28.4 C
Athens
Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΑμυντική βιομηχανίαGEP Drones: ελληνική πρωτοπορία στα drones

GEP Drones: ελληνική πρωτοπορία στα drones

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Χαλκιδική: 48ωρη αναστολή λειτουργίας εστιατορίου

Έλεγχοι της Οικονομικής Αστυνομίας σε εστιατόρια και μπαρ σε Χαλκιδική και Μύκονο, για την τήρηση της εργατικής – ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας. Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, πραγματοποιήθηκαν, την τελευταία εβδομάδα, έλεγχοι σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, για τη διαπίστωση παραβάσεων της εργατικής – ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας. Οι

Πορτογαλία: Μεγάλη πυρκαγιά στο νησί Μαδέρα

Εκατοντάδες πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν στην Πορτογαλία για να επιχειρήσουν σε μια πυρκαγιά που κατακαίει το νότιο τμήμα του νησιού Μαδέρα, του δημοφιλούς τουριστικού προορισμού στον Ατλαντικό, όπου οι ισχυροί άνεμοι κάνουν εξαιρετικά δύσκολο το έργο τους. Η πυρκαγιά ξέσπασε την Τετάρτη στην απομονωμένη αγροτική περιοχή Ριμπέιρα Μπράβα και επεκτάθηκε στον γειτονικό δήμο της Καμάρα ντε Λόμπος.

Τουρκική στρατιωτική αποικία η Λιβύη! Κίνηση-ματ του Ερντογάν μέσα στα “μπάνια του λαού”

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέβαλε προς έγκριση στις 12 Αυγούστου μνημόνιο κατανόησης (MoU) στο τουρκικό κοινοβούλιο (Εθνοσυνέλευση) σχετικά με το καθεστώς των τουρκικών δυνάμεων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Λιβύη. Η συμφωνία, η οποία υπογραμμίζει την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, παρέχει στις τουρκικές δυνάμεις ευρεία νομική προστασία και

Πυροσβεστική: 44 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο

Οι 33 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 11 Σε 44 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα. Από αυτές σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι 33 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 11. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής

Εκκένωση εγκλωβισμένων Ουκρανών της 47ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας λίγο πριν εξοντωθούν από M2 Bradley

Σε μία από τις στιγμές του μετώπου στο Κουρσκ, μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, βίντεο δείχνει την ήττα ουκρανικής μονάδας από πυρά Ρώσω στρατιωτών. Εκκενώθηκαν τελευταία στιγμή από ένα M2 Bradley. Εδώ να σημειώσουμε πως το παρακάτω βίντεο είναι ακόμα μία απόδειξη στο ότι οι Ρώσοι δεν «τσίμπησαν» από την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ. Η πλειοψηφία
spot_imgspot_img

Εισαγωγή

Η σκέψη και μόνο πως μπορεί στην Ελλάδα να αναπτύσσεται προηγμένη τεχνολογία στρατιωτικής φύσεως προκαλεί σε πολλούς θυμηδία. Κι όμως… Τουλάχιστον στον χώρο των μη επανδρωμένων αεροχημάτων έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μια ιδιαίτερη δυναμική από μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, κάποιες εκ των οποίων έχουν ήδη καταφέρει να πετύχουν εξαγωγικές παραγγελίες.

Μια από αυτές τις εταιρείες είναι και η GEP Unmanned Technologies με έδρα την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, την οποία είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε πρόσφατα.

Ιστορικό

Η GEP Unmanned Technologies είναι μια ελληνική εταιρεία με έδρα την Θεσ/νίκη, με ιδρυτή/CEO τον κύριο Γιώργο Παπαδημητρόπουλο και η οποία σχεδιάζει και κατασκευάζει drones από το 2011 με τις πρώτες πωλήσεις drones να  πραγματοποιούνται το 2015 και είναι σήμερα  η μοναδική Ελληνική εταιρεία η οποία εξάγει επιχειρησιακά  UAVs σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία και ΗΑΕ.

