32.7 C
Athens
Σάββατο, 10 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΑμυντική βιομηχανία“ΘΟΥΡΙΟΣ”: ΟΧΗΜΑ ΤΑΧΕΙΑΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ MADE IN GREECE

“ΘΟΥΡΙΟΣ”: ΟΧΗΜΑ ΤΑΧΕΙΑΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ MADE IN GREECE

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Το Ιράν κατηγορεί για «έγκλημα πολέμου» το Ισραήλ για το πολύνεκρο πλήγμα εναντίον σχολείου

Το Ιράν καταδίκασε σήμερα ένα «έγκλημα πολέμου» που διέπραξε το Ισραήλ, ύστερα από τον πολύνεκρο βομβαρδισμό ενός σχολείου στη Γάζα, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τον παλαιστινιακό λαό. Αυτή η επίθεση «απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι το καθεστώς του απαρτχάιντ του Ισραήλ δεν σέβεται κανέναν κανόνα και κανονισμό του διεθνούς δικαίου ούτε τις

Πόσο αλκοόλ είναι πραγματικά ασφαλές να πίνουμε;

Τι αναφέρουν τα ευρήματα ερευνών από όλο τον κόσμο και ποια είναι τα πρώτα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι ερευνητές και οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – για τις γυναίκες ένα ποτό την ημέρα, για τους άνδρες δύο ποτά την ημέρα – συνδέεται με μεγαλύτερη

Meteo: Επιδεινώνονται οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες – Προειδοποίηση για ανέμους έως και 90 χλμ/ώρα

Σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά την Κυριακή 11/08, επιδεινώνοντας τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι ριπές των ανέμων στη Νότια Εύβοια, στις Κυκλάδες και στη Νότια Κρήτη τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής 11/08 θα φτάσουν τα 90

Μεσσηνία: Βελτιωμένη εικόνα στο μέτωπο της Μεταξάδας χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στη Μεσσηνία. Πιο συγκεκριμένα, στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της. Κινητοποιήθηκαν 70 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων της 9ης ΕΜΟΔΕ, 21 οχήματα, 3 Α/Φ και 1 Ε/Π. Επίσης συνδράμουν και μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Τι απάντησε το αμερικανικό Πεντάγωνο για πιθανά χτυπήματα μέσα στην Μόσχα με αμερικανικά όπλα

Το Πεντάγωνο την περασμένη Πέμπτη ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης εάν η χρήση αμερικανικών όπλων από τις δυνάμεις της Ουκρανίας στην συνεχιζόμενη εισβολή στο Κουρσκ είναι «συνεπής» με την αμερικανική πολιτική για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η Ουκρανία με τα αμερικανικά όπλα. Η εκπρόσωπος Sabrina
spot_imgspot_img

Η επινοητικότητα σε συνδυασμό με την εθελοντική προσφορά οδήγησαν στην δημιουργία του “ΘΟΥΡΙΟΥ”, ενός ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής οχήματος ταχείας επίθεσης, το οποίο είναι έργο του Εθνοφύλακα Κωνσταντίνου Τσαχωβίδη από την Ξάνθη. Το “ΘΟΥΡΙΟΣ” φαίνεται να μην έχει να ζηλέψει τίποτα από τα βιομηχανικά οχήματα της κλάσης FAV (Fast Attack Vehicle), και σίγουρα αποτελεί παράδειγμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, το οποίο μπορεί να εμπνεύσει και την εγχώρια βιομηχανία.

Γράφουν οι Κωνσταντίνος Τόλιας και Κωνσταντίνος Τσαγανάς-Τακαντζάς

Το ΘΟΥΡΙΟΣ έχει ήδη τεθεί στην διάθεση του οικείου Τάγματος Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) και συμμετάσχει σε ασκήσεις, συμβάλλοντας με καταλυτικό τρόπο στην ισχύ και την ευκινησία της Μονάδας. Το όχημα θα παρουσιαστεί σε αρμόδια επιτροπή του ΓΕΣ για αξιολόγηση.

