29.1 C
Athens
Κυριακή, 18 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΟριστική απαγόρευση: Τέλος το βρωμιούχο φυτικό έλαιο και στις ΗΠΑ

Οριστική απαγόρευση: Τέλος το βρωμιούχο φυτικό έλαιο και στις ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Νέα θεραπεία-ορόσημο για την κολπική μαρμαρυγή

Η Mayo Clinic προσφέρει νέα καινοτόμο θεραπεία για τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής – Εγκρίθηκε από τον FDA. Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία κατάσταση όπου αναπτύσσονται μη φυσιολογικά ηλεκτρικά κυκλώματα, κυρίως μέσα στους δύο κόλπους της καρδιάς, αναγκάζοντας την καρδιά να χτυπά ακατάστατα και γρήγορα. Οι κόλποι και οι κοιλίες συστέλλονται ακανόνιστα με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα

Καιρός: «Κόκκινη» προειδοποίηση από τον Τάσο Αρνιακό – Νέα ανατροπή στο σκηνικό από την Πέμπτη

Αλλάζει από αύριο (Δευτέρα 19/8) το σκηνικό του καιρού, με βροχές και καταιγίδες στα βορειοδυτικά. Σύμφωνα με την πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού, αναμένεται να επεκταθεί η καιρική αστάθεια σε περισσότερες περιοχές της χώρας, το πρωί στα βορειοδυτικά και σταδιακά στις κεντρικές, δυτικές και βόρειες περιοχές, όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, ενώ σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στο

Λαμία: Πυρκαγιά σε πολυκατοικία – Κινδύνευσε ηλικιωμένο ζευγάρι

Συναγερμός σήμανε περίπου στις 15:00 το μεσημέρι της Κυριακής (18/08) σε Πυροσβεστική και Αστυνομία για πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην οδό Αντικύρας, στη Λαμία . Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε πλησίον του κλιμακοστασίου της ταράτσας του κτηρίου, έπειτα από φωτιά που είχε ανάψει ηλικιωμένος ιδιοκτήτης για να ψήσει. Για άγνωστο λόγο, η φωτιά επεκτάθηκε σε αποθηκευμένα ξύλα και

Πόλεμος στη Γάζα: Ο Μπλίνκεν έφτασε στο Ισραήλ για επαφές – Επόμενος σταθμός η Αίγυπτος

O στόχος της επίσκεψης είναι να δώσει μια ώθηση στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων. Ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί αύριο Δευτέρα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, σύμφωνα

Τα “γυρίζει” ο Νετανιάχου: Περίπλοκες οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των ομήρων

Το Ισραήλ είναι δεσμευμένο σε περίπλοκες διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των ομήρων του που κρατούνται στη Γάζα αλλά θα πρέπει επίσης να τηρήσει αρχές που είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά του. “Υπάρχουν πράγματα για τα οποία μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι, και υπάρχουν πράγματα για τα οποία δεν μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι, και που επιμένουμε
spot_imgspot_img

Ο FDA υποστηρίζει πως τα βρωμιούχα φυτικά έλαια δεν είναι πλέον ασφαλή για χρήση στα τρόφιμα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε ότι ανακαλεί οριστικά τον κανόνα που επέτρεπε τη χρήση βρωμιούχων φυτικών ελαίων (BVO), στα τρόφιμα, λόγω ανησυχιών σχετικά με τις επιπλοκές του χημικού στην υγεία.

Η ενέργεια του οργανισμού αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της προστασίας της δημόσιας υγείας, δεδομένων των μελετών που δείχνουν τις βλαβερές συνέπειες του BVO στο νευρικό σύστημα.

«Η απόφαση του FDA να απαγορεύσει τα βρωμιούχα φυτικά έλαια στα τρόφιμα είναι μια νίκη για τη δημόσια υγεία. Αλλά είναι ντροπή το γεγονός ότι χρειάστηκαν δεκαετίες ρυθμιστικής αδράνειας για να προστατευθούν οι καταναλωτές από αυτή την επικίνδυνη χημική ουσία», δήλωσε ο Scott Faber, ανώτερος αντιπρόεδρος κυβερνητικών υποθέσεων της Environmental Working Group.

«Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι για χρόνια οι Αμερικανοί κατανάλωναν μια χημική ουσία που είχε απαγορευτεί στην Ευρώπη και την Ιαπωνία. Η αργοπορημένη δράση του FDA για το BVO υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για αυστηρότερη και έγκαιρη εποπτεία των πρόσθετων τροφίμων», δήλωσε ο Faber.

Ορισμένες πολιτείες έχουν αναλάβει δράση νωρίτερα. Τον Οκτώβριο του 2023, η Καλιφόρνια θέσπισε τον νόμο για την ασφάλεια των τροφίμων, τον πρώτο στις ΗΠΑ που συμπεριλάμβανε την απαγόρευση του BVO και τριών άλλων επιβλαβών χημικών ουσιών από τα τρόφιμα που παρασκευάζονται, διανέμονται ή πωλούνται στην πολιτεία. Ο νόμος αυτός εισήχθη αρχικά στο νομοθετικό σώμα της Καλιφόρνια από τον βουλευτή Jesse Gabriel (D-Encino).

Βήμα προς τα εμπρός

«Ως συντάκτης του νόμου για την απαγόρευση των βρωμιούχων φυτικών ελαίων από τα τρόφιμα που πωλούνται στην Καλιφόρνια, χαίρομαι που βλέπω τον FDA να αναλαμβάνει επιτέλους δράση για αυτή την επιβλαβή χημική ουσία», δήλωσε ο Gabriel. «Η απόφαση αυτή ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευση της Καλιφόρνια για την προστασία των παιδιών και των οικογενειών και θέτει ένα εθνικό πρότυπο που θα ωφελήσει όλους τους Αμερικανούς».

«Ενώ η ανακοίνωση του FDA είναι ένα βήμα προς τα εμπρός, επιτρέποντας την παραμονή του BVO στα τρόφιμα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα παρά τις σαφείς αποδείξεις για τη βλάβη, αναδεικνύει μια κραυγαλέα αποτυχία στο σύστημα ασφάλειας τροφίμων μας. Ο FDA πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να επισπεύσει τις αναθεωρήσεις του και να κάνει περισσότερα για να απομακρύνει τις επιβλαβείς και τοξικές χημικές ουσίες από την προμήθεια τροφίμων», πρόσθεσε ο Gabriel.

Ανησυχίες για την υγεία

Εκτός από τη βλάβη στο νευρικό σύστημα, το BVO έχει συνδεθεί και με άλλους κινδύνους για την υγεία. Οι έρευνες δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ μεγάλων ποσοτήτων σόδας που περιέχει BVO και προσλαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και προβλημάτων όπως πονοκέφαλοι, ερεθισμός του δέρματος και των βλεννογόνων, κόπωση και απώλεια του μυϊκού συντονισμού και της μνήμης.

Το BVO θεωρούνταν αρχικά “γενικά αναγνωρισμένο ως ασφαλές” από τον FDA, αλλά ο χαρακτηρισμός αυτός αφαιρέθηκε το 1970. Λίγο αργότερα, κατόπιν αιτήματος των εταιρειών, ο οργανισμός υποστήριξε και πάλι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί “σε προσωρινή βάση” σε περιορισμένες ποσότητες.

Υπό την πίεση της αγοράς, η PepsiCo και η Coca-Cola αναδιαμόρφωσαν τα προϊόντα τους χωρίς BVO ταχύτερα από ό,τι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενήργησε για την απαγόρευσή του στα τρόφιμα και τα ποτά. Η PepsiCo δεσμεύτηκε να αφαιρέσει το BVO από το Gatorade και επιβεβαίωσε στις αρχές του 2020 ότι κανένα από τα προϊόντα της δεν περιέχει τη χημική ουσία. Η Coca-Cola αφαίρεσε το BVO από όλα τα ποτά της μέχρι το τέλος του 2014 και πρόσφατα επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πλέον στα ποτά της.

Συμβουλές προς τους καταναλωτές

Οι καταναλωτές θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των συστατικών για να αποφύγουν το BVO και άλλα δυνητικά επιβλαβή πρόσθετα. Τα προϊόντα που περιέχουν BVO ενδέχεται να παραμείνουν προς πώληση στα ράφια των καταστημάτων. Η επιλογή φρέσκων ολόκληρων τροφίμων και η κατανάλωση νερού αντί για σόδα ή χυμό μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε BVO και άλλες χημικές ουσίες.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img