Της ίδιας Εταιρείας είναι και το πρώτο επίσημα πιστοποιημένο Ελληνικό drone από τις ΥΠΑ & EASA, το GEP4.

GEP Drones: ελληνική πρωτοπορία στα drones

Κύρια δραστηριότητα της GEP είναι η ανάπτυξη και κατασκευή μη επανδρωμένων ιπτάμενων συστημάτων για εφαρμογές άμυνας και ασφάλειας.

Παραγωγικές ικανότητες

Η Εταιρεία διαθέτει μία πλήρη σχεδιαστική και κατασκευαστική αυτονομία στον τομέα των drones με όλα τα μοντέλα να σχεδιάζονται “in house” και να κατασκευάζονται από ιδιόκτητους τρισδιάστατους (3-D) εκτυπωτές. To ίδιο ισχύει και για όλους τους χρησιμοποιούμενους μηχανισμούς/εξοπλισμό/φορείς ενώ ακόμη και οι μπαταρίες κατασκευάζονται από την GEP σύμφωνα με τις ενεργειακές απαιτήσεις  του κάθε drone.

Τα λογισμικά πτήσεως και αυτοματισμών είναι open source και  τα οποία βελτιώνονται- προσαρμόζονται (optimization)  ανάλογα με τις ζητούμενες πρακτικές εφαρμογές του drone  στο πεδίο.

Η GEP έχει βραβευτεί για την τεχνολογία της από την Εθνική Τράπεζα, το Ίδρυμα Νιάρχου αλλά και στο εξωτερικό και παρέχει μια σειρά προηγμένων drones  αμυντικών εφαρμογών όπως επιτήρηση/surveillance, αποστολές Έρευνας & Διάσωσης (SAR), μεταφορά και παράδοση φορτίων, εκκαθαρίσεις κτηρίων, βομβαρδισμοί θέσεων κλπ.  Ταυτόχρονα η GEP παρέχει και υπηρεσίες έρευνας και ανάπτυξης drones για εταιρείες και ομίλους του εξωτερικού.

Προτεραιότητα της εταιρείας είναι πάντα η ανάπτυξη συστημάτων τα οποία είναι ανταγωνιστικά διεθνώς σε τεχνολογικό επίπεδο. Τους τελευταίους μήνες εργάζεται σε στρατηγικές συνεργασίες που θα επιτρέψουν τα συστήματα της να φτάσουν σε πολύ μεγαλύτερες αγορές, αλλά και συνεργασίες που θα μας προσφέρουν καινούρια τεχνογνωσία συνδυάζοντας δυνάμεις, συγκεκριμένα σε θέματα λογισμικών και τεχνητής νοημοσύνης.

 Ταυτόχρονα αναπτύσσει μια νέα σειρά από μικρά drones σταθερής πτέρυγας μεγάλης εμβέλειας και αυτονομίας που μπορούν να εκτελούν σύνθετες αποστολές χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση σε αποστάσεις έως και 400 km. Η συγκεκριμένη κατηγορία drone θα έχει κομβικό ρόλο στα πεδία μάχης του μέλλοντος. Όπως έδειξαν και στατιστικά από την Ρωσο – Ουκρανική σύγκρουση τα μικρά και ευρέως διαδεδομένα drones με δυνατότητες εκτέλεσης πολλαπλών αποστολών έχουν το μεγαλύτερο αποτέλεσμα.

Εδώ και περίπου ένα χρόνο η εταιρεία εργάζεται πάνω στην καινούρια Loitering Munition/Kamikaze σειρά η οποία θα είναι πλήρως επιχειρησιακή στο 1ο εξάμηνο του 2024. Με αυτό το project σκοπεύει να εκμεταλλευτεί ένα κενό που υπάρχει αυτή την στιγμή για χαμηλότερου κόστους πλατφόρμες και μεγάλη υπηρεσιακή εμβέλεια. Ταυτόχρονα φυσικά αναβαθμίζει τα υπάρχοντα συστήματα –  με γνώμονα  τις καινούριες επιχειρησιακές ανάγκες των χρηστών – με επιπλέον δυνατότητες και εξοπλισμό,   καλύτερους αισθητήρες/sensors και αναβαθμισμένα λογισμικά κάτι που στον συγκεκριμένο τομέα προχωράει πολύ γρήγορα.

