27.4 C
Athens
Κυριακή, 11 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΨήσιμο στη σχάρα: Το καύσιμο που οδηγεί σε πιο υγιεινό κρέας –...

Ψήσιμο στη σχάρα: Το καύσιμο που οδηγεί σε πιο υγιεινό κρέας – Επιστημονική μελέτη

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ελληνική έρευνα: Το καλαμπόκι από σόργο θα αντικαταστήσει σταδιακά του αραβόσιτου

Η φιλικότερη στο περιβάλλον πρόταση για μερική αντικατάσταση του αραβόσιτου. Το καλαμπόκι αποτελεί κτηνοτροφή υψηλής διατροφικής αξίας και έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στη χώρα μας. Όμως, λόγω των υψηλών απαιτήσεών του σε λιπάσματα και αρδευτικό νερό, αποτελεί πλέον «ακριβή» και περιβαλλοντικά μη ορθολογική καλλιέργεια στην ημιξηρική ζώνη της χώρας μας με προβλήματα

Καιρός: Δεκαπενταύγουστος με βροχές – Μέχρι πότε θα έχουμε καύσωνα

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός στην Ελλάδα τις επόμενες επτά ημέρες, ωστόσο σε πολλές «γωνιές» της χώρας μας καραδοκούν έντονες νεφώσεις, έως και βροχοπτώσεις. Παράλληλα, οι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι αρκετά ισχυροί, επηρεάζοντας την «Μεγάλη Έξοδο» του Αυγούστου για χιλιάδες παραθεριστές - και όχι μόνο. Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση καιρού για το Σαββατοκύριακο

Πυρκαγιές: Στο «κόκκινο» η μισή Ελλάδα, συνθήκες για megafires – Οι περιοχές που κινδυνεύουν

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η χώρα μας σήμερα, Κυριακή 11 Αυγούστου, καθώς αναμένεται σημαντική ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά με αποτέλεσμα η μισή χώρα να αντιμετωπίζει ακραίο κίνδυνο φωτιάς επιπέδου 5. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι ριπές των ανέμων στη Νότια

Αίγυπτος: Το Ισραήλ στερείται της πολιτικής βούλησης που απαιτείται για τον τερματισμό του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας

δείχνουν ότι το Ισραήλ στερείται της πολιτικής βούλησης για να τερματίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου εκδόθηκε μετά από τον θάνατο 100 και πλέον Παλαιστινίων και τον τραυματισμό δεκάδων, από επιδρομή των Ισραηλινών σε ένα σχολείο στη Γάζα, στο οποίο έβρισκαν καταφύγιο εκτοπισμένοι, σύμφωνα με το επίσημο

Κουρσκ: Ο ΔΟΑΕ απευθύνει έκκληση για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» γύρω από τον πυρηνικό σταθμό

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) απηύθυνε σήμερα έκκληση για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» γύρω από τον πυρηνικό σταθμό στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, όπου μαίνονται μάχες μετά την εισβολή ουκρανικών δυνάμεων. «Σε αυτό το στάδιο, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα», υπογραμμίζει
spot_imgspot_img

Ψήσιμο σε μπάρμπεκιου υδρογόνου: Επίδραση στο προφίλ οσμών και στα περιεχόμενα των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων και των πτητικών οργανικών ενώσεων.

Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods αξιολόγησε την επίδραση του καυσίμου (υδρογόνο έναντι βουτανίου) στον σχηματισμό πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs) και πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAH) στο ψητό κρέας. Η κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων FAO/WHO για τα πρόσθετα τροφίμων και η επιστημονική επιτροπή τροφίμων (SCF) θεωρούν τους PAH ως γονιδιοτοξικούς και καρκινογόνους και συνιστούν την παρακολούθηση της παρουσίας τους στα τρόφιμα. Και η παρατεταμένη έκθεση σε επικίνδυνες πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα εκείνα που σχετίζονται με καρβονυλικές ενώσεις και αρωματικές ενώσεις, οι οποίες ασκούν την πιο έντονη επίδραση τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ανθρώπινη υγεία.

Από την παρούσα μελέτη, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι ο τύπος καυσίμου στο γκριλ και το επίπεδο λίπους επηρέασαν την περιεκτικότητα σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs). Το ψήσιμο στη σχάρα με αέριο υδρογόνο (μπάρμπεκιου υδρογόνου) μείωσε την περιεκτικότητα σε PAH σε σύγκριση με το ψήσιμο με αέριο βουτάνιο, γεγονός που θα οδηγούσε σε πιο υγιεινό μαγειρεμένο κρέας. Επιπλέον, ενώ όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο λίπους, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε PAH όταν χρησιμοποιείται ως καύσιμο το βουτάνιο, όμως το επίπεδο λίπους δεν επηρέασε την περιεκτικότητα σε PAH όταν χρησιμοποιήθηκε ψήσιμο με αέριο υδρογόνο. Έτσι, ο τύπος καυσίμου φαίνεται να είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας σε σύγκριση με το επίπεδο λίπους για τους PAH. Όσον αφορά τις πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), ανεξάρτητα από το επίπεδο λίπους, το ψήσιμο με αέριο υδρογόνου οδήγησε σε μείωση των περισσότερων πτητικών οργανικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι ενδεικτικές της οξείδωσης των λιπιδίων.

Τέλος το μπάρμπεκιου υδρογόνου, ενώ μείωσε τις επικίνδυνες ουσίες δεν επηρέασε την οσμή του κρέατος Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές θα επωφεληθούν από τη βελτιωμένη χημική σύνθεση των δειγμάτων με το νέο καύσιμο που χρησιμοποιείται στο ψήσιμο χωρίς να διακυβεύεται αρνητικά το αισθητικό προφίλ οσμής τους. Από την άποψη της μόλυνσης από PAH, το ψήσιμο του κρέατος με αέριο υδρογόνο μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής μέθοδος μαγειρέματος. Αυτή η μελέτη θα μπορούσε να θεωρηθεί μια πρωτοποριακή μελέτη για τη βελτίωση της τεχνικής του ψησίματος κρέατος με αέριο υδρογόνο, το οποίο είναι ίσως βιώσιμο περιβαλλοντικά σε σύγκριση με άλλα παραδοσιακά αέρια που χρησιμοποιούνται, όπως το βουτάνιο.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

blank Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img