Στις φλόγες τυλίχθηκε ο γοτθικός καθεδρικός ναός στην πόλη Ρουέν στη Νορμανδία, φέρνοντας στο νου τις μνήμες από τη μεγάλη φωτιά στον ναό της Παναγίας των Παρισίων το 2019.
Η πυρκαγιά έκαψε το βέλος του ναού, κατά τη διάρκεια τεχνικών εργασιών, ενώ σε εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα περαστικοί κοιτούσαν έντρομοι ψηλά τον μαύρο καπνό που έβγαινε από τις σκαλωσιές.
Πλέον η φωτιά έχει σβήσει, ωστόσο άφησε πίσω της καταστροφές.
Κόσμημα της γαλλικής μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής
Ο καθεδρικός ναός αποτελεί κόσμημα της γαλλικής μεσαιωνικής γοτθικής αρχιτεκτονικής. Χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, ενώ έχει αποτυπωθεί σε πολλά έργα του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Κλοντ Μονέ τον 19ο αιώνα.
Βρίσκεται στην πόλη Ρουέν της Νορμανδίας και αποτελεί έναν από τους πιο εμβληματικούς καθολικούς ναούς στη χώρα. Ο ναός ξεχωρίζει για τους τρεις πύργους του που είναι χτισμένοι σε διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ και αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα της αρχιτεκτονικής του αλλά και την ποικιλομορφία του.
Η κατασκευή του ξεκίνησε τον 12ο αιώνα και συνεχίστηκε για πάνω από οκτακόσια χρόνια αντικατοπτρίζοντας την εξέλιξη από την πρώιμη γοτθική έως την ύστερη φλαμπουαντική και την αναγεννησιακή αρχιτεκτονική. Έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία της τέχνης, αφού αποτέλεσε θέμα μίας σειράς ιμπρεσιονιστικών πινάκων του διάσημου Γάλλου ζωγράφου Κλοντ Μονέ.
Μέχρι το 1880, ο καθεδρικός ναός της Ρουέν κατείχε τον τίτλο του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο, ένα επίτευγμα που αναδεικνύει την πρωτοποριακή του αρχιτεκτονική.
Στο εσωτερικό του, βρίσκεται ο τάφος που περιέχει την καρδιά του Ριχάρδου Α’, γνωστού και ως Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, βασιλιά της Αγγλίας από το 1189 έως το θάνατό του το 1199. Ο καθεδρικός ναός αποτέλεσε επίσης τον τόπο στέψης των δούκων της Νορμανδίας, ενισχύοντας έτσι την ιστορική του σημασία.
Εκτεταμένες οικοδομικές εργασίες έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια, ενώ για πολλές εβδομάδες ήταν περιβλημένος από σκαλωσιές και ένα λευκό στέγαστρο. Η έκταση των καταστροφών από τη φωτιά παραμένει ασφαής.