33.8 C
Athens
Σάββατο, 10 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΠόλεμος στο Σουδάν: Βομβαρδισμοί σε καταυλισμό εκτοπισμένων στο Νταρφούρ

Πόλεμος στο Σουδάν: Βομβαρδισμοί σε καταυλισμό εκτοπισμένων στο Νταρφούρ

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ρομποτικό Α/Κ πυροβόλο από την Ρωσία

“Ο ρομποτικός πόλεμος είναι εδώ”! Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της παρούσης είδησης. Σε μια απτή απόδειξη του ρητού “η ανάγκη είναι η μήτηρ κάθε εφεύρεσης” και ποια μεγαλύτερη ανάγκη από αυτήν που αναδύεται στον πόλεμο προχώρησε η ρωσική αμυντική βιομηχανία παρουσιάζοντας ένα ρομποτικό σύστημα αυτοκινούμενου πυροβολικού. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκε πρόσφατα σε αμυντική

Καταγγελία για ξένο σώμα σε εμφιαλωμένο νερό – Επείγουσα ανάκληση στη Γερμανία

Σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού από εμφιαλωμένο νερό. Η Γερμανική εταιρεία εμφιάλωσης “Wittenseer Quelle Mineralbrunnen GmbH”, με έδρα το Groß Wittensee (Schleswig-Holstein), ανακαλεί το μεταλλικό νερό “54°Nord STILL” στη φιάλη 0,75 λίτρων Η ανάκληση βασίζεται σε καταγγελία πελάτη ότι το μπουκάλι περιείχε ξένο σώμα. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για την υγεία που προκαλείται από την κατανάλωση ξένων σωμάτων

Καιρός: Δεκαπενταύγουστος με βροχές – Μέχρι πότε θα έχουμε καύσωνα

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός στην Ελλάδα τις επόμενες επτά ημέρες, ωστόσο σε πολλές «γωνιές» της χώρας μας καραδοκούν έντονες νεφώσεις, έως και βροχοπτώσεις. Παράλληλα, οι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι αρκετά ισχυροί, επηρεάζοντας την «Μεγάλη Έξοδο» του Αυγούστου για χιλιάδες παραθεριστές - και όχι μόνο. Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση καιρού για το Σαββατοκύριακο

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Χάλκινη» η Σερβία στο μπάσκετ – Διέλυσε τη Γερμανία – 5ο triple double ο Γιόκιτς

Η «ασημένια» στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο (2023) Σερβία, παρά τη μεγάλη απογοήτευσή τους για την ήττα από τις ΗΠΑ στον ημιτελικό, αφού είχαν προηγηθεί ακόμη και με +17 απέναντι στην ομάδα του ΛεΜπρόν Τζέιμς, αποδείχτηκαν ανώτεροι της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Γερμανίας στον «μικρό» τελικό στο «Μπερσί», επικρατώντας 93-83. Με τον Νίκολα Γιόκιτς να είναι ο ΜVP

Βίντεο: Εκατοντάδες Βρετανοί, Γάλλοι, Πολωνοί και άλλοι Δυτικοί πολεμούν κατά των Ρώσων στο Κουρσκ!

Εκατοντάδες Βρετανοί, Γάλλοι, Πολωνοί και Εσθονοί «μισθοφόροι» ταυτοποιήθηκαν από τις ρωσικές αρχές να πολεμούν κατά των ρωσικών δυνάμεων στην ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ και πλέον στη Μόσχα μιλούν ανοιχτά για εισβολή της Δύσης μέσα στη Ρωσία! Ήδη έχουν δημοσιευθεί τα πρώτα βίντεο που δείχνουν μαχητές να συνεννοούνται μεταξύ τους στα αγγλικά και να πολεμούν κατά
spot_imgspot_img

Ο καταυλισμός εσωτερικά εκτοπισμένων Ζαμζάμ, στο Νταρφούρ, έγινε στόχος αεροπορικών βομβαρδισμών προχθές Κυριακή το βράδυ, μερικές ημέρες αφού οργανισμός υποστηριζόμενος από τα Ηνωμένα Έθνη διαπίστωσε πως έχει ενσκήψει πλέον λιμός εκεί, κατήγγειλαν χθες Δευτέρα δυο μη κυβερνητικές οργανώσεις.

«Ο καταυλισμός Ζαμζάμ βομβαρδίστηκε το βράδυ της Κυριακής», ανέφεραν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) σε ανακοίνωσή τους χθες.

Οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις, κυρίαρχες στους αιθέρες, σφυροκόπησαν «με αεροσκάφη» τον καταυλισμό αυτόν, στην αχανή περιοχή Νταρφούρ (δυτικά), όπου έχουν καταφύγει 300.000 ως 500.000 βίαια εκτοπισμένοι, ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Συντονισμός για τους Πρόσφυγες και τους Εκτοπισμένους του Νταρφούρ.

Ανάμεσα στους εκτοπισμένους, πολλοί αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελ Φάσερ, πρωτεύουσα της πολιτείας του Βόρειου Νταρφούρ και μοναδική μεγάλη πόλη σ’ όλη την περιοχή που δεν έχει πέσει ακόμη στα χέρια των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), καθώς το τελευταίο διάστημα μαίνονται πολυαίμακτες εχθροπραξίες εκεί.

Οι προχθεσινοί βομβαρδισμοί «τραυμάτισαν τέσσερα παιδιά και κατέστρεψαν 20 σπίτια», ανέφερε ο Συντονισμός, κάνοντας λόγο για «πανικό» στον πληθυσμό.

Καταγράφτηκαν μερικές ημέρες αφού έκθεση που συντάχθηκε με υποστήριξη του ΟΗΕ ανέφερε πως πλέον ενέσκηψε «λιμός» στον καταυλισμό.

Το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού βάσει του ολοκληρωμένου πλαισίου κατάταξης διατροφικής ασφάλειας (IPC), αυτό «του λιμού» («φάση 5»), καταγράφτηκε «τον Ιούλιο στον καταυλισμό Ζαμζάμ», τόνισε σε έκθεσή του ο οργανισμός, στον οποίο βασίζονται υπηρεσίες του ΟΗΕ.

«Οι βασικές αιτίες του λιμού στον καταυλισμό Ζαμζάμ είναι η ένοπλη σύρραξη και η έλλειψη πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια», εξηγείται στην έκθεση.

Ο πόλεμος στο Σουδάν ξέσπασε τη 15η Απριλίου 2023, ανάμεσα στον στρατό, υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τους παραστρατιωτικούς, υπό τον μέχρι τότε υπ’ αριθμόν δύο της στρατιωτικής χούντας, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, αρχηγό των παραστρατιωτικών των επίφοβων ΔΤΥ. Έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, με ορισμένες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ως και 150.000 νεκρούς, σύμφωνα με τον αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για το Σουδάν, τον Τομ Περιέλο.

Ανάγκασε εξάλλου πάνω από 11 εκατομμύρια ανθρώπους να μετατραπούν σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στις υποδομές κι έχει σπρώξει όλο το Σουδάν στο χείλος του λιμού.

Και οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, καθώς βάζουν εσκεμμένα στο στόχαστρο πολίτες κι εμποδίζουν, ή λεηλατούν, την ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τον άμαχο πληθυσμό.

Καθώς η χώρα βυθίζεται σε «μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις» της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στη μεγάλη πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις ανθρωπιστικών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων έχουν διακοπεί.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: freepik)

Διαβάστε εδώ

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img