31.1 C
Athens
Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΤοστ: Ούτε “ταπεινό” ούτε “αθώο” – Μελέτη για ακρυλαμίδιο, τοξίνες, φυτοφάρμακα και…...

Τοστ: Ούτε “ταπεινό” ούτε “αθώο” – Μελέτη για ακρυλαμίδιο, τοξίνες, φυτοφάρμακα και… θερμίδες

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Και δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο βομβάρδισαν οι Ουκρανοί: Η απελπισία τους μπορεί να φέρει τον πυρηνικό όλεθρο (βίντεο)

Δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο, μετά από αυτό της Σούντζα στο Κουρσκ, βομβάρδισαν οι Ουκρανοί και συγκεκριμένα στην Ζαπορίζια το οποίο βρίσκεται υπό τον ρωσικό έλεγχο. Οι Ρώσοι μάλιστα δημοσίευσαν σχετικό βίντεο στο οποίο φαίνονται βλήματα του ουκρανικού Πυροβολικού να πλήττουν τον πυρηνικό σταθμό! Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρξαν πλήγματα και από ουκρανικά drones.Η απελπισία των Ουκρανών

Lidl Si: Πλαστικά κομμάτια σε αλάτι – Άμεση ανάκληση

Για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες η αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl ανακαλεί αλάτι λόγω παρουσία πλαστικών σωματιδίων. Η Διοίκηση Ασφάλειας Τροφίμων, Κτηνιατρικής και Προστασίας Φυτών της Δημοκρατίας της Σλοβενίας έλαβε ειδοποίηση από τη Lidl Σλοβενίας σχετικά με την ανάκληση του προϊόντος αλατιού Ιμαλαΐων, λόγω πιθανής παρουσίας πλαστικών σωματιδίων. Υπενθυμίζεται ότι και στις αρχές Ιουλίου η

Πιερία: Συνελήφθησαν δύο άτομα για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών στο εσωτερικό της χώρας

τα οποία συνελήφθησαν χθες τα ξημερώματα σε περιοχή της Πιερίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Πιερίας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι δράστες διαπιστώθηκε να επιβαίνουν σε όχημα (ως οδηγός και συνοδηγός), στο οποίο είχαν επιβιβάσει συνολικά έξι αλλοδαπούς άνδρες, με σκοπό τη μη νόμιμη μεταφορά τους προς το εσωτερικό της χώρας, έναντι αμοιβής. Στην

Καιρός – Κολυδάς: Ισχυροί άνεμοι έως το απόγευμα – Νέα ενίσχυση τον Δεκαπενταύγουστο

Ισχυροί άνεμοι πνέουν στην Αττική δυσχεραίνοντας το έργο κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς. Με ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς τονίζει ότι τα μποφόρ θα επιμείνουν μέχρι και το απόγευμα, οπότε και θα αρχίσουν να εξασθενούν, ενώ νέα ενίσχυση των ανέμων αναμένεται τον Δεκαπενταύγουστο. ?️ ?️?️ΑΝΕΜΟΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΕΣ✅Στην Αττική και ειδικότερα

Καιρός: «Επιμένει» ο καύσωνας και οι ισχυροί άνεμοι των 7 μποφόρ – Σήμα κινδύνου από Μαρουσάκη

Με τη φωτιά να μαίνεται ανεξέλεγκτη στην Αττική, το ερώτημα που απασχολεί είναι πώς θα είναι ο καιρός και πότε θα κοπάσουν οι άνεμοι για να είναι πιο εύκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων στα μέτωπα. Με ενισχυμένα μελτέμια και την θερμοκρασία στα ύψη θα κυλήσει ο καιρός και σήμερα , Δευτέρα 12 Αυγούστου, με
spot_imgspot_img

Πώς οι καταναλωτές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για την υγεία τους.

Τραγανά, γρήγορα στην προετοιμασία και δημοφιλή στα παιδιά: τα τοστάκια αποτελούν μια γρήγορη εναλλακτική λύση πρόχειρου φαγητού που, αντίθετα με ό,τι πιστεύουμε, δεν είναι και τόσο υγιεινά ακόμη κι αν τα φτιάχνουμε στο σπίτι με τα χεράκια μας!

Βασικός παράγοντας γι αυτό είναι κατ’ αρχάς το ίδιο το συσκευασμένο τεμαχισμένο σε φέτες ψωμί, όποιου τύπου κι αν διαλέξουμε, σταρένιο, πολύσπορο κτλ, στο οποίο συχνά εντοπίζονται τοξίνες μούχλας, φυτοφάρμακα και ακρυλαμίδιο που εμφανίζεται σε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες και ψήνονται ή τηγανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Το καρκινογόνο ακρυλαμίδιο

Μπορεί φρυγανισμένο ή ψημένο στην τοστιέρα το ψωμάκι να έχει λίγο καλύτερη γεύση αλλά το ενοχλητικό ακρυλαμίδιο παραμονεύει παντού. Σε πειράματα σε ζώα, η ουσία έχει αποδειχθεί καρκινογόνος και μεταλλαξιογόνος. Ακόμη και σε μικρές ποσότητες ενέχει κίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, γι’ αυτό και θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε την πρόσληψη του στην καθημερινή μας ζωή.

Σε πείραμα, επιστήμονες φρυγάνισαν ξεχωριστά τις μισές φέτες τυποποιημένου ψωμιού στο εργαστήριο για περίπου δύο λεπτά μέχρι να ροδίσουν και στη συνέχεια προσδιόρισαν την περιεκτικότητα τους σε ακρυλαμίδιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μετρούμενα επίπεδα υπερέβαιναν την αποδεκτή τιμή για μαλακό ψωμί με βάση το σιτάρι κατά περισσότερο από 100 τοις εκατό!

