33.2 C
Athens
Κυριακή, 11 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΟξείες δηλητηριάσεις από ελληνικά κεραμικά σκεύη – Η Νορβηγία ενημέρωσε τους καταναλωτές

Οξείες δηλητηριάσεις από ελληνικά κεραμικά σκεύη – Η Νορβηγία ενημέρωσε τους καταναλωτές

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Από-ανάπτυξη: Τρομερές συνέπειες για την οικονομική ευημερία

Η αφομοίωση των ιδεών αποανάπτυξης στο κυρίαρχο ρεύμα προμηνύει τρομερές συνέπειες για την οικονομική ευημερία ( ΕΔΩ τι ακριβώς είναι από-ανάπτυξη).   Η αποανάπτυξη  παρουσιάζεται ως η λύση για την αποτροπή μιας κλιματικής καταστροφής (πρόβλημα-λύση)! Ο τυπικός άνθρωπος σήμερα θα ήταν απρόθυμος να ανταλλάξει τις πολυτέλειες της οικονομικής ανάπτυξης με τα μπιχλιμπίδια που προσφέρει μια λιγότερο δυναμική

Ρωσικό μαχητικό εγγύς υποστήριξης Su-25 προσβάλει θέσεις των Ουκρανών στην περιφέρεια του Κούρσκ

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Χ αποτυπώνει τη στιγμή που ένα ρωσικό μαχητικό εγγύς υποστήριξης Su-25 προσβάλει με μη κατευθυνόμενες ρουκέτες θέσεις των Ουκρανών στην περιφέρεια του Κούρσκ Δείτε το βίντεο Russian Su-25 strikes on Ukrainian Armed Forces targets in the border area of ​​Kursk Oblast pic.twitter.com/RYCgfj9fan — S p r i n t e

Ισραήλ-Συρία: Η αλήθεια για το περιστατικό της 10ης Φεβρουαρίου 2018

Όπως έχουμε αναφέρει και σε παρελθόντα άρθρα, η αλήθεια για τις πολεμικές αναμετρήσεις στις οποίες έχουν εμπλακεί δυτικές δυνάμεις είναι σκοπίμως συσκοτισμένη και διαστρεβλωμένη, σε βαθμό που ό, τι εξάγεται προς την κοινή γνώμη να προκαλεί εντελώς στρεβλή αντίληψη. Το Ισραήλ είναι ένα από τα πλέον γλαφυρά παραδείγματα, καθώς κατέχει ειδική και προνομιακή θέση εντός

Το φαγητό και η άσκηση μπορούν να θεραπεύσουν την κατάθλιψη όσο κι ένας ψυχολόγος – Επιστημονική μελέτη

Η πρώτη μελέτη στο κόσμο που συγκρίνει παρεμβάσεις στη διατροφή και την άσκηση με τη ψυχοθεραπεία. Εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα ζουν με κατάθλιψη. Λίγοι όμως ανταποκρίνονται στις συνιστώμενες οδηγίες διατροφής ή σωματικής δραστηριότητας. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet, δείχνει ότι η βελτίωση της διατροφής και η

Λαγουβάρδος: Τα 37άρια θα φαίνονται με… δροσιά – «Καμπανάκι» για τις φωτιές

Για τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς στον οποίο βρίσκονται πολλές περιοχές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων μίλησε ο Κώστας Λαγουβάρδος. Ο μετεωρολόγος προειδοποίησε πως αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μια εστία φωτιάς σε δασική περιοχή, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολος ο έλεγχός της. «Αυτό που καθιστά την κατάσταση τόσο επικίνδυνη είναι η παρατεταμένη ξηρασία
spot_imgspot_img

Προσοχή με τα κεραμικά άγνωστης ποιότητας – Μπορεί να περιέχουν υψηλές ποσότητες βαρέων μετάλλων με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά με επίσημη ανακοίνωση η Νορβηγική Αρχή Ασφάλειας τροφίμων, μετά τις οξείες τροφικές δηλητηριάσεις ανθρώπων σε Σουηδία και Νορβηγία που ήπιαν είτε χυμό είτε κρασί από ελληνικά κεραμικά σκεύη, λόγω της διαρροής υψηλών επιπέδων μολύβδου.

