14.1 C
Athens
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΜυκοτοξίνες σε τρόφιμα: Οι μέθοδοι απολύμανσης χωρίς επαφή που μπορούν να εξαλείψουν...

Μυκοτοξίνες σε τρόφιμα: Οι μέθοδοι απολύμανσης χωρίς επαφή που μπορούν να εξαλείψουν τον τεράστιο κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Lidl De: Ανάκληση δημοφιλών μπισκότων με σοκολάτα λόγω… πόνου στη γλώσσα και στο στόμα

Μαζική ανάκληση από τα Lidl στα Γερμανία, δημοφιλών πρέτζελ με μαύρη σοκολάτα, λόγω πόνου και καύσου στο στόμα. H αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στη Γερμανία ανακοίνωσε την ανάκληση μπισκότα σνακ σοκολάτας, που παράγονται από την εταιρεία Felföldi Édességgyártó Kft της Ουγγαρίας. Πρόκειται για τα μπισκότα «MisterChoc Chocolate Pretzels – αλμυρά κουλούρια επικαλυμμένα με νόστιμη μαύρη σοκολάτα

Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ: Μεγάλη προσοχή τις επόμενες ώρες – Οι περιοχές που θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ Συγκεκριμένα, το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ αναφέρει πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο. Η επιδείνωση που παρουσιάζει ο καιρός προβλέπεται να διαρκέσει και σήμερα Τετάρτη στη δυτική κυρίως Ελλάδα, με ισχυρές βροχές

Η συμβολή της Πυρηνικής Ιατρικής στην αντιμετώπιση παθήσεων – Κουρδιστό Πορτοκάλι

H Πυρηνική Ιατρική αποτελεί μία ειδικότητα, χαρακτηριστικό της οποίας είναι ότι χρησιμοποιεί ραδιοϊσότοπα και ακτινοβολίες για εξετάσεις και θεραπείες. Ιστορικά, το ταξίδι της Πυρηνικής Ιατρικής ξεκίνησε από το 1896-1897, την περίοδο που ανακαλύφθηκαν οι «περίεργες», όπως τις αποκαλούσαν τότε, ακτινοβολίες από τον Ανρί Μπεκερέλ και τη Μαρί Κιουρί, στις οποίες υπήρχε το ουράνιο σαν υλικό

Ουκρανικό FPV με Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και αναμενόμενη εδώ και καιρό εξέλιξη έλαβε χώρα στα πεδία μαχών της Ουκρανίας. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι την εμφάνιση του έκανε ένα ουκρανικό FPV που σύμφωνα με πληροφορίες ελέγχεται από Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Την πληροφορίες μεταδίδουν λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επικαλούνται πληροφορίες από ρωσικές πηγές. Σύμφωνε με αυτές, οι

Γαλλία: H αλόγιστη χρήση του φυτοφαρμάκου flufenacet έχει μολύνει τους υδάτινους πόρους

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde υποστηρίζει ότι οι υδάτινοι πόροι της Γαλλίας αλλά και της Ευρώπης έχουν μολυνθεί από το φυτοφάρμακο που περιέχει τριφθοροξικό οξύ. Η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι στη Γαλλία, αλλά ως έναν βαθμό και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι υδάτινοι πόροι έχουν αρχίσει να μολύνονται ανησυχητικά με τριφθοροξικό
spot_imgspot_img

Πρόσφατες εξελίξεις στις τεχνολογίες απολύμανσης τροφίμων χωρίς επαφή για την αφαίρεση μυκοτοξινών και μυκητιακών μολυντών από τα τρόφιμα.

Τα γεωργικά προϊόντα διατροφής είναι πολύ ευαίσθητα στη μόλυνση από μύκητες και μυκοτοξίνες, που προκαλούν μεγάλες οικονομικές απώλειες και απειλούν τη δημόσια υγεία. Οι μυκοτοξίνες είναι τοξικοί δευτερογενείς μεταβολίτες βρίσκονται σε πολλά είδη τροφίμων, ιδιαίτερα σε καλλιέργειες σιτηρών, φρούτα, λαχανικά και γάλα. Οι κύριες μυκοτοξίνες είναι οι αφλατοξίνες (AFs), η ωχρατοξίνη (OTA), η ζεαραλενόνη (ZEN) και η δεοξυνιβαλενόλη (DON), η Τ-2 τοξίνη (T-2) και οι φουμονισίνες (FUMs).

Όταν ένα τρόφιμο βρεθεί πως περιέχει μυκοτοξίνες πάνω από το όριο αμέσως ανακαλείται καθώς οι μυκοτοξίνες μπορεί να δημιουργήσουν τερατογόνους, καρκινογόνους, νευροτοξικούς, ανοσοτοξικούς και γονοτοξικούς κινδύνους. Είναι εξαιρετικά χημικά σταθερές και μόλις παρουσιαστούν στα τρόφιμα, είναι δύσκολο να αφαιρεθούν, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων.

