32.7 C
Athens
Κυριακή, 11 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΞένο σώμα σε ξηρούς καρπούς Σκλαβενίτη – Καταγγελία στο cibum

Ξένο σώμα σε ξηρούς καρπούς Σκλαβενίτη – Καταγγελία στο cibum

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Β.Ζελένσκι: «Με βορειοκορεατικό πύραυλο το ρωσικό πλήγμα στην περιοχή του Κιέβου»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επιδρομής στο Κίεβο, χρησιμοποίησαν έναν βορειοκορεατικό πύραυλο. «Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν έναν πύραυλο της Βόρειας Κορέας σε αυτήν την επίθεση, σε ένα ακόμη εσκεμμένο τρομοκρατικό πλήγμα εναντίον της Ουκρανίας» , έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ειδικοί

Πέντε τροφικές δηλητηριάσεις από φαγητό καντίνας σε φεστιβάλ στην Ισπανία

Κατανάλωσαν φαγητό από καντίνα κατά τη διάρκεια φεστιβάλ. Πέντε άτομα, εκ των οποίων ένας ανήλικος, επλήγησαν τα ξημερώματα από πιθανή τροφική δηλητηρίαση, αφού κατανάλωσαν φαγητό από καντίνς στον εκθεσιακό χώρο La Roda, στην επαρχία Αλμπαθέτε της Ισπανίας. Όπως ανέφεραν πηγές από την Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης 112 στο Europa Press, η ειδοποίηση ελήφθη στις 0:48 π.μ.

Τραγωδία στα Τέμπη – Ηχητικό ντοκουμέντο | OPEN TV

Ένα συγκλονιστικό ηχητικό ντοκουμέντο από την τραγωδία στα Τέμπη έρχεται στη δημοσιότητα. Αφορά την τηλεφωνική επικοινωνία ενός από τους επιβαίνοντες στο τρένο με το 112. Ο καλών δίνει στην τηλεφωνήτρια μέσω αυτοματοποιημένου μηνύματος, τις συντεταγμένες του σημείου του δυστυχήματος, ενώ από μέσα ακούγονται φωνές που καλούν σε βοήθεια. ΤΕΜΠΗ ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Καιρός – Μαρουσάκης: Επιμένουν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί βοριάδες

Επιμένουν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί βοριάδες και τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, την ώρα που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει σημάνει συναγερμό για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς στη μισή χώρα για σήμερα Κυριακή 11 Αυγούστου. Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα με το πορτοκαλί και βαθύ κόκκινο χρώμα στον χάρτη επικινδυνότητας από

Φωτιά στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας – Στη μάχη και ενάερια μέσα

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής 11 Αυγούστου σε δασική έκταση στην περιοχή Τσαμαντάς στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας. Η κινητοποίηση της πυροσβεστικής ήταν άμεση και στο σημείο επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και 5 αεροσκάφη, ενώ επιχείρησε και 1 ελικόπτερο. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. #Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Τσαμαντάς στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας. Επιχειρούν επίγειες δυνάμεις
spot_imgspot_img

Το cibum δέχθηκε καταγγελία για ξένο σώμα σε ξηρούς καρπούς του Σκλαβενίτη, που αγόρασε από κατάστημα της αλυσίδας στη Ραφήνα.

Το ξένο σώμα σε τρόφιμα αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των ανακλήσεων και είναι η Νο1 αιτία για καταγγελίες καταναλωτών. Αυτόν τον κίνδυνο ασφάλειας τροφίμων, αφορούσε η καταγγελία που δέχθηκε σήμερα το Cibum. Καταναλωτής και πελάτης του σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης στη Ραφήνα, τα στοιχεία του οποίου έχει στη διάθεση του το cibum, επικοινώνησε μαζί μας και μας ενημέρωσε για την παρουσία ξένου σώματος σε ξηρούς καρπούς ιδιωτικής ετικέτας του Σκλαβενίτη, συνοδεύοντας την καταγγελία με σχετικές φωτογραφίες. Τα ξένα σώματα που εντοπίζονται σε τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στο στόμα και το λαιμό καθώς και εσωτερικούς τραυματισμούς ή αιμορραγία, γι αυτό η καταγγελία και σοβαρή είναι και πολύ δικαίως έγινε.

blank

Πρόκειται για καραμελωμένα φιστίκια μέσα στα οποία βρέθηκε ξένο σώμα μήκους 2,8 εκ και πλάτους 1,5 εκ. Ο καταναλωτής υποστηρίζει ότι είναι ένα κομμάτι πλαστικό και όπως μας πληροφόρησε, το απόγευμα θα ενημερώσει για το θέμα και τον προϊστάμενο του καταστήματος.

Τα πλαστικά θραύσματα μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα κατά της διάρκεια της παραγωγής τους στις μονάδες επεξεργασίας και παραγωγής τροφίμων από πολλές πηγές, όπως ορισμένα υλικά συσκευασίας, εργαλεία χειρός, εξοπλισμό, γάντια, ζώνες κατάψυξης και πλαστικούς ιμάντες. 

