33 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΜέλι: Ο “αιώνιος” κίνδυνος από την κατανάλωση μελιού

Μέλι: Ο “αιώνιος” κίνδυνος από την κατανάλωση μελιού

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ουκρανός Υπουργός: Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία ουδέτερη ζώνη στο Κουρσκ

όπου οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στις 6 Αυγούστου, με στόχο να προστατευθούν οι κάτοικοι της μεθορίου από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε ένας Ουκρανός υπουργός. «Η δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης στην περιοχή του Κουρσκ είναι ένα μέτρο που έχει ως στόχο να προστατευθούν οι μεθοριακές κοινότητες από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς του εχθρού»

ΤΑΚΛΑΜΑΚΑΝ το Κουρσκ. Οι Ουκρανοί εύκολα μπαίνουν αλλά ζωντανοί δεν βγαίνουν, vid

Τι ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας: «Πλάνα από τη συνοριακή περιοχή της περιοχής Κουρσκ όπου Ρώσοι στρατιώτες εξαλείφουν τεθωρακισμένα οχήματα και ανθρώπινο δυναμικό της AFU. Κατά τη διάρκεια μιας μάχης κοντά σε έναν οικισμό, στρατιώτες της 810ης Ξεχωριστή Ταξιαρχία Πεζοναυτών του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας συνέλαβαν ένα τροχοφόρο όχημα μάχης Roshel Senator, καναδικής κατασκευής, και

Alert από ΕΟΦ: Προσοχή σε συμπλήρωμα διατροφής που διακινείται μέσω διαδικτύου

Ο ΕΟΦ εφιστά προσοχή στους καταναλωτές σχετικά με συμπλήρωμα διατροφής που διακινείται κυρίως μέσω διαδικτύου. Ο ΕΟΦ, κατόπιν ενημέρωσης από τις αρχές της Κροατίας, προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση του προϊόντος DIOX TEA DETOX. Το συγκεκριμένο σκεύασμα προωθείται στο διαδίκτυο ως συμπλήρωμα διατροφής και είναι πιθανόν να έχει διακινηθεί και στη

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε τουριστικό λεωφορείο

Φωτιά ξέσπασε σε τουριστικό λεωφορείο στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύσουν οι επιβάτες. Το λεωφορείο βρισκόταν στο ρεύμα προς ανατολικά, κοντά στο κόμβο της Νεάπολης. Η πυροσβεστική υπηρεσία ειδοποιήθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα και μετέβη στο σημείο, αλλά δεν χρειάστηκε να επέμβει, γιατί η φωτιά είχε σβήσει. Νωρίτερα, η αστυνομία

Β.Ζελένσκι: «Δεν αποκλείεται να δημιουργήσουμε πολιτική διοίκηση στην περιοχή του Κούρσκ»

Η επιδρομή της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας, που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου 2024, έχει δημιουργήσει ερωτήματα για τη διαχείριση αυτών των περιοχών από τους Ουκρανούς, για όσο χρόνο τουλάχιστον βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι δεν αποκλείεται η δημιουργία πολιτικών διοικητικών σωμάτων στην περιοχή του Κουρσκ
spot_imgspot_img

Έκθεση για το “Προφίλ κινδύνων από το μέλι” από την FSA και την FSS.

Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) και η Food Standards Scotland (FSS), της Βρετανίας δημιούργησαν «προφίλ κινδύνου μελιού» για το μέλι. Πρόκειται για τους  πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία που συνδέονται με το μέλι που εισάγεται στη Βρετανία και περιγράφει τις πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, καθώς και βασικά μέτρα προστασίας, κανονισμούς και ελέγχους, κενά δεδομένων και αβεβαιότητες.

Σύμφωνα με την έκθεση η μόλυνση του μελιού μπορεί να προέλθει ή από μολυντές που υπάρχουν στο περιβάλλον και μεταφέρουν οι μέλισσες, είτε από μελισσοκομικές δραστηριότητες όπως το κάπνισμα και αντιμετώπιση των προσβολών από βαρρόα (παρασιτικό άκαρι). Επομένως, οι προσμείξεις του μελιού προέρχονται κυρίως από το ένα από τα δύο το περιβάλλον ή τις μελισσοκομικές δραστηριότητες με κάποια πιθανότητα μόλυνσης κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.

Ο κατάλογος των πιθανών μολυσματικών παραγόντων είναι μακρύς: Παθογόνα βακτήρια, φυτοφάρμακα, μέταλλα, κτηνιατρικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, των αλλεργιογόνων, των επίμονων οργανικών ρύπων, μικροπλαστικά και ραδιονουκλεΐδια. Ενώ πολλά από αυτά μπορούν συχνά να ανιχνευθούν (π.χ. φυτοφάρμακα) σπάνια υπάρχουν σε σχετικές συγκεντρώσεις ή δεν υπάρχει σαφής κατανόηση του κινδύνου που ενέχουν (π.χ. μικροπλαστικά).

