32.3 C
Athens
Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΑκρυλαμίδιο στα τρόφιμα: Αναποτελεσματικά τα μέτρα της ΕΕ για τη προστασία των...

Ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα: Αναποτελεσματικά τα μέτρα της ΕΕ για τη προστασία των καταναλωτών σύμφωνα με την SAFE

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Οι Ρώσοι απελευθέρωσαν τη… Νέα Υόρκη του Ντονέτσκ – Στην άλλη θα ρίξουν πυρηνικά, vid

Συνεχίζεται με αυξητικούς ρυθμούς η ρωσική προέλαση στο Ντονέτσκ, κομμάτι του οποίου εξακολουθούν να κατέχουν οι ουκρανικές Ε.Δ. Παρά τα γεγονότα του Κουρσκ, οι Ρώσοι, μετά από πολυήμερες μάχες, πέτυχαν να «σπάσει» η ουκρανική γραμμή άμυνας και στην περιοχή της «Νέας Υόρκης», της μικρής πόλης-οχυρό των Ουκρανών! Σύμφωνα με Ρώσους Στρατηγούς, η συγκεκριμένη πόλη είναι

Ουκρανοί στρατιώτες: «Δεν θα ξαναπάμε στο Κουρσκ γιατί μας γ@μ@@ εκεί», vid

Σε ένα από τα πολλά βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο, μία ομάδα Ουκρανονατοϊκών αιχμαλώτων πολέμου μεταφέρεται μακριά από το πεδίο των μαχών. Στους αιχμαλώτους πολέμου τους περιμένουν πολλές ώρες ανακρίσεων, καθώς οι Ρώσοι μεταξύ άλλων συλλέγουν αρκετές πληροφορίες από τους ίδιους, κρατώντας παράλληλα βιντεοληπτικό υλικό. Στο παρακάτω βίντεο, ένας Ρώσος στρατιώτης

Εξαπάτηση καταναλωτών: Βάφουν μαύρες τις άγουρες ελιές με χημικές ουσίες

Τα ανησυχητικά ευρήματα της Il Salvagente σε Ιταλικά σούπερ μάρκετ. Οι ελιές γίνονται φυσικά μαύρες καθώς ωριμάζουν. Η πραγματική μαύρη ελιά είναι μια πράσινη ελιά που έχει ωριμάσει στο δέντρο. Αναγνωρίζεται από την τσαλακωμένη εμφάνισή της και την έντονη γεύση της, με ταννικές νότες. Αλλά η ωρίμανση μιας ελιάς απαιτεί χρόνο. Οι «ώριμες μαύρες ελιές»

Ακομπλεξάριστη η Έλβη Μιχαηλίδου: “Να μάθει ο κόσμος πως ντύνονται οι παρουσιαστές των ειδήσεων” | OPEN TV

Η αθλητικογράφος του OPEN σηκώθηκε όρθια όταν ο Γιάννης Φώσκολος και ο Γιώργος Κρατημένος της είπαν να παρακολουθήσει μαζί τους τις οικονομικές ειδήσεις, αποκαλύπτωντας έτσι πως φορούσε από κάτω σορτς και αθλητικά παπούτσια, με τους δύο παρουσιαστές της "Ωρας Ελλάδος" να την πειράζουν. ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΛΒΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΣΟΡΤΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΓΡΑΦΟΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι καιρό θα κάνει Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο – Αναλυτική πρόβλεψη

Σε μια αναλυτική παρουσίαση του καιρού που αναμένεται για ολόκληρο το ερχόμενο φθινόπωρο προέβη το Forecast Weather σε συνεργασία με το weathergroup.gr. Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο Σεπτέμβριος αναμένεται πιο ζεστός από τα κανονικά επίπεδα, παρόμοια κατάσταση και τον Οκτώβριο, ενώ από Νοέμβριο επιτέλους θα βρέξει! Σεπτέμβριος 2024 Θερμότερος των κανονικών στο μεγαλύτερο μέρος της
spot_imgspot_img

Η SAFE ζητά επείγουσα δράση για τον περιορισμό του ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα.

Η SAFE ξεκινά μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης σχετικά με το ακρυλαμίδιο – μια δυνητικά καρκινογόνο ουσία που απελευθερώνεται κατά το μαγείρεμα των τροφίμων σε υψηλή θερμοκρασία μαζί με τη δημοσίευση ενός εγγράφου θέσης που υποστηρίζει αυστηρότερους κανόνες για την παρουσία της ουσίας στα τρόφιμα.

Η οργάνωση SAFE – Safe Food Advocacy Europe, η μόνη ευρωπαϊκή οργάνωση καταναλωτών με έδρα τις Βρυξέλλες που ειδικεύεται αποκλειστικά στον τομέα των τροφίμων, ενισχύει τις προσπάθειές της για την ευαισθητοποίηση για το ακρυλαμίδιο και υποστηρίζει τη θέσπιση αυστηρών ορίων για την παρουσία της ουσίας στα τρόφιμα. Η SAFE εξέδωσε ένα έγγραφο θέσης που επισημαίνει κρίσιμες ανησυχίες σχετικά με τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα.

