34.3 C
Athens
Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΑπαγόρευση πικάντικων noodles στη Δανία: Πότε τα καυτερά φαγητά γίνονται επικίνδυνα;

Απαγόρευση πικάντικων noodles στη Δανία: Πότε τα καυτερά φαγητά γίνονται επικίνδυνα;

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Είναι η… «ζάχαρη» η νέα υποσχόμενη θεραπεία για την τριχόπτωση; – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Νέα έρευνα αναδεικνύει ένα φυσικό σάκχαρο ως πιθανή αποτελεσματική θεραπεία για την ανδρογενετική αλωπεκία, την πιο συχνή μορφή αλωπεκίας σε άντρες και μία από τις συχνότερες στις γυναίκες. Θα μπορούσε ένα απλό, φυσικό σάκχαρο να είναι στο μέλλον μία αποτελεσματική -και χωρίς παρενέργειες- θεραπείες για τη φαλάκρα; Και μάλιστα, η διαφορά να είναι ορατή μετά

ΟΧΥΡΟ «ΚΥΠΡΟΣ»! Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΠΥΡΑΥΛΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΟΖ

Η χρήση πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον αεροσκαφών, πλοίων και επίγειων στόχων ως μέσο αμφισβήτησης της τουρκικής αεροναυτικής υπεροχής στην περιοχή της Κύπρου. Οι παλιότερες αλλά και νεώτερες τουρκικές προκλήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ επανάφεραν στο προσκήνιο για πρώτη φορά μετά από χρόνια την ναυτική διάσταση της κυπριακής αποτροπής. Η προκλητική στάση της Άγκυρας, έναντι

Πως προέκυψε ο “κανόνας των 5 δευτερολέπτων”;

‘Ενας από εκείνους τους «κανόνες» που έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Σύμφωνα με τον λεγόμενο κανόνα των πέντε δευτερολέπτων, η κατανάλωση φαγητού αφού πέσει στο πάτωμα είναι ασφαλής, αρκεί να το κάνετε εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος. Είναι ένας από εκείνους τους «κανόνες» που έχουν αντέξει στο χρόνο, όπως αποδεικνύεται από την αταλάντευτη παρουσία

O χάρτης των καταιγίδων σε όλη τη χώρα – Πού θα χτυπήσουν κεραυνοί και χαλάζι σε λίγες ώρες

Διευρύνεται το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την χώρα με έντονες βροχοπτώσεις και πολύ μεγάλη κεραυνική δραστηριότητα, ενώ κι αύριο αναμένονται βροχές και καταιγίδες, πιθανόν πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές, στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις πρώτες πρωινές ώρες. Στο μεταξύ το meteo24news παρουσίασε τους πυρήνες των καταιγίδων. Όπως αναφέρεται χρειάζεται προσοχή τις επόμενες

Πυρκαγιά στα Καλύβια – Επιχειρεί και ελικόπτερο

Πυρκαγιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στη θέση Προφάρτα, στα Καλύβια Αττικής. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 30 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου της 1ης ΕΜΟΔΕ,7 οχήματα, 1 ελικόπτερο και εθελοντές.
spot_imgspot_img

Πόση θερμότητα μπορείτε να αντέξετε;

Πιπεριές τσίλι – είτε τις αγαπάτε είτε τις μισείτε, έχουν μια καυτερή γεύση που είναι δύσκολο να αγνοήσετε. Πρόσφατα, η φλογερή φύση τους προκάλεσε αναστάτωση στη Δανία, όπου τα noodles Buldak Ramen απαγορεύτηκαν επειδή είναι επικίνδυνα πικάντικα.

Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από την αίσθηση καψίματος που νιώθουμε όταν δαγκώνουμε μια πιπεριά τσίλι και γιατί κάποιοι αναζητούν την έντονη αίσθηση ενός σούπερ καυτού κάρυ ή στιγμιαίων ζυμαρικών;

Τι γνωρίζουμε για την καψαϊκίνη

Η ψευδαίσθηση της θερμότητας των πιπεριών τσίλι οφείλεται σε μια χημική ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη. Συνδέεται με μια πρωτεΐνη που ονομάζεται TRPV1, η οποία βρίσκεται στις μεμβράνες των αισθητήριων νεύρων, ιδίως στο πεπτικό μας σύστημα (κυρίως στο στόμα), στη μύτη και στο δέρμα.

Η TRPV1 εμπλέκεται κανονικά στην ικανότητά μας να αισθανόμαστε οδυνηρά υψηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, παρουσία καψαϊκίνης, το TPRV1 ενεργοποιείται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, ξεγελώντας μας να αντιδράσουμε σαν να μας καίνε το στόμα.

