Τι απαντά ένας γιατρός επειγόντων περιστατικών.
Σας έχει τύχει ποτέ να πάθετε τροφική δηλητηρίαση, όταν κανείς από τους φίλους σας στο τραπέζι δεν αρρώστησε από το ίδιο γεύμα; Όπως αποδεικνύεται, είναι απολύτως πιθανό να τρώνε πολλά άτομα το ίδιο φαγητό και μόνο ένα άτομο να πάθει τροφική δηλητηρίαση.
«Οι άνθρωποι έρχονται πάντα στα επείγοντα περιστατικά δηλώνοντας: “Ξέρω ότι δεν έχω τροφική δηλητηρίαση επειδή είμαι ο μόνος που αρρώστησε”», δήλωσε ο πιστοποιημένος γιατρός επειγόντων περιστατικών Dr. Justin Mazur. «Η εκπαίδευση των ασθενών εδώ είναι κρίσιμη, καθώς είναι πιο συνηθισμένο το γεγονός ότι δεν αρρωσταίνουν όλοι από την τροφική δηλητηρίαση της ποικιλίας του κήπου σας».
«Τα συμπτώματα αποδίδονται γενικά σε τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με ιό, βακτήρια ή, σπανιότερα, με παράσιτα», δήλωσε ο Mazur.
Το να είστε το μόνο άτομο που υποφέρει από τροφική δηλητηρίαση μετά από ένα γεύμα είναι δύσκολη υπόθεση. Δυστυχώς, όμως, είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο και υπάρχει λόγος που κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μείνουν αλώβητοι από λίγο άψητο κρέας ή ένα άπλυτο λαχανικό.
Γιατί κάποιοι άνθρωποι παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση και άλλοι όχι;
Με απλά λόγια, το σώμα σας μπορεί να μην είναι σε θέση να καταπολεμήσει την τροφική δηλητηρίαση. Κάθε άνθρωπος είναι εντελώς διαφορετικός με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού του συστήματος και του μικροβιώματος του εντέρου του, το σπίτι τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών που μπορούν να επηρεάσουν το πεπτικό σας σύστημα και τη συνολική σας υγεία.
Όταν πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση, διαταράσσεται εντελώς το μικροβίωμα του εντέρου σας, γι’ αυτό και αισθάνεστε τόσο άρρωστοι. Αν εσείς και ο φίλος σας φάτε το ίδιο άψητο μπέργκερ και εσείς έχετε ένα ανθυγιεινό μικροβίωμα, ενώ εκείνος έχει ένα πιο υγιές, μπορεί να νιώσετε λίγο αναστατωμένο στομάχι μετά.
«Ένα άτομο με ανεπαρκές μικροβίωμα θα βιώνει πιο συχνά τροφική δηλητηρίαση», δήλωσε ο Mazur.
Αν τροφοδοτείτε το σώμα σας με υγιεινές τροφές, το μικροβίωμά σας θα ευδοκιμήσει. Αν δεν το κάνετε, το μικροβίωμα του εντέρου σας μπορεί να μην είναι σε θέση να καταπολεμήσει τα βακτήρια από τα άψητα ή ωμά τρόφιμα που σας προκάλεσαν τροφική δηλητηρίαση.
Ο Mazur δήλωσε ότι τα χαρακτηριστικά ενός ανεπαρκούς μικροβιώματος είναι η έλλειψη ωφέλιμων βακτηρίων και μικροβιακής ποικιλομορφίας, καθώς και οι υψηλές συγκεντρώσεις παθογόνων βακτηρίων, γεγονός που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για συχνές κρίσεις τροφικής δηλητηρίασης.
Σημείωσε επίσης δύο άλλα πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν το αν κάποιος αρρωστήσει ή όχι: Αν έφαγε αρκετά από το φαγητό για να μολυνθεί και τι άλλο έφαγε ή ήπιε εκείνη την ημέρα.
«Αν ξεκινήσατε την ημέρα πίνοντας πολύ αλκοόλ, έχετε ήδη καταστρέψει το υγιές μικροβίωμά σας για την ημέρα, καθιστώντας σας πιο ευάλωτους τη συγκεκριμένη ημέρα», δήλωσε ο Mazur.
Ο ρόλος της διατροφής και του αλκοόλ
Οι διατροφικές σας συνήθειες και προτιμήσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης τροφικής δηλητηρίασης.
Το μολυσμένο κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά που σερβίρονται ωμά ή μισοψημένα είναι ένας παράγοντας κινδύνου. Η κατανάλωση ωμών γαλακτοκομικών τροφίμων, όπως αυγά, γάλα ή ωμή ζύμη, είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου.
Όσον αφορά τη διατροφή που θα επηρεάσει την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου σας, καλό είναι να αποφεύγετε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες, επεξεργασμένα τρόφιμα και ζάχαρη και να μεγιστοποιείτε την πρόσληψη φυτικών ινών, φρούτων και λαχανικών.
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στο να πάθετε τροφική δηλητηρίαση. Η πρόσληψη αλκοόλ βλάπτει το μικροβίωμα και είναι μια λιγότερο γνωστή αιτία δυσβίωση – υπερανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων – και είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για ένα ανεπαρκές μικροβίωμα.