28.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΤρώνε ωμά φασολάκια και δηλητηριάζονται!

Τρώνε ωμά φασολάκια και δηλητηριάζονται!

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Οι 10 χώρες με το μεγαλύτερο ρίσκο τροφικής δηλητηρίασης

Τι πρέπει να προσέχουν οι ταξιδιώτες.     Η ομάδα του Healthnews ανέλυσε δεδομένα από 36 χώρες που εμφανίζονται στον Ταξιδιωτικό Οδηγό 2024 των New York Times και παρακολούθησε τη συχνότητα των διαδικτυακών αναζητήσεων στο Google που σχετίζονται με την τροφική δηλητηρίαση και τις θεραπείες της καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 χρησιμοποιώντας το εργαλείο

Πυρκαγιές: 41 σε όλη την χώρα το τελευταίο 24ωρο

Σε 41 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα. Από αυτές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι 36 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 5. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών. Αναφορικά

Τουρκία: Βομβάρδισε από αέρος το Βόρειο Ιράκ – 17 μέλη του PKK νεκρά

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ κατά τις οποίες «εξουδετερώθηκαν» (σ.σ. σκοτώθηκαν) 17 μέλη του αυτονομιστικού ένοπλου κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK). Μαχητές του PKK έχουν βάσεις μετόπισθεν στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν· στην περιοχή βρίσκονται επίσης εγκατεστημένες εδώ και 25 χρόνια τουρκικές στρατιωτικές βάσεις. Ο τουρκικός στρατός βομβαρδίζει συχνά την περιοχή

Η Λετονία στέλνει 500 drones στην Ουκρανία – Προσπαθεί να συγκεντρώσει 2.500 σύνολο

Η Λετονία θα παραδώσει σύντομα εκατοντάδες drones στην Ουκρανία προκειμένου να την ενισχύσει στον πόλεμο με τη Ρωσία. Το υπουργείο Άμυνας στη Ρίγα ανακοίνωσε πως έχει συγκεντρώσει περίπου 500 drones διαφόρων τύπων από κατασκευαστικές εταιρείες της Λετονίας, τα οποία θα σταλούν στο Κίεβο. Παράλληλα, η λετονική κυβέρνηση αποφάσισε να παραδώσει 30 μεταχειρισμένα περιπολικά στην ουκρανική αστυνομία. Τον Ιούλιο, η Λετονία είχε
spot_imgspot_img

Τροφιμογενείς ασθένειες που σχετίζονται με την κατανάλωση ωμών ή άψητων φασολιών στην Ευρώπη – Προειδοποίηση FSAI.

Η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) ανακοίνωσε ότι στην ΕΕ υπήρξε χαμηλός, αλλά επίμονος, αριθμός τροφιμογενών ασθενειών που σχετίζονται με την κατανάλωση ωμών ή άψητων πράσινων φασολιών. Αυτές οι τροφιμογενείς ασθένειες σχετίζονται με την παρουσία λεκτινών που απαντώνται στη φύση, οι οποίες βρίσκονται σε ορισμένες ποικιλίες φρέσκων και αποξηραμένων φασολιών.

Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί καταρχήν ότι τα πράσινα φασόλια δεν είναι στην πραγματικότητα φασόλια. Επειδή ο καρπός του φυτού των φασολιών βρίσκεται σε λοβό, τα πράσινα φασόλια είναι στην πραγματικότητα όσπρια, όχι φασόλια. Οι λεκτίνες είναι πρωτεΐνες που βρίσκονται σε πολλά φυτά όπως οι ντομάτες, οι πατάτες και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Ωστόσο, τα όσπρια (πράσινα φασόλακια, φακές, μπιζέλια, φασόλια, γαλλικά φασόλια, μπιζέλια ζάχαρης κ.λπ.) περιέχουν τις υψηλότερες ποσότητες λεκτινών.

Τα σωστά παρασκευασμένα όσπρια είναι μια χαμηλού κόστους πηγή θρεπτικών συστατικών που είναι σημαντικά για τη διατήρηση της καλής υγείας. Θεωρούνται πηγή καλής ποιότητας πρωτεΐνης και διαλυτών φυτικών ινών και είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες. Ωστόσο, είναι η κατανάλωση άψητων ή ανεπαρκώς παρασκευασμένων οσπρίων που μπορεί να προκαλέσει ασθένειες σε ορισμένους καταναλωτές λόγω της παρουσίας λεκτινών.  Τα αποτελέσματα της κατανάλωσης λεκτίνης έχουν μελετηθεί κυρίως σε πειραματόζωα και μπορεί να είναι τοξικά έως και θανατηφόρα

Προληπτικές συμβουλές για την κατανάλωση άψητων ή ωμών φασολιών

Η FSAI συνιστά στους καταναλωτές να λαμβάνουν τις ακόλουθες προφυλάξεις για να μειώσουν ή να εξαλείψουν τις βλαβερές ιδιότητες των λεκτινών, καθιστώντας έτσι τα όσπρια ασφαλή για κατανάλωση:

•     Αποξηραμένα φασόλια: Για την παρασκευή αυτών των φασολιών πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή του προϊόντος. Ελλείψει οδηγιών μαγειρέματος, τα αποξηραμένα φασόλια θα πρέπει πρώτα να μουλιάσουν για τουλάχιστον 12 ώρες. Είναι σημαντικό να απορρίπτετε το νερό που χρησιμοποιείται για το μούλιασμα και να χρησιμοποιείτε φρέσκο ​​νερό για το βήμα μαγειρέματος για να διασφαλίσετε την απομάκρυνση των λεκτινών που υπάρχουν στο νερό που χρησιμοποιήθηκε για το μούλιασμα. Στη συνέχεια, τα φασόλια πρέπει να βραστούν για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τα καταναλώσετε.

•     Φρέσκα φασόλια: Αυτά τα φασόλια πρέπει να ξεπλένονται καλά σε γλυκό νερό και να μαγειρεύονται/βράζονται για 10 λεπτά πριν τα καταναλωθούν.

•     Κονσερβοποιημένα φασόλια ή φασόλια σε βάζα: Αυτοί οι τύποι φασολιών είναι ήδη πλήρως μαγειρεμένοι, γεγονός που διασφαλίζει την καταστροφή των λεκτινών. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την προετοιμασία και την κατανάλωση αυτών των φασολιών.

Η Δρ Pamela Byrne, Διευθύνων Σύμβουλος, FSAI, δηλώνει σήμερα ότι ενώ η Ιρλανδία έχει χαμηλή συχνότητα τροφιμογενών ασθενειών που σχετίζονται με την κατανάλωση ακατάλληλα παρασκευασμένων οσπρίων, οι καταναλωτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη αυτές τις συμβουλές και να προσαρμόσουν τις διατροφικές τους συνήθειες ανάλογα. 

      «Τα τελευταία χρόνια, οι λεκτίνες έχουν γίνει πιθανή αιτία τροφιμογενών ασθενειών σε πολλές χώρες της ΕΕ. Αυτό μπορεί να συνδέεται με την αύξηση της κατανάλωσης ωμών λαχανικών, καθώς μερικοί άνθρωποι αναζητούν μια πιο φυτική διατροφή. Ενώ τα όσπρια είναι μια θρεπτική τροφή, η κατανάλωση τους ωμά ή άψογα θα πρέπει να αποφεύγεται, λόγω της παρουσίας λεκτινών. Η σοβαρότητα της ασθένειας εξαρτάται από τον τύπο της λεκτίνης που καταναλώνεται, την ποσότητα που καταναλώνεται και την ευαισθησία του ατόμου σε αυτόν τον τύπο λεκτίνης».

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img