Στη Νορβηγία, μια 54χρονη υγιής γυναίκα δηλητηριάστηκε με μόλυβδο αφού ήπιε κρασί που είχε αποθηκευτεί σε ελληνική κεραμική κούπα για αρκετές ημέρες. Στη Σουηδία, υπήρξαν δύο περιπτώσεις δηλητηρίασης από μόλυβδο, μετά από κατανάλωση χυμού που είχε αποθηκευτεί σε κεραμικά προϊόντα. Ένα άτομο δηλητηριάστηκε σοβαρά από μόλυβδο αφού ήπιε χυμό από κεραμική κανάτα που είχε αγοράσει στην Ελλάδα. Στη συνέχεια,, ανιχνεύθηκαν υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα μιας οικογένειας με παιδιά που είχαν επίσης πιει χυμό από παρόμοια κεραμική κανάτα. Ένα κοινό χαρακτηριστικό των αντικειμένων που προκάλεσαν δηλητηρίαση είναι ότι εξέπεμψαν πολύ περισσότερο μόλυβδο από ό,τι επιτρέπουν οι οριακές τιμές. Στην πιο σοβαρή περίπτωση δηλητηρίασης στη Σουηδία, το υλικό της κεραμικής κανάτας βρέθηκε να εκπέμπει 500 mg μολύβδου ανά λίτρο.

Τα κεραμικά αυτά σκεύη εκπέμπουν επιβλαβείς ποσότητες βαρέων μετάλλων όταν χρησιμοποιούνται σε επαφή με όξινα τρόφιμα. Ως εκ τούτου, η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων συμβουλεύει να μην χρησιμοποιούνται κεραμικές κανάτες άγνωστης ποιότητας, ιδιαίτερα από περιοχές της Μεσογείου, για την αποθήκευση όξινων, υγρών τροφίμων, όπως χυμοί και κρασί. Με τον ίδιο τρόπο, κεραμικά φλιτζάνια και κούπες άγνωστης ποιότητας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθημερινά για όξινα ροφήματα όπως χυμός, κρασί ή τσάι με προσθήκη λεμονιού.

Η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει θέσει οριακές τιμές για την έκπλυση βαρέων μετάλλων από κεραμικά. Εάν τηρηθούν τα όρια, τα προϊόντα θα είναι ασφαλή στη χρήση. 

Ρωτήστε πριν αγοράσετε

Όταν αγοράζετε κεραμικά για χρήση σε επαφή με τρόφιμα και ποτά, η Νορβηγική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων συνιστά στον καταναλωτή να ρωτήσει εάν τα προϊόντα προορίζονται για επαφή με τρόφιμα και ποτά και εάν μπορεί να δοθεί εγγύηση ότι τα προϊόντα δεν εκπέμπουν μόλυβδο, κάδμιο ή βάριο πάνω από τις οριακές τιμές.

Εάν ο καταναλωτής θέλει να χρησιμοποιήσει ήδη αγορασμένα κεραμικά άγνωστης ποιότητας σε καθημερινή επαφή με τρόφιμα, το προϊόν μπορεί να αποσταλεί για χημική ανάλυση για την απελευθέρωση μολύβδου και καδμίου σε ιδιωτικό εργαστήριο.

Κεραμικό λούστρο με μόλυβδο

Το κεραμικό λούστρο περιέχει συχνά οξείδιο του μολύβδου, αλλά με τη χρήση του σωστού μείγματος λούστρου και το ψήσιμο στη σωστή θερμοκρασία, τα κεραμικά αντικείμενα δεν πρέπει να απελευθερώνουν παράνομες ποσότητες μολύβδου.

Το μεγαλύτερο μέρος της πρόσληψης μολύβδου έρχεται μέσω της τροφής. Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) δήλωσαν ότι η υψηλότερη ανεκτή πρόσληψη μολύβδου είναι 50 μικρογραμμάρια την ημέρα για ένα μικρό παιδί και 200 ​​– 250 μικρογραμμάρια για έναν ενήλικα.

