27.9 C
Athens
Κυριακή, 18 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΗ απειλή του μπλε κάβουρα: Οι Ιταλοί τον ενσωματώνουν σε παραδοσιακές συνταγές...

Η απειλή του μπλε κάβουρα: Οι Ιταλοί τον ενσωματώνουν σε παραδοσιακές συνταγές για να τον εξοντώσουν

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ποιες είναι οι διατροφικές επιλογές που αυξάνουν τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους

Τα ευρήματα μελέτης που ρίχνουν φως σε ένα ιατρικό μυστήριο. Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό μεταξύ των νέων ενηλίκων, αλλά ο λόγος πίσω από τις αυξημένες διαγνώσεις αποτελεί ιατρικό μυστήριο. Ωστόσο, η Cleveland Clinic δημοσίευσε μια μελέτη που εντοπίζει τη διατροφή ως μια σημαντική αιτία για την έξαρση των περιπτώσεων.

Αλλάζει ο καιρός: Υποχωρούν σταδιακά οι υψηλές θερμοκρασίες – Έρχονται βροχές και καταιγίδες

Όπως αναφέρει η τελευταία πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ, γενικά αίθριος καιρός. Tις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και στο βόρειο Ιόνιο θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο και στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά

Φωτιά στην Αττική: Τα ψυχολογικά προβλήματα που βιώνουν οι πυρόπληκτοι μετά τις καταστροφές

Εκτός από τις περιβαλλοντολογικές, σημαντικές είναι και οι ψυχολογικές επιπτώσεις που προκαλούν οι πυρκαγιές σε ενήλικους και παιδιά . Οι ειδικοί επιστήμονες κάνουν λόγο για διαταραχές διάθεσης, άγχος, ανασφάλεια και φόβο, μεταξύ άλλων. Μιλώντας στην κάμερα του Ant1, η παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου αναφέρει πως «ο ήχος της φωτιάς, η μυρωδιά του καμένου, οι εικόνες της

KAPGAN: Τουρκικό UGV

Η τουρκική εταιρεία Havelsan παρουσίασε για πρώτη φορά το μη επανδρωμένο χερσαίο όχημα KAPGAN στην έκθεση SAHA EXPO. Το KAPGAN αναπτύχθηκε στα πλαίσια του προγράμματος “Ψηφιακής Μονάδας” του Τουρκικού στρατού το οποίο αποσκοπεί στην ένταξη μη επανδρωμένων-ρομποτικών συστημάτων στις μονάδες Πεζικού και στην ικανότητα ελέγχου πολλαπλών τέτοιων συστημάτων ώστε να δρουν μαζικά σε σμήνη. Το

Ανίχνευση νοθευμένου μελιού χωρίς να ανοίξετε το βάζο

Έλεγχος της ταυτότητας του μελιού γρήγορα και με ακρίβεια. Επειδή τα χαρακτηριστικά του μελιού ποικίλλουν λόγω των πηγών νέκταρ, της εποχής συγκομιδής και της γεωγραφίας, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο και πολύπλοκο να εντοπιστούν νοθευμένα προϊόντα. Οι μέθοδοι ελέγχου ταυτότητας είναι δαπανηρές και χρονοβόρες, ενώ υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για αξιόπιστες δοκιμές και υιοθέτηση νέων κανόνων για
spot_imgspot_img

Σε απόγνωση οι Ιταλοί ψαράδες τους οποίους συνδράμουν οι σεφ ενσωματώνοντας το μπλε καβούρι στις συνταγές τους.

Το μπλε καβούρι έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής ζημιές ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ σε Ιταλούς ψαράδες, με καταστροφές σε περιοχές οστρακοειδών αλλά και πλούσιες σε ψάρια όπως γλώσσες και κεφάλους. Σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση αγροτών coldiretti, εάν δεν ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η εισβολή του «θαλάσσιου δολοφόνου» οι ζημιές θα διπλασιαστούν. Η περιοχή που πλήττεται περισσότερο είναι το Βένετο.

