30.9 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΠοια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα χημικά (PFAS) – Νέα επιστημονική μελέτη

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα χημικά (PFAS) – Νέα επιστημονική μελέτη

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

«Ένα βήμα πριν τον Γ’ Π.Π.»: Παγκόσμιο θέατρο ενώ όλοι ξέρουν ότι το ΝΑΤΟ επιτέθηκε στη Ρωσία! video

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Νικολάι Πάτρουσεφ δήλωσε σήμερα ότι η Δύση και η υπό τις ΗΠΑ συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι άμεσα αναμιγμένες στον σχεδιασμό της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Ουκρανίας στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και δυτικές δυνάμεις δήλωσαν πως η Ουκρανία δεν είχε ενημερώσει προηγουμένως και πως η Ουάσινγκτον δεν είχε καμία ανάμιξη

Σκληρό ΒΙΝΤΕΟ με νεκρούς Ουκρανούς κομάντος σε ρωσικό έδαφος

Όπως μεταδίδεται, ομάδα Ουκρανών καταδρομέων, εκπαιδευμένοι από νατοϊκούς στρατιωτικούς, έπεσαν νεκροί σε ένα από τα αχανή χωράφια της ρωσικής επαρχίας Κουρσκ. Αναφέρθηκε πως προηγήθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών με Ρώσους στρατιώτες που έχουν σταλεί στην περιοχή για να εκκαθαρίσουν τις περιοχές στις οποίες είχαν εισβάλει οι ουκρανονατοϊκοί. Οι μάχες σε σημεία της επαρχίας Κουρσκ κοντά στα

Επηρρεάζεται η ασφάλεια των τροφίμων από την ευλογιά των πιθήκων;

Ποια είναι τα μέτρα καλής προσωπικής υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τον ιό Mpox (MPX). Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι η εξάπλωση του Mpox μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έρχεται σε στενή επαφή με ένα μολυσμένο ζώο, έναν μολυσμένο άνθρωπο ή υλικά που έχουν

Φωτιά στην Αττική: Πάνω από 100.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη, σύμφωνα με το Copernicus

Σε έναν νέο χάρτη που δημοσίευσε σήμερα (16/08) το Copernicus φαίνεται η νέα καταγραφή της καταστροφής που άφησε πίσω η φωτιά στη βορειανατολική Αττική , η οποία «ξέσπασε» την περασμένη Κυριακή από τον Βαρνάβα. Όπως τονίζεται στη δημοσίευση, «η Ομάδα Χαρτογράφησης μάς παρέδωσε το προϊόν διαβάθμισης για την πυρκαγιά βορειοανατολικά της Αθήνας στην Ελλάδα. Από

TASS: Οι Ουκρανοί κατέστρεψαν γέφυρα στο Κούρσκ, εμποδίζοντας τις εκκενώσεις πληθυσμών, vid

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια γέφυρα στον ποταμό Σέιμ στην περιφέρεια Κούρσκ της Ρωσίας, εμποδίζοντας τις εκκενώσεις πληθυσμών δια ξηράς, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας TASS επικαλούμενο τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας. Μαζική εκκένωση βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Γκλόυσκόφ, όπου ζουν 20.000 άνθρωποι, μετά την ταχεία ουκρανική εισβολή στην ρωσική αυτή περιφέρεια. ⚡️🇺🇦Ukrainian aviation
spot_imgspot_img

Τα στοιχεία νέας έρευνας πάνω στα τρόφιμα με τα υψηλότερα επίπεδα PFAS.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science of The Total Environment, με στόχο τον εντοπισμό των τροφίμων που περιέχουν υψηλότερα επίπεδα PFAS διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερο λευκό ρύζι, καφέ, αυγά και θαλασσινά συνήθως παρουσίαζαν περισσότερες τοξικές χημικές ουσίες στο πλάσμα και το μητρικό γάλα τους.

Η μελέτη έλεγξε δείγματα από 3.000 έγκυες μητέρες και είναι από τις πρώτες έρευνες που δείχνουν ότι ο καφές και το λευκό ρύζι μπορεί να είναι μολυσμένα σε υψηλότερα ποσοστά από άλλα τρόφιμα. Εντόπισε επίσης συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και των επιπέδων PFOS, μιας από τις πιο κοινές και επικίνδυνες ενώσεις PFAS.

