13.3 C
Athens
Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΟ λόγος που κάποιοι άνθρωποι παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση και άλλοι όχι

Ο λόγος που κάποιοι άνθρωποι παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση και άλλοι όχι

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Αμερικανική Κοινότητα Πληροφοριών

Το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου σηματοδότησε το πέρασμα σε μια νέα εποχή. Το ισχυρό χτύπημα που δέχθηκαν οι Η.Π.Α εντός του εδάφους τους, για πρώτη φορά από τον Β’ Π.Π προκάλεσε ισχυρό σοκ στο σύστημα πληροφοριών και ασφαλείας που είχε μάθει να λειτουργεί με τον πνεύμα και τη νοοτροπία του ψυχροπολεμικού περιβάλλοντος. Αμέσως έγιναν

Αλήθειες και ψέματα: Πόσο παχαίνει το αλάτι;

Πόσες θερμίδες έχει το αλάτι και ο “απροσδόκητος” τρόπος που οδηγεί σε αύξηση του βάρους, χωρίς να ληφθεί υπόψη η κατακράτηση υγρών. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η επιβολή ορίων στη χρήση και κατανάλωση αλατιού μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές καθώς θα μπορούσε να αποτρέψει εκατομμύρια θανάτους από καρδιοπάθεια, νεφρική νόσο και θανάτους.

Ο καιρός της ερχόμενης εβδομάδας – Κρύο, βροχές και ισχυροί άνεμοι από Δευτέρα

Αλλάζει σταδιακά από αύριο το σκηνικό του καιρού καθώς τηνερχόμενη εβδομάδα αναμένονται πτώση της θερμοκρασίας, βροχές αλλά και ισχυροί άνεμοι. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), τα φαινόμενα και δη οι βροχοπτώσεις θα αρχίσουν από την Κυριακή (10/11) να επηρεάσουν σταδιακά από τα δυτικά τη χώρα ενώ μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας τα

Πυρκαγιά στην Καστοριά – Επί ποδός επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Στο σημείο έσπευσαν 35 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρου της 2ης και 8ης ΕΜΟΔΕ, εννέα οχήματα και δύο αεροσκάφη.

Νεκρός από ανακοπή 72χρονος πεζοπόρος στο Ζαγόρι

Ένας 72χρονος πεζοπόρος άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα του Σαββάτου (09.11.2024) σε ορειβατικό μονοπάτι στο Ζαγόρι κοντά στο χωριό Βίκος.  Πιθανώς υπέστη ανακοπή και παρά τις προσπάθειες της διασώστριας του ΕΚΑΒ και του γιατρού που βρισκόταν στο γκρουπ των περιπατητών, ο 72χρονος δεν τα κατάφερε. Σύμφωνα με το epirus-tv-news.gr, ο άνδρας αντιμετώπιζε προβλήματα
spot_imgspot_img

Τι απαντά ένας γιατρός επειγόντων περιστατικών.

Σας έχει τύχει ποτέ να πάθετε τροφική δηλητηρίαση, όταν κανείς από τους φίλους σας στο τραπέζι δεν αρρώστησε από το ίδιο γεύμα; Όπως αποδεικνύεται, είναι απολύτως πιθανό να τρώνε πολλά άτομα το ίδιο φαγητό και μόνο ένα άτομο να πάθει τροφική δηλητηρίαση.

«Οι άνθρωποι έρχονται πάντα στα επείγοντα περιστατικά δηλώνοντας: “Ξέρω ότι δεν έχω τροφική δηλητηρίαση επειδή είμαι ο μόνος που αρρώστησε”», δήλωσε ο πιστοποιημένος γιατρός επειγόντων περιστατικών Dr. Justin Mazur. «Η εκπαίδευση των ασθενών εδώ είναι κρίσιμη, καθώς είναι πιο συνηθισμένο το γεγονός ότι δεν αρρωσταίνουν όλοι από την τροφική δηλητηρίαση της ποικιλίας του κήπου σας».