Ήδη εκ πρώτης όψεως, από την επαφή μας με το όχημα, φαίνεται ότι ο δημιουργός του οχήματος έχει μελετήσει καλά το θέμα, υιοθετώντας ως προς τη διαμόρφωσή του λύσεις αποδεδειγμένης αξίας και λειτουργικότητας, με αποτέλεσμα το ΘΟΥΡΙΟΣ όχι μόνο να μην υστερεί σε σχέση με άλλα οχήματα ειδικών επιχειρήσεων που ήδη διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις (Chenowth FAV, R-12 Flyer, M1117GR HMMWV), αλλά και σε ορισμένα σημεία ίσως  μπορεί να θεωρηθεί και ανώτερο.

“ΘΟΥΡΙΟΣ”: ΟΧΗΜΑ ΤΑΧΕΙΑΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ MADE IN GREECE
Το “ΘΟΥΡΙΟΣ”, μια αξιέπαινη ιδιωτική προσπάθεια ανάπτυξης ενός ελληνικού FAV.

Το όχημα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα συνδυασμού ιδιοκατασκευής (πλαίσιο) με διαθέσιμα στο ελεύθερο εμπόριο απάρτια (μηχανικά μέρη). Εν προκειμένω, το πλαίσιο αποτελείται από χαλύβδινους σωλήνες Mannesmann συγκολλημένους μεταξύ τους, ώστε να εξασφαλίζεται μια ελαφρά αλλά στιβαρή κατασκευή, επί της οποίας προσαρμόζονται τα μηχανικά μέρη και τα διάφορα παρελκόμενα. Έχει επίσης γίνει χρήση φύλλων λαμαρίνας για την κατασκευή ορισμένων τμημάτων.

Ο κινητήρας και η μετάδοση προέρχονται από ένα Mitsubishi Pajero Pinin του 2006. Για την επιλογή αυτή προφανώς έπαιξε ρόλο και ο παράγων διαθεσιμότητα, ωστόσο έχει και το πλεονέκτημα της ευκολίας εύρεσης σχετικά οικονομικών ανταλλακτικών, ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι πρόκειται για δημιούργημα ιδιώτη/Εθνοφύλακα. Ο συγκεκριμένος κινητήρας εξασφαλίζει έναν άκρως ικανοποιητικό λόγο ισχύος/βάρους και συνακόλουθα υψηλές επιδόσεις για το όχημα, ενώ το αυτόματο κιβώτιο 5 ταχυτήτων καθιστά την οδήγηση εύκολη υπόθεση και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις εκπαίδευσης. Η κίνηση είναι και στους τέσσερις τροχούς, και επιπλέον είναι δυνατόν να επιλεγεί κίνηση μόνον σε δύο για οδήγηση επί οδών. Όσον αφορά τη συντήρηση, αρκεί να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή για τον κινητήρα και το σύστημα μετάδοσης, εν προκειμένω ανά 5.000 χιλιόμετρα.

2 2
Το ΘΟΥΡΙΟΣ φωνογραφημένο από ψηλά. Φαίνονται καθαρά οι μεγάλης χωρητικότητας αποθηκευτικοί χώροι και η έξυπνη διάταξη των θέσεων των εφεδρικών πυρομαχικών του MG3 ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμα στον χειριστή του όπλου.

Η ανάρτηση είναι ανεξάρτητη για κάθε τροχό και αποτελείται από ψαλίδια και (στους εμπρόσθιους τροχούς) γόνατα McPherson. Το σύστημα πέδησης περιλαμβάνει δισκόφρενα στους εμπρόσθιους και ταμπούρα στους οπίσθιους τροχούς. Η δεξαμενή καυσίμου είναι χωρητικότητας 60 λίτρων βενζίνης.

Κατά τα λοιπά, το όχημα έχει σχεδιασθεί με πρόβλεψη για τριμελές πλήρωμα (οδηγός, συνοδηγός και πολυβολητής). Τα ατομικά υλικά του πληρώματος και διάφορα άλλα είδη τοποθετούνται σε χώρους αποθήκευσης, συνολικής χωρητικότητας περίπου 300 λίτρων, ενώ παράλληλα έχουν προβλεφθεί θέσεις τοποθέτησης εργαλείων, ατομικού οπλισμού, κιβωτίων πυρομαχικών, εφεδρικού τροχού και δοχείων καυσίμου ή/και νερού.