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι τα ευρήματα αναδεικνύουν την πανταχού παρούσα παρουσία των χημικών ουσιών και τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να καταλήξουν στα τρόφιμα.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν σίγουρα την ανάγκη για περιβαλλοντική διαχείριση και τη διατήρηση των PFAS εκτός του περιβάλλοντος και της τροφικής αλυσίδας», δήλωσε η Megan Romano, ερευνήτρια στο Dartmouth και επικεφαλής συγγραφέας. «Τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου βρίσκονται παντού και θα παραμείνουν, ακόμη και αν κάνουμε επιθετική αποκατάσταση».

Τα PFAS είναι μια κατηγορία περίπου 16.000 ενώσεων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προϊόντων που αντιστέκονται στο νερό, τους λεκέδες και τη θερμότητα. Ονομάζονται “για πάντα χημικά” επειδή δεν διασπώνται φυσικά και έχει διαπιστωθεί ότι συσσωρεύονται στον άνθρωπο. Οι χημικές ουσίες συνδέονται με καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες, ηπατικές παθήσεις, θυρεοειδοπάθειες, πτώση του αριθμού των σπερματοζωαρίων και μια σειρά άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Αν και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν επικεντρωθεί στον περιορισμό της ρύπανσης στο νερό, τα τρόφιμα θεωρείται ότι είναι η πιο κοινή οδός έκθεσης. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ωστόσο, έχει δεχτεί επικρίσεις για την αποτυχία, όπως λένε ορισμένοι, να προστατεύσει τον εφοδιασμό τροφίμων της χώρας. Μεταξύ άλλων αντιπαραθέσεων, άλλαξε τις μεθόδους δοκιμών της για να φαίνεται ότι τα τρόφιμα που ελέγχει δεν περιέχουν PFAS, ενώ στην πραγματικότητα περιέχουν επίπεδα που πολλοί υποστηρικτές λένε ότι είναι ανησυχητικά.

Τα PFAS μπορούν να καταλήξουν να μολύνουν τα τρόφιμα μέσω διαφόρων οδών. Στο ρύζι, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι προέρχονται από μολυσμένο έδαφος ή γεωργικό νερό. Τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη περιέχουν επίσης συχνά τις χημικές ουσίες, ή μπορεί να βρίσκονται στο νερό που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν υψηλότερα επίπεδα PFAS που σχετίζονται με αυγά από κοτόπουλα αυλής, γεγονός που σύμφωνα με την Romano μπορεί να οφείλεται στο ότι τα πτηνά τρέφονται συχνότερα με υπολείμματα φαγητού. Η ιλύς λυμάτων, η οποία χρησιμοποιείται ως φθηνή εναλλακτική λύση για λίπασμα, μπορεί επίσης να μολύνει το έδαφος από το οποίο τρέφονται τα κοτόπουλα και έχει βρεθεί ότι μολύνει το βόειο κρέας. Οι χημικές ουσίες θα μπορούσαν επίσης να βρίσκονται στην τροφή των πτηνών.

Στον καφέ, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οι κόκκοι, το νερό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ή το έδαφος μπορεί να έχουν μολυνθεί. Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι τα φίλτρα καφέ έχουν υποστεί επεξεργασία με PFAS, ενώ τα χάρτινα ποτήρια ή άλλες συσκευασίες τροφίμων περιέχουν επίσης συνήθως τις χημικές ουσίες.

Τα θαλασσινά, εν τω μεταξύ, έχουν βρεθεί τακτικά μολυσμένα με PFAS, επειδή η ρύπανση των υδάτων είναι τόσο διαδεδομένη.

Οι υποστηρικτές της δημόσιας υγείας λένε ότι η απαγόρευση των χημικών ουσιών, εκτός από τις βασικές χρήσεις, είναι ο μόνος τρόπος για να αρχίσει η ευρεία αντιμετώπιση του προβλήματος. Η Romano δήλωσε ότι η έρευνα διαπίστωσε ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και υψηλότερες διαιτητικές ίνες συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων PFAS, ενώ η κατανάλωση ποικίλης διατροφής, ώστε να μην αποτελεί μία πηγή πρωτεΐνης πολύ μεγάλο ποσοστό της πρόσληψης, είναι ευεργετική.

«Αυτό σας βοηθά όχι μόνο να μειώσετε την έκθεσή σας σε PFAS αλλά και σε άλλους μολυσματικούς παράγοντες που μπορεί να αναμένουμε ότι υπάρχουν στα τρόφιμα», δήλωσε η Romano.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img