34 C
Athens
Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΓιατί κάποια τρόφιμα δεν πρέπει να τα βάζουμε στο ψυγείο;

Γιατί κάποια τρόφιμα δεν πρέπει να τα βάζουμε στο ψυγείο;

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Lidl CZ: Στην κατηγορία “τρόφιμα κακής ποιότητας” δημοφιλές αλλαντικό

Η φωτογραφία του ζαμπόν των Lild που δημοσίευσε η Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Τσεχίας. Οι αρχές της Τσεχίας ανακάλεσαν ζαμπόν από τα Lidl λόγω χαμηλής ποιότητας. Στην κατηγορία «τρόφιμα χαμηλής ποιότητας» στην ιστοσελίδα της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Τσεχίας, μπήκε το ζαμπόν που πωλείται από την αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl. Μετά από επιθεώρηση διαπιστώθηκε ότι «η

Φωτιά στην Αττική: Στις φλόγες ο λόφος του Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη

Στον λόφο Κουφού, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έχουν φτάσει τα μέτωπα της φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη στην Αττική για δεύτερο 24ωρο. https://twitter.com/meteogr/status/1822996358418014415 Η φωτιά καίει πλέον τον περίβολο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και απειλούνται άμεσα οι εγκαταστάσεις και το επιστημονικό έργο αρκετών ετών. 0102 Η εικόνα προς την κατεύθυνση της Πεντέλης 

Οι Ουκρανοί προχώρησαν 12χλμ. μέσα στη Ρωσία: Γιγαντιαία εκκένωση 180χιλ. Ρώσων σε εξέλιξη

Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιοχής Κουρσκ Αλεξέι Σμιρνόφ παραδέχθηκε σήμερα ότι η Ουκρανία ελέγχει 28 οικισμούς στην παραμεθόρια επαρχία και ότι οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν προχωρήσει σε βάθος 12 χιλιομέτρων εντός του ρωσικού εδάφους κατά την διάρκεια της εισβολής τους που άρχισε στις 6 Αυγούστου. Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Σμιρνόφ

Πούτιν για Ουκρανία: Ο εχθρός θα λάβει σίγουρα μία άξια απάντηση

«Οι απώλειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αυξάνονται δραματικά για τους ίδιους, περιλαμβάνοντας μεταξύ τους τις πιο ετοιμοπόλεμες μονάδες, μονάδες τις οποίες ο εχθρός μεταφέρει στα σύνορα μας», δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους στον τομέα ασφαλείας και περιφερειακούς κυβερνήτες», ου μεταδόθηκε αό την τηλεόραση. «Ο εχθρός θα λάβει σίγουρα μία άξια απάντηση και

Υπέρταση: Επηρεάζεται από τη ζέστη & την υγρασία; – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Οι υψηλές θερμοκρασίες και τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας είναι δύο παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις. «Το καλοκαίρι, η αρτηριακή πίεση μπορεί να επηρεαστεί από τις προσπάθειες του σώματος να μειώσει τη θερμοκρασία εκπέμποντας θερμότητα. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία αυξάνουν τη
spot_imgspot_img

Στην ψύξη χάνουν τη γεύση τους, αλλάζει η σύστασή τους και οδηγούνται σε γρηγορότερη αλλοίωση

Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων τα βοηθά όχι μόνο να διαρκούν περισσότερο αλλά και να διατηρούν τη γεύση, το χρώμα και τα θρεπτικά τους συστατικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Γνωρίζατε, για παράδειγμα, ότι δεν πρέπει να αποθηκεύετε τα μήλα δίπλα στις μπανάνες γιατί θα τις κάνει να ωριμάσουν και να μαυρίσουν πιο γρήγορα;

Τα μεγαλύτερα λάθη γίνονται με κάποια τρόφιμα που συνηθίζουμε να βάζουμε στο ψυγείο ενώ εκείνα δεν αγαπούν καθόλου το κρύο! Έτσι όχι μόνο ξοδεύουμε περιττή ενέργεια αλλά τα κάνουμε να χάνουν τη γεύση τους, αλλάζουμε τη σύστασή τους και τα οδηγούμε σε γρηγορότερη αλλοίωση απ’ ό,τι αν τα είχαμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο

Οι μπανάνες, ο ανανάς, το αβοκάντο, το μάνγκο, το πεπόνι ή η παπάγια – είναι φρούτα συνηθισμένα σε ζεστές θερμοκρασίες και επομένως θα μπουν στο ψυγείο μόνο αφού κοπούν. Επιπρόσθετα, οι μπανάνες μαυρίζουν πιο γρήγορα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Το ψωμί παραμένει πιο φρέσκο όταν αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου σε αεροδιαπερατό δοχείο. Αντίθετα στο ψυγείο το «τρώει» η υγρασία αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μούχλας.

Ο καφές απορροφά την υγρασία και τις ξένες οσμές και επομένως δεν πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο. Αν θέλετε ο καφές να διατηρήσει τη γεύση του, κρατήστε τη συσκευασία κλειστή και αποθηκεύστε τον σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.

Οι πατάτες πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο μόνο αφού έχουν μαγειρευτεί, διαφορετικά μπορεί να αλλάξει η γεύση τους.
Το σκόρδο και το κρεμμύδι προτιμούν τα δροσερά, σκοτεινά αλλά και ξηρά μέρη αποθήκευσης. Άσε που αν τα βάλεις στο ψυγείο θα σε «εκδικηθούν» εκπέμποντας οσμές και γεύσεις σε άλλα τρόφιμα που βρίσκονται κοντά τους.

Το μέλι στο ψυγείο γίνεται πιο συμπυκνωμένο αλλά δε διατηρείται περισσότερο. Άλλωστε, περιέχει τόσα σάκχαρα που μπορεί εύκολα να «επιβιώσει» εκτός ψυγείου.

Το ελαιόλαδο στο ψυγείο αλλάζει σύσταση ενώ οι υπερβολικές αλλαγές στη θερμοκρασία μπορούν επίσης να βλάψουν την ποιότητα του. Η ιδανική αποθήκευση του είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Οι καυτερές σάλτσες όπως τσίλι, ταμπάσκο κ.λπ. χρειάζονται θερμοκρασία δωματίου, καθώς περιέχουν επαρκή συντηρητικά συστατικά. Είναι επίσης προτιμότερο να τις αποθηκεύετε μακριά από το φως.

Τα σναπς και άλλα ισχυρά αλκοολούχα ποτά διατηρούνται σχεδόν επ’ αόριστον εκτός ψυγείου.

Η σοκολάτα αναπτύσσει τη γεύση της καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου και επομένως δεν χρειάζεται να διατηρείται στο ψυγείο εκτός κι αν έχουμε καύσωνα.

Επίσης εκτός ψυγείου πρέπει να αφήνουμε τα τρόφιμα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό.
Οι ντομάτες χάνουν τη γεύση τους σε θερμοκρασίες κάτω από τους 15 βαθμούς Κελσίου. Το ίδιο ισχύει και για τις μελιτζάνες ή τα κολοκυθάκια.

Χάρη στην παχιά φλούδα τους, τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, αντέχουν άριστα τη θερμότητα και δεν χρειάζονται ψυγείο.
Ο μάραθος, τα καρότα, οι πιπεριές, τα αγγούρια ή το σέλινο μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ημέρες ή να τοποθετηθούν στο συρτάρι λαχανικών, όπου παραμένουν φρέσκα κατά μέσο όρο λίγο περισσότερο απ’ ό,τι έξω – ειδικά το καλοκαίρι.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img