33.1 C
Athens
Δευτέρα, 26 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΥΠΑΜ Βρετανίας: Η Κίνα παρέχει στη Ρωσία στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία-...

ΥΠΑΜ Βρετανίας: Η Κίνα παρέχει στη Ρωσία στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία- Το ΝΑΤΟ να ξυπνήσει

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ντούντα: Η Πολωνία παρέδωσε πάνω από 1.000 τεθωρακισμένα οχήματα στο Κίεβο

“Συνολικά, παραδώσαμε σχεδόν 400 τανκς στην Ουκρανία. Αν σκεφτούμε μόνο μαχητικά οχήματα και βαρέα όπλα, εν ολίγοις, παραδώσαμε πάνω από 1.000 μονάδες βαρέων όπλων”, τόνισε ο Πολωνός πρόεδρος, Andrzej Duda. Μεταξύ των μοντέλων που παραδόθηκαν στην Ουκρανία είναι τα άρματα μάχης T-72, PT-91 Twardy και Leopard, διάφορα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, οχήματα μάχης πεζικού Rosomak

Πόλεμος: Κινητοποίηση στην Πολωνία για «ιπτάμενο αντικείμενο» που εισήλθε στον εναέριο χώρο της

Οι πολωνικές αρχές ανέφεραν σήμερα ότι ένα «ιπτάμενο αντικείμενο», πιθανότατα ένα μη επανδρωμένο, τηλεχειριζόμενο αεροσκάφος, μπήκε στον εναέριο χώρο της τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, κατά τη διάρκεια των ρωσικών βομβαρδισμών στην Ουκρανία. Το αντικείμενο ενδέχεται να προσγειώθηκε σε πολωνικό έδαφος και είναι σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό του. Η Πολωνία, που είναι μέλος

Αίγυπτος: Δεν δέχεται την παρουσία ισραηλινού Στρατού στα σύνορά της με τη Λωρίδα της Γάζας

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al Qahera News Tv, η Αίγυπτος επανάλαβε σήμερα ότι δεν θα αποδεχθεί την παρουσία ισραηλινών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων της με τη Λωρίδα της Γάζας.  Η Αίγυπτος είναι μεσολαβήτρια χώρα στις προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της οργάνωσης Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα. Σύμφωνα με μια

Παράνομοι φιλορώσοι στην Ουκρανία: Χτυπήθηκαν F-16 στο Ίβανο-Φράνκιφσκ | OPEN TV

Η Ρωσία προχώρησε σε μια γενικευμένη μετά από πολύ καιρό επίθεση στην Ουκρανία και στο Κίεβο αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ως αλλαγή τακτικής ή για απάντηση στις επιθέσεις της Ουκρανίας στο Κουρσκ. ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ

Τεχεράνη: «Η απάντηση στο Ισραήλ θα είναι υπολογισμένη και ακριβής»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί δήλωσε στον Ιταλό ομόλογό του Αντόνιο Ταγιάνι ότι «Το Ιράν δεν επιθυμεί να αυξήσει την ένταση στη Μέση Ανατολή, αλλά ούτε και τη φοβάται». Μάλιστα πρόσθεσε πως η απάντηση της Τεχεράνης στο Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια μέσα στα εδάφη της θα είναι «καθορισμένη, υπολογισμένη
spot_imgspot_img

Η Κίνα προμηθεύει στη Ρωσία «θανατηφόρα βοήθεια» προς χρήση στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.

«Έχουμε αποδείξεις ότι η Ρωσία και η Κίνα συνεργάζονται» στην κατασκευή στρατιωτικού «εξοπλισμού προορισμένου να χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία», είπε ο υπουργός κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Λονδίνο.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών του αμερικανικού και του βρετανικού στρατού είναι σε θέση να αποκαλύψουν πως παραδίδεται αυτή τη στιγμή θανατηφόρα βοήθεια από την Κίνα στη Ρωσία» προς χρήση «στην Ουκρανία», επέμεινε.

Κατά την άποψη του κ. Σαψ, το NATO είναι καιρός «να ξυπνήσει» και να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες σε κλίμακα συμμαχίας.

Τόνισε πως τα «δημοκρατικά κράτη» πρέπει να «υπερασπιστούν με σθένος» τις ελευθερίες που εξαρτώνται από τη διεθνή τάξη, που σημαίνει ότι «χρειαζόμαστε περισσότερους συμμάχους και εταίρους» σε όλο τον κόσμο.

«Είναι καιρός ο κόσμος να ξυπνήσει. Κι αυτό σημαίνει πως πρέπει αυτή η στιγμή να μεταφραστεί σε στέρεα σχέδια και δυνατότητες. Κι αυτό ξεκινά με την τοποθέτηση των θεμελίων για την αύξηση, σε κλίμακα συμμαχίας, των δαπανών που είναι αφιερωμένες στην συλλογική αποτρεπτική ισχύ μας», συμπλήρωσε.

Η στρατηγική συμμαχία της Κίνας και της Ρωσίας ενισχύθηκε μετά την έναρξη του πολέμου, ωστόσο το Πεκίνο διαψεύδει κατηγορηματικά τις δυτικές κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες παρέχει στρατιωτική βοήθεια στη Μόσχα.

Η Κίνα πάντως προσέφερε σωσίβιο στην οικονομία της Ρωσίας, με τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές να αυξάνονται θεαματικά μετά την εισβολή και να φθάνουν τα 240 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σύμφωνα με αριθμούς των κινεζικών τελωνείων.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν, φάνηκε να διαφωνεί με κάποια από τα σχόλια του κ. Σαψ.

Διαβεβαίωσε πως η πιθανότητα η Κίνα να «προμηθεύει όπλα —θανατηφόρα βοήθεια— απευθείας στη Ρωσία» ήταν κάτι που απασχολούσε την Ουάσιγκτον στο παρελθόν, όμως «δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα».

Οι ΗΠΑ είναι περισσότερο «ανήσυχες για το τι κάνει η Κίνα για να τροφοδοτεί τη ρωσική πολεμική μηχανή, όχι παρέχοντας όπλα απευθείας, αλλά με συνεισφορές στην αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας», εξήγησε.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν επέδειξαν ενότητα σε συνάντησή τους στο Πεκίνο στην αρχή του μηνός.

Ο κ. Σι δήλωσε, μετά τις συνομιλίες που είχαν με τον κ. Πούτιν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ότι τα δυο μέρη συμφώνησαν στην ανάγκη να εξευρεθεί «πολιτική λύση» για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img