29.6 C
Athens
Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΜπορούμε να πλένουμε φρούτα και λαχανικά στο πλυντήριο πιάτων;

Μπορούμε να πλένουμε φρούτα και λαχανικά στο πλυντήριο πιάτων;

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Φιλιππίνες: “Αδικαιολόγητες, παράνομες και απερίσκεπτες” οι ενέργειες της κινεζικής ΠΑ

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερδινάνδος Μάρκος τζούνιορ καταδικάζει τις δραστηριότητες της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας στα αβαθή ύδατα Σκάρμπορο Σολ, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο των επικοινωνιών του, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες αυτές “αδικαιολόγητες, παράνομες κι απερίσκεπτες”. “Αρχίσαμε με δυσκολία να ηρεμούμε τα νερά και είναι ήδη ανησυχητικό ότι μπορεί να υπάρξει αστάθεια στον εναέριο χώρο μας

Βρετανός ειδικός για Κουρσκ: Η εισβολή των Ουκρανών απέτυχε, ο ρωσικός λαός σκληραγωγήθηκε!

Στις 6 Αυγούστου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια θρασύδειλη επίθεση σε μια προσπάθεια να καταλάβουν εδάφη στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας. Την επόμενη μέρα, ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ είπε ότι η προέλαση βαθιά στο ρωσικό έδαφος είχε σταματήσει. Οι ουκρανικές αρχές έχουν συνειδητοποιήσει ότι η απόπειρά

Αυτά δεν πρέπει να τρώτε και να πίνετε πριν τον ύπνο

Ειδική ιατρός αποκάλυψε τις τροφές που τρώτε πριν τον ύπνο και χαλάνε τη ποιότητα του. Η Dr. Cheri Mah, από το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, η οποία είναι καθηγήτρια στο Κέντρο Ιατρικής του Ύπνου του Στάνφορντ, μίλησε στον Steven Bartlett, στο podcast του The Diary Of a CEO. Η ειδικός αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι πρέπει

Στις φλόγες δύο σπίτια στον Διόνυσο

Εφιαλτική προμηνύεται η νύχτα για τους κατοίκους της βορειοανατολικής Αττικής, καθώς ηχεί διαρκώς το 112 με εντολές εκκένωσης καθώς μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα , και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων πήρε γρήγορα διαστάσεις, έχοντας φτάσει αυτή την ώρα στον Διόνυσο. Πιο συγκεκριμένα, νέα εστία φωτιάς ξέσπασε στον Διόνυσο

Ουκρανός παραδίδεται σε drone! Άλλαξε ο πόλεμος – ΒΙΝΤΕΟ

οι χειριστές UAV του Συντάγματος Αεροπορικής Επίθεσης των Φρουρών από την Feodosia πραγματοποίησαν το συνηθισμένο τους έργο εκκαθάρισης αποθηκών. Ένας Ουκρανός στρατιώτης βγήκε από το εν λόγω καταφύγιο, ζωντανός αλλά με βαριά διάσειση, για να περπατήσει ακριβώς κάτω από τις κάμερες του drone! Ο στρατιώτης άφησε τα όπλα και παραδόθηκε. photo freepik
spot_imgspot_img

Έχει λιγότερο κόπο αλλά ενέχει κινδύνους για τη νέα τάση που έχει γίνει viral στα social;

Τον Ιούνιο, μία σειρά από βίντεο που δημοσιεύτηκαν από τη χρήστη των social media Lara (@larad_official) και δείχνουν τη μητέρα της να πλένει τα φρούτα και τα λαχανικά της στο πλυντήριο πιάτων έγινε viral.

«Νομίζω ότι αισθάνομαι μεγαλύτερη ασφάλεια με την καθαριότητα έτσι, γιατί τα πιάνουν τόσα χέρια. Άλλωστε βάζω στο πλυντήριο πιάτων ξύδι αντί για απορρυπαντικό… », εξήγησε η πολυμήχανη μητέρα, κάνοντας πολλούς στο διαδίκτυο να αναρωτηθούν μήπως τελικά έχει δίκιο!

Τι λένε όμως οι επιστήμονες; Έχει δίκιο;

Ο Luke LaBorde, Ph.D., Καθηγητής Επιστήμης Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Penn State διαφωνεί: «Το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών στο πλυντήριο πιάτων, θα μπορούσε να μειώσει τα υπολείμματα από χώμα, αλλά τα περισσότερα πλυντήρια πιάτων ανακυκλώνουν το νερό, καθιστώντας απίθανο η διαδικασία αυτή του πλυσίματος να μειώσει τελικά τα επιβλαβή μικρόβια», λέει χαρακτηριστικά, στο TODAY.com.

Επιπρόσθετα, υποστηρίζει ότι το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα ζυμομυκήτων, μούχλας και ορισμένων βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν αλλοίωση των τροφίμων. «Το δροσερό τρεχούμενο νερό βρύσης είναι ότι χρειάζονται πραγματικά τα τρόφιμα αυτά», προσθέτει.

Ο LaBorde δεν είναι ο μόνος ειδικός που επιχειρεί να αποτρέψει τους καταναλωτές από το να πλύνουν τα ροδάκινα, τους ανανάδες, τους λωτούς και την παπάγια στο πλυντήριο πιάτων. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επίσης υποστηρίζει ότι είναι κακή ιδέα.

«Ο FDA δεν συνιστά τη χρήση συσκευών κουζίνας, όπως το πλυντήριο πιάτων, για το πλύσιμο των προϊόντων με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα», λέει στο TODAY.com ένας αξιωματούχος του FDA.

«Το κύριο μέλημα πρέπει να είναι η αποφυγή εισαγωγής υπολειμματικών χημικών ρύπων από απορρυπαντικά και λαμπρυντικά στους πόρους και τις φυσικές ρωγμές των τροφίμων», λέει ο αξιωματούχος του FDA.

Ακόμη κι αν δεν βάλετε απορρυπαντικό, το λαμπρυντικό του πλυντηρίου συνήθως διανέμεται αυτόματα με κάθε πλύση. Αυτό το διάλυμα καθαρισμού περιέχει τασιενεργά, ενώσεις που βοηθούν το νερό να γλιστράει πιο εύκολα από τα πιάτα στο πλυντήριο.

«Αυτές οι χημικές ουσίες προορίζονται για τον καθαρισμό σκληρών επιφανειών όπως πιάτων και γυαλικών και όχι για χρήση σε φρέσκα προϊόντα», λέει ο αξιωματούχος.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img