Ο λοιπός εξοπλισμός του οχήματος είναι επίσης εξαιρετικός και περιλαμβάνει δακτύλιο προσαρμογής οπλισμού με τόξο πυρός 360 μοιρών (δυνατότητα τοποθέτησης πολυβόλου έως 12,7 χιλιοστών), προέκταση εισαγωγής αέρα για τον κινητήρα, πλήρη γκάμα φώτων (πορείας, προβολείς ομίχλης, συσκοτίσεως), οθόνη υγρών κρυστάλλων στην οποία προβάλλονται πληροφορίες που αφορούν τη λειτουργία του οχήματος, δεδομένα από το σύστημα πλοήγησης, ακόμα και εικόνα από μη επανδρωμένο αερόχημα (drone). Επίσης το ΘΟΥΡΙΟΣ διαθέτει εργάτη και κοτσαδόρο. Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα χρήσης φωτοβολταϊκών στοιχείων για την επαναφόρτιση μπαταριών ή τη χρήση συσκευών με τον κινητήρα σβηστό. Τέλος, υπάρχει πρόβλεψη για τοποθέτηση σταθμού ασυρμάτου και εκτοξευτών καπνογόνων βομβίδων, ενδεικτικό και αυτό της προσεγμένης σχεδίασης.

Θα ήταν σοβαρή παράλειψη να μη γίνει μνεία στο χαμηλό προφίλ του οχήματος και στην μεγάλη εδαφική ανοχή σε συνδυασμό με το χαμηλό κέντρο βάρους – και συνακόλουθα υψηλή ικανότητα κίνησης σε ανώμαλα εδάφη. Εδώ πρόκειται για συνειδητή επιλογή του σχεδιαστή/ δημιουργού, αν και η διαμόρφωση αυτή, παραπλήσια οχημάτων εκτός δρόμου τύπου buggy, αναγκαστικά περιορίζει τη δυνατότητα μεταφοράς επιβατών για δεδομένο συνολικό μήκος, καθώς οδηγός και συνοδηγός κάθονται με τα πόδια απλωμένα μπροστά. Δεν αποτελεί όμως πρόβλημα, δεδομένου ότι σχεδιάστηκε εξ αρχής για τριμελές πλήρωμα.

Προοπτικές

Το ΘΟΥΡΙΟΣ αποτελεί μια ομολογουμένως εξαιρετική προσπάθεια για την εκ των ενόντων ουσιαστικά ενίσχυση της μονάδας Εθνοφυλακής στην οποία υπηρετεί ο δημιουργός του. Με δεδομένη μάλιστα την έως τώρα εμπειρία των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού από τη χρήση των λιγοστών R-12 Flyer που διαθέτει, θεωρούμε ότι θα ήταν κρίμα να παραμείνει σε ένα και μοναδικό αντίτυπο. Αντίθετα, θα μπορούσε ο ΕΣ, μέσω των ΔΙΤ, ΔΠΖ, ΔΕΔ και ενδεχομένως και άλλων ενδιαφερόμενων Διευθύνσεων, να εξετάσει σοβαρά την προοπτική βιομηχανοποίησης του σχεδίου και ένταξη αυτού σε παραγωγή για την κάλυψη αναγκών που αναφέρονται εκτενέστερα παρακάτω στο άρθρο. Για περιορισμό του κόστους, η βιομηχανοποίηση μπορεί να γίνει και από κάποιο ΠΕΒ.

6
Η αμυντική βιομηχανία ή και τα ΠΕΒ του ΕΣ μπορούν να εξελίξουν το πρωτότυπο του ΘΟΥΡΙΟΣ σε ένα όχημα ταχείας επίθεσης με στρατιωτικές προδιαγραφές και αλλαγές βάσει των απαιτήσεων διαφόρων Μονάδων, Όπλων και Κλάδων.

Το ευτυχές είναι ότι όπως έχει σχεδιαστεί, το ΘΟΥΡΙΟΣ έχει πολλές δυνατότητες εξέλιξης και προσαρμογής σε διάφορους ρόλους πέραν αυτόν της αναγνώρισης και κρούσης. Το καίριο σημείο αποτελεί η απλή αλλά στιβαρή βασική κατασκευή του, επί της οποίας “κουμπώνουν” όλα τα υπόλοιπα μέρη του. Ως εκ τούτου είναι εφικτή η ουσιαστικά χωρίς περιορισμούς – πέραν βέβαια των διαστάσεων – επιλογή βασικών μερών από το ελεύθερο εμπόριο με μειοδοτικούς διαγωνισμούς (για παράδειγμα νεότερου κινητήρα και συστήματος μετάδοσης), ώστε η βιομηχανοποιημένη πλέον εκδοχή του οχήματος αφενός να δύναται να ενταχθεί ευχερέστερα στην εφοδιαστική αλυσίδα του ΕΣ, διά της εξασφάλισης ενός βαθμού τουλάχιστον ομοιοτυπίας με οχήματα που ήδη βρίσκονται σε υπηρεσία, και αφετέρου να διευκολύνεται η εύρεση ανταλλακτικών.