Προϊόντα

Η εταιρεία έχει κατορθώσει, στο διάστημα που είναι ενεργή, να αναπτύξει ορισμένα καινοτόμα και ιδιαίτερα πετυχημένα συστήματα drones, έχοντας μάλιστα κατορθώσει να τα προωθήσει επιτυχώς στο εξωτερικό.

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σύστημα mini-UAV που έχει αναπτύξει η εταιρεία είναι το Intruder SE. Το τελευταίο είναι ένα μικρό tactical drone εξ ολοκλήρου σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την GEP. Έχει την δυνατότητα να μπαίνει σε χώρους υψηλού κινδύνου (π.χ καταστάσεις ομηρίας, κτίρια μετά από σεισμό/πυρκαγιά) και να παρέχει εικόνα και ήχο ακόμα και από τα πιο δυσπρόσιτα μέρη, παρέχοντας στην ομάδα (ειδικές δυνάμεις, ΕΚΑΜ, ΕΜΑΚ, κ.α) πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση στο εσωτερικό του κτιρίου.

1 1

Το συγκεκριμένο drone είναι κατασκευασμένο από κράμα Πλαστικού Υψηλής Αντοχής και Τιτανίου, έχει διαστάσεις 180(L)x220(W)x82(H), βάρος με ενσωματωμένη μπαταρία 340 γραμμάρια και μεταφέρει φορτίο συνιστώμενου βάρους 180 γραμμαρίων και μέγιστου βάρους 600 γραμμαρίων. Επίσης επιτυγχάνει μέγιστο υψόμετρο πτήσης 11.000 πόδια (3.500 μέτρα), εμβέλεια 5 χιλιόμετρα και αυτονομία τα 11 λεπτά εν πτήσει, με 2,5 ώρες να είναι η αυτονομία του ακίνητο ενώ μεταδίδει στοιχεία εικόνας και ήχου. Εντός κτηρίων δύναται να επιχειρήσει ακόμα και με απώλεια του σήματος GPS, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο σε στρατιωτικές/αστυνομικές επιχειρήσεις. Οι αισθητήρες του Intruder περιλαμβάνουν τηλεοπτική κάμερα με κρυπτογράφηση σήματος, κάμερα υπερύθρων 3W LED και αισθητήρα Laser LIDAR. Το drone κατευθύνεται από ιδιαίτερα συμπαγή σταθμό ελέγχου διαστάσεων 470(L)x360(W)x176(H και βάρους 6,8 κιλών με ενσωματωμένη μπαταρία, που μεταφέρεται σε φορητή βαλίτσα.

Το συγκεκριμένο tactical drone έχει σχεδιαστεί μαζί με την βοήθεια της ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης, που παρείχε πολύτιμη γνώση και υπέδειξε στην ουσία τις επιχειρησιακές προδιαγραφές του συστήματος.

Επόμενο σύστημα στην “φαρέτρα” της εταιρείας είναι το πολυκόπτερο XT8. Το XT8 V2 είναι μια πλατφόρμα μεγάλης εμβέλειας και φορτίου σχεδιασμένο για μεταφέρει φορτίο σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και να κάνει ρίψεις ακριβείας ειδικών πυρομαχικών (βλημάτων όλμου των 60 και 81 χλστ, βομβίδες κτλ). Έχει χρόνο πτήσης μέχρι και 70 λεπτά και μέγιστο φορτίο απογείωσης 7 κιλά. Το σύστημα έχει πολλαπλά εφεδρικά συστήματα για επιχειρήσεις σε εχθρικό έδαφος (βλ. προστασία σε απόπειρα παρεμβολής ή/και υφαρπαγής δια ΗΠ ή Κυβερνοπολέμου) αλλά και μεγάλη ασφάλεια σε αστικό περιβάλλον, με δυνατότητα πτήσης ακόμα και με 3 κινητήρες εκτός λειτουργίας. Η μέγιστη εμβέλεια του είναι 65km.

