30.4 C
Athens
Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΠροειδοποίηση του FDA σε πολυεθνική εταιρεία αρτοποιίας να μην ισχυρίζεται ότι τα...

Προειδοποίηση του FDA σε πολυεθνική εταιρεία αρτοποιίας να μην ισχυρίζεται ότι τα τρόφιμα της περιέχουν αλλεργιογόνα ενώ αυτό δεν ισχύει

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Δείτε πώς μπορείτε να εντοπίσετε μικροπλαστικά στο φαγητό σας στο σπίτι

Τρία απλά τεστ για να ξέρετε τι τρώτε! Η παρουσία μικροπλαστικών ή μικροσκοπικών πλαστικών σωματιδίων μεγέθους μικρότερου από 5 χιλιοστά σε διάφορα προϊόντα διατροφής, έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και πολλές συζητήσεις για τις επιπτώσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα σωματίδια είναι πολύ μικρά για να ανιχνευθούν με γυμνό μάτι, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι που μπορείτε

Καιρός: Προειδοποίηση Μαρουσάκη – Οι περιοχές που θα βρεθούν στο «μάτι» της κακοκαιρίας

Το σκηνικό του καιρού έχει αλλάξει για τα καλά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ωστόσο τα φαινόμενα δεν έχουν υποχωρήσει. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο καιρός θα παραμείνει άστος στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα με κύριο χαρακτηριστικό τις καταιγίδες και κατά τόπους το χαλάζι. Μάλιστα, η κακοκαιρία θα μετακινηθεί προς το δυτικό-βορειοδυτικό

Κικίλιας: Ο Κασσελάκης πουλάει δράκους για τα εναέρια – Τι δεν πήγε καλά στον Βαρνάβα

Τα πυρά του κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε σε συνέντευξη του στο OPEN o Βασίλης Κικίλιας, λέγοντας μάλιστα πως πουλάει δράκους για τα εναέρια μέσα που επιχείρησαν στη φωτιά στον Βαρνάβα. «Ο Κύριος Κασσελάκης έχει κάθε δικαίωμα να ζητάει να ενημερώνεται και να ασκεί κριτική. Όμως το να πουλάει δράκους ότι πετούσαν

Οι Ρώσοι σαρώνουν ουκρανικό κομβόι στο Κουρσκ, vid

Interesting footage of Russian strikes on Ukrainian Army convoy that broke through to Korenevo, Kursk region. Moving targets were hit, indicating use of laser-guided munitions. pic.twitter.com/cRUJluILKT — Clash Report (@clashreport) August 20, 2024 freepik photo

Εκκαθαρίζονται οι πεδιάδες του Κουρσκ! Αποκαλυπτικό ΒΙΝΤΕΟ των Ρώσων

Μαίνονται οι μάχες στις αχανείς πεδιάδες του Κουρσκ, πολύ κοντά στα επίσημα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ συμπληρώθηκαν δύο εβδομάδα από την εισβολή του ουκρανονάτο. Οι περί τους 12χιλ. εισβολείς Ουκρανοί και νατοϊκοί μαχητές αποδεκατίζονται, ωστόσο εκφράζονται φόβοι από Ρώσους Στρατηγούς πως το ουκρανονάτο ετοιμάζει νέες «στρατιές» για εφόδους και σε άλλα συνοριακά μέρη ρωσικών
spot_imgspot_img

Ο FDA καλεί τη πολυεθνική εταιρεία αρτοποιίας να σταματήσει να χρησιμοποιεί ετικέτες που αναφέρουν ότι τα προϊόντα της περιέχουν δυνητικά επικίνδυνα αλλεργιογόνα, ενώ δεν περιέχουν.

Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων εξέδωσαν στις 25 Ιουνίου προειδοποίηση σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας στις ΗΠΑ, να σταματήσει να χρησιμοποιεί ετικέτες που αναφέρουν ότι τα προϊόντα του περιέχουν δυνητικά επικίνδυνα αλλεργιογόνα, ενώ δεν περιέχουν.