Εξυπακούεται ότι, πριν την ένταξη σε παραγωγή, η σχεδίαση θα πρέπει να τροποποιηθεί ελαφρώς ώστε να ικανοποιεί καλύτερα πιο απαιτητικές επιχειρησιακές ανάγκες. Ενδεικτικά, θα ήταν δυνατό να προστεθούν σημεία για ανάρτηση του οχήματος από ελικόπτερο ως εξωτερικό φορτίο, προέκταση της εξάτμισης για περαιτέρω διευκόλυνση διάβασης ρηχών υδάτινων κωλυμάτων, βάση πολυβόλου με ή χωρίς αρθρωτό βραχίονα για το συνοδηγό, μεγαλύτερης διαμέτρου δακτύλιος προσαρμογής οπλισμού ώστε να δέχεται ευχερέστερα βαρύτερο οπλισμό (πολυβόλο 12,7 χιλιοστών με μεγαλύτερες γωνίες ανύψωσης, πολυβόλο βομβίδων 40 χιλιοστών, κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα κατηγορίας MILAN ή Fagot, ακόμη και ελαφρά πυροβόλα 20×102 και 30×113 χιλιοστών). Επιπλέον, η σχεδίαση σε κάποια σημεία θα μπορούσε να καταστεί σπονδυλωτή επιτρέποντας την αντικατάσταση ορισμένων μερών με άλλα αναλόγως των απαιτήσεων του χρήστη. Για παράδειγμα, ο δακτύλιος προσαρμογής οπλισμού να μπορεί να αντικατασταθεί από βάσεις για άλλα, βαρύτερα, οπλικά συστήματα, όπως Κ/Β TOW ή Kornet-E, Spike, ή και Hellfire σε δίδυμο εκτοξευτή, εκτοξευτές ρουκετών των 70 χιλιοστών, κατευθυνόμενων ή μη, ή ακόμα και από τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού ή συστήματα επιτήρησης/ αναγνώρισης, συμπεριλαμβανομένων και συμπαγών ελαφρών ραντάρ για ανίχνευση μικρών τηλεχειριζόμενων αεροχημάτων (drones) κατά το αμερικανικό πρότυπο.

20
Χαρακτηριστική διαμόρφωση οπλισμού FAV. Οχήματα σαν τον ΘΟΥΡΙΟ θα μπορούσαν να λάβουν μεγάλη ποικιλία διαμορφώσεων οπλισμού και εξοπλισμού

Εν ολίγοις, το ΘΟΥΡΙΟΣ έχει  τη δυνατότητα (αφού βέβαια προηγηθεί η κατάλληλη μελέτη περαιτέρω αξιοποίησης) να αποτελέσει ένα πραγματικό πολυεργαλείο, καλύπτοντας ανάγκες πληθώρας μονάδων με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος και μάλιστα 100% από ελληνικά χέρια.

Αποστολές και ρόλοι

Οι αποστολές που μπορεί να αναλάβει ένα ελαφρύ όχημα ταχείας επίθεσης όπως το ΘΟΥΡΙΟΣ είναι ως επί το πλείστο γνωστές. Ωστόσο, θα αναφέρουμε τις βασικές, ώστε να καταδειχθεί η χρησιμότητα του οχήματος, εφόσον αναπτυχθεί περαιτέρω βάσει στρατιωτικών προδιαγραφών και στα πλαίσια των απαιτήσεων του ΕΣ.

  • Αποστολές αναγνώρισης/ ανίχνευσης

Το όχημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές αφανούς αναγνώρισης/ανίχνευσης, όπου αξιοποιούνται σε μέγιστο βαθμό τα χαρακτηριστικά της χαμηλής του παρατηρησιμότητας και της μεγάλης τακτικής ευκινησίας. Το όχημα δύναται να διεισδύσει αθέατα στον χώρο ενδιαφέροντος, να εκτελέσει την αποστολή του και να μεταδώσει στοιχεία στο προϊστάμενο κλιμάκιο. Επίσης, η μεγάλη του δύναμη πυρός μπορεί να του επιτρέψει να καταστείλει την όποια (ασθενή) αντίσταση συναντήσει ή να απεμπλακεί εν μέσω καταιγισμών πυρός αν συναντήσει ισχυρότερη εχθρική δύναμη.

