34.5 C
Athens
Σάββατο, 10 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΟι σημαντικότεροι κίνδυνοι στα βρεφικά γάλατα – Επιστημονική μελέτη

Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι στα βρεφικά γάλατα – Επιστημονική μελέτη

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Αθλητές φέρεται να βρήκαν σκουλήκια στο φαγητό στο Ολυμπιακό Χωριό

«Ακούμε τους αθλητές και λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα σχόλιά τους», δήλωσε εκπρόσωπος της διοργανώτριας αρχής. Δεν είναι μυστικό ότι οι αθλητές στο Παρίσι δεν έχουν μείνει και πολύ εντυπωσιασμένοι από το φαγητό στο Ολυμπιακό Χωριό. Υπήρξαν αναφορές για ελλείψεις τροφίμων και μόλις την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα γυμναστικής των ΗΠΑ παραδέχτηκε ότι το μενού

Αυξημένα τα κόμιστρα στα πορθμεία Σαλαμίνας Περάματος και Περάματος Σαλαμίνας | OPEN TV

Η καθημερινή μετακίνηση για τους κατοίκους της Σαλαμίνας αποτελεί μποναμάς, καθώς ο πληθωρισμός έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ακόμα και στα κοντινά δρομολόγια. ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ

Μερομήνια: Οι πρώτες προβλέψεις για το 2025 – Πότε έρχονται τα πρώτα χιόνια

Τα μερομήνια είναι μία πανάρχαια πρόβλεψη του καιρού και αφορούν στις δώδεκα πρώτες ημέρες του Αυγούστου, όπου και «διαβάζονται» τα σημάδια που προβλέπουν τον καιρό. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι πρώτες εκτιμήσεις, με τον Θεοφάνη Χατζηγρίβα να παρουσιάζει τον καιρό για το επτάμηνο από Σεπτέμβριο 2024 έως 2025. Σύμφωνα με την πρόβλεψή του

«Φωτιά» θέλουν να βάλουν οι Ουκρανοί: Drones παραβίασαν τον εναέριο χώρο στην Λευκορωσία

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είπε ότι το προηγούμενο βράδυ ουκρανικά, πιθανότατα επιθετικά, drones καταρρίφθηκαν πάνω από το έδαφος της χώρας και ένα άλλο τμήμα καταστράφηκε από Ρώσους πάνω από το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Χθες στις 18:10 οι δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας της Λευκορωσίας και των Δυνάμεων Αεράμυνας τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού! Αυτό

Τι απαντά το Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του σχολείου: Βρίσκονταν μαχητές της Χαμάς μέσα

Στο σχολείο που βομβαρδίστηκε από την αεροπορία σήμερα το πρωί στην πόλη της Γάζας βρίσκονταν περίπου είκοσι μαχητές των οργανώσεων Χαμάς και Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ. Το σχολικό κτιριακό συγκρότημα και το τζαμί « που επλήγη στο εσωτερικό του» αποτελούσαν «ενεργή στρατιωτική εγκατάσταση της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ» , διαβεβαίωσε ο αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι
spot_imgspot_img

Η κατάταξη κινδύνου έχει εντοπίσει τη σαλμονέλα, το κρονοβακτήριο και το E. coli ως τους κύριους μικροβιακούς κινδύνους στα βρεφικά γάλατα.

Στη σκιά της πρόσφατης μαζικής ανάκλησης μολυσμένο δημοφιλούς βρεφικού γάλακτος στις ΗΠΑ λόγω μη συμμόρφωσης με τα ομοσπονδιακά πρότυπα ασφαλείας, γίνεται όλο και επιτακτική η ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για τους πιθανούς μικροβιακούς κινδύνους στις βρεφικές φόρμουλες.

Οι μικροβιακοί κίνδυνοι στα παρασκευάσματα για βρέφη συγκρίθηκαν μέσω τριών μεθόδων, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Research International.

Χρησιμοποιήθηκαν οκτώ στάδια κατάταξης κινδύνου και επτά κριτήρια για την κατάταξη 34 μικροβιολογικών κινδύνων στις βρεφικές τροφές.

