Σοβαρός κίνδυνος από Ιταλικό τυρί ΠΟΠ – Ειδοποίηση RASFF σε 18 χώρες.
Για σοβαρό κίνδυνο από Ιταλικό τυρί Gorgonzola piccante ΠΟΠ, ενημέρωσε μέσω του RASFF 17 χώρες η Ιταλία. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για Επικίνδυνα Τροφίμα, το τυρί είναι μολυσμένο με το βακτήριο Listeria monocytogenes αλλά προς το παρόν καμία χώρα δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση ανάκλησης καθώς η ειδοποίηση στο RASFF εκδόθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής. Οι χώρες που διανέμεται το τυρί είναι Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Παναμάς, Πολωνία, Νότια Κορέα, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Βρετανία και Βενεζουέλα.
Η Gorgonzola είναι ένα μαλακό τυρί με πρασινωπές ραβδώσεις που προέρχεται από μια διαδικασία που ονομάζεται «erborinatura» στα ιταλικά, δηλαδή δημιουργία καλουπιών. Το L. monocytogenes μπορεί να εισέλθει σε περιβάλλον επεξεργασίας τροφίμων μέσω των εισερχόμενων υλικών τροφίμων και από τα παπούτσια και τα ρούχα του προσωπικού. Μόλις το L. monocytogenes βρεθεί σε περιβάλλον επεξεργασίας τροφίμων, μπορεί να εγκατασταθεί σε επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και σε επιφάνειες που δεν έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (π.χ. δάπεδα και αποχετεύσεις δαπέδου).
Ο κίνδυνος από το βακτήριο Listeria monocytogenes.
Η Listeria monocytogenes μπορεί να προκαλέσει λιστερίωση, μια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη στον άνθρωπο. Αποτελεί σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία επειδή είναι απειλητική για τη ζωή. Ο θάνατος συμβαίνει στο 20% περίπου των περιπτώσεων, σύμφωνα με τον FDA. Η ασθένεια επηρεάζει κυρίως έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω ασθένειας (π.χ. διαβήτης, μεταμόσχευση οργάνων, καρκίνος, ηλικία) ή λόγω φαρμάκων (π.χ. στεροειδών). Ένα άτομο με λιστερίωση αρχικά έχει πυρετό, μυϊκούς πόνους και μερικές φορές γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως ναυτία ή διάρροια. Εάν η μόλυνση εξαπλωθεί στο νευρικό σύστημα, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας ή σπασμοί.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, άλλα συστήματα οργάνων μέσα στο σώμα μπορούν να μολυνθούν. Οι μολυσμένες έγκυες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν μόνο μια ήπια ασθένεια που μοιάζει με γρίπη. Ωστόσο, τα αγέννητα παιδιά τους κινδυνεύουν. Οι λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό, μόλυνση του νεογνού ή ακόμα και θνησιγένεια.
L. monocytogenes επιβιώνει και πολλαπλασιάζεται και στο ψυγείο
Το L. monocytogenes είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό βακτήριο. Αντιστέκεται στη θερμότητα, το αλάτι, τα νιτρώδη και την οξύτητα πολύ καλύτερα από πολλούς οργανισμούς. Επιβιώνει σε κρύες επιφάνειες και μπορεί επίσης να πολλαπλασιαστεί αργά στους 0°C (32°F), νικώντας μια παραδοσιακή άμυνα για την ασφάλεια των τροφίμων – την ψύξη. Οι βέλτιστες θερμοκρασίες ψύξης 40°F (4,4°C) ή χαμηλότερες σταματούν τον πολλαπλασιασμό των περισσότερων άλλων τροφιμογενών βακτηρίων. Ωστόσο η ψύξη δεν σκοτώνει τη λιστέρια. Ο κίνδυνος από το L. monocytogenes σε τρόφιμα που υποστηρίζουν την ανάπτυξή του αυξάνεται σημαντικά όταν αυτά τα τρόφιμα φυλάσσονται σε ψυγεία που είναι πολύ ζεστά (>40°F) ή όταν τα τρόφιμα αποθηκεύονται για παρατεταμένες περιόδους.