32.7 C
Athens
Σάββατο, 10 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΟ “κανόνας των δύο ωρών” που κρατά το φαγητό ασφαλές για κατανάλωση...

Ο “κανόνας των δύο ωρών” που κρατά το φαγητό ασφαλές για κατανάλωση και την επόμενη μέρα

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Πόσο αλκοόλ είναι πραγματικά ασφαλές να πίνουμε;

Τι αναφέρουν τα ευρήματα ερευνών από όλο τον κόσμο και ποια είναι τα πρώτα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι ερευνητές και οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – για τις γυναίκες ένα ποτό την ημέρα, για τους άνδρες δύο ποτά την ημέρα – συνδέεται με μεγαλύτερη

Meteo: Επιδεινώνονται οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες – Προειδοποίηση για ανέμους έως και 90 χλμ/ώρα

Σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά την Κυριακή 11/08, επιδεινώνοντας τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι ριπές των ανέμων στη Νότια Εύβοια, στις Κυκλάδες και στη Νότια Κρήτη τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής 11/08 θα φτάσουν τα 90

Μεσσηνία: Βελτιωμένη εικόνα στο μέτωπο της Μεταξάδας χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στη Μεσσηνία. Πιο συγκεκριμένα, στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της. Κινητοποιήθηκαν 70 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων της 9ης ΕΜΟΔΕ, 21 οχήματα, 3 Α/Φ και 1 Ε/Π. Επίσης συνδράμουν και μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Τι απάντησε το αμερικανικό Πεντάγωνο για πιθανά χτυπήματα μέσα στην Μόσχα με αμερικανικά όπλα

Το Πεντάγωνο την περασμένη Πέμπτη ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης εάν η χρήση αμερικανικών όπλων από τις δυνάμεις της Ουκρανίας στην συνεχιζόμενη εισβολή στο Κουρσκ είναι «συνεπής» με την αμερικανική πολιτική για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η Ουκρανία με τα αμερικανικά όπλα. Η εκπρόσωπος Sabrina

Γάζα: Το Κατάρ ζητάει τη διεξαγωγή “επείγουσας διεθνούς έρευνας”, μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό σχολείου

μετά τον βομβαρδισμό ενός σχολείου στη Γάζα, ο οποίος στοίχισε σήμερα τη ζωή σε 93 ανθρώπους, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία του παλαιστινιακού θύλακα. Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε, σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε, «την αποστολή ανεξαρτήτων ερευνητών του ΟΗΕ, προκειμένου να διεξάγουν έρευνες για τη συνεχή στόχευση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σχολείων και
spot_imgspot_img

Γιατί σε δύο ώρες από το μαγείρεμά του, το φαγητό πρέπει να καταναλωθεί, να αποθηκευτεί σωστά ή να πεταχτεί;

Κάποια φαγητά έχουν ακόμα καλύτερη γεύση την επόμενη ημέρα από το μαγείρεμά τους, ωστόσο, αν δεν αποθηκευτούν σωστά μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες.

Ο Paul Jackson, ειδικός σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων της NRC Business Waste, μας συμβουλεύει να ακολουθούμε τον “κανόνα των δύο ωρών” για το φαγητό που μπορούμε να κρατήσουμε και για την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με τον Paul, ο κανόνας αυτός αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό των επιβλαβών βακτηρίων στα τρόφιμα.

“Ο μέγιστος χρόνος που μπορούν να περάσουν τα τρόφιμα στην επικίνδυνη ζώνη είναι δύο ώρες”, εξηγεί. “Στις δύο αυτές ώρες από το μαγείρεμά του, το φαγητό πρέπει να καταναλωθεί, να αποθηκευτεί σωστά ή να πεταχτεί. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα μαγειρεμένα φαγητά, τα κομμένα φρούτα και λαχανικά, το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα”.
Η παραμέληση της ψύξης των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε “επικίνδυνες συνέπειες” λόγω της ταχείας ανάπτυξης βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα και το E. coli που μπορούν να διπλασιαστούν μετά από μόλις 20 λεπτά στους 4 έως και τους 60C, καθιστώντας το γεύμα μη ασφαλές για κατανάλωση.

“Σε μια ζεστή μέρα, τα τρόφιμα πρέπει να καταψύχονται μετά από μόλις μία ώρα, επειδή η θερμοκρασία περιβάλλοντος ενθαρρύνει την ταχεία ανάπτυξη βακτηρίων”, προσθέτει. “Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης παραμονεύει όταν τα μαγειρεμένα προϊόντα παραμένουν στους 32C για περισσότερο από 60 λεπτά”.

Ο Paul συμβουλεύει επίσης ότι να προσέχουμε και τη θερμοκρασία των τροφίμων καθώς αυτά ψύχονται.
“Αν δυσκολεύεστε να ψύξετε το φαγητό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίστε το σε μικρότερες μερίδες χρησιμοποιώντας ρηχά δοχεία για γρήγορη μετάβαση στο ψυγείο”, προτείνει ο Paul. “Τα γεύματα με βάση τα υγρά, όπως οι σούπες, τα μαγειρευτά και οι κατσαρόλες, μπορούν να ψυχθούν γρήγορα προσθέτοντας παγάκια πριν από την αποθήκευση”.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

blank Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img