27.4 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΑτζέντα 2030Ανακοινώθηκε επίσημα η ανάγκη αλλαγής της διατροφής μας! Ποιά τρόφιμα θα αντικαταστήσουν...

Ανακοινώθηκε επίσημα η ανάγκη αλλαγής της διατροφής μας! Ποιά τρόφιμα θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Με καμάρι οι Ουκρανοί λένε πως χτυπάνε ρωσικές γέφυρες με αμερικανικά όπλα, vid

Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν συστήματα πυραύλων HIMARS, κατασκευής ΗΠΑ, για να καταστρέψουν γέφυρες και μηχανολογικό εξοπλισμό στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, ανακοίνωσε με καμάρι ο στρατός της Ουκρανίας την Τετάρτη, δικαιώνοντας την ρωσική πλευρά πως όλα συμβαίνουν υπό την αρχηγία ΗΠΑ και συμμάχων! Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι η Ουκρανία έχει καταστρέψει ή καταστρέψει τουλάχιστον τρεις γέφυρες πάνω

Ουκρανή ντύθηκε στα χακί: «Οι άνδρες μας πηγαίνουν στο μέτωπο και εμείς τους αντικαθιστούμε», vid

Zelensky has brainwashed Ukrainian women to going and dying for his regime. 😥So sad. pic.twitter.com/3V9V6QvHJn — Aussie Cossack (@aussiecossack) August 21, 2024 freepik photo

Ο.Σολτς: «Οι Ουκρανοί δεν μας ενημέρωσαν για την επίθεσή τους στο Κούρσκ»

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ουκρανία δεν έλαβε τη συμβουλή της χώρας του πριν πραγματοποιήσει την επιδρομή στο Κούρσκ στις 6 Αυγούστου στη Ρωσία και προσδοκούσε ότι η επέκταση θα ήταν περιορισμένη. Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σάντου στο

Ποια είναι τα πιο μολυσμένα μπαχαρικά –  Στοιχεία RASFF σε διάστημα 23 ετών

Μελέτη για μόλυνση βοτάνων και μπαχαρικών: Ανάλυση κοινοποιήσεων RASFF της ΕΕ για 23 χρόνια. Εκτός από τα περιστατικά απάτης και νοθείας σε μπαχαρικά και βότανα τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, τα μπαχαρικά είναι πολύ συχνά μολυσμένα και με παθογόνους μικροοργανισμούς. Μόλις σήμερα η Γερμανία ενημέρωσε το RASFF για μολυσμένο με σαλμονέλα θυμάρι

Σκωτσέζικο ντουζ ο καιρός: Δροσιά τέλος, Σαββατοκύριακο εφιάλτης, αλλά μετά κακοκαιρία αλά ιταλικά

H ανάσα δροσιάς που πήραμε σήμερα μετά από σχεδόν 50 μέρες λαμβάνει σταδιακά τέλος με τον υδράργυρο να παίρνει σταδιακά την ανιούσα. Ωστόσο νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει τη χώρα την ερχόμενη εβδομάδα, προερχόμενο από την Ιταλία. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, η κακοκαιρία αυτή θα επηρεάσει κυρίως τη δυτική και
spot_imgspot_img

Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη «διατροφική μετάβαση», απαιτεί το WEF. Η διατροφή πρέπει να στραφεί σε εργοστασιακή παραγωγή για το καλό του πλανήτη!

Για να σώσουν το κλίμα, τα κράτη πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα παραδοσιακά ζωικά τρόφιμα, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αντικαθίστανται από «εναλλακτικά προϊόντα», όπως γράφει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις του WEF, οι ζωικές τροφές θα πρέπει να αντικαθίστανται σταθερά από εργοστασιακά προϊόντα. Η οργάνωση των 1.000 μεγαλύτερων δισεκατομμυριούχων εταιρειών και ΜΚΟ ζητά αλλαγή στην διατροφή, γράφει ο Peter F. Mayer στην ειδησεογραφική πύλη tkp την Τρίτη.

Στις 13 Ιουνίου, το WEF δημοσίευσε το «Renovation and Reinvention are the Key to Saving Our Food System – Η ανακαίνιση και η επανεφεύρεση είναι το κλειδί για τη διάσωση του διατροφικού μας συστήματος».

Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων:

Το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων μας χρειάζεται επειγόντως μετάβαση. Επί του παρόντος, το ένα τρίτο των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από την παραγωγή τροφίμων . Ταυτόχρονα, ο παγκόσμιος πληθυσμός προβλέπεται να φτάσει σχεδόν τα 10 δισεκατομμύρια άτομα έως το 2050, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για τρόφιμα κατά 60% . Πολλοί από τους τρόπους με τους οποίους καλλιεργούμε, παρασκευάζουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα προκαλούν μια διπλή κρίση ανθρώπινης και περιβαλλοντικής υγείας και η πολυπλοκότητα μόνο θα ενταθεί.

Η μετάβαση στα τρόφιμα στοχεύει να αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία παράγει, διανέμει, καταναλώνει και απορρίπτει τα τρόφιμα – ένας μετασχηματισμός που θα επηρεάσει την αμοιβαία πρόοδο της ανθρώπινης και περιβαλλοντικής υγείας. Η κλίμακα της αλλαγής είναι παρόμοια με την ενεργειακή μετάβαση. Ο επαναπροσανατολισμός σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα απαιτεί παρέμβαση σε κάθε επίπεδο στρατηγικής. Για παράδειγμα, οι βιομηχανίες πρέπει να υιοθετήσουν νέες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική. Οι εταιρείες πρέπει να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες και οι καταναλωτές πρέπει να αλλάξουν τρόπους κατανάλωσης μέσω ενεργειακών συνεταιρισμών και χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων.