3 1

Τέλος το XT8 v2 έχει την δυνατότητα network command & control, δηλαδή να ελέγχεται μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας 4G κάτι που επιτρέπει απεριόριστη εμβέλεια τηλεπικοινωνίων.

Η ακρίβεια ρίψης είναι από 300m ύψος < 2m και η μεταφορική δυνατότητα μέχρι και 6 πυρομαχικά σε μια πτήση. Σημειώνεται εδώ πως η εταιρεία έχει αναπτύξει πλαστικά κελύφη πυρομαχικών που δύνανται να γομωθούν σε δεύτερο χρόνο, αξιοποιώντας τα τεράστια αποθέματα εκρηκτικών υλών που έχει σε αποθήκευση ο Ε.Σ και τα οποία κελύφη έχουν απόλυτη ακρίβεια σε σχέση με την αρχική σκόπευση (σχεδόν μηδενική απόκλιση από τον στόχο). Είναι ευνόητο πως η εταιρεία δεν έχει ούτε την δυνατότητα, ούτε φυσικά της επιτρέπεται να εξοπλίσει η ίδια τα κελύφη που μπορεί να κατασκευάσει, λόγω νομικών περιορισμών.

Το XT8 έχει ήδη πετύχει εξαγωγή σε χώρα της Ασίας με 4 συστήματα να βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής έναντι συνολικών απαιτήσεων του εξαγωγικού χρήστη για 15 συστήματα.

4 1

Άλλο σύστημα με μεγάλο ενδιαφέρον είναι το QRD 410 (Quick reconnaissance drone) είναι ένα compact drone με δυνατότητα μεταφοράς πολλαπλών καμερών ημέρας/νύχτας και έχει σχεδιαστεί για υποστήριξη αρμάτων σε αστικό περιβάλλον αλλά και για γενικές εφαρμογές επιτήρησης. ΄Είναι κατασκευασμένο από κράμα Πλαστικού Υψηλής Αντοχής και Αλουμινίου και διαστάσεις σε πλήρη ανάπτυξη 255x135x85 mm. Η εμβέλεια του είναι 18 χιλιόμετρα, έχει μέγιστη ταχύτητα πτήσης τα 20 m/s και χρόνο πτήσης από 25- 35 λεπτά ανάλογα με την έκδοση. Το βάρος του εξωτερικού του φορτίου είναι τα 1,6 κιλά.

Το φορτίου του αποτελείται από κάμερα ημέρας, έξτρα θερμική κάμερα και καθοδηγείται από συνδυασμό GPS, GLONASS, Galileo και BeiDou.

Το σύστημα ωστόσο που μας κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον είναι το υπό ανάπτυξη PointZero. Το συγκεκριμένο είναι μια μικρού μεγέθους πλατφόρμα σταθερής πτέρυγας και μεγάλης εμβέλειας (long-range). Με δυνατότητα να διανύσει πάνω από 400 χιλιόμετρα σε μια μόνο πτήση και με δυνατότητα μεταφοράς φορτίου έως και 2.2 kg. Ο μέγιστος χρόνος πτήσης είναι 5 ώρες ενώ η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει 170 χιλιόμετρα/ώρα. Έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την γρήγορη εφαρμογή του στο πεδίο και δυνατότητα μαζικής παραγωγής. Με δυνατότητες on-board AI visual processing που επιτρέπουν πλήρη αυτονομία στο σύστημα ακόμα και σε περιβάλλον χωρίς GPS και χωρίς τηλεπικοινωνίες. Το σύστημα μπορεί να εφοδιαστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα ανάπτυξης με θερμική κάμερα, παλμικό ραντάρ doppler και πυροσωλήνα προσέγγισης, ενώ-κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον-μπορεί να εξοπλιστεί με πολεμική κεφαλή όπως:

-Διατρητική (AP)

-Εκρηκτική Υψηλής Εκρηκτικότητας (HE)

-Εκρηκτική-Θραυσματοποιούμενη (HE-FG)

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί ώστε να φέρει εις πέρας διάφορους ρόλους και αποστολές, όπως Επιτήρηση/Αναγνώριση ακόμα και αποστολές κρούσης εναντίον επισημασμένων στόχων και στόχων ευκαιρίας.