  • Αποστολές κρούσης

Τα εγγενή χαρακτηριστικά του οχήματος το καθιστούν ιδανικό για τον ρόλο της ταχείας κρούσης. Πιθανό concept δράσης σε ανάλογες αποστολές αποτελεί η χρήση του σε “καταδρομικές” επιχειρήσεις με τακτικές “hit and run”, όπου “αγέλες” τέτοιων οχημάτων μπορούν να εμφανίζονται και να πλήττουν αιφνιδιαστικά φάλαγγες εχθρικών δυνάμεων, σταθμούς διοικήσεως και εγκαταστάσεις διοικητικής μέριμνας, και μετά να αποχωρούν με ταχύτητα. Η δράση του ΘΟΥΡΙΟΣ, ως όχημα FAV, θα μπορούσε να συνδυαστεί με επιχειρήσεις τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων δυνάμεων. Τα ελαφρά και ταχύτητα FAV ΘΟΥΡΙΟΣ θα μπορούσαν να δρουν ως «κουνούπια» που «τσιμπάνε» (προσβάλλουν) μεγάλα «θηλαστικά» (άρματα μάχης, ΤΟΜΠ/ ΤΟΜΑ), προκαλώντας αντιπερισπασμό, καθυστέρηση, ίσως και απώλειες. (εφόσον φέρουν αντιαρματικά όπλα).

19 With R400s Mk 2d Rcws
Το Θούριος και εξελικτικές του εκδόσεις θα μπορούσαν να “βιομηχανοποιηθούν” και να αποτελέσουν τη βάση ανάπτυξης δόγματος χρησιμοποίησης και δράσης ελληνικών Ταχέων Οχημάτων Κρούσης

  • Αποστολές φύλαξης

Πιο συντηρητική είναι η προοπτική χρήσης οχημάτων όπως το ΘΟΥΡΙΟΣ ως οχήματα φύλαξης στρατιωτικών εγκαταστάσεων όπως μεθοριακά φυλάκια, στρατόπεδα με αποθήκες, ναύσταθμοι, αεροπορικές βάσεις κ.λπ. Τα οχήματα θα μπορούσαν αφενός να πυκνώσουν το δίκτυο επιτήρησης και ασφάλειας των εγκαταστάσεων και αφετέρου να δράσουν σαν οχήματα μεταφοράς προσωπικού και καταστολής της απειλής από τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης.  Απαραίτητη κρίνεται η δυνατότητα εφοδιασμού τους με μέσα επιτήρησης/ συλλογής πληροφοριών, κάτι που μπορεί να γίνει στην λογική του “πακέτου αποστολής” και της εναλλαγής οπλισμού και εξοπλισμού. Αυτή άλλωστε είναι και η λογική δράσης τους σε “αγέλες”, όπου κάθε  όχημα ή ομάδα οχημάτων έχει διαφορετικό οπλισμό/ εξοπλισμό ανάλογο της αποστολής.

  • Αποστολές ταχείας επέμβασης

Είναι χρήσιμο κάθε απλή μονάδα πεζικού, αναγνώρισης ή εθνοφυλακής να έχει τμήμα ταχείας επέμβασης για δράση σε τακτικώς ευμετάβλητες καταστάσεις. Οχήματα FAV, όπως το ΘΟΥΡΙΟΣ, μπορούν να προσδώσουν ταχύτητα, ευκινησία και ισχύ πυρός σε αυτές τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης. Η άμεση επέμβαση μπορεί να έχει αποφασιστική έκβαση στην μάχη απέναντι σε μία αιφνιδιαστική απειλή, όπως επίθεση από άτακτους, αντάρτες ή τρομοκράτες, καταδρομικά τμήματα, ομάδες ειδικών επιχειρήσεων κ.λπ.