Το ακρυλαμίδιο σχηματίζεται κατά τη διάρκεια της λεγόμενης αντίδρασης Maillard μεταξύ ορισμένων αμινοξέων, ιδίως της ασπαραγίνης, και σακχάρων όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη. Με απλά λόγια, όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε ασπαραγίνη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος σχηματισμού ακρυλαμιδίου. Η περιεκτικότητα σε ασπαραγίνη των διαφόρων τύπων δημητριακών ποικίλλει. Μελέτες έχουν δείξει, για παράδειγμα, ότι στα προϊόντα με βάση το σιτάρι τείνει να σχηματίζεται λιγότερο ακρυλαμίδιο απ’ ό,τι σε εκείνα που παρασκευάζονται από σίκαλη.

Οι κατασκευαστές δυστυχώς στις συσκευασίες των προϊόντων δεν παρέχουν σχεδόν ποτέ πιο συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια και την ένταση ψησίματος των αρτοσκευασμάτων. Επομένως οι καταναλωτές μπορούν να περιορίσουν το σχηματισμό ακρυλαμιδίου, μόνο αν δεν αφήνουν τα ψωμάκια να γίνουν πολύ τραγανά και σκούρα κατά το ψήσιμο.

Οι τοξίνες μούχλας

Ωστόσο το ακρυλαμίδιο δεν είναι το μόνο πρόβλημα στις εργαστηριακές μετρήσεις καθώς εντοπίστηκαν έως και πέντε φορές αυξημένα επίπεδα των τοξινών μούχλας Τ-2 και HT-2, που ξεπερνούν κατά πολύ την ημερήσια πρόσληψη (TDI) που συνιστά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για ένα παιδί 30 κιλών.

Οι τοξίνες T-2/HT-2 ανήκουν στις τριχοτεκένες, οι οποίες με τη σειρά τους είναι από τις πιο κοινές τοξίνες που παράγονται από μούχλα στα δημητριακά. Σύμφωνα με το Κρατικό Γραφείο Προστασίας Καταναλωτών και Ασφάλειας Τροφίμων της Κάτω Σαξονίας (Laves), τα συμπτώματα που προκαλούνται από την πρόσληψη τριχοτεκενίων μέσω των τροφίμων μπορεί να περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια και δερματικές αντιδράσεις, ενώ θεωρούνται επιβλαβή για τα κύτταρα.

Οι τοξίνες της μούχλας, γνωστές και ως μυκοτοξίνες, σχηματίζονται στα δημητριακά, ιδίως σε υγρά, κρύα καλοκαίρια. Στο πλαίσιο της διαχείρισης της ποιότητάς τους, οι παραγωγοί πρέπει να παρακολουθούν στενά τη μόλυνση των σιτηρών τους από μούχλα.

Παρουσία φυτοφαρμάκων

Στο εργαστήριο εντοπίστηκαν επίσης ίχνη δύο έως τριών φυτοφαρμάκων στις φέτες τοστ χωρίς βιολογική ετικέτα και συγκεκριμένα τα glyphosate και pirimiphos-methyl.

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) κατατάσσει το ζιζανιοκτόνο ως «πιθανώς καρκινογόνο» στον άνθρωπο. Το ίδιο ισχύει και για το Δίκτυο Δράσης για τα Φυτοφάρμακα της Γερμανίας (PAN), το οποίο θεωρεί τη γλυφοσάτη «ιδιαίτερα επικίνδυνη». Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA), από την άλλη πλευρά, δεν θεωρεί δικαιολογημένη την ταξινόμηση της γλυφοσάτης ως καρκινογόνου. Επικρίνουμε επίσης το γεγονός ότι η ευρεία χρήση της γλυφοσάτης απειλεί τη βιοποικιλότητα. Το Pirimiphos-methyl θεωρείται τοξικό για τις μέλισσες και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ιδιαίτερα επικίνδυνων φυτοφαρμάκων της PAN.

Και στο “καπάκι” έχουμε και τις θερμίδες

Παρά τα πειράματα και τις αναλύσεις το τοστ παραμένει δημοφιλής επιλογή και ίσως θα μπορούσε να απολαμβάνει τον χαρακτηρισμό του “βασιλιά” των εύκολων σνακ, εάν δεν υπήρχαν στη μέση οι… θερμίδες του. Ένα κλασικό τοστ με άσπρο ψωμί, τυρί και γαλοπούλα περιέχει περίπου 270-300 θερμίδες με 20 γρ υδατάνθρακες, 11 γρ λίπους και 14 γρ πρωτεΐνης. Όλα αυτά βέβαια, ανάλογα με το είδος του ψωμιού, το πόσο μεγάλη είναι η φέτα, αλλά και πόσο «γενναιόδωρη» είναι η γέμισή του και μπορεί να φτάσει και τις 500 θερμίδες. Σε αντιδιαστολή δύο μέτρια βραστά αυγά έχουν 140 θερμίδες, ενώ ένα μήλο έχει 70-80 θερμίδες και μία μπανάνα 120.

Και για να “κάψετε” τις θερμίδες που παίρνετε από ένα τοστ θα πρέπει ή να κάνετε ποδήλατο για μισή ώρα ή να κάνετε τρέξιμο 20 λεπτά ή να καθαρίζετε το σπίτι για 1 ώρα και 20 λεπτά!

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img