28.3 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΤο 70% των νοικοκυριών με παιδιά σπαταλούν περισσότερα τρόφιμα

Το 70% των νοικοκυριών με παιδιά σπαταλούν περισσότερα τρόφιμα

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Συμπληρώματα διατροφής: Πώς επηρεάζουν το ήπαρ; – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αναθεωρημένης μελέτης, μία στις πέντε των προκαλουμένων από χημικά βλαβών του ήπατος προέρχεται από την αλόγιστη και μη ισορροπημένη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και σκευασμάτων βοτάνων, φαινόμενο που πριν από περίπου μία δεκαετία ήταν αρκετά σπάνιο. Επίσης, διαφορετική μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν το 50% των ενηλίκων στις ΗΠΑ καταναλώνουν συμπληρώματα διατροφής, που

ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΩΝ

 Αποστολή του Όπλου των Διαβιβάσεων είναι η εξασφάλιση των επικοινωνιακών αναγκών του Στρατού σε καιρό ειρήνης, επιστράτευσης και πολέμου για την ενάσκηση της διοίκησης, τη συνεργασία μεταξύ των Όπλων και Σωμάτων του Στρατού με τους λοιπούς Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, τη διεύθυνση του αγώνα, τη διεξαγωγή Ηλεκτρονικού Πολέμου καθώς και την επιτήρηση του πεδίου της

Γλυκαντικό που βρίσκεται σε παγωτά, κέικ, καραμέλες, μπισκότα, τσίχλες συνδέεται με καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά

Νέα έρευνα τη συνδέει άμεσα με δημιουργία θρόμβων στο αίμα Υπάρχουν πολλά τεχνητά γλυκαντικά για όσους θέλουν λιγότερη ζάχαρη στη διατροφή τους, αλλά ένα, συγκεκριμένα, έχει τραβήξει μεγάλη προσοχή τον τελευταίο καιρό — και όχι για καλό λόγο. Ονομάζεται ερυθριτόλη και έχει συνδεθεί με τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα. Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό 

Ιωάννινα: Σε εξέλιξη οι πυρκαγιές σε Δρυμάδες Πωγωνίου και Πλαγιά Κόνιτσας

Δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν νωρίτερα στους Δρυμάδες Πωγωνίου και στην Πλαγιά Κόνιτσας βρίσκονται σε εξέλιξη. Με επίγεια και εναέρια μέσα οι άνδρες της πυροσβεστικής μάχονται με τις φλόγες για την κατάσβεση τους. Πιο συγκεκριμένα, ο οικισμός στους Δρυμάδες Πωγωνίου, το μικρό ακριτικό χωριό δεν απειλείται καθώς η φωτιά καίει ψηλά στο βουνό. Στο σημείο επιχειρούν

meteo.gr: Υψηλές θερμοκρασίες και την Τετάρτη 14/08 – 143 σταθμοί με θερμοκρασία πάνω από 37 °C

Υψηλές θερμοκρασίες και την Τετάρτη 14/08 – 143 σταθμοί με θερμοκρασία πάνω από 37 °C Σύνταξη άρθρου: Στρ. Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος Ε.Α.Α – Πεντέλη, Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024, 18:00 Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για μία ακόμη ημέρα την Τετάρτη 14/08 . Όπως φαίνεται στον χάρτη που
spot_imgspot_img

Επτά στα δέκα νοικοκυριά με παιδιά σπαταλούν περισσότερα τρόφιμα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στην Ισπανία.

Σε Ισπανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι οικογένειες με μικρά παιδιά και εφήβους είναι αυτές που σπαταλούν τα περισσότερα τρόφιμα, ενώ οι μονογονεϊκές οικογένειες και αυτές με ενήλικα παιδιά σπαταλούν τα λιγότερα.

Η έρευνα αυτή ανέλυσε την ποσότητα των τροφίμων που απορρίπτονται από τις οικογένειες, ιδίως εκείνες με παιδιά, και συνδέει αυτό το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα με τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά της οικογενειακής μονάδας.

Σε 800 ισπανικά νοικοκυριά, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ευπαθή τρόφιμα, όπως τα λαχανικά (80%), τα φρούτα (78%) και τα προϊόντα με βάση τα δημητριακά (63%), είναι αυτά που σπαταλούνται περισσότερο, ακολουθούμενα από τα γαλακτοκομικά προϊόντα (25%), τα οποία απορρίπτονται συχνότερα σε σπίτια με μικρά παιδιά. Τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, τα ψάρια και τα αυγά, μαζί με τα προμαγειρεμένα προϊόντα, είναι τα λιγότερο απορριπτέα.