Αυτή η εξαπάτηση ωθεί το σώμα μας να ξεκινήσει μια φλεγμονώδη αντίδραση παρόμοια με αυτή που συμβαίνει με τα πραγματικά εγκαύματα, οδηγώντας σε πρήξιμο, εφίδρωση και δυσφορία. Στην πραγματικότητα, αυτός ακριβώς ο μηχανισμός σήμαινε ότι η καψαϊκίνη συνέβαλε καθοριστικά στον εντοπισμό και τη μελέτη των μηχανισμών που εμπλέκονται στην ικανότητά μας να αισθανόμαστε τη θερμότητα, για την οποία ο David Julius έλαβε το βραβείο Νόμπελ το 2021.

Στη φύση, τα φυτά τσίλι έχουν εξελιχθεί ώστε να παράγουν καψαϊκίνη για να αποτρέπουν τα θηλαστικά από το να τρώνε τους καρπούς. Το μόνο άλλο θηλαστικό που μασουλάει με ευχαρίστηση τσίλι είναι κάποιες δεντρογαλιές, οι οποίες έχουν αποκτήσει μια μετάλλαξη στα γονίδιά τους TRPV1 που τις καθιστά ικανές να ανέχονται υψηλές δόσεις καψαϊκίνης.

Όλα τα πτηνά, ωστόσο, δεν επηρεάζονται από το μπαχαρικό, καθώς οι αισθητήρες θερμότητας λειτουργούν διαφορετικά. Πράγματι, τα πουλιά παίζουν καθοριστικό ρόλο για το φυτό τσίλι, καθώς καταναλώνουν τους καρπούς και διασπείρουν τους σπόρους σε μεγάλη έκταση.

Αυτό αποτελεί επίσης ένα καλό life hack για την κηπουρική. Εάν ταλαιπωρείστε από αρουραίους και σκίουρους που τρώνε την τροφή των πουλιών, τότε απλά δοσολογήστε την με σκόνη τσίλι και τα τρωκτικά θα αποτραπούν από το να επιστρέψουν για άλλη μια δοκιμή.

Τα πικάντικα φαγητά προκαλούν έλκος;

Οι φήμες που μπορεί να έχετε ακούσει ότι τα πικάντικα φαγητά προκαλούν έλκος δεν είναι αληθινές. Τα πικάντικα φαγητά από μόνα τους δεν προκαλούν έλκος. Στην πραγματικότητα, συμβάλλουν στην πρόληψή τους, σταματώντας την ανάπτυξη του βακτηρίου H. pylori, το οποίο τα προκαλεί, σύμφωνα με εργαστηριακή μελέτη. Η καψαϊκίνη εμποδίζει επίσης το σχηματισμό οξέος επειδή είναι αλκαλική (το αντίθετο του όξινου).

Αν όμως έχετε ήδη έλκος, θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση πικάντικων τροφών. Μπορεί να μην προκαλούν γαστρικό έλκος, αλλά μπορεί να επιδεινώσουν τα ήδη υπάρχοντα συμπτώματα.

Επιπλέον, τα άτομα με παθήσεις όπως φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), δυσπεψία ή άλλα πεπτικά προβλήματα θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση πικάντικων τροφίμων.

Μπορεί η κατανάλωση πικάντικων φαγητών να σας σκοτώσει;

Οι πιο καυτερές πιπεριές, όπως οι πιπεριές “φαντάσματα”, μπορούν να σας σκοτώσουν. Αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο, καθώς θα πρέπει να φάτε μια τεράστια ποσότητα από αυτές. Για παράδειγμα, αν ζυγίζετε 75 κιλά, θα πρέπει να φάτε 1.5 κιλό πιπεριές “φάντασμα” για να προκαλέσετε μια θανατηφόρα αντίδραση. Ο γενικός κανόνας, λέει, είναι να μην τρώτε περισσότερο από το 1/50 του βάρους σας σε καυτερές πιπεριές.

Οφέλη από την κατανάλωση πικάντικων τροφών

Έτσι, με όλες αυτές τις προειδοποιήσεις, θα πρέπει να αποφεύγετε εντελώς την κατανάλωση πικάντικων τροφών; Καθόλου! Στην πραγματικότητα, όταν καταναλώνονται με μέτρο, τα καυτερά τρόφιμα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους, να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς και να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Τέλος, ενώ η κατανάλωση πικάντικων φαγητών με μέτρο είναι καλή για εσάς, είναι καλύτερο να αποφύγετε να ξεπερνάτε το όριο σας, αν δεν είστε συνηθισμένοι σε υψηλά επίπεδα καψαϊκίνης. Αλλά αν θέλετε να ανεβάσετε τα επίπεδα αντοχής σας, μπορείτε σταδιακά να αναπτύξετε ανοχή σε πιο πικάντικα φαγητά.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img