15 C
Athens
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΤρόφιμα του μέλλοντος: Πώς θα είναι και πόσο έτοιμοι είναι οι καταναλωτές...

Τρόφιμα του μέλλοντος: Πώς θα είναι και πόσο έτοιμοι είναι οι καταναλωτές να τα δοκιμάσουν;

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Νερά με γεύσεις: Μήπως τελικά κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό;

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι με τη συχνή κατανάλωση «αρωματισμένου νερού» υπάρχει πιθανότητα να εθιστείτε στη ζάχαρη και τα γλυκαντικά Το αρωματισμένο νερό, είναι μία τάση τα τελευταία χρόνια σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και σπα, ενώ ολοένα και περισσότεροι δοκιμάζουν στο σπίτι τους διάφορα συστατικά για να έχουν ένα δροσιστικό ρόφημα που μπορεί να αντικαταστήσει τα αναψυκτικά

Καιρός: «Άνοιξαν» οι ουρανοί στην δυτική Ελλάδα – Πού βρέχει τώρα

Βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας και καταιγίδες και τοπικά έντονα φαινόμενα κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι πνέουν ενισχυμένοι νοτιοανατολικοί άνεμοι στο νότιο Ιόνιο ενώ σκόνη και λασποβροχές θα κάνουν την εμφάνισή τους στα δυτικά, κεντρικά και νότια της χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώνσει άνοδο. Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για σήμερα σύμφωνα

Καιρός – Μαρουσάκης: Μέχρι το Σάββατο οι βροχές δεν θα υποχωρήσουν – Πότε θα ξαναβγεί ο ήλιος

Από το μεσημέρι της Τρίτης βρίσκεται σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας και οι πολυαναμενόμενες βροχές στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας. Συμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχος Μαρουσάκη, οι βροχές θα συνεχιστούν μέχρι και το Σάββατο το μεσημέρι σε συγκεκριμένες περιοχές ενώ μέχρι και την Κυριακή. Τα εντονότερα φαινόμενα σύμφωνα πάντα με τον ίδιο θα εκδηλωθούν στα

Πυροβολαρχία σε δράση: Βολές πυροβολικού από τους εκπαιδευόμενους – Εντυπωσιακές ΦΩΤΟ

Εκπαιδευτικές βολές με Α/Κ πυροβόλα Μ109Α1B-A2, από τους εκπαιδευόμενους Ανθυπολοχαγούς και Μ. Λοχίες τάξης 2024, των βασικών τμημάτων της Σχολής Πυροβολικού, πραγματοποιήθηκαν από 4 έως 6 Νοεμβρίου στο πεδίο βολής Μεγάρων, στο πλαίσιο της βασικής τους εκπαίδευσης. ΒΟΛΕΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΠΒ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΩΝ – Μ. ΛΟΧΙΩΝ ΤΑΞΗΣ 2024 (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ/EUROKINISSI) ΒΟΛΕΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ

Χαμάς: Οι ΗΠΑ είναι συνεργός στη «γενοκτονία» των Παλαιστινίων από το Ισραήλ

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς κατηγόρησε χθες Τρίτη τις ΗΠΑ ότι είναι συνεργός στον «γενοκτονικό πόλεμο» που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, την ημέρα που η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως συμπέρανε ότι το Ισραήλ δεν παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια. Με ανακοίνωσή της, η Χαμάς καταδίκασε «τους ισχυρισμούς» της
spot_imgspot_img

Τι γνωρίζουμε για τη βιωσιμότητα, τον αντίκτυπο στη γεωργία και την ποιότητα των προϊόντων που ετοιμάζουν για εμάς;

Εταιρείες και ινστιτούτα εργάζονται επί του παρόντος σε βιοτεχνολογικές διαδικασίες για την παραγωγή “γαλακτοκομικών προϊόντων” χωρίς τη χρήση αγελάδων: Στη λεγόμενη ζύμωση ακριβείας, οι πρωτεΐνες αυγών και γάλακτος παράγονται με τη βοήθεια βακτηρίων, ζυμών ή άλλων μυκήτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τρόφιμα όπως το γάλα ή το τυρί με οικεία γεύση και υφή. Οι υποστηρικτές ελπίζουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε πιο βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, καθώς οι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά πρωτεΐνες μπορούν να παραχθούν με τη χρήση λιγότερων πόρων.

Θα αποδεχθούν όμως οι καταναλωτές τέτοια προϊόντα;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν διαπίστωσαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Γερμανών καταναλωτών είναι πρόθυμο να δοκιμάσει και να αγοράσει τυρί που παράγεται με αυτόν τον τρόπο. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο διεθνές περιοδικό Future Foods.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με το LI Food — Landesinitiative Ernährungswirtschaft Niedersachsen και το Γερμανικό Ινστιτούτο Τεχνολογιών Τροφίμων (DIL), βασίζεται σε μια αντιπροσωπευτική διαδικτυακή έρευνα με περίπου 2.000 συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν πώς διάφορες πτυχές της πληροφόρησης επηρεάζουν την αποδοχή του τυριού που παράγεται με αυτόν τον τρόπο. Ανέλυσαν τις πιθανές ευκαιρίες και τους κινδύνους της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης της με τη βιωσιμότητα, τον αντίκτυπο στη γεωργία και την ποιότητα του προϊόντος.

Δείτε επίσης: Aνθρώπινο αίμα αντί για… κέτσαπ σε παιδικό γεύμα των burger King – Το κατανάλωσε 4χρονη – Συγνώμη ζήτησε η αλυσίδα

Σε γενικές γραμμές, η πληροφόρηση επηρεάζει ελάχιστα το αν οι καταναλωτές θα δοκίμαζαν ή θα αγόραζαν τυρί από ζύμωση ακριβείας. Μόνο η αναφορά στην τεχνολογική γενετική τροποποίηση των μικροοργανισμών που απαιτούνται για τη διαδικασία παραγωγής οδηγεί σε ελαφρώς σημαντικά χαμηλότερη προθυμία δοκιμής του προϊόντος.

Οι ερωτηθέντες ήρθαν επίσης αντιμέτωποι με τα πιθανά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας. Διαπιστώθηκε ότι η έμφαση στη σταθερά υψηλή ποιότητα των προϊόντων και στα πλεονεκτήματα όσον αφορά το περιβάλλον και την ευημερία των ζώων ειδικότερα αύξησε την προθυμία να δοκιμάσουν το εν λόγω τυρί.

Η κατάσταση είναι διαφορετική όταν οι καταναλωτές ενημερώνονται για πιθανούς κινδύνους, για παράδειγμα ότι οι αγρότες θα μπορούσαν να χάσουν την πηγή εισοδήματός τους λόγω της νέας τεχνολογίας ή ότι οι μεγάλες εταιρείες θα μπορούσαν να ασκήσουν υπερβολική δύναμη στην αγορά. Αυτές οι πτυχές μείωσαν περισσότερο την προθυμία αγοράς και πληρωμής τέτοιων τυριών.

“Η μελέτη μας δείχνει ότι οι καταναλωτές στη Γερμανία είναι ανοιχτοί στο τυρί από ζύμωση ακριβείας, αν ενημερωθούν για τα οφέλη και την υψηλή ποιότητα του προϊόντος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σχεδιαστεί προσεκτικά η επικοινωνία ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις στην παραδοσιακή γεωργία“, εξηγεί η πρώτη συγγραφέας Dr. Sarah Kühl, Έδρα Μάρκετινγκ για τα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img