29.7 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΠροϊόν ΠΟΠ από σήμερα το φάβα της Αμοργού

Προϊόν ΠΟΠ από σήμερα το φάβα της Αμοργού

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ανάκληση σιροπιών με γεύση βανίλιας και σοκολάτας – Τι έκρυβαν τα διογκωμένα μπουκάλια

Οι έλεγχοι σε συγκεκριμένες παρτίδες αποκάλυψαν ότι δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές και ήταν επικίνδυνες για την υγεία Η Subso Foods Inc. από το Δυτικό Σικάγο, IL ανακαλεί το σιρόπι με γεύση βανίλια και το σιρόπι χωρίς ζάχαρη με γεύση σοκολάτας της Fox, αφού οι έλεγχοι σε συγκεκριμένες παρτίδες αποκάλυψαν ότι δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές και

Σέρρες: Για 27η συνεχόμενη ημέρα καίει η φωτιά στο όρος Όρβηλος

Για 27η συνεχόμενη ημέρα καίει η φωτιά στο Όρος Όρβηλος Σερρών , με τον δήμαρχο Σιντικής, Γιώργο Τάτσιο να περιγράφει στην ΕΡΤ3 την κατάσταση, που επικρατεί. «26.000 στρέμματα υπολογίζεται ότι έχουν καεί μέχρι σήμερα, η φωτιά ξεκίνησε 18 Ιουλίου από κεραυνό σε δύσβατη περιοχή πάνω από το Αχλαδοχώρι και δυστυχώς το ότι ακούγονταν εκρήξεις από

“Hope Village”: Το χωριό στην Τανζανία θα χτίσει την κοινότητά του με 3D Printer και χώμα vid

Αυτό συμβαίνει καθώς η πρόοδος στην τεχνολογία και την επιστήμη των υλικών επιτρέπουν μεγαλύτερα και πιο φιλόδοξα σχέδια. Οι πιθανές χρήσεις ποικίλλουν επίσης όλο και περισσότερο, από οικονομικά προσιτή στέγαση έως μια προγραμματισμένη βάση της NASA στη Σελήνη. Οι περισσότερες τρισδιάστατες εκτυπωμένες κατασκευές χρησιμοποιούν σκυρόδεμα ή άλλες τσιμεντοειδείς ουσίες που είναι φθηνές, αξιόπιστες και ανθεκτικές.

Λίβανος: Τουλάχιστον τρεις νεκροί και τέσσερις τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα

«Η επιδρομή του ισραηλινού εχθρού στην πόλη Μαρζαγιούν προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό τεσσάρων άλλων, οι οποίοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. Νωρίτερα, είχε αναφέρει ακόμη έναν θάνατο από ισραηλινό πλήγμα στην κοινότητα Μπλίντα. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι αεροσκάφος τους « έπληξε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της

Πόλεμος στο Σουδάν: Αναμένεται να αρχίσουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στην Ελβετία

Συνομιλίες που ελπίζεται να επιτρέψουν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν θα αρχίσουν θεωρητικά σήμερα στην Ελβετία, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, που αποφάσισαν να προχωρήσουν, παρότι οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις (ΣΕΔ) θα απουσιάζουν από το τραπέζι. Στον πόλεμο που ξέσπασε στο Σουδάν τον Απρίλιο του 2023 αναμετρώνται ο στρατός, υπό τον στρατηγό Άμπντελ
spot_imgspot_img

Δημοσιεύτηκε σήμερα 19/7 ο εκτελεστικός κανονισμός της ΕΕ με τον οποίο καταχωρείται  στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης το Φάβα Αμοργού.

Στα Ευρωπαϊκά προϊόντα προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ΠΟΠ, ανήκει από σήμερα το φάβα της Αμοργού. Η ονομασία του προϊόντος «Το Φάβα της Αμοργού / To Fava tis Amorgou» αναφέρεται στους αποξηραμένους, αποφλοιωμένους και σχισμένους σπόρους του φυτού μπιζέλι Pisum sativum. Πρόκειται για έναν τοπικό πληθυσμό μπιζελιού που καλλιεργείται στο νησί της Αμοργού από τις αρχές του περασμένου αιώνα και ο οποίος έχει προσαρμοστεί εξαιρετικά καλά στις εδαφοκλιματικές συνθήκες του νησιού. Τα μπιζέλια έχουν χρώμα κίτρινο-πορτοκαλί. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό τους είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες: 100 g περιέχουν πάνω από 22 g πρωτεΐνης. Είναι επίσης πολύ μικρά σε μέγεθος, με 1.000 μπιζέλια βάρους κατά μέσο όρο 95,7 g (μικρόσπορα).

Όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, από την καλλιέργεια (προετοιμασία του εδάφους, σπορά, άρδευση, εφαρμογή λιπάσματος, βοτάνισμα, φυτοπροστασία) έως τη συγκομιδή και την ξήρανση του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής σπόρων για το επόμενο έτος, πρέπει να πραγματοποιούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Η γεωγραφική περιοχή ορίζεται ως το νησί της Αμοργού, καθώς το φυτό που παράγει τον αρακά γνωστό ως «Το Φάβα της Αμοργού / To Fava tis Amorgou» καλλιεργείται στο νησί της Αμοργού. Διοικητικά, η Αμοργός ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Νάξου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ο ανθρώπινος παράγοντας διαδραματίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του προϊόντος. Η τεχνογνωσία των παραγωγών βασίζεται στην παραδοσιακή μέθοδο καλλιέργειας που έχει περάσει από γενιά σε γενιά εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η σπορά γίνεται στα χωράφια με τον παραδοσιακό τρόπο, με το χέρι. Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν πιο φειδωλά. Με βάση την εμπειρία τους, οι παραγωγοί επιλέγουν προσεκτικά τα μπιζέλια από την καλλιέργειά τους που θα χρησιμοποιηθούν για τη σπορά της καλλιέργειας του επόμενου έτους. Το κάνουν αυτό για να διατηρήσουν τη γενετική καθαρότητα του προϊόντος και για να είναι βιώσιμη η ξηρή καλλιέργεια, καθώς οι εν λόγω σπόροι είναι εξαιρετικά καλά προσαρμοσμένοι στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής.

Με τη μακρόχρονη εμπειρία τους, οι παραγωγοί γνωρίζουν επίσης την κατάλληλη στιγμή για τη συγκομιδή, όταν οι λοβοί αποκτούν το χαρακτηριστικό καφέ-κίτρινο χρώμα. Η συγκομιδή γίνεται συνήθως με το χέρι λόγω του εδάφους, το οποίο είναι απότομο με μικρά και στενά σκαλοπάτια (terracing) και δύσκολα προσβάσιμο για μηχανήματα συγκομιδής. Γίνεται πάντα νωρίς το πρωί όταν υπάρχει περισσότερη υγρασία και μια ηπιότητα γνωστή στους ντόπιους ως «απαλάδα», προκειμένου να αποφευχθεί το άνοιγμα των λοβών και η απώλεια του αρακά. Τέλος, η διάσπαση και το ξεφλούδισμα του αρακά γίνεται συνήθως με φορητές πέτρες λείανσης, αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πιο σύγχρονες μέθοδοι, όπως ηλεκτρικοί μύλοι. Ανάλογα με τις ανάγκες παραγωγής, οι μύλοι μπορεί να είναι επιτραπέζιοι (για μικρότερες ποσότητες) ή ελεύθεροι (για μεγαλύτερες ποσότητες).

Οι παραγωγοί χρησιμοποιούν συνήθως όρους από την τοπική διάλεκτο για να περιγράψουν τα διάφορα στάδια καλλιέργειας, για παράδειγμα «niasimo» για τη διαδικασία προετοιμασίας του εδάφους πριν από τη σπορά, προκειμένου να καθαριστούν τα ζιζάνια.

Η ξηροκαλλιέργεια του προϊόντος ‘Το Φάβα της Αμοργού / To Fava tis Amorgou’ είναι δυνατή χάρη στην εμπειρία των τοπικών παραγωγών όσον αφορά τις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες στο νησί της Αμοργού και το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί τοπικός πληθυσμός μπιζελιών. Αυτοί οι παράγοντες δίνουν επίσης στο τελικό προϊόν τα διακριτικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Το Pisum sativum, το οποίο παράγει τον αρακά γνωστό ως «Το Φάβα της Αμοργού / To Fava tis Amorgou», καλλιεργείται στο νησί της Αμοργού από τις αρχές του περασμένου αιώνα για να καλύψει βασικές διατροφικές ανάγκες, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Σε ένα απομονωμένο περιβάλλον, όπως το νησί της Αμοργού, η ανθρώπινη επιβίωση εξαρτιόταν από τη δυνατότητα κάλυψης διατροφικών αναγκών από τοπικές πηγές.

Σήμερα «Το Φάβα της Αμοργού / To Fava tis Amorgou» εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο θρεπτικές και οικονομικές επιλογές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες. Επιπλέον, ο αρακάς χρησιμοποιείται για την παρασκευή φάβας, ενός πολύ γνωστού και ευρέως διαδεδομένου πιάτου στο νησί.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img