Επιχειρηματικός προσανατολισμός

Σχεδόν από την αρχή της λειτουργίας της εταιρείας, αυτή στοχεύει καθαρά στο εξωτερικό κάτι που μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά στην Ελλάδα  το έδαφος δεν ήταν γόνιμο – και ίσως δεν είναι ακόμη και σήμερα –  για συστήματα αυτής της τεχνολογίας κάτι που την δυσκόλεψε πολύ στην εξασφάλιση συνεργασιών και συμβολαίων.

Εν τέλη αποδείχτηκε πιο αποδοτικό να αφοσιωθεί σε χώρες του Εξωτερικού με δεδομένο ότι οι εκεί Υπηρεσίες σε αντίθεση με τις αντίστοιχες Ελληνικές:  

   α. Γνωρίζουν καλά τις ζητούμενες απαιτήσεις των drones  στο πεδίο και προχωρούν  σε ευθεία σύγκριση δυνατοτήτων των drones άλλων Εταιρειών καταλήγοντας συνειδητά στην  επιλογή αυτών της GEP.

   β.  Είναι έτοιμες – στελέχωση, προδιαγραφές, χρονοδιαγράμματα κλπ –  να εργαστούν με σοβαρότητα στο συγκεκριμένο θέμα έχοντας σκοπό την δημιουργία επιχειρησιακών UAVs στο συντομότερο δυνατόν  χρονικό διάστημα.

Επίσης στα σχέδια μας είναι και χώρες της Ασίας οι οποίες δεν έχουν πολύ καλές σχέσεις με την Κίνα και έτσι προτιμούν ευρωπαϊκά drones σαν αυτά της GEP.

Στην ερώτηση μας αν υπάρχει πρόθεση συνεργασίας της εταιρείας με Ανώτερα ή Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα ή Κέντρα Ανάπτυξης Τεχνολογίας των Ενόπλων Δυνάμεων μας ελέχθη πως θα ενδιέφερε πολύ κάτι τέτοιο όμως  προς το παρόν δεν έχει κάποια συγκεκριμένη συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα ή με κρατικούς αμυντικούς φορείς όπως  ή ΕΑΒ, το ΚΕΤΑΚ άλλες κρατικές Υπηρεσίες.

20221215 160115

Πρόθεση και φιλοδοξία των εκπροσώπων της εταιρείας είναι όλη αυτή η τεχνολογία που παράγει να τύχει εκμετάλλευσης πρώτα από την ίδια μας την χώρα αντί να εξάγεται και υπάρχει η απόλυτη πίστη πως μπορούν να ανταποκριθούν σε κάτι τέτοιο. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία κρούση από μέρους τους σε αντίθεση με αντίστοιχα κέντρα του Εξωτερικού από τα οποία ζητήθηκε επιμόνως συνεργασία  χωρίς καν η GEP  να επιδιώξει κάτι τέτοιο.

Ενδεικτικά μας αναφέρθηκε πως μετά από την πρόσφατη συμμετοχή και παρουσίαση των drones της GEP στην DEFEA 2023  ανοίξαν καινούριες συνεργασίες με Υπηρεσίες χωρών του Εξωτερικού ενώ, παρ’ όλο το έντονο ενδιαφέρον υψηλόβαθμων στελεχών των Ε.Δ και της ΕΑΒ για τα drones της GEP, δεν υπήρξε κάποια επίσημη πρόταση για συνεργασία.  

