30.4 C
Athens
Σάββατο, 10 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΑνάκληση “μαμούθ” παγωτών – “Έσπασε” η αλυσίδα ψύξης

Ανάκληση “μαμούθ” παγωτών – “Έσπασε” η αλυσίδα ψύξης

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Η καλλιέργεια μήλων στην ΕΕ συρρικνώνεται εν μέσω συνεχιζόμενης κλιματικής αβεβαιότητας

Ο όγκος της επόμενης περιόδου αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 10,2 εκατ. τόνους, κυρίως λόγω της μειωμένης παραγωγής στο ανατολικό τμήμα της ηπείρου. Το όλο και πιο ασταθές κλίμα της Ευρώπης συνεχίζει να προκαλεί μείωση των αποδόσεων μήλων, ιδίως στο ανατολικό τμήμα της ηπείρου, όπως προέκυψε. Η ΕΕ είναι σε πορεία να παράγει τη μικρότερη

Καιρός: Καύσωνας μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο – Πού θα «χτυπήσουν» 40άρια

O υδράργυρος θα φτάσει μέχρι τους 40 βαθμούς Κελσίου ενώ σε αυτό το μοτίβο με αρκετή δηλαδή ζέστη αλλά και ενισχυμένο μελτέμι θα πάμε μέχρι το Δεκαπεντάυγουστο. Πιο συγκεκριμένα, η μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Αναστασία Τυράσκη, εξήγησε πως αύριο Κυριακή 11 Αυγούστου θα υπάρξει ένταση των βοριάδων που είναι πιθανό να φτάσει και τα 8 μποφόρ

Στον Πειραιά επιστρέφει πλοίο που έπλεε για Αίγινα και Αγκίστρι – Ταλαιπωρία για 34 επιβάτες

Εμπλοκή αντικειμένου προκάλεσε πρόβλημα σε πλοίο που έπλεε προς Αίγινα και Αγκίστρι από τον Πειραιά. Πιο συγεκριμένα, το πλοίο με τους 34 επιβάτες έχει πάρει τον δρόμο της επιστροφής λόγω εμπλοκής αντικειμένου στον υδροπροωθητήρα. Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο από Πειραιά για Αίγινα και Αγκρίστρι ενώ οι επιβάτες θα προωθηθούν στον προορισμό τους με μέριμνα της

Σημάδια κάμψης της ουκρανικής επιθετικής ορμής: Απέτυχαν στο Κορένεβο – Αναχαιτίστηκαν στον πυρηνικό σταθμό

Mεγάλη πίεση ξεκίνησαν να ασκούν οι ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια του Κουρσκ στους επιτιθέμενους ουκρανικούς σχηματισμούς. Οι ουκρανικές δυνάμεις που έχουν επιτεθεί αιφνιδιαστικά πριν από πέντε ημέρες (δυνάμεις που μεταφέρθηκαν την τελευταία στιγμή από την Βρετανία, όπως επιβεβαιώνουν Ουκρανοί αιχμάλωτοι) έχουν πλέον κρίσιμες απώλειες και το ερώτημά τους είναι πώς θα τις αναπληρώσουν. Η δύναμη

76.000 Ρώσοι απομακρύνθηκαν από το Κουρσκ! Έχουν εισβάλλει περισσότεροι Ουκρανοί

Περισσότεροι από 76.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS Ρωσικές δυνάμεις μάχονται εναντίον χιλιάδων ουκρανικών δυνάμεων σε βάθος έως και 20 χλμ εντός της περιφέρειας Κουρσκ, πέμπτη μέρα μετά τη μεγαλύτερη εισβολή ουκρανικών
spot_imgspot_img

Επτά δημοφιλείς μάρκες παγωτού ανακαλούνται στη Γαλλία λόγω διακοπής της ψυκτικής αλυσίδας κατά τη μεταφορά.

Σύμφωνα με την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας της Γαλλίας (Rappel Conso), ανακαλούνται τα παγωτά Magnum της unilever ( 5 παρτίδες), EXTREME ICE CREAM της Nestle (7 παρτίδες) ADELIE (7 παρτίδες) BELLE AUDE  (2 παρτίδες) OASIS, LA LAITIERE ICE CREAM, και CREME GLACEE VIENNETTA. Η διακοπή της ψυχρής αλυσίδας σημαίνει ότι κατά τη μεραφορά τα παγωτά παρέμειναν αρκετή ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μία συνθήκη που ευνοεί το ενδεχόμενο τροφικής δηλητηρίασης.  Η θερμοκρασία περιβάλλοντος στο παγωτό  μπορεί να οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό ορισμένων μικροβίων και βακτηρίων όπως η λιστέρια , η σαλμονέλα ή ακόμα και οσταφυλόκοκκος.

