29.1 C
Athens
Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΑτζέντα 2030Αυξάνονται οι “πράσινες απαγορεύσεις”: Άλλες 40 παραλίες στη λίστα με τις “Απάτητες”

Αυξάνονται οι “πράσινες απαγορεύσεις”: Άλλες 40 παραλίες στη λίστα με τις “Απάτητες”

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Γερμανία: Σε δυσχερή θέση ο Ο.Σολτς μετά την αποκάλυψη για το βέτο στην στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να διακόψει την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο προκάλεσε σοκ στην Ουκρανία και σε όσους την υποστηρίζουν στον πόλεμο με τη Ρωσία. Ο Όλαφ Σολτς έλαβε την απόφαση να μπει βέτο στην υποστήριξη των Ουκρανών, με την αφαίρεση της σχετικής πρόβλεψης από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Νεκρή γνωστή αθλήτρια των Ολυμπιακών Αγώνων – Πνίγηκε από το φαγητό της

Μια πρώην Ολυμπιακή αθλήτρια βρέθηκε νεκρή, αφότου η αστυνομία πήγε στο διαμέρισμά της όταν δεν εμφανίστηκε στη δουλειά της. Η ποδηλάτισσα Daniela Larreal Chirinos, μία από τις πιο επιτυχημένες αθλήτριες της Βενεζουέλας, βρέθηκε νεκρή από την αστυνομία στο διαμέρισμα της στο Λας Βέγκας στις 16 Αυγούστου. Πιστεύεται ότι ήταν νεκρή από τις 11 Αυγούστου. Η

Η κακοκαιρία δείχνει ήδη τα δόντια της – Μαρουσάκης: Oργανωμένο κύμα, πότε θα χτυπήσει την Αττική

Για οργανωμένο κύμα κακοκαιρίας έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφορικά με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που ήδη έχουν ανησυχήσει πολλές περιοχές της χώρας και αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες μέρες. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης είπε στο OPEN ότι η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη. Αύριο Τρίτη θα επηρεαστούν Βόρειο Ιόνιο, Ήπειρος, Θεσσαλία, Κεντρική

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε ξερά χόρτα στον οικισμό Αγία Σοφία

Πυρκαγιά εν υπαίθρω ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας δίπλα στον οικισμό Αγία Σοφία, στον δήμο Δέλτα. Η Πυροσβεστική ενημερώθηκε στις 20:30 για το περιστατικό και έσπευσε στο σημείο με δύο οχήματα και πέντε πυροσβέστες. Όπως αναφέρει το voria.gr, η φωτιά καίει ξερά χόρτα και λάστιχα και δεν φαίνεται να προκαλεί ανησυχία στις αρχές.

Η Μόσχα διαμαρτύρεται στο Βερολίνο σχετικά με την έρευνα για το σαμποτάζ στους αγωγούς αερίου Nord Stream

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα πως Γερμανοί εισαγγελείς ταυτοποίησαν έναν Ουκρανό εκπαιδευτή καταδύσεων ως τον κύριο ύποπτο στην επίθεση δολιοφθοράς του Nord Stream και εξέδωσαν ένταλμα σύλληψής του στην Πολωνία. Η Πολωνία παρέλαβε το γερμανικό ένταλμα, όμως ο ύποπτος έχει φύγει από τη χώρα καθώς η Γερμανία δεν είχε συμπεριλάβει το όνομά του
spot_imgspot_img

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το ΥπΟικ, η διεύρυνση αυτής της λίστας πραγματοποιήθηκε αφού εξετάστηκαν αιτήματα πολιτών, δήμων καθώς και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) που αφορούσαν τόσο σε εξαίρεση όσο και σε προσθήκη «απάτητων παραλιών».

Ακόμη, όπως έγινε γνωστό, έγιναν κάποιες διορθώσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν συμπεριλαμβάνονται υφιστάμενα δικαιώματα πολιτών (π.χ. όμορων επιχειρήσεων) στον κατάλογο αυτό.

Υπενθυμίζεται πως οι «απάτητες παραλίες» θεσπίστηκαν για πρώτη φορά με το νόμο 5092/2024 («Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές»). Στο πλαίσιο αυτού, τίθενται αυστηροί περιορισμοί ως προς την χρήση του αιγιαλού και της παραλίας και απαγορεύεται κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτές, με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Παρά ταύτα, συμβάσεις ενεργές πολιτών δεν θίγονται μέχρι τη λήξη της διάρκειάς τους.

Συνεπώς, με την τροποποίηση της Κοινής Υπουργική Απόφασης (ΚΥΑ), που υπεγράφη από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη καθορίζονται οι «Απάτητες παραλίες», σε ολόκληρη τη χώρα, που βρίσκονται εντός του δικτύου Natura 2000 και στις οποίες θα απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών, κ.λπ.

Οι «Απάτητες παραλίες» προσδιορίστηκαν με κριτήρια στα οποία περιλαμβάνονται: η σημαντική παρουσία οικοτόπων που προστατεύονται από την ενωσιακή ή την εθνική νομοθεσία, σπάνιων ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, η επιτέλεση σημαντικών οικολογικών λειτουργιών για προστατευόμενα είδη, ο χαρακτηρισμός τους ως Καίριων Περιοχών Βιοποικιλότητας, η παρουσία σημαντικών οικοσυστημάτων που χρήζουν προστασίας και διατήρησης ή αποκατάστασης.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στις «Απάτητες παραλίες» απαγορεύεται η παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δράση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μορφολογία τους και την ακεραιότητά τους ως προς τις οικολογικές τους λειτουργίες, και ιδίως:

α) η παρουσία μηχανοκίνητων οχημάτων,

β) η διοργάνωση εκδηλώσεων με συμμετοχή περισσότερων από δέκα άτομα,

γ) η μουσική ή η παραγωγή άλλων ήχων με χρήση συσκευής ηλεκτρικής αναπαραγωγής ή ενίσχυσης, για την άσκηση δραστηριοτήτων

δ) η τοποθέτηση κινητών στοιχείων, όπως τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλωστρών, κ.ά.

ε) η άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής,

στ) η λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτήριου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)

Διαβάστε εδώ

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img