 Οι σεφ της περιοχής σε συνεργασία με τους ψαράδες, ετοίμασαν μια σειρά από συνταγές για να προσθέσουν το τρομακτικό αρπακτικό, λέγοντας ότι προς το παρόν είναι η πιο αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η λύση είναι η προώθηση της κατανάλωσης του, με τη δημιουργία μιας εφοδιαστικής αλυσίδας που περιλαμβάνει αλιεία, μεγάλης κλίμακας λιανικό εμπόριο, εστιατόρια και αγροτουρισμό, τονίζει η Coldiretti.

Από την άνοιξη του 2023 και μέχρι σήμερα, τόσο στην πλευρά του Βένετο όσο και στην πλευρά του Εμίλιαν, η παραγωγή αχιβάδων έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί, με το αρπακτικό να μπορεί να συνθλίβει κυριολεκτικά τα κοχύλια αφού τα έχει βγάλει από την άμμο του βυθού. Οι φάρμες μυδιών έχουν επίσης καταστραφεί. Μια κατάσταση που απειλεί την επιβίωση πάνω από 2.000 οικογενειών της περιοχής, με μεγάλο μέρος των εργαζομένων των συνεταιρισμών και των κοινοπραξιών να βρίσκονται σε καθεστώς απόλυσης και με δυσκολίες για τους εργαζόμενους σε μεμονωμένες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την coldiretti, η οποία τον Απρίλιο με επιστολή προς τον υπουργό Γεωργίας Francesco Lollobrigida, ζήτησε τον διορισμό ενός έκτακτου επιτρόπου, για την έναρξη εντατικών εκστρατειών σύλληψης του μπλε καβουριού, πρόκειται για ένα από τα χειρότερα χωροκατακτητικά είδη που εισήχθησαν στη Μεσόγειο, με πολύ σοβαρό αντίκτυπο στα οικοσυστήματα της λιμνοθάλασσας και είναι σήμερα μόνο η «κορυφή του παγόβουνου» μιας πραγματικής οικολογικής καταστροφής.

Το μπλε καβούρι είναι ένα ιδιαίτερο αλίευμα που ονομάστηκε έτσι λόγω των νυχιών του που είναι ένα ανοιχτό μπλε, ενώ το κέλυφος του έχει στην πραγματικότητα καφέ χρώμα. Ενώ στις ΗΠΑ, αποτελεί μια από τις πιο γκουρμέ λιχουδιές, με τιμή που φτάνει τα 5,5 δολάρια το τεμάχιο, και στην Ελλάδα, οι ψαράδες το θεωρούν απειλή, καθώς είτε τρώει τα ψάρια, είτε τα σκοτώνει, είτε ακόμη μπλέκεται στα δίχτυα και τα καταστρέφει και δεν αξιοποιείται όπως θα μπορούσε καθώς δεν μπορούν να το διοχετεύσουν στην αγορά όταν το αλιεύουν και η τιμή του είναι αρκετά πιο χαμηλή. Πρόκειται όμως για ένα προϊόν υψηλής θρεπτικής αξίας με ήπια, γλυκιά γεύση και τρυφερό κρέας, που αποτελεί τα πλάσματα με τη μεγαλύτερη συγκομιδή στον πλανήτη, σύμφωνα με το NationalGeographic.

Το μπλε καβούρι ( Callinectes sapidus ) εισήχθη στην Ευρώπη από τις ακτές του Ατλαντικού, πιθανώς μέσω του νερού έρματος των πλοίων, από τις αρχές του 20ου αιώνα και σταδιακά εξαπλώθηκε κατά μήκος του ανατολικές ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού και της Μεσογείου Θάλασσας. Μετά από μια πρώτη αναφορά στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας το 1949, αυτό το είδος εξαπλώθηκε κατά μήκος των ιταλικών ακτών από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, παρουσιάζοντας εκθετική αύξηση πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, κυρίως στις εκβολές ποταμών και κατά μήκος των ακτών της βόρειας δυτικής Αδριατικής αναφέρει η La Republica.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img