Η αλλοίωση των τροφίμων είναι η κύρια αιτία της σπατάλης τροφίμων, κυρίως λόγω της ανεπαρκούς διαχείρισης των τροφίμων, που οδηγεί σε συχνές μικρές ποσότητες σπατάλης και στην υπερβολική αγορά ευπαθών προϊόντων που καταλήγουν στα σκουπίδια πριν καταναλωθούν.

Το τυπικό προφίλ του αγοραστή είναι γυναίκα (70% των περιπτώσεων), κάτω των 54 ετών (79%), που εργάζεται με πλήρη ή μερική απασχόληση (78%) και δαπανά κατά μέσο όρο 537 ευρώ το μήνα για τρόφιμα. Οι μισές οικογένειες ψωνίζουν από σούπερ μάρκετ και υπεραγορές και δύο στα τρία νοικοκυριά πραγματοποιούν μία μόνο επίσκεψη για ψώνια την εβδομάδα, η οποία συμπληρώνεται από μικρότερες αγορές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Όσον αφορά τη συμπεριφορά κατανάλωσης τροφίμων, το 66% των οικογενειών αναφέρει ότι καταναλώνει καθημερινά φρέσκα προϊόντα στο σπίτι, ενώ σχεδόν όλες οι οικογένειες καταναλώνουν ζωικά προϊόντα περισσότερες από τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Ωστόσο, το 84% των οικογενειών παραδέχεται ότι δεν μαγειρεύει καθημερινά.

Ο τύπος του νοικοκυριού και η ηλικία του αγοραστή είναι άλλοι κρίσιμοι παράγοντες για την ανάλυση αυτού του φαινομένου. Τα νοικοκυριά με μικρά παιδιά είναι πιο πιθανό να σπαταλούν τρόφιμα, πιθανώς λόγω της δυσκολίας να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες και να διαχειριστούν επαρκώς τις ποσότητες και τις μερίδες των τροφίμων.

Για να μειωθεί η ποσότητα των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια, οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη να προγραμματίζονται οι βόλτες για ψώνια και να δημιουργείται λίστα αγορών πριν από τη μετάβαση στην αγορά ή το σούπερ μάρκετ. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 70% των οικογενειών το κάνει.

«Ο λεπτομερής προγραμματισμός των γευμάτων, ο έλεγχος των τροφίμων που έχουμε ήδη στο σπίτι, η δημιουργία λίστας αγορών, η κατάψυξη των τροφίμων για την παράταση της διάρκειας ζωής τους και η επαναχρησιμοποίηση των περισσευμάτων επιτρέπουν λιγότερη σπατάλη», δηλώνει ο Pietro Tonini, ερευνητής του ICTA-UAB και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Τα νοικοκυριά που ανέφεραν ότι αγοράζουν τα τρόφιμά τους από μικρά καταστήματα και δημοτικές αγορές τείνουν να σπαταλούν λιγότερα τρόφιμα από ό,τι εκείνα που ψωνίζουν από σούπερ μάρκετ ή υπεραγορές. Ορισμένοι τύποι συσκευασίας, οι εκπτώσεις και το πειστικό μάρκετινγκ με προσφορές, όπως το 3 για 2 σε μεγάλα καταστήματα, οδηγούν σε υπερκατανάλωση.

«Η παρουσία εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων στα σούπερ μάρκετ, όπως ανθυγιεινά σνακ, κατεψυγμένες πίτσες, αρωματισμένα παγωτά και γιαούρτια, προκαλεί περιττές αγορές», προσθέτει ο Tonini.

Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, οι ερευνητές ζητούν εκπαιδευτικές δημόσιες πολιτικές που απευθύνονται στις οικογένειες και υποστηρίζουν τη μείωση των αποβλήτων, όπως εκστρατείες ευαισθητοποίησης των σχολείων σχετικά με τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο, καθώς και την προώθηση υγιεινών συνηθειών και διατροφής που βασίζονται σε τοπικά και εποχιακά προϊόντα.

Εκτός από την προώθηση καλών πρακτικών, όπως η επαναχρησιμοποίηση των περισσευμάτων, ο Pietro Tonini τονίζει ότι ορισμένα εργαλεία και διαδικτυακές εφαρμογές βοηθούν στη διαχείριση του καταλόγου των τροφίμων που καταναλώνονται περισσότερο και στον αποτελεσματικότερο προγραμματισμό των αγορών. «Η συμμετοχή των παιδιών στον προγραμματισμό των γευμάτων και την προετοιμασία των τροφίμων μπορεί επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο», σημειώνει.

Μια άλλη χρήσιμη δημόσια πολιτική για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων θα ήταν η ενθάρρυνση της πώλησης χύμα προϊόντων, ενώ παράλληλα θα εφαρμοζόταν η χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων σε γειτονιές με υψηλό ποσοστό νοικοκυριών με παιδιά, ώστε να βελτιωθεί η διαχείριση των αποβλήτων και να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img