Το ακρυλαμίδιο, μια χημική ένωση που σχηματίζεται κατά τις διαδικασίες μαγειρέματος, ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, ιδιαίτερα των βρεφών και των μικρών παιδιών. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) επιβεβαίωσε ευρήματα που σχετίζονται με τη γονοτοξικότητα και σε πρόσφατες μελέτες, έχουν γίνει επίσης περαιτέρω συσχετίσεις μεταξύ του διατροφικού ακρυλαμιδίου και ορισμένων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, οι καταναλωτές συχνά δεν γνωρίζουν το ζήτημα.

Για το λόγο αυτό, η SAFE εγκαινίασε μια επικοινωνιακή εκστρατεία που απευθύνεται στους καταναλωτές, για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με το ακρυλαμίδιο. Εκτός από την εκπαίδευση του κοινού για το πώς να αναγνωρίζει το ακρυλαμίδιο, η εκστρατεία θα παρέχει πρακτικές συμβουλές για το πώς να προετοιμάζετε και να μαγειρεύετε φαγητό στο σπίτι με ασφαλή τρόπο. Η εκστρατεία θα διεξαχθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τη διάδοση εκπαιδευτικών βίντεο, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το μέλος του SAFE Associazione per la sicurezza nutrizionale in cucina και την ιδρυτή του, τη διατροφολόγο Chiara Manzi. Αυτή η ένωση είναι αφιερωμένη στον συνδυασμό της διατροφικής επιστημονικής έρευνας με την τέχνη της κουζίνας, για να εκπαιδεύσει τους καταναλωτές να υιοθετήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Ενώ ενισχύει τις προσπάθειές της για την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με το ακρυλαμίδιο, η SAFE προτρέπει τους ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής να λάβουν αποφασιστική δράση για την προστασία της δημόσιας υγείας. Τα τρέχοντα επίπεδα αναφοράς που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά για την επαρκή προστασία της υγείας των καταναλωτών. Το SAFE ζητά νομικά δεσμευτικά μέγιστα επίπεδα για όλες τις κατηγορίες τροφίμων όπου το ακρυλαμίδιο ενέχει κίνδυνο για τον πληθυσμό και ιδιαίτερα για τα παιδιά. Αυτές οι κατηγορίες τροφίμων περιλαμβάνουν πατατάκια πατάτας, προϊόντα πρωινού και τηγανητές πατάτες.

Επιπλέον, η SAFE υποστηρίζει αυστηρούς κανονισμούς για τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στις παιδικές τροφές, προτείνοντας ένα μέγιστο επίπεδο πολύ κάτω από την τιμή των 50 μg/kg, καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι επίπεδα τόσο χαμηλά όσο 1 μg/kg είναι εύκολα επιτεύξιμα. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι υψηλότερα επίπεδα θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις προσπάθειες ελαχιστοποίησης της περιεκτικότητας σε ακρυλαμίδιο. Για τα μπισκότα που διατίθενται στην αγορά για παιδιά, η SAFE προτρέπει για μέγιστο επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο από το τρέχον σημείο αναφοράς των 150 μg/kg. Συνιστά επίσης τη μείωση του επιπέδου αναφοράς για τα δημητριακά πρωινού που καταναλώνουν παιδιά κάτω των τριών ετών και ζητά αυστηρότερους κανονισμούς για την προστασία αυτής της ευάλωτης ομάδας.

Επιπλέον, το SAFE προτείνει τη συμπερίληψη νέων κατηγοριών τροφίμων όπως οι καβουρδισμένοι ξηροί καρποί και τα τσιπς λαχανικών στη ρύθμιση του ακρυλαμιδίου λόγω των υψηλών επιπέδων που ανιχνεύονται σε αυτές τις κατηγορίες τροφίμων σε πολυάριθμες μελέτες, οι οποίες υπογραμμίζουν την ανάγκη για ρυθμιστική αλλαγή.

Δοκιμές που διεξήγαγε η SAFE και τα μέλη της σε όλη την Ευρώπη τόνισαν την επείγουσα ανάγκη για νέους κανονισμούς για τον περιορισμό του ακρυλαμιδίου σε διάφορα τρόφιμα ήδη από το 2017. Το 2023, η CVUA Stuttgart βρήκε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου – φτάνοντας έως και τα 3500 μg/kg σε τσιπς λαχανικών – στο διάφορες κατηγορίες τροφίμων, όπως πατάτες τηγανιτές, πατατάκια, ψωμί με βάση το σιτάρι, τραγανό ψωμί, στιγμιαίος καφές, μελόψωμο, κράκερ, κορν φλέικς και δημητριακά πρωινού.

Για αυτούς τους λόγους, η SAFE προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θέσουν την ασφάλεια των καταναλωτών στην πρώτη γραμμή της ατζέντας τους, υποστηρίζει την εφαρμογή αυστηρότερων ανώτατων επιπέδων ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα για τη μείωση των κινδύνων για την υγεία και δεσμεύεται στην προσπάθειά της να διασφαλίσει την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων για όλους τους καταναλωτές της ΕΕ ώστε να βελτιώσει τη διαχείριση κινδύνου, επεκτείνοντας τη δράση υπεράσπισής της πέρα ​​από τη νέα νομοθετική περίοδο.

Διαβάστε το πλήρες έγγραφο θέσης εδώ .

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img