Ο «αιώνιος» κίνδυνος από το μέλι είναι το Clostridium botulinum που μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση σε βρέφη με το 1% των κρουσμάτων να είναι θανατηφόρα. Γι αυτό και υπάρχει η παγκόσμια σύσταση να μην δίνεται μέλι σε παιδιά κάτω του ενός έτους. Τα βρέφη θεωρείται ότι διατρέχουν κίνδυνο καθώς δεν έχουν πλήρως ανεπτυγμένη εντερική χλωρίδα και εξαιτίας αυτού, ακόμη και μια χαμηλή δόση μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια. Στην Ευρώπη το 59% των περιπτώσεων βρεφικής αλλαντίασης σχετίζεται με κατανάλωση μελιού. Η τοξίνη προκαλεί ακινησία στο έντερο και φθίνουσα παράλυση. Η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως μεταξύ δύο εβδομάδων και ενός έτους, με τη διάμεση τιμή να είναι περίπου 10 εβδομάδες. Κλινικά σημεία περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, αδυναμία και αναπνευστικά προβλήματα.

Τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται για την αποφυγή απωλειών και υπολειμμάτων καλλιεργειών και ανιχνεύονται ακόμη και στο βιολογικό μέλι. Τα μέταλλα μπορεί να υπάρχουν φυσικά στο περιβάλλον ή ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και οι έμμονοι οργανικοί ρύποι (POPs) είναι επίσης ανθρωπογενείς.

Τα κτηνιατρικά φάρμακα, τα οποία περιλαμβάνουν αντιβιοτικά, μπορούν να εισαχθούν μέσω της μελισσοκομικών δραστηριοτήτων που στοχεύουν στον έλεγχο παρασίτων και/ή παθογόνων των μελισσών.

Μικροπλαστικά/νανοπλαστικά έχουν επίσης ανιχνευθεί στο μέλι αλλά η σημασία τους είναι επίδρασή τους είναι άγνωστη δεδομένου ότι οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία είναι ασαφείς.

Φυσικές τοξίνες όπως η τουτίνη μπορεί να μολύνουν την αποικία από συγκεκριμένα φυτά ή έντομα που παράγουν μελιτώματα.

Σε έρευνα του συστήματος ταχείας ειδοποίησης της ΕΕ για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) βρέθηκαν 23 ειδοποιήσεις για μέλι από το 2020 έως το 2024. Από αυτές, τέσσερις ειδοποιήσεις σχετίζονται με την αποθήκευση και την επισήμανση. Από τα υπόλοιπα, το μεγαλύτερο ποσοστό ειδοποιήσεων προήλθε από υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων, συγκεκριμένα αντιβιοτικά, με εννέα κοινοποιήσεις, και την πιο συχνά αναφερόμενη την χλωραμφενικόλη. Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων ήταν υπεύθυνα για πέντε κοινοποιήσεις και όλες προέρχονται από μία χώρα. Άλλες ειδοποιήσεις περιελάμβαναν την παρουσία μη εγκεκριμένων ουσιών που προορίζονται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, κανναβινοειδών (τόσο κανναβιδιόλη (CBD) όσο και τετραϋδροκανναβινόλη (THC)) και κομμάτια γυαλιού.

Οι πέντε κορυφαίες χώρες που εξάγουν μέλι παγκοσμίως μεταξύ 2016 και 2022 κατά σειρά υψηλότερου όγκου εμπορίου ήταν η Αργεντινή (~1.100.000 τόνοι), η Κίνα (873.000 τόνοι), η Ινδία (424.000 τόνοι), Ουκρανία (420.000 τόνοι) και Βραζιλία (240.000 τόνοι).Οι περισσότερες εισαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχονται από την Κίνα, με το 68% αυτών των εισαγωγών (όπως μετράται με βάρος) να προέρχεται από εκεί, με το επόμενο υψηλότερο να είναι το Μεξικό με 6,3%.

Συνολικά, η πρωταρχική ανησυχία για την υγεία που σχετίζεται με το μέλι, είναι η βρεφική αλλαντίαση, αλλά σύμφωνα με την έκθεση ελέγχεται. Οι φυτικές τοξίνες έχουν προκαλέσει ασθένειες μετά την κατανάλωση μελιού. Το ένα είναι το tutin η οποία περιορίζεται στη Νέα Ζηλανδία και για την οποία υπάρχουν μέτρα μετριασμού και πρότυπα. Μια άλλη, η γραιανοτοξίνη, προκαλεί την ασθένεια του «τρελού μελιού» όταν εισάγεται η τοξίνη σε μέλι από μερικά είδη Rhododendron. Η πηγή αυτού του μελιού περιορίζεται σε τμήματα της Τουρκίας και του Νεπάλ. Τουλάχιστον ένα ακόμη, τα αλκαλοειδή ζελσεδίνης, είναι γνωστός κίνδυνος, αλλά λίγες πληροφορίες είναι διαθέσιμες.

Για να διαβάσετε την πλήρη μελέτη για τους κινδύνους από το μέλι πατήστε ΕΔΩ.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img