Τα κριτήρια αυτά είναι η επιβίωση κατά τη διαδικασία, η επαναμόλυνση, η ευκαιρία ανάπτυξης, η προετοιμασία του γεύματος, τα αποδεικτικά στοιχεία συσχέτισης κινδύνου-τρόφιμου, οι συνήθειες κατανάλωσης τροφίμων από βρέφη και νήπια στην ΕΕ και η σοβαρότητα του μικροβιολογικού κινδύνου.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη περίπτωσης για την κατάταξη των κινδύνων μικροβιολογικών κινδύνων σε βρεφικά παρασκευάσματα για να επικυρώσουν τα κριτήρια και τις προσεγγίσεις κατάταξης. Συνέκριναν τα αποτελέσματα από τις τρεις μεθόδους κατάταξης των κινδύνων και αξιολόγησαν τα ευρήματα σε σχέση με τις γνώμες των εμπειρογνωμόνων για να διασφαλίσουν την ακρίβειά τους.

Τα ευρήματα της μελέτης

Τα αποτελέσματα κατέταξαν τη σαλμονέλα, το κρονοβακτήριο και το E. coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC) ως τους κορυφαίους κινδύνους στα παρασκευάσματα για βρέφη. Ωστόσο, εμφάνισαν διαφορετική σειρά λόγω παραγόντων που σχετίζονται με τη μέθοδο.

Το στάδιο προσδιορισμού των κινδύνων περιελάμβανε αντιστοίχιση των κινδύνων με τα τρόφιμα, αδρανοποίηση της διαδικασίας, επαναμόλυνση, δυνατότητα ανάπτυξης και επιλογή ενός επιπέδου συσχέτισης μικροβιολογικών κινδύνων με ένα τρόφιμο.

Κατά την εφαρμογή ενός φίλτρου, οι πιο σχετικοί κίνδυνοι ήταν η σαλμονέλα, το STEC, το κρονοβακτήριο και το κρυπτοσπορίδιο.

Στη μέθοδο βαθμολόγησης κινδύνου, πολλαπλοί κίνδυνοι έλαβαν πανομοιότυπη βαθμολογία, καθιστώντας δύσκολη τη διάκριση και την ιεράρχησή τους. Το κρονοβακτήριο είχε την υψηλότερη βαθμολογία, ακολουθούμενο από κοινού από τη σαλμονέλα και την ηπατίτιδα Α, ενώ οι επόμενοι οκτώ κίνδυνοι έλαβαν την ίδια βαθμολογία.

Στην κατάταξη της αξίας κινδύνου, η σαλμονέλα ήταν στην κορυφή, ακολουθούμενη από STEC, κρονοβακτήριο, non-STEC και σιγκέλλα. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι κίνδυνοι χωρίς γνωστούς δεσμούς με τα βρεφικά γάλατα, όπως η σιγκέλλα, εμφανίστηκαν στην πρώτη πεντάδα, γεγονός που θα μπορούσε να αποδοθεί στην ικανότητά της να προκαλεί ασθένειες χωρίς να χρειάζεται ανάπτυξη στα τρόφιμα.

Μια άλλη μέθοδος κατέταξε σχετικά ψηλά τη Fasciola και την ηπατίτιδα Ε, οι οποίες δεν έχουν γνωστή σχέση με το βρεφικό γάλα. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι αυτό πιθανόν να οφείλεται σε λόγους γύρω από τις μεθόδους βαθμολόγησης κινδύνου και αξίας κινδύνου.

Συγκεντρώθηκαν δεδομένα σχετικά με τα κρούσματα που προκλήθηκαν από μικροβιακούς κινδύνους σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2011 έως το 2021. Συλλέχθηκαν επίσης πληροφορίες για τα κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2008 έως το 2018.

Τα δεδομένα για τις ανακλήσεις τροφίμων στην ΕΕ από το 1980 έως το 2021 προήλθαν από το Σύστημα ταχείας προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF), ενώ τα δεδομένα για τις ανακλήσεις στις ΗΠΑ κάλυψαν την περίοδο 2007 έως 2022.

Οι προσπάθειες σχετίζονταν με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFFI (European Safe Foods For Infants) από το 2020 έως το 2024, το οποίο επικεντρώθηκε στην ασφάλεια των τροφίμων για παιδιά κάτω των 3 ετών.

«Το πλαίσιο κατάταξης που αναπτύχθηκε σε αυτή τη μελέτη ιεραρχεί αποτελεσματικά τους μικροβιολογικούς κινδύνους και μπορεί να βοηθήσει τους διαχειριστές κινδύνων στην κατανομή των πόρων, υποστηρίζοντας τη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο της ποσοτικής αξιολόγησης μικροβιακού κινδύνου (QMRA) και των κρίσιμων σημείων ελέγχου ανάλυσης κινδύνου (HACCP) τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τις αρχές», δήλωσαν οι ερευνητές.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img