Χρήση σε Μονάδες

Ένα όχημα FAV όπως το ΘΟΥΡΙΟΣ μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μία πληθώρα μονάδων προσδίδοντας πολύτιμες ικανότητες μάχης. Οι Μονάδες που θα μπορούσε να υπηρετήσει ένα τέτοιο όχημα είναι:

  • Μονάδες Εθνοφυλακής

Οι μονάδες και υπομονάδες της Εθνοφυλακής μπορούν να επωφεληθούν από την διάθεση τέτοιων οχημάτων σε αποστολές ταχείας επέμβασης, όπως περιεγράφηκε παραπάνω. Για παράδειγμα,  12 οχήματα ΘΟΥΡΙΟΣ, οργανωμένα σε διμοιρία, θα μπορούσαν να ενταχθούν σε έναν Ειδικό Μηχανοποιημένο Λόχο, ο οποίος θα  διαθέτει επιπλέον και διμοιρίες με οπλισμένα πολιτικά ημιφορτηγά (“technical”) και οπλισμένα στρατιωτικά τζιπ. Τα  οχήματα ΘΟΥΡΙΟΣ θα επεμβαίνουν σε ταχέως εξελισσόμενες καταστάσεις στον τομέα ευθύνης του οικείου τάγματος και θα αντιμετωπίζουν άμεσα την όποια απειλή.

3 1
Το ΘΟΥΡΙΟΣ μαζί με οχήματα MS-240GD κατά την διάρκεια άσκησης συμπληρώνει την ισχύ πυρός και την ευκινησία του τοπικού ΤΕΘ και γενικότερα των δυνάμεων που είναι ενταγμένο.
  • Επιστρατευόμενες μονάδες ΠΖ και ΤΘ 

Ανάλογη είναι η λογική χρησιμοποίησης τέτοιων οχημάτων από επιστρατευόμενες μονάδες Πεζικού και Τεθωρακισμένων. Επίσης, οι συγκεκριμένες μονάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοια οχήματα τόσο σε αποστολές αναγνώρισης/ ανίχνευσης, όσο και κρούσης όπως περιεγράφηκε ανωτέρω.

  • Μονάδες Ελαφρού ΠΖ και Ελαφρού “Ιππικού”

Μονάδες Ελαφρού Πεζικού  ή Ελαφρού Ιππικού θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τέτοια οχήματα, τόσο σε ρόλο αναγνώρισης/ ανίχνευσης, όσο και κρούσης. Ας θυμηθούμε την δράση των ελαφρών μονάδων ανταρτών του Τσαντ κατά την διάρκεια του “Πολέμου των Toyota” με την Λιβύη, οι οποίες χρησιμοποιώντας πολιτικά ημιφορτηγά με MILAN συνέτριψαν τις λιβυκές δυνάμεις.

Παρενθετικά, εδώ, να αναφέρουμε ότι ο Αμερικανικός Στρατός την δεκαετία του ’80 είχε πειραματιστεί με την δημιουργία ενός  Ελαφρού Μηχανοποιημένου Τάγματος αποτελούμενο από οχήματα buggy τύπου  Chenowth FAV (Fast Attack Vehicle). Τελικά κρίθηκε πως η όλη ιδέα ήταν ακατάλληλη για τον υπερπόντιας εκστρατευτικής φύσης και ιδιαίτερα ευαίσθητο σε απώλεια ανθρώπινων ζωών Αμερικανικό στρατό. Στρατιωτικοί οργανισμοί πάντως που αμύνονται επί πάτριου εδάφους και είναι διατεθειμένοι να υποστούν μεγαλύτερες απώλειες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τέτοια οχήματα δεχόμενοι τον υψηλό βαθμό κινδύνου.

9
  Chenowth FAV με δίδυμο εκτοξευτή K/B AGM-114 Hellfire. Ξένοι στρατοί έχουν αναπτύξει στο έπακρο μοντέλα οχημάτων ταχείας κρούσης, όπως το ΘΟΥΡΙΟΣ, για μία τεράστια ποικιλία αποστολών.

Τα οχήματα FAV σε αποστολές Ελαφρού Ιππικού πρέπει να φέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και οπλισμό, όπως μεσαία και βαρέα πολυβόλα, αυτόματα βομβιδοβόλα, ελαφρά αυτόματα πυροβόλα, ταχυπολυβόλα (minigun), εκτοξευτές αντιαρματικών κατευθυνόμενων βλημάτων, εκτοξευτές ρουκετών, φορητά αντιαεροπορικά βλήματα, ΠΑΟ, ελαφρά ραντάρ επιτήρησης πεδίου μάχης, συστήματα ανίχνευσης και εξουδετέρωσης drones, θερμικές κάμερες κ.λπ.

