28.9 C
Athens
Τρίτη, 27 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΝέα ΤάξηITLOS: Θα γνωμοδοτήσει για το αν οι χώρες είναι υπεύθυνες για την...

ITLOS: Θα γνωμοδοτήσει για το αν οι χώρες είναι υπεύθυνες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Βρετανός πρώην στρατιωτικός σκοτώθηκε σε επίθεση στο Ντονμπάς

Ο σύμβουλος ασφαλείας του Reuters, Ράιαν Έβανς, φέρεται να σκοτώθηκε σε επίθεση με ρουκέτα σε ξενοδοχείο στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία πόλη Kramatorsk στην Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ της Ρωσίας! Ο Έβανς, πρώην Βρετανός στρατιωτικός, εργαζόταν για το Reuters από το 2022 , συμβουλεύοντας δημοσιογράφους για θέματα ασφάλειας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας!

Χάος στο Πακιστάν: Περισσότεροι από 60 νεκροί σε επιθέσεις ένοπλων αυτονομιστών στο Μπαλουτσιστάν

Ένοπλοι αυτονομιστές επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα, σιδηροδρομικές γραμμές και αυτοκινητοδρόμους και οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν επιχειρήσεις αντιποίνων, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Οι επιθέσεις αυτές ήταν οι πιο εκτεταμένες που έχουν σημειωθεί εδώ και χρόνια από τους αυτονομιστές οι οποίοι επιδιώκουν την απόσχιση της επαρχίας. Στο Μπαλουτσιστάν είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση μεγάλων έργων από την

7 ψέματα για το αλκοόλ που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Το μεθύσι και οι αλήθειες του Στον κόσμο του ποτού, υπάρχουν πολλοί μύθοι και ακόμα περισσότερη παραπληροφόρηση… Από την πρόληψη του hangover μέχρι τους τρόπους να συνέλθεις από το μεθύσι, έχουν εφευρεθεί πολλοί μύθοι κάποιους από τους οποίους – από τα πολλά – έχουμε πιστέψει… Καιρός να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους:  Μύθος 1:

Μετά τις πυρκαγιές έρχονται οι… πλημμύρες – Αγώνας δρόμου με τα κορμοδέματα στην καμένη Πεντέλη

Αγώνας δρόμου στις καμένες πλευρές της Πεντέλης προκειμένου να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα στις καμένες εκτάσεις και να αποτραπούν -όσα αυτό είναι δυνατόν- πλημμυρικά φαινόμενα. Στις πλαγιές του βουνού βρίσκονται περισσότεροι από 60 υλοτόμοι οι οποίοι εργάζονται πυρετωδώς τοποθετώντας κορμοδέματα. Τα κορμοδέματα τοποθετούνται με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να συγκρατήσουν τον υδάτινο όγκο μιας επικείμενης βροχόπτωσης

Γάζα: «Οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο με στόχο την εκεχειρία θα συνεχιστούν» λέει ο Λευκός Οίκος 

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες σε επίπεδο ομάδων εργασίας, καθώς οι πλευρές προσπαθούν να διευθετήσουν ορισμένα ζητήματα. Όπως υπογράμμισε, ένα από τα ζητήματα που θα
spot_imgspot_img

για το αν οι χώρες είναι υπεύθυνες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής–μια γνωμοδότηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο για μελλοντικές υποθέσεις που αφορούν το κλίμα.

Στην πρώτη γνωμοδότησή του που συνδέεται με το κλίμα, το ITLOS, το οποίο εδρεύει στο Αμβούργο της Γερμανίας, θα αποφασίσει συγκεκριμένα αν το διοξείδιο του άνθρακα που απορροφάται από τους ωκεανούς θα πρέπει να θεωρηθεί θαλάσσια μόλυνση και αν τα κράτη είναι υποχρεωμένα να προστατεύουν το θαλάσσιο περιβάλλον.

Η γνωμοδότηση του δικαστηρίου ζητήθηκε από μια ομάδα νησιωτικών χωρών που αντιμετωπίζουν άνοδο της στάθμης των θαλασσίων υδάτων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

“Αυτός είναι στ΄αλήθεια ένας επικός αγώνας Δαβίδ με Γολιάθ, είναι τα μικρότερα έθνη επί της Γης…που επικαλούνται την εξουσία του διεθνούς δικαίου ενάντια τους μεγάλους ρυπαντές”, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου ο Παγιάμ Ακαβάν, ο επικεφαλής συνήγορος της ομάδας.

Ενώ η γνωμοδότηση του δικαστηρίου στην υπόθεση δεν θα είναι νομικά δεσμευτική, θα μπορέσει ωστόσο να κατευθύνει τις χώρες στην κλιματική πολιτική που θα ακολουθήσουν και να χρησιμοποιηθεί ως δεδικασμένο σε άλλες υποθέσεις.

Κατά την ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης τον Σεπτέμβριο η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως, είχε αμφισβητήσει το αίτημα των νησιωτικών χωρών υποστηρίζοντας ότι το δικαστήριο δεν έχει γενικώς εξουσία να εκδίδει γνωμοδοτήσεις .

“Αν το ITLOS αποφαινόταν ότι υφίσταται μια τέτοιου είδους υποχρέωση, η απάντηση του Πεκίνου το πιθανότερο θα ήταν να την χαρακτηρίσει εκτός της δικαιοδοσίας του”, δήλωσε στο Reuters ο καθηγητής δικαίου του Κινεζικού Πανεπιστημίου στο Χονγκ Κονγκ.

Μια απόφαση, η οποία χαρακτηρίζει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μια μορφή ρύπανσης μπορεί να επικεντρώσει την προσοχή στις παρούσες υποχρεώσεις των χωρών να προστατεύσουν το θαλάσσιο περιβάλλον βάσει της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, προσθέτει ο Ακαβάν.

Ορισμένοι ακτιβιστές και δικηγόροι για περιβαλλοντικά θέματα εξέφρασαν ελπίδα να υπάρξει γνωμοδότηση που θα ωθεί τις χώρες στην επερχόμενη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα COP29, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν να θέσουν πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους.

Η απόφαση θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει δύο αναμενόμενες νομικές γνωμοδοτήσεις από το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Διεθνές Δικαστήριο, τα οποία αμφότερα εξετάζουν υποθέσεις για τις κλιματικές υποχρεώσεις των κρατών.

Ήδη τον περασμένο μήνα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε ιστορική απόφαση υπέρ των εναγόντων που υποστήριξαν ότι η Ελβετία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους μη κάνοντας αρκετά για να καταπολεμήσει την υπερθέρμανση που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img