33.3 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΑυτά είναι τα τρόφιμα που οι γαστρεντερολόγοι προτρέπουν να αποφεύγετε

Αυτά είναι τα τρόφιμα που οι γαστρεντερολόγοι προτρέπουν να αποφεύγετε

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

meteo.gr: Στους 41°C η θερμοκρασία το Σάββατο 17/08 – 77 σταθμοί με θερμοκρασία πάνω από 37 °C

Στους 41 °C η θερμοκρασία το Σάββατο 17/08 – 77 σταθμοί με θερμοκρασία πάνω από 37 °C Σύνταξη άρθρου: Στρ. Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος Ε.Α.Α – Πεντέλη, Σάββατο 17 Αυγούστου 2024, 18:15 Yψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν για μία ακόμα ημέρα από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το Σάββατο 17/08 . Όπως φαίνεται στον

Άρον άρον έφυγαν Δυτικοί ρεπόρτερ που μπήκαν παράνομα στο Κουρσκ! Τους κυνηγάει η FSB, vid

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος δύο δημοσιογράφων της δημόσιας ιταλικής τηλεόρασης RAI επειδή έκαναν ρεπορτάζ στην περιοχή του Κουρσκ, μεταδίδουν σήμερα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Η FSB διεξάγει «ποινική έρευνα» εναντίον των Ιταλών δημοσιογράφων Στεφανία Μπατιστίνι και Σιμόνε Τραΐνι, με το αιτιολογικό ότι «διέσχισαν παράνομα τα σύνορα» και μπήκαν σε

Γάζα: Ο Αιγύπτιος πρόεδρος προειδοποιεί κατά ενός «φαύλου κύκλου αστάθειας»

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, προειδοποίησε σήμερα για έναν «φαύλο και επικίνδυνο κύκλο αστάθειας» που απειλεί την περιοχή λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα, υποδεχόμενος στο Κάιρο τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ. «Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία των εξ εξελίξει διαπραγματεύσεων» για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, «προκειμένου

ΕΕ: Απαγορεύτηκε ο ισχυρισμός υγείας σε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μονακολίνη Κ από κόκκινο ρύζι μαγιάς

Τροποποίηση του Καν. 432/2012 σχετικά με τον ισχυρισμό υγείας για τη μονακολίνη Κ από κόκκινο μύκητα ανεπτυγμένο σε ρύζι. Στις 30 Ιουλίου 2024 δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Κανονισμός αριθ. 2024/2041 , που απαγορεύει τη χρήση ισχυρισμών υγείας για συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μονακολίνη Κ από κόκκινο ρύζι μαγιάς.  Ο κανονισμός, που τίθεται σε

Ηχηρό «καμπανάκι» Αρνιακού: Αλλάζει το μοτίβο του καιρού – Πού θα σημειωθούν καταιγίδες

Αλλαγή του καιρού αναμένεται με την έναρξη της νέας εβδομάδας, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Σύμφωνα με την πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού την Κυριακή (18/8) αναμένεται νέα εξασθένηση των ανέμων στα 5-6 μποφόρ και υποχώρηση του υδραργύρου με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν τους 36-37 βαθμούς Κελσίου. «Καμπανάκι» έκρουσε ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1 για
spot_imgspot_img

Οι ειδικοί γαστρεντερικών και άλλων πεπτικών προβλημάτων μοιράζονται τι αποφεύγουν οι ίδιοι.

Το ρητό “όλα με μέτρο” υπάρχει για κάποιο λόγο. Οι περισσότεροι γιατροί και διατροφολόγοι γνωρίζουν ότι η πλήρης στέρηση των τροφών που αγαπάτε θα γυρίσει μπούμερανγκ, προκαλώντας σας να φάτε πολύ περισσότερα από αυτά απ’ ό,τι θα έπρεπε. Υπάρχουν όμως ορισμένες τροφές που οι γαστρεντερολόγοι αποφεύγουν κατά 99% (και μερικές φορές κατά 100%).

Καμία από αυτές τις τροφές δεν θα σας στερήσει χρόνια από τη ζωή σας αν τις τρώτε πού και πού, αλλά υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που οι γαστρεντερολόγοι σπάνια καταναλώνουν. Ας δούμε μερικές από αυτές.