Οι επιθεωρητές της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων διαπίστωσαν ότι η Bimbo Bakeries USA – η οποία περιλαμβάνει μάρκες όπως Sara Lee, Oroweat, Thomas’, Entenmann’s και Ball Park buns and rolls – ανέφερε συστατικά όπως σουσάμι ή ξηρούς καρπούς δέντρων στις ετικέτες ακόμη και όταν δεν υπήρχαν στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του FDA, τα προϊόντα αυτά είναι “παραποιημένα”, όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι του FDA σε προειδοποιητική επιστολή που εστάλη στην έδρα της εταιρείας στο Χόρσαμ της Πενσυλβάνια νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Οι ετικέτες των τροφίμων πρέπει να είναι αληθείς και όχι παραπλανητικές», ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Η προειδοποίηση ακολούθησε επιθεωρήσεις στα τέλη του περασμένου έτους σε εργοστάσια της Bimbo στο Φοίνιξ της Αριζόνα και στην Τοπίκα του Κάνσας, που παρασκευάζουν ψωμιά Sara Lee και Brownberry.

Επιπλέον, οι αξιωματούχοι του FDA ανέφεραν ότι η επισήμανση των αλλεργιογόνων δεν αποτελεί “υποκατάστατο” για την πρόληψη της διασταυρούμενης μόλυνσης στα εργοστάσια.

Οι συνήγοροι της μη κερδοσκοπικής ομάδας FARE, Food Allergy Research & Education, δήλωσαν ότι η εν λόγω επισήμανση “προσφέρει κακές υπηρεσίες” στα περίπου 33 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ με τροφικές αλλεργίες. Αυτοί οι καταναλωτές πρέπει να είναι συνεχώς ενήμεροι για τα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν δυνητικά απειλητικές για τη ζωή αλλεργικές αντιδράσεις, δήλωσε ο Σουνγκ Πομπλέτε, διευθύνων σύμβουλος της FARE.

“Η κοινότητά μας βασίζεται στην ακριβή επισήμανση των προϊόντων για την υγεία και την ασφάλειά της”, δήλωσε ο Poblete σε ηλεκτρονικό μήνυμα. “Αυτά τα ευρήματα σχετικά με τα προϊόντα της Bimbo Bakeries υπονομεύουν την εμπιστοσύνη τους και περιορίζουν περαιτέρω τις επιλογές τους”.

Η Bimbo, ένας γίγαντας τροφίμων με έδρα την Πόλη του Μεξικού, χαρακτηρίζει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη εμπορική εταιρεία αρτοποιίας στη χώρα. Σε ηλεκτρονικό μήνυμα, οι υπεύθυνοι της εταιρείας δήλωσαν ότι «λαμβάνουν πολύ σοβαρά το ρόλο τους στην προστασία των καταναλωτών με ευαισθησία στα αλλεργιογόνα» και ότι αλληλογραφούν με τον FDA για την επίλυση του ζητήματος.

Οι ανησυχίες σχετικά με τις ετικέτες στην Bimbo και σε άλλες εταιρείες ακολούθησαν έναν νόμο που τέθηκε σε ισχύ το 2022, ο οποίος πρόσθεσε το σουσάμι στον κατάλογο των κύριων αλλεργιογόνων που πρέπει να αναγράφονται στις συσκευασίες.

Επειδή μπορεί να είναι δύσκολο και δαπανηρό να κρατηθεί το σουσάμι σε ένα τμήμα ενός εργοστασίου αρτοποιίας μακριά από ένα άλλο, ορισμένες εταιρείες άρχισαν να προσθέτουν μικρές ποσότητες σουσαμιού σε προϊόντα που δεν περιείχαν προηγουμένως το συστατικό για να αποφύγουν την ευθύνη και το κόστος. Οι αξιωματούχοι του FDA δήλωσαν ότι αυτό παραβίαζε το πνεύμα, αλλά όχι το γράμμα, των ομοσπονδιακών κανονισμών.

Ορισμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Bimbo, άρχισαν να αναγράφουν αλλεργιογόνα όπως το σουσάμι στις ετικέτες ως “προφύλαξη” σε περίπτωση διασταυρούμενης μόλυνσης.

Οι αξιωματούχοι του FDA αναγνώρισαν την Τρίτη ότι οι δηλώσεις ότι ένα προϊόν “μπορεί να περιέχει” ορισμένα αλλεργιογόνα “θα μπορούσαν να θεωρηθούν αληθείς και όχι παραπλανητικές”. Οι αξιωματούχοι της Bimbo έχουν προθεσμία μέχρι τις 8 Ιουλίου για να προσδιορίσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποκατάσταση του προβλήματος – ή να εξηγήσουν γιατί η επισήμανση δεν παραβιάζει τα πρότυπα του FDA.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img