Διμοιρίες με 12 τέτοια οχήματα, αποτελούμενες από τρεις ομάδες των τεσσάρων οχημάτων, μπορούν να δράσουν σε ανάλογο ρόλο με την χρήση τακτικών “hit-and-run”, όπου θα κινούνται σε αποκεντρωτική βάση, θα συγκεντρώνονται προ της κρούσης, θα πλήττουν τους στόχους και θα εξαφανίζονται με την χρήση καταιγιστικών πυρών, διασπώμενες ταχύτατα. Για την επαύξηση της επίγνωσης της τακτικής κατάστασης  θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν φορητά εναέρια και επίγεια drone (UAV και UGV).

Ένας τέτοιος τρόπος δράσης βέβαια προϋποθέτει την ύπαρξη προηγμένων ελαφρών συστημάτων Διοίκησης & Ελέγχου, που θα φέρονται επί των οχημάτων.

  • Μονάδες Προκαλύψεως

Μονάδες Προκαλύψεως επί της συνοριογραμμής θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οχήματα FAV όπως το ΘΟΥΡΙΟΣ, όχι μόνο στον ρόλο της Ταχείας Επέμβασης στον τομέα ευθύνης τους, αλλά και ως μέσα διεξαγωγής ανορθόδοξου/ ασυμμετρικού αγώνα εναντίον εχθρικών μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων δυνάμεων. Σε αυτή την αποστολή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από κοινού με άλλα μέσα όπως μοτοσυκλέτες, ATV, υπερελαφρά οχήματα της κατηγορίας του Polaris και ειδικοποιημένα τζιπ, παρόμοια σε σύλληψη με το κιτ μετατροπής ΟΝΗΣΙΛΟΣ. Τα FAV θα μπορούσαν επίσης να εξοπλίσουν Διμοιρίες Οχημάτων Ταχείας Επίθεσης, ενταγμένες σε Ελαφρά Μηχανοποιημένους Λόχους σε κάθε Τάγμα Προκαλύψεως, με 12 οχήματα ανά διμοιρία, εξοπλισμένα ανάλογα.  

  •  Μονάδες Φρούρησης και Άμυνας εγκαταστάσεων

Ειδικές μονάδες του ΠΝ και της ΠΑ θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την χρήση παρόμοιων οχημάτων με τρόπο που αναλύθηκε ανωτέρω. Επίσης, και ο ΕΣ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τέτοια οχήματα για την φύλαξη φυλακίων, στρατοπέδων και βάσεων του. Παραδείγματος χάρη, η διάθεση σε κάθε φυλάκιο δύο τέτοιων οχημάτων θα εξασφάλιζε άμεση αντίδραση στην εκδήλωση της παραμικρής απειλής ή υπόνοιας απειλής, δρώντας τόσο κατασταλτικά όσο και προληπτικά.

8
Φύλαξη εγκαταστάσεων, ταχεία αντίδραση, υποστήριξη με βαρέα όπλα είναι μερικές από τις πολλές αποστολές που μπορεί να αναλάβει το ΘΟΥΡΙΟΣ εντός των Ταγμάτων Εθνοφυλακής.

Επίλογος

Το παράδειγμα του ΘΟΥΡΙΟΣ δείχνει ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία, ιδιαίτερα ανάμεσα σε εφέδρους και Εθνοφύλακες που ενδιαφέρονται έμπρακτα για την άμυνα της χώρας, μπορεί να δώσει ιδέες, ακόμα και πρωτότυπα πολεμικά συστήματα, στην αμυντική βιομηχανία, η οποία μπορεί να τα αξιολογήσει μαζί με τον ΕΣ και να προχωρήσει στην ανάπτυξη ελληνικών αμυντικών προϊόντων με σημαντική συμβολή στην θωράκιση της Ελλάδος.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ “ΘΟΥΡΙΟΣ”

Μήκος 4,10 μέτρα
Πλάτος 2,10 μέτρα
Ύψος 1,80 μέτρα
Βάρος 1.100 κιλά
Κινητήρας Mitsubishi 4G94, βενζίνης, 2.000 κ.εκ.
Αυτονομία 500-600 χιλιόμετρα αναλόγως φορτίου
Πλήρωμα 3

    Subscribe

    - Never miss a story with notifications

    - Gain full access to our premium content

    - Browse free from up to 5 devices at once

    Πρόσφατα

    spot_img