 Ακόμα κι αν η ημερήσια πρόσληψη είναι πολύ χαμηλή, η σωρευτική πρόσληψη μυκοτοξινών αποτελεί σοβαρή απειλή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Εκτός από τα προβλήματα δημόσιας υγείας, οι μυκοτοξίνες προκαλούν σημαντικές οικονομικές απώλειες στους παραγωγούς και μεταποιητές τροφίμων, ιδίως για τα αγροτικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), περισσότερο από το 25% των δημητριακών στον κόσμο είναι μολυσμένα με μυκοτοξίνες σε διάφορους βαθμούς και οι ετήσιες απώλειες που προκαλούνται από τη μόλυνση από μυκοτοξίνες φτάνουν τα δισεκατομμύρια δολάρια, ένα πρόβλημα που είναι ιδιαίτερα σοβαρό παγκοσμίως.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods, συνοψίζει τις πρόσφατες εξελίξεις στις αναδυόμενες τεχνολογίες απολύμανσης τροφίμων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο διαφόρων μυκήτων και της σχετικής μόλυνσης με τοξίνες στα τρόφιμα. Συζητά επίσης τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διάφορες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα για τον έλεγχο των μυκοτοξινών, προσβλέπει στις νέες τάσεις στην ανάπτυξη μεθόδων αποδόμησης μυκοτοξινών στη μελλοντική βιομηχανία τροφίμων και προτείνει νέες κατευθύνσεις έρευνας.

Οι νέες τεχνολογίες απολύμανσης χωρίς επαφή σύμφωνα με τη μελέτη μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της μόλυνσης από μύκητες και μυκοτοξίνες το οποίο δεν μπορεί να λυθεί αποτελεσματικά με τις παραδοσιακές μεθόδους επεξεργασίας τροφίμων.

Η μελέτη αφού παραθέτει όλες τις σύγχρονες μεθόδους απολύμανσης καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι μέθοδοι απολύμανσης τροφίμων χωρίς επαφή έχουν τα πλεονεκτήματα της αποτελεσματικότητας, της ενεργειακής απόδοσης και της ελευθερίας από υπολείμματα σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους. Οι αναδυόμενες μέθοδοι απολύμανσης, όπως η ακτινοβολία ακτίνων γάμμα, η υπεριώδης ακτινοβολία, η ακτινοβολία δέσμης ηλεκτρονίων, η ακτινοβολία παλμικού φωτός, η ακτινοβολία μικροκυμάτων, το πλάσμα, το παλμικό ηλεκτρικό πεδίο και το όζον, έχουν αξιολογηθεί εκτενώς για την αποστείρωση διαφόρων τροφίμων μολυσμένων με μυκητοξίνη και μυκητίαση παράγουν οι μύκητες. Διαφορετικές μέθοδοι απολύμανσης ταιριάζουν καλύτερα σε διαφορετικούς τύπους τροφίμων. Γενικά, η υπεριώδης ακτινοβολία και τα παλμικά ηλεκτρικά πεδία είναι πιο αποτελεσματικά για την απολύμανση υγρών προϊόντων, ενώ η παλμική ακτινοβολία φωτός, το πλάσμα και το όζον είναι πιο αποτελεσματικά για τα φρούτα, τα λαχανικά και τα επεξεργασμένα προϊόντα τους. Για τα δημητριακά πιο αποτελεσματική είναι η ακτινοβολία με δέσμη γάμμα και ηλεκτρονίων.

Η χρήση αυτών των μεθόδων πρέπει να εξισορροπεί τις αντικρουόμενες απαιτήσεις, δηλαδή τη μεγιστοποίηση της θανάτωσης μυκητιακών κυττάρων και σπορίων και την αποικοδόμηση των μυκοτοξινών, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τη βλάβη στη θρεπτική και αισθητηριακή ποιότητα του επεξεργασμένου τροφίμου.

Στο μέλλον, τα ακόλουθα ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε σχέση με την αποικοδόμηση των μυκοτοξινών στα τρόφιμα:

(1) εξερεύνηση μιας ολοκληρωμένης τεχνολογίας θεραπείας που συνδυάζει μεθόδους χωρίς επαφή και μιας ποικιλίας καινοτόμων μεθόδων για την επίτευξη υψηλότερης αποτελεσματικότητας αποτοξίνωσης και της ενίσχυσης της προσαρμοστικότητας σε διαφορετικά τρόφιμα μήτρες,

(2) ενώ εστιάζουμε στη μείωση της περιεκτικότητας σε μυκοτοξίνες στα τρόφιμα, είναι επίσης απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η ποιότητα και η θρεπτική αξία των τροφίμων και

(3) να διερευνηθεί ο μηχανισμός των μεθόδων αποδόμησης, να εντοπιστούν και να αναλυθούν τα προϊόντα αποικοδόμησης και να αξιολογηθεί η τοξικότητα των προϊόντων αποδόμησης χρησιμοποιώντας πειράματα σε κύτταρα και ζώα.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Wang Y, Zhou A, Yu B, Sun X. Πρόσφατες εξελίξεις στις τεχνολογίες απολύμανσης τροφίμων χωρίς επαφή για την αφαίρεση μυκοτοξινών και μυκητιασικών μολυντών. Τρόφιμα . 2024; 13(14):2244. https://doi.org/10.3390/foods13142244

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img