«Τα συμπτώματα αποδίδονται γενικά σε τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με ιό, βακτήρια ή, σπανιότερα, με παράσιτα», δήλωσε ο Mazur.

Το να είστε το μόνο άτομο που υποφέρει από τροφική δηλητηρίαση μετά από ένα γεύμα είναι δύσκολη υπόθεση. Δυστυχώς, όμως, είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο και υπάρχει λόγος που κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μείνουν αλώβητοι από λίγο άψητο κρέας ή ένα άπλυτο λαχανικό.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση και άλλοι όχι;

Με απλά λόγια, το σώμα σας μπορεί να μην είναι σε θέση να καταπολεμήσει την τροφική δηλητηρίαση. Κάθε άνθρωπος είναι εντελώς διαφορετικός με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού του συστήματος και του μικροβιώματος του εντέρου του, το σπίτι τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών που μπορούν να επηρεάσουν το πεπτικό σας σύστημα και τη συνολική σας υγεία.

Όταν πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση, διαταράσσεται εντελώς το μικροβίωμα του εντέρου σας, γι’ αυτό και αισθάνεστε τόσο άρρωστοι. Αν εσείς και ο φίλος σας φάτε το ίδιο άψητο μπέργκερ και εσείς έχετε ένα ανθυγιεινό μικροβίωμα, ενώ εκείνος έχει ένα πιο υγιές, μπορεί να νιώσετε λίγο αναστατωμένο στομάχι μετά.

«Ένα άτομο με ανεπαρκές μικροβίωμα θα βιώνει πιο συχνά τροφική δηλητηρίαση», δήλωσε ο Mazur.

Αν τροφοδοτείτε το σώμα σας με υγιεινές τροφές, το μικροβίωμά σας θα ευδοκιμήσει. Αν δεν το κάνετε, το μικροβίωμα του εντέρου σας μπορεί να μην είναι σε θέση να καταπολεμήσει τα βακτήρια από τα άψητα ή ωμά τρόφιμα που σας προκάλεσαν τροφική δηλητηρίαση.

Ο Mazur δήλωσε ότι τα χαρακτηριστικά ενός ανεπαρκούς μικροβιώματος είναι η έλλειψη ωφέλιμων βακτηρίων και μικροβιακής ποικιλομορφίας, καθώς και οι υψηλές συγκεντρώσεις παθογόνων βακτηρίων, γεγονός που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για συχνές κρίσεις τροφικής δηλητηρίασης.

Σημείωσε επίσης δύο άλλα πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν το αν κάποιος αρρωστήσει ή όχι: Αν έφαγε αρκετά από το φαγητό για να μολυνθεί και τι άλλο έφαγε ή ήπιε εκείνη την ημέρα.

«Αν ξεκινήσατε την ημέρα πίνοντας πολύ αλκοόλ, έχετε ήδη καταστρέψει το υγιές μικροβίωμά σας για την ημέρα, καθιστώντας σας πιο ευάλωτους τη συγκεκριμένη ημέρα», δήλωσε ο Mazur.

Ο ρόλος της διατροφής και του αλκοόλ

Οι διατροφικές σας συνήθειες και προτιμήσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης τροφικής δηλητηρίασης.

Το μολυσμένο κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά που σερβίρονται ωμά ή μισοψημένα είναι ένας παράγοντας κινδύνου. Η κατανάλωση ωμών γαλακτοκομικών τροφίμων, όπως αυγά, γάλα ή ωμή ζύμη, είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου.

Όσον αφορά τη διατροφή που θα επηρεάσει την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου σας, καλό είναι να αποφεύγετε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες, επεξεργασμένα τρόφιμα και ζάχαρη και να μεγιστοποιείτε την πρόσληψη φυτικών ινών, φρούτων και λαχανικών.

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στο να πάθετε τροφική δηλητηρίαση. Η πρόσληψη αλκοόλ βλάπτει το μικροβίωμα και είναι μια λιγότερο γνωστή αιτία δυσβίωση – υπερανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων – και είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για ένα ανεπαρκές μικροβίωμα.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img