Οι ιστορίες “τρόμου”

Οι ιστορίες «τρόμου» σχετικά με την ανακάλυψη ξένων σωμάτων στα τρόφιμα είναι κάτι παραπάνω από συνηθισμένες. Σχεδόν όλοι είχαν μια κακή εμπειρία ή γνωρίζουν κάποιον που έχει ζήσει κάτι παρόμοιο.

blank
Η φωτογραφία που έστειλε καταναλωτής στο cibum, με το ξένο σώμα που βρήκε μέσα σε ξηρους καρπούς του Σκλαβενίτη

Μόλις πριν από τρεις ημέρες τρείς χώρες ειδοποιήθηκαν μέσω RASFF για πιθανό κίνδυνο από γυάλινα θραύσματα που βρέθηκαν μέσα σε βαζάκι με μπρικ (κόκκινο χαβιάρι). Το γυαλί εντόπισε καταναλωτής λίγο πριν καταναλώσει το προϊόν. Στις 22 Ιουλίου Γάλλοι καταναλωτές κατήγγειλαν την παρουσία μεταλλικών κομματιών σε δημοφιλές παγωτό, γεγονός που οδήγησε σε άμεση ανάκληση του προϊόντος και σε ειδοποίηση μέσω RASFF. Υπενθυμίζεται και η ανατριχιαστική περίπτωση κομματιών από αρουραίους σε ρύζι και σε ψωμί του τοστ, όπως και η ανάκληση σοκολάτας της Mondelēz International μέσα στην οποία βρέθηκαν πλαστικά κομμάτια, και η ανάκληση του δημοφιλούς παγωτού Magnum της Unilever στη Βρετανία και την Ιρλανδία λόγω μεταλλικών θραυσμάτων. Αρκεί μία γρήγορη ματιά στις ενημερώσεις του Cibum και αμέσως γίνεται κατανοητό ότι το ξένο σώμα στα τρόφιμα είναι ένα όχι μόνο υπαρκτό αλλά και τεράστιο πρόβλημα για τη βιομηχανία τροφίμων που ενέχει τον κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με ανασκόπηση των ειδοποιήσεων στο RASFF, στην Ευρώπη οι περισσότερες κοινοποιήσεις για ξένο σώμα σε τρόφιμα, προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη. Τα τρία πρώτα ξένα σώματα είναι τα παράσιτα, το γυαλί και τα μέταλλα και οι κύριες κατηγορίες τροφίμων στις οποίες εμφανίζονται ξένα σώματα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα προϊόντα ξηρών καρπών και, τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το ξένο σώμα σε τρόφιμα

Φυσικοί μολυντές είναι οποιαδήποτε πρόσθετη ύλη ή αντικείμενα που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στα τρόφιμα και που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό, ασθένεια ή ψυχολογικό τραύμα στον καταναλωτή. Τα ξένα σώματα μπορεί να κυμαίνονται από αντικείμενα που είναι αποδεδειγμένα ξένα προς τα τρόφιμα, όπως κομμάτια γυαλιού, μετάλλου ή πλαστικού, μέσω ειδών που σχετίζονται με το φαγητό, όπως θραύσματα οστών σε προϊόντα κρέατος, από συστατικό του ίδιου του τροφίμου, όπως κρυστάλλους ζάχαρης ή αλατιού που μπερδεύονται με γυαλί και τέλος έντομα/παράσιτα ζωντανά ή νεκρά.

Σε αντίθεση με τους μικροβιακούς και χημικούς κινδύνους, οι φυσικοί ρύποι είναι η πιο προφανής απόδειξη μόλυνσης του προϊόντος και αποτελούν τη μεγαλύτερη ενιαία πηγή καταγγελιών πελατών που λαμβάνονται από πολλούς κατασκευαστές τροφίμων, λιανοπωλητές και αρχές επιβολής του νόμου.

Παρά τις προσπάθειες των εργοστασίων επεξεργασίας για την εξάλειψη ξένων σωμάτων, μπορούν να παραμείνουν σε τρόφιμα που φτάνουν στους καταναλωτές, προκαλώντας τραυματισμό, ακόμη και θάνατο (ειδικά σε βρέφη).

Τα ξένα σώματα που καταπίνονται συνήθως δεν προκαλούν επιπλοκές και η συντριπτική τους πλειονότητα διέρχεται από το γαστρεντερικό σωλήνα χωρίς χειρουργική βοήθεια. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα και μεταξύ 10 και 20% των περιπτώσεων μπορεί να χρειαστεί ενδοσκόπηση και το 1% από αυτές μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Έχουν μάλιστα αναφερθεί περιπτώσεις οξείας σκωληκοειδίτιδας που προκαλείται από μεταλλικά ξένα αντικείμενα.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img