Ο υπερβολικός μόλυβδος μπορεί, μεταξύ άλλων, να προκαλέσει βλάβη στα ερυθρά αιμοσφαίρια και στο νευρικό σύστημα. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου σε έμβρυα και μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε βλάβες που προκαλούνται από τον μόλυβδο.

Δώστε προσοχή στην… τέχνη

Μόλυβδος και άλλα βαρέα μέταλλα προστίθενται στα υαλώματα για να μειωθεί η θερμοκρασία ψησίματος και να προσδώσουν στα κεραμικά προϊόντα καλύτερες αισθητικές ιδιότητες. Εάν η καύση λάβει χώρα σε λάθος θερμοκρασία, τα βαρέα μέταλλα μπορεί να διαρρεύσουν σε όξινα τρόφιμα και ποτά. Σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες για κεραμικά αντικείμενα βιομηχανικής παραγωγής, φαίνεται ότι το πρόβλημα της έκπλυσης μετάλλων από κεραμικά σχετίζεται κυρίως με αντικείμενα που κατασκευάζονται από καλλιτέχνες και αγγειοπλάστες σύμφωνα με τις αρχές της Νορβηγίας, επειδή χρησιμοποιούν λούστρο με υψηλότερη περιεκτικότητα σε μέταλλα για την παραγωγή ισχυρών, καθαρών χρωμάτων. Μπορεί επίσης να υπάρχουν μεγαλύτερες επιμέρους διακυμάνσεις στο πόσο καιρό καίγεται το προϊόν, γεγονός που επηρεάζει την απέκκριση ανεπιθύμητων ουσιών. Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στα υψηλά επίπεδα έκπλυσης μολύβδου που ανιχνεύθηκαν σε εισαγόμενα ελληνικά κεραμικά που σχετίζονται με αναφερθέντα περιστατικά δηλητηρίασης από τη Σουηδία.

Ανεξάρτητα από το εάν τα κεραμικά είναι εργοστασιακά ή κατασκευασμένα από καλλιτέχνη, είναι ευθύνη του κατασκευαστή να τηρούνται οι οριακές τιμές.

Τι μπορεί να προκαλέσει η έκθεση των παιδιών σε μόλυβδο

Οι επιπτώσεις της έκθεσης σε μόλυβδο  στην υγεία είναι πιο επιβλαβείς για τα παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών. Αυτός γιατί η γαστρεντερική απορρόφηση του υδατοδιαλυτού μολύβδου είναι υψηλότερη στα παιδιά (40-50%) από ότι στους ενήλικες (3-10%).  Ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα μολύβδου έχουν συσχετιστεί με προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς, προβλήματα ακοής και ομιλίας και επιβράδυνση της. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί ως πολύ χαμηλότερο IQ, μειωμένη ικανότητα προσοχής και χαμηλή απόδοση στο σχολείο. Τα παιδιά που εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες μολύβδου μπορεί να αναπτύξουν συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης από μόλυβδο. Η έκθεση σε υψηλές ποσότητες μολύβδου μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλοπάθεια. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται μετά από επανειλημμένες εκθέσεις και μπορεί να περιλαμβάνουν νωθρότητα, ευερεθιστότητα, χαμηλή διάρκεια προσοχής, επιγαστρικό άλγος, δυσκοιλιότητα, έμετο, σπασμούς, κώμα, ακόμα  και θάνατο.

Να σημειωθεί ότι η ασφάλεια των κεραμικών που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία και την αποθήκευση τροφίμων παρακολουθείται από τις περισσότερες χώρες. Οι νομοθεσίες σχετικά με τα κεραμικά είδη εφαρμόζονται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Οδηγία 84/500/ΕΚ ορίζει τις απαιτήσεις για τα κεραμικά είδη που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα. Ρυθμίζει τα επιτρεπτά όρια μολύβδου (Pb) και καδμίου (Cd) και τις συνθήκες δοκιμής όπου τα κεραμικά είδη γεμίζονται με 4% οξικό οξύ σε θερμοκρασία δωματίου (22 ± 2 °C) για 24 ώρες (Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, 1984).

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img