαλί: Η εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ αποχωρεί έπειτα από 11 χρόνια

Μαλί: Η εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ αποχωρεί έπειτα από 11 χρόνια

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

ΤΟΜΑ LYNX: καλύτερο και φθηνότερο από τους ανταγωνιστές του

Στις 22 Αυγούστου 2024, το Υπουργείο Άμυνας της Δανίας υπέγραψε μια συμφωνία με την BAE Systems Hägglunds AB για την προμήθεια 115 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) CV9035 MKIIIC έναντι του ποσού των 9,975 δις δανικών κορώνων (1,337 δις Ευρώ) σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας και ειδικότερα για τον εξοπλισμό μιας “βαριάς”

Η λέξη που χρησιμοποίησε η πρωθυπουργός της Λιθουανίας για την Ρωσία δείχνει τι έρχεται

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ingrida Šimonytė βρέθηκε πριν 3 μέρες στο Κίεβο μαζί με τον Πρόεδρο της Πολωνίας Andrzej Duda και έδωσε ομιλία κατά την τελετή για την εθνική εορτή της Ουκρανίας. Η 49χρονη πολιτικός ολοκλήρωσε την ομιλία της με έναν… όρκο για την νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας και στην ίδια

Ουκρανία: Έπεσε… «μαύρο» σε κανάλια λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών, vid

Όπως διαβάσατε νωρίτερα , τα μπλακ άουτ είναι εκτεταμένα σε όλη την ουκρανική επικράτεια. Από τους ρωσικούς πυραύλους και τα drones δεν γλίτωσαν ούτε τα ουκρανικά ΜΜΕ, μερικά εκ των οποίων σταμάτησαν στον «αέρα» να εκπέμπουν εικόνα: 📹#Ukrainian TV propaganda marathon turned off by Russian large-scale strikes on defence industry facilities#Sputnik #Russia #RussiaUkraineWar pic.twitter.com/5zNpSDPilr —

Αυστραλία: Πιθανώς θανατηφόρο παιδικό σνακ κατέσχεσε η αστυνομία στο Σίδνεϊ

Πρόστιμα “μαμούθ” θα αντιμετωπίσουν όσοι πουλούν τα προϊόντα με το επικίνδυνο συνδετικό μέσο.    Χιλιάδες παιδικά τρόφιμα κατασχέθηκαν σε αποθήκες του Σίδνεϊ λόγω κινδύνου για παιδιά, μετά από έφοδο των ερευνητών του Fair Trading, σύμφωνα με το News. Στις αποθήκες στο Banksmeadow, στο Wetherill Park και στο Wentworth Point στα δυτικά της πόλης, κατασχέθηκαν περισσότερα

Φωτιά: Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Τρίτη 27 Αυγούστου (pic)

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) προβλέπεται σήμερα Τρίτη σε κάποιες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr). Ο σημερινός υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε: Αττική, Βοιωτία, Εύβοια και περιοχές της Φθιώτιδας
spot_imgspot_img

η εντολή της οποίας αποφασίστηκε την 8η Μαΐου από τους 27 να μην ανανεωθεί, επισημοποίησε την αποχώρησή της, ένδεκα χρόνια αφού αναπτύχθηκε στη χώρα του Σαχέλ, η οποία σπαράσσεται από τη βία τζιχαντιστών, με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε χθες μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Η EUTM (European Union Training Mission) αναπτύχθηκε το 2013, για να παρέχει εκπαίδευση και συμβουλές στις ένοπλες δυνάμεις του Μαλί, καθώς η χώρα έχει βρεθεί από το 2012 αντιμέτωπη με εξάπλωση της τζιχαντιστικής απειλής. Είχε φθάσει να διαθέτει ως και 700 μέλη, από περίπου 20 ευρωπαϊκές χώρες, προτού σταδιακά μειώσει το προσωπικό της, με φόντο τις διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στο Μπαμακό και στους δυτικούς συμμάχους του.

Η ΕΕ αποφάσισε να μην ανανεώσει την εντολή της αποστολής αυτής, λαμβάνοντας υπόψη «την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης και της κατάστασης ασφαλείας» στη χώρα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία διά της βίας το 2020 στο Μαλί γύρισε την πλάτη στην αντιτζιχαντιστική συμμαχία με τη Γαλλία και τους ευρωπαίους εταίρους της κι έχει στραφεί στη Ρωσία για στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη.

Επίσημη τελετή για την αποχώρηση των ευρωπαίων εκπαιδευτών οργανώθηκε χθες στο αρχηγείο της αποστολής, στο Μπαμακό, την πρωτεύουσα του Μαλί, ανέφερε η EUTM.

Δυο μέλη της αποστολής έχασαν τη ζωή τους από το 2013: πορτογάλος στρατιωτικός σκοτώθηκε σε επίθεση εναντίον στρατώνα στην Μπαμακό το 2017· και ισπανός στρατιωτικός σκοτώθηκε το 2018 κοντά στην πόλη Σεβαρέ (κεντρικά), σύμφωνα με την EUTM.

Η ΕΕ λέει πως η αποστολή της εκπαίδευσε 20.000 στρατιωτικούς του Μαλί σε 11 χρόνια.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img