Η μετάβαση στα τρόφιμα περιλαμβάνει έναν εξίσου ολοκληρωμένο μετασχηματισμό, με δύο διαφορετικά στάδια αλλαγής: Ανακαίνιση (Renovation) και Επανεφεύρεση (Reinvention). Ενώ το Renovation κάνει σταδιακές βελτιώσεις σε όλη την αλυσίδα αξίας των τροφίμων, το Reinvention στοχεύει σε συστημική αλλαγή: τον πλήρως κλιμακωτό επαναπροσανατολισμό της παραγωγής τροφίμων με τρόπο που αλλάζει τις υποκείμενες δομές στη σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων.

Η ανακαίνιση είναι το πρώτο στάδιο της μετάβασης στα τρόφιμα. Δίνει προτεραιότητα στην άμεση μείωση περισσότερων επιβλαβών συστατικών και συστατικών στα τρόφιμα μας, συμπεριλαμβανομένων των υπερβολικών επιπέδων αλατιού, ζάχαρης, λίπους και πρόσθετων. Η ανακαίνιση μπορεί επίσης να βελτιώσει το διατροφικό προφίλ ενός προϊόντος, όπως με την προσθήκη περισσότερων φυτικών ινών ή μικροθρεπτικών συστατικών. Αν και ο αντίκτυπος σε επίπεδο προϊόντος είναι μικρός, η συνολική συμβολή στη διατροφή μπορεί να είναι σημαντική. Για παράδειγμα, εάν μια πολυεθνική εταιρεία τροφίμων προσθέσει δημητριακά ολικής αλέσεως στην κύρια σειρά προϊόντων σνακ της, θα μπορούσε να αυξήσει την πρόσληψη φυτικών ινών από τους Αμερικανούς κατά 5% έως το 2030. Δίνοντας προτεραιότητα στη διατροφική αναμόρφωση, μπορούμε να μετριάζουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις στην δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των χρόνιες ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η ανακαίνιση θα μπορούσε επίσης να σημαίνει την προσθήκη προβιοτικών σε ένα υπάρχον προϊόν για την βελτίωση της υγείας του μικροβιώματος (σ.σ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ)

(…)

Η επανεφεύρεση απαιτεί μια ριζική αναθεώρηση σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων και τις τεχνολογίες, αναθεωρώντας τον τρόπο παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης των τροφίμων για να τονιστεί η διαθεσιμότητα, η διατροφή και η βιωσιμότητα.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα της Επανεφεύρεσης είναι η εισαγωγή εναλλακτικών πρωτεϊνών. Αυτές οι βιώσιμες αντικαταστάσεις ζωικών πρωτεϊνών διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην μείωση του συνολικού αντίκτυπου των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων, ενώ μας επιτρέπουν να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα χαμηλού κόστους και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Οι ραγδαίες πρόοδοι με βάση τα φυτά καθώς και στις βιο-πανομοιότυπες φυτικές ή ζωικές πρωτεΐνες, λίπη και έλαια που παράγονται μέσω ζύμωσης ακριβείας και βιοτεχνολογιών που καλλιεργούνται από κύτταρα, ανοίγουν χώρους για Επανεφεύρεση (σ.σ. ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ). Το 2024 κυκλοφόρησε το πρώτο «γαλακτοκομείο χωρίς αγελάδες» με ζύμωση ακριβείας, το οποίο μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα του παγωτού. 158 εταιρείες έχουν ανακοινώσει δημόσια ότι θα επικεντρωθούν στη ζύμωση για εναλλακτικές πρωτεΐνες το 2023, σημειώνοντας αύξηση 16% από το προηγούμενο έτος.

Εκτός από εναλλακτικές πρωτεΐνες, η βιομηχανία τροφίμων μπορεί επίσης να επανεφεύρει μέσω εξατομικευμένης διατροφής. Η πρόοδος στην τεχνολογία όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάλυση δεδομένων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν δίαιτες μοναδικές για την γενετική σύνθεση, τους παράγοντες του τρόπου ζωής και τους στόχους υγείας ενός ατόμου (σ.σ. ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ( ; ) ΣΤΟ ΚΑΘΕ ΑΤΟΜΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΤΡΩΕΙ). Η εξατομικευμένη διατροφή μπορεί επίσης να ελαχιστοποιήσει την σπατάλη τροφίμων, συνδέοντας τα άτομα με προγράμματα γευμάτων που χρησιμοποιούν συστατικά αποτελεσματικά, μειώνοντας τις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής και της απόρριψης τροφίμων.

(…)

Η μετάβαση στα τρόφιμα είναι μια κομβική στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία, που απαιτεί τολμηρή δράση σε τομείς, βιομηχανίες και κλάδους. Δεν υπάρχει μοναδική προσέγγιση για τον μετασχηματισμό, αλλά είναι κρίσιμο η βιομηχανία τροφίμων να εξισορροπήσει εκ νέου την προσέγγισή της στην καινοτομία με σημαντικά περισσότερες επενδύσεις για την επανεφεύρεση. (…) Μπορούμε να χαράξουμε μια πορεία προς ένα πιο ανθεκτικό, δίκαιο και βιώσιμο σύστημα τροφίμων για τις επόμενες γενιές.

photo freepik

Διαβάστε εδώ

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img