Φυσικά οι εκπρόσωποι της εταιρείας παραμένουν διατεθειμένοι και θα ήταν χαρά τους και τιμή τους να συνεργαστούν με την ΕΑΒ, το ΚΕΤΑΚ η οποιαδήποτε άλλη Υπηρεσία προς το συμφέρον της χώρας μας πολύ δε περισσότερο σήμερα που η Τουρκία είναι παραγωγός προηγμένων drones με την Ελλάδα να μην έχει δυστυχώς σχεδόν τίποτα χειροπιαστό να επιδείξει σε αυτόν τον τομέα.

Επιχειρησιακές εφαρμογές

Οι επιχειρησιακές εφαρμογές συστημάτων αυτών των κατηγοριών είναι πραγματικά ανεξάντλητες και περιορίζονται μόνο από τη φαντασία. Κι αυτό διότι η σχετική τεχνολογία μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να διαδίδεται και να διαχέεται ακόμα και σε μικρομεσαίους δρώντες παίκτες και δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα πλήρως τα σχετικά όρια και το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται.

Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε τις κάτωθι αποστολές για τα εν λόγω συστήματα:

Υποστήριξη Ειδικών Επιχειρήσεων

Όλα τα προϊόντα της εταιρείας στοχεύουν και εξυπηρετούν κατά βάση ανάγκες που ανακύπτουν σε αγώνα μικρών κλιμακίων, όπου είναι το φυσικό πεδίο των Ειδικών Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. Η χρήση των εν λόγω συστημάτων από ομάδες ειδικών δυνάμεων και δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων δύναται να διευρύνει τα όρια της επίγνωσης της τακτικής κατάστασης, της κάλυψης των αναγκών Ανίχνευσης/Αναγνώρισης, της Επιτήρησης (π.χ αφανών παρατηρητηρίων) ακόμα και της Κρούσης με τη χρήση ειδικοποιημένων και μη πυρομαχικών.

Υποστήριξη συμβατικών επιχειρήσεων

Το ίδιο ισχύει και σε ό, τι έχει να κάνει με την υποστήριξη συμβατικών επιχειρήσεων μονάδων/υπομονάδων/τμημάτων/ομάδων πεζικού, μηχανοκίνητου/μηχανοποιημένου πεζικού και τεθωρακισμένων. Συστήματα όπως το QRD 410 μπορούν να αυξήσουν εκθετικά την ικανότητα επίγνωσης της τακτικής κατάστασης των εν λόγω όπλων, επιτρέποντας τους να εισέλθουν στον αγώνα με τακτικό πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου. Από την άλλη συστήματα όπως το Intruder SE μπορούν να διευρύνουν το πεδίο παρατήρησης και δράσης ομάδων πεζικού, λειτουργώντας αθόρυβα και αποτελεσματικά.

Αστικός αγώνας

Ο αγώνας σε κατοικημένους τόπους είναι το κατεξοχήν πεδίο δράσης συστημάτων όπως το Intruder SE. Το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να λειτουργήσει σαν «πολλαπλασιαστής ισχύος» για στρατιωτικά τμήματα που έχουν αναλάβει την άμυνα μιας κατοικημένης περιοχής ή που θα κληθούν να την εκκαθαρίσουν στα πλαίσια επιθετικών ενεργειών. Η ικανότητα του να κινείται σχεδόν αθόρυβα σε κλειστούς χώρους, να εισέρχεται από πόρτες και παράθυρα, ακόμα και να εξουδετερώνει στόχους με τη χρήση εκρηκτικών υλών ή και μελλοντικά βολίδων των 9 χλστ, συμβάλει τα μέγιστα στην επαύξηση των φίλιων δυνατοτήτων σε ανάλογες καταστάσεις.

Χρήση από ελεύθερους σκοπευτές

Συστήματα όπως το QRD 410 μπορούν να αξιοποιηθούν σε ρόλους υποστήριξης της δράσης ελεύθερων σκοπευτών, επαυξάνοντας την ακτίνα παρατήρησης τους, εξασφαλίζοντας την εγγύς προστασία του στοιχείου τους και καταδεικνύοντας στόχους για λογαριασμό τους. Μελλοντικά δε, όταν το QRD 410 εφοδιαστεί το ίδιο με τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή σε ειδική βάση με γυροσκοπικό μηχανισμό, όπως μας δόθηκε η πληροφορία πως σχεδιάζεται, μπορεί να λειτουργήσει σαν το «μακρύ χέρι» του ελ. Σκοπευτή στα πλαίσια μιας “Hunter-Killer” λογικής.

