28.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΈλληνες ερευνητές αναπτύσσουν ψωμί χωρίς γλουτένη από αλεύρι ρυζιού και ρεβιθιού

Έλληνες ερευνητές αναπτύσσουν ψωμί χωρίς γλουτένη από αλεύρι ρυζιού και ρεβιθιού

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν – Φιντάν για Γάζα, Μέση Ανατολή και Αφρική

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε τη σημασία της επιστροφής της Χαμάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησε σήμερα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν για τη σημασία της επιστροφής της Χαμάς

Οι 10 χώρες με το μεγαλύτερο ρίσκο τροφικής δηλητηρίασης

Τι πρέπει να προσέχουν οι ταξιδιώτες.     Η ομάδα του Healthnews ανέλυσε δεδομένα από 36 χώρες που εμφανίζονται στον Ταξιδιωτικό Οδηγό 2024 των New York Times και παρακολούθησε τη συχνότητα των διαδικτυακών αναζητήσεων στο Google που σχετίζονται με την τροφική δηλητηρίαση και τις θεραπείες της καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 χρησιμοποιώντας το εργαλείο

Πυρκαγιές: 41 σε όλη την χώρα το τελευταίο 24ωρο

Σε 41 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα. Από αυτές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι 36 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 5. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών. Αναφορικά

Τουρκία: Βομβάρδισε από αέρος το Βόρειο Ιράκ – 17 μέλη του PKK νεκρά

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ κατά τις οποίες «εξουδετερώθηκαν» (σ.σ. σκοτώθηκαν) 17 μέλη του αυτονομιστικού ένοπλου κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK). Μαχητές του PKK έχουν βάσεις μετόπισθεν στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν· στην περιοχή βρίσκονται επίσης εγκατεστημένες εδώ και 25 χρόνια τουρκικές στρατιωτικές βάσεις. Ο τουρκικός στρατός βομβαρδίζει συχνά την περιοχή
spot_imgspot_img

Ποιοτικά χαρακτηριστικά και διάρκεια ζωής των ψωμιού χωρίς γλουτένη με προζύμι με βάση το αλεύρι ρυζιού/ρεβιθιού.

Σήμερα, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα χωρίς γλουτένη (GF) λόγω του αυξανόμενου επιπολασμού της κοιλιοκάκης της δυσανεξίας στη γλουτένη ή αλλεργίας στο σιτάρι. Η γλουτένη είναι το σύνθετο μείγμα πρωτεϊνών αποθήκευσης στο αλεύρι σίτου που είναι υπεύθυνο για τη δομή του ψωμιού σίτου που προσδίδει στη ζύμη ξεχωριστές ιδιότητες και χαρακτηριστικά ψησίματος. Η αντικατάσταση της γλουτένης αποτελεί σημαντική πρόκληση καθώς ο ζύμες που γίνονται χωρίς γλουτένη συχνά στερούνται συνοχής και ελαστικότητας, με αποτέλεσμα μια συνοχή παρόμοια με μια υγρή ζύμη κέικ.

Με στόχο την βελτίωση των φυσικοχημικών και αισθητηριακών ιδιοτήτων των ψωμιών GF, επιστήμονες τροφίμων από τη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ανέπτυξαν ένα νέο ψωμί χωρίς γλουτένη χρησιμοποιώντας προζύμι με βάση το αλεύρι ρυζιού/ρεβιθιού, που έχει υποστεί ζύμωση από μια εμπορική καλλιέργεια εκκίνησης, για τη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών και της διάρκειας ζωής αυτού του προϊόντος. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods.

Χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες από ελληνικές εταιρείες αναπτύχθηκε ένα προϊόν ψωμιού GF ενισχυμένο με προζύμι και αλεύρι ρεβιθιού και  διερευνήθηκαν τα αποτελέσματα της ενσωμάτωσης προζύμι, της περιεκτικότητας σε αλεύρι ρεβιθιού (6,5 και 10,0%) και της στάθμης πρόσθετου νερού (80–110%) στη ρεολογία του ζυμώματος και στην ποιότητα του ψωμιού. Τα χαρακτηριστικά υφής του ψωμιού κατά την αποθήκευση (0-2 ημέρες) παρακολουθήθηκαν επίσης. 

Τα χαρακτηριστικά του νέου ψωμιού

  Η συμπλήρωση με προζύμι είχε θετική επίδραση στον ειδικό όγκο των καρβέλιων ψωμιού, με τις υψηλότερες τιμές να σημειώνονται σε επίπεδα νερού 90 και 100%. Τα σκευάσματα ψωμιού GF με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλεύρι ρεβιθιού εμφάνισαν πιο κοκκινωπή κρούστα. Η στάθμη του νερού της ζύμης και ο χρόνος αποθήκευσης είχαν αντίκτυπο στην υγρασία της ψίχας, με την προσθήκη προζύμης να μειώνει τον ρυθμό απώλειας υγρασίας του ψίχουλου κατά την αποθήκευση. Επιπλέον, οι παράμετροι υφής και τα ποσοστά απώλειάς τους επηρεάστηκαν από την ενσωμάτωση προζύμι, τα επίπεδα του προστιθέμενου αλεύρου ρεβιθιού και νερού και τον χρόνο αποθήκευσης. Η ενσωμάτωση της προζύμης στα κουρκούπια είχε ως αποτέλεσμα πιο μαλακή, πιο συνεκτική και πιο ελαστική ψίχα ψωμιού με χαμηλότερους ρυθμούς μπαγιατέματος.

Ομοίως, η αισθητηριακή αξιολόγηση επιβεβαίωσε ότι τα σκευάσματα GF με προζύμι παρουσιάζουν βελτιωμένη υφή και αντίληψη συνοχής σε σύγκριση με τα δείγματα ελέγχου, με τους μη εκπαιδευμένους αξιολογητές να δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στα ψωμιά GF με συμπλήρωμα προζύμι. Συνολικά, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η προσθήκη προζύμης με βάση το αλεύρι ρυζιού/ρεβιθιού που έχει υποστεί ζύμωση από μια εμπορική καλλιέργεια εκκίνησης και η χρήση βέλτιστων επιπέδων νερού σε κουρκούτι GF μπορεί να βελτιώσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τη διάρκεια ζωής των ψωμιών GF, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά για τους καταναλωτές.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Keramari S, Nouska C, Hatzikamari M, Biliaderis CG, Lazaridou A. Impact of Sourdough from a Commercial Starter Culture on Quality Characteristics and Rel Life of Gluten-free Rice Breads Supplemented with Chickpea Flour. Τρόφιμα . 2024; 13(14):2300. https://doi.org/10.3390/foods13142300.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img