Οι αρχές καλούν όσους καταναλωτές έχουν προμηθευτεί τα παραπάνω παγωτά να μην τα καταναλώσουν και να τα επιστρέψουν στα σημεία πώλησης. Η ανάκληση αφορά το σουπερμάρκετ INTERMARCHE στην περιοχή SAINT LYS στη Νότια Γαλλία.

Η σημασία της ακέραιας ψυχρής αλυσίδας στη συντήρηση και τη μεταφορά παγωτού

Η διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας για κάθε ευπαθές προϊόν απαιτεί πάντα προσοχή κατά το χειρισμό και τη μεταφορά από τον παραγωγό στον καταναλωτή, και στο παγωτό οι συνθήκες διατήρησης είναι πιο κρίσιμες, λόγω της ίδιας της φύσης του προϊόντος. Τα κύρια συστατικά του παγωτού περιλαμβάνουν τα εξής: αέρας, νερό, σάκχαρα, λίπος, πρωτεΐνες (από στερεά γάλακτος για το παραδοσιακό παγωτό), σταθεροποιητές και γαλακτωματοποιητές, αρώματα και φρούτα, και πρόσθετα χρώματος. Αυτό το πολύπλοκο μείγμα συστατικών καθιστά την ποιότητα του προϊόντος ιδιαίτερα ευαίσθητη στις μεταβολές της θερμοκρασίας.

Ιδανικά, το παγωτό πρέπει να αποθηκεύεται στους -28°), με μέγιστη διακύμανση όχι μεγαλύτερη από 2°C συν ή πλην. Κατά τη διάρκεια της διανομής, το παγωτό πρέπει να διατηρείται κάτω από τους -25°C. Στο σημείο πώλησης, ωστόσο, επιτρέπεται κάπως υψηλότερη θερμοκρασία. Σύμφωνα με τις οδηγίες ορισμένων κατασκευαστών, οι βιτρίνες μπορούν να λειτουργούν σε θερμοκρασία έως -22°C, με το πάνω μέρος της βιτρίνας να μην είναι θερμότερο από -20°C.

Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της διαδικασίας μεταφοράς κατά την οποία το προϊόν μεταφέρεται από τον κατασκευαστή στον λιανοπωλητή, ο κανόνας είναι απλός και γνωστός: το προϊόν δεν πρέπει ποτέ να είναι θερμότερο από τη μέγιστη επιτρεπόμενη θερμοκρασία των 20°C. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η θερμοκρασία του αέρα κατά τη μεταφορά διατηρείται τουλάχιστον στους -25°C ή χαμηλότερα για να ληφθεί υπόψη η ανταλλαγή θερμότητας, η διακύμανση του αέρα, τα ανοίγματα των θυρών, οι κύκλοι απόψυξης κ.λπ. Σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, πρέπει επίσης να λαμβάνεται μέριμνα για την αποφυγή του θερμικού σοκ, δηλαδή οποιασδήποτε διακύμανσης της θερμοκρασίας που επιδρά αρνητικά στην υφή του προϊόντος.

Εάν η θερμοκρασία μεταφοράς του παγωτού αυξηθεί -όσο μικρό και αν είναι το εύρος της διακύμανσης της θερμοκρασίας- η υφή του προϊόντος μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη. Επίσης όσο μικρότερη είναι η συσκευασία του παγωτού, τόσο πιο ευάλωτη είναι στο θερμικό σοκ

Συμπερασματικά, η διατήρηση της ποιότητας ενός προϊόντος παγωτού εξαρτάται από το ιστορικό του χρόνου-θερμοκρασίας. Κάθε βήμα κατά μήκος της ψυκτικής αλυσίδας έχει αντίκτυπο σε αυτό το ιστορικό. Οποιαδήποτε διακοπή στην ψυκτική αλυσίδα θα οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη του προϊόντος, με κίνδυνο τόσο τη δυσαρέσκεια του πελάτη όσο και την απώλεια του προϊόντος.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img