Υποστήριξη αντι-τρομοκρατικών/αντι-εξεγερτικών/αντι-ανταρτικών επιχειρήσεων.

Όλα τα συστήματα της εταιρείας μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν από ειδικές, ειδικοποιημένες και συμβατικές μονάδες των ΕΔ και των ΣΑ σε παρόμοιους ρόλους, τόσο για την αναγνώριση, παρακολούθηση και ταυτοποίηση των απειλών, όσο και για την εξουδετέρωση τους. Θα έλεγε κανείς πως συστήματα αυτής της κατηγορίας είναι “κομμένα και ραμμένα” για τέτοιου είδους ρόλους και αποστολές, καθώς διαθέτουν μοναδικές ικανότητες αφανούς και στοχευμένης δράσης.

Ασφάλεια εγκαταστάσεων

Μια πιο συντηρητική εφαρμογή που μπορούν να έχουν τέτοια συστήματα είναι αυτή της ασφάλειας κρίσιμων ή και κοινών εγκαταστάσεων των ΕΔ. Συστήματα όπως τα XT8 και QR 410 μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια εκτεταμένων περιοχών, ενώ συστήματα όπως το Intruder SE μπορούν να δράσουν σε πιο σημειακή και επιλεκτική λογική, επιτηρώντας ή διερευνώντας στοχευμένα για απειλές.

Χρήση σε αποστολές κρούσης

Η χρήση συστημάτων όπως τα XT8 και ειδικά του PointZero για επίγεια προσβολή είναι αυτονόητη αποστολή για τους στρατιωτικούς οργανισμούς που τα διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους. Η ικανότητα του PointZero να πετάει μακριά, να δύναται να εξοπλιστεί με πολεμική κεφαλή και να πλήττει με ακρίβεια επισημασμένους στόχους και στόχους ευκαιρίας, το καθιστά εξαιρετικό εργαλείο για μια ποικιλία αποστολών όπως: “αποκεφαλισμό ηγεσίας”, εξουδετέρωση διάφορων στόχων στο σύστημα Διοίκησης & Ελέγχου του αντιπάλου, εξόντωση στελεχών φερόντων κρίσιμες ειδικότητες, προσβολή αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων, προσβολή οχημάτων παντοειδούς φύσεως, ακόμα και προσβολή συγκεντρώσεων στρατευμάτων και μεμονωμένων στόχων. Η δε ικανότητα του μελλοντικά να επιχειρεί σε λογική «σμήνους» το καθιστά λίαν επικίνδυνο για ποικιλία στόχων Υψηλής Αξίας, καθώς είναι δύσκολο να αναχαιτιστεί. Το δε XT8 μπορεί και αυτό να χρησιμοποιηθεί σε ανάλογους ρόλους, δρώντας βέβαια με άλλο προφίλ αποστολής και να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για “βομβαρδισμούς τάπητα” (Carpet Bombing) με κοινά πυρομαχικά όπως επιδείχθηκε πρόσφατα στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Επίλογος

Η επίσκεψη μας στην GEP Unmanned Technologies έκλεισε με τις καλύτερες εντυπώσεις καθώς για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε η ακλόνητη εμπιστοσύνη μας στη εγχώρια αμυντική βιομηχανία και εδραιώθηκε η πεποίθηση μας για τις δυνατότητες και τις προοπτικές που αυτή διαθέτει. Ελπίδα μας αυτές οι δυνατότητες να εκτιμηθούν από την εγχώρια πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και να προχωρήσουν-επιτέλους!-οι διαδικασίες για την «ελληνοποίηση» των προμηθειών των ΕΕΔ και ΣΑ, καθώς με χαμηλό κόστος είναι δυνατόν να προκύψει μεγάλο όφελος.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img