  • Μπάρες πρωτεΐνης

Ενώ μερικές μπάρες πρωτεΐνης – όπως αυτές που φτιάχνονται με πραγματικά φρούτα και ξηρούς καρπούς – είναι καλύτερες από άλλες, η Dr. Harmony Allison, γαστρεντερολόγος στο Tufts Medical Center, λέει ότι δεν τρώει ποτέ τις ιδιαίτερα επεξεργασμένες. Συγκεκριμένα, οι υπερ-επεξεργασμένες μπάρες πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα και αέρια. “Δεν τρώω ποτέ μπάρες ‘πρωτεΐνης’. Τείνουν να είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένες και να περιέχουν πολλά πρόσθετα άγνωστης χρησιμότητας”, δήλωσε η ίδια. “Μπορείτε να πάρετε την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης σε ένα φλιτζάνι γάλα, μια μερίδα φυστικοβούτυρο, ξηρούς καρπούς ή κολοκυθόσπορους”.

  • Κόκκινο κρέας

Οι γαστρεντερολόγοι δεν είναι οπαδοί του κόκκινου κρέατος. «Αποφεύγω το κόκκινο κρέας, ειδικά τις μπριζόλες και τα μπιφτέκια», δήλωσε η Dr. Reezwana Chowdhury, γαστρεντερολόγος στο Johns Hopkins. «Το κόκκινο κρέας και το επεξεργασμένο κρέας αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και πολυπόδων του παχέος εντέρου. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλλά αν πρόκειται να τα καταναλώσετε, η ποσότητα που καταναλώνετε είναι σημαντική: Ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου είναι υψηλότερος σε όσους καταναλώνουν περισσότερα από 100 γραμμάρια την ημέρα (δηλαδή λίγο λιγότερο από ένα τέταρτο του ενός κιλού)».

  • Επεξεργασμένα κρέατα

Λίγοι είναι οι άνθρωποι που απορρίπτουν εύκολα μερικά κομμάτια μυρωδάτου μπέικον ή ένα χοτ ντογκ, αλλά η Dr. Rabia De Latour, γαστρεντερολόγος και επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Grossman του NYU, αποφεύγει τα επεξεργασμένα κρέατα όπως αυτά και δυστυχώς, τα αλλαντικά μετράνε επίσης. «Τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου», δήλωσε η ίδια. «Τα δεδομένα έχουν συνδέσει την κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα με έως και 20% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου».

  • Τηγανητά ψάρια ή κοτόπουλο

«Μελέτες έχουν δείξει ότι το τηγανέλαιο θα μπορούσε να τροποποιήσει αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου, οδηγώντας σε επιδείνωση της αθηροσκλήρωσης (συσσώρευση λίπους και άλλων ουσιών στα τοιχώματα των αρτηριών)», εξηγεί ο Dr. Mahmoud Ghannoum, ερευνητής μικροβιώματος και συνιδρυτής της BIOHM. Μακροπρόθεσμα, αυτή η συσσώρευση μπορεί να οδηγήσει σε συνέπειες όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

  • Σόδα

Αν καταναλώνετε τακτικά σόδα ή οποιοδήποτε άλλο ποτό με ζάχαρη, ίσως ήρθε η ώρα να εγκαταλείψετε αυτή τη συνήθεια. «Αν και μπορεί να είναι εύκολο στην κατανάλωση, τα ποτά αυτά συνδέονται και με χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις», δήλωσε ο Dr. Simon C. Matthews, γαστρεντερολόγος στο Johns Hopkins και μέλος του συμβουλίου της Vivante Health. «Επιπλέον, συχνά συνδέονται με την πρόκληση γαστρεντερικών συμπτωμάτων όπως φούσκωμα και παλινδρόμηση, ιδίως όταν συνδυάζονται με την ανθρακούχα και καφεϊνούχα μορφή τους».

  • Λευκό ψωμί

Σύμφωνα με την Dr. Shilpa Grover, διευθύντρια του προγράμματος ογκο-γαστρεντερολογίας στο τμήμα γαστρεντερολογίας του Νοσοκομείου Brigham and Women’s, τα ραφιναρισμένα δημητριακά δεν είναι καλά για το έντερό σας.

«Μελέτες που έχουν αξιολογήσει τα διατροφικά πρότυπα έχουν δείξει σαφώς ότι η υψηλή πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και ραφιναρισμένων δημητριακών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονωδών θυλάκων στο πεπτικό σύστημα που ονομάζονται εκκολπωματίτιδα», δήλωσε η ίδια. «Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε παλαιότερα, οι ξηροί καρποί, το καλαμπόκι και το ποπ κορν δεν σχετίζονται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης εκκολπωμάτωσης ή επιπλοκών όπως η εκκολπωματίτιδα ή η αιμορραγία».

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img