24.9 C
Athens
Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑτζέντα 2030Το 1ο παγκόσμιο συνέδριο για τα “έξυπνα” ελληνικά νησιά στην Ψέριμο

Το 1ο παγκόσμιο συνέδριο για τα “έξυπνα” ελληνικά νησιά στην Ψέριμο

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Αγία Παρασκευή: Οδηγός εγκατέλειψε ποδηλάτη που παρέσυρε με το αυτοκίνητο

Ένα άτομο τραυματίστηκε μετά από τροχαίο με παράσυρση και εγκατάλειψη που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος της Αγίας Παρασκευής. Σύμφωνα με πληροφορίες και υπό συνθήκες που διερευνώνται αυτοκίνητο παρέσυρε ποδήλατο με τον οδηγό του οχήματος να εγκαταλείπει τον τραυματισμένο αναβάτη. Στο σημείο βρέθηκαν αστυνομία και ΕΚΑΒ με τον ποδηλάτη να

Η ντροπιαστική ΦΩΤΟ που εξέθεσε Αμερικανό Πλοίαρχο! Τον έδιωξαν από το U.S.Ν.

Ο κυβερνήτης του αντιτορπιλικού USS John McCain, Cmdr. Ο Cameron Yaste, απαλλάχθηκε από τη θέση του μερικούς μήνες αφότου εμφανίστηκε να πρωταγωνιστεί μια viral φωτογραφία κρατώντας ένα τυφέκιο με σκοπευτήριο τοποθετημένο προς τα πίσω , σύμφωνα με δελτίο τύπου του Πολεμικού Ναυτικού. Η ντροπιαστική εικόνα κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Πολεμικού Ναυτικού τον Απρίλιο.

Ασταμάτητη προέλαση Ρώσων προς το Pokrovsk – Κοντά σε μεγάλη στρατηγική ήττα η Ουκρανία

Σε απελπισία  βρίσκεται ο ουκρανικός στρατός ειδικά στην ζώνη Pokrovsk με Ugledar δηλαδή δυτικό Donetsk έως τα σύνορα της Zaporizhia, όπου οι Ρώσοι τους έχουν περικυκλώσει και τους διαλύουν. Οι Ουκρανοί εκκενώνουν 31 οικισμούς και το χάος συνεχίζεται… το ουκρανικό μέτωπο καταρρέει στην κυριολεξία. Μάλιστα κυκλοφόρησαν video τα οποία είναι πρωτοφανή, πανικόβλητοι Ουκρανοί στρατιώτες τράπηκαν

AQUA Carpatica: Επένδυση 20 εκατ. ευρώ για το νέο εργοστάσιο στη Ρουμανία

Έκτο εργοστάσιο για την AQUA Carpatica, λόγω της αυξημένης ζήτησης. Επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ για την επέκταση της παραγωγής της AQUA Carpatica στη Ρουμανία ανακοίνωσε η Carpathian Springs. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η σημαντική ζήτηση των προϊόντων AQUA Carpatica, στις διεθνείς αγορές όπου έχει παρουσία, οδήγησαν την Carpathian Springs (AQUA Carpatica) να προχωρήσει σε

Με ζέστη και μπόρες η Πέμπτη – Πλησιάζει νέο χαμηλό βαρομετρικό που θα φέρει φθινοπωρινό καιρό

Όπως αναφέρει η τελευταία πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ, στο Ιόνιο αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες με λίγες τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες τοπικούς όμβρους. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες
spot_imgspot_img

τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης, κηρύσσοντας την έναρξη του 1ου παγκοσμίου συνέδριου “έξυπνα νησιά” στην Ψέριμο Δωδεκανήσων.

Το 2ημερο συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και τη διοργάνωση του international hellenic association με συνεργασία των δήμων Κηφισιάς, Βάρης -Βούλας-Βουλιαγμένης και Καλυμνίων.

Στις εργασίες συμμετέχουν αξιωματούχοι αυτοδιοικητικοί, τεχνολόγοι, εμπειρογνώμονες και τοπικοί παράγοντες με στόχο να διερευνηθούν οι προοπτικές μετατροπής της Ψερίμου και άλλων μικρών νησιών σε έξυπνα ενεργειακά αυτόνομα νησιά με ορθή διαχείριση υδάτων και βελτίωση της καθημερινότητας σε επίπεδο υποδομών και βιώσιμης ανάπτυξης. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής ένωσης για τη μετάβαση σε ενεργειακή αυτονομία των πρώτων 30 ευρωπαικών νησιών, έως το 2030

Οι δήμαρχοι Καλυμνίων Γιάννης Μαστροκούκος, Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, και Κηφισίας Βασίλης Ξυπολυτάς βασικοί συντελεστές της «αναγέννησης» του μαγευτικού αυτού ακριτικού νησιού η οποία επιχειρείται τα τελευταία χρόνια με την επαναλειτουργία του σχολείου και την προμήθεια βασικών μέσων για τη λειτουργία του, ανέπτυξαν μέτρα βελτίωσης αλλά και τρόπους συνεχούς αναβάθμισης

Επίσης, ο πρόεδρος του IHA Δημήτρης Βόγγολης χαρακτήρισε «εθνικό σκοπό», τη συμμετοχή του οργανισμού για έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών ώστε το νησί να παραμείνει παρθένο χωρίς καμία επιβαρυντική ενέργεια και «να βοηθήσουμε την πατρίδα μας, σε εθνικά και πολιτιστικά θέματα που την ταλανίζουν ιδιαίτερα σε ακριτικές περιοχές», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση του πρ. υφυπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Παππά με θέμα «Η πρόκληση του βιώσιμου τουρισμού και της νησιωτικής ανάπτυξης».

Στην σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης για τα ακριτικά νησιά όπως η Ψέριμος, αναφέρθηκε νωρίτερα ο υφ. Β. Σπανάκης ο οποίος εκπροσωπώντας στο συνέδριο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- ο οποίος έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του και επανειλημμένως έχει επισκεφτεί το νησί- τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «Η κυβέρνηση του γνώριζε ότι αναπτυξιακή προοπτική με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο με ξεκάθαρα βιώσιμα χαρακτηριστικά. Αυτό ακριβώς εφάρμοσε στην πράξη στην πολιτική της δημιουργώντας ένα άκρως ελκυστικό στις επενδύσεις περιβάλλον, επιταχύνοντας και αξιοποιώντας τα επιτεύγματα των τεχνολογικών εξελίξεων, με την ψηφιακή μετάβαση, την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, την αύξηση της παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, και την ενίσχυση της καινοτομίας».

Σημείωσε ότι με στοχευμένες στρατηγικές πολιτικές η χώρα μας κατάφερε να αναβαθμίζεται διαρκώς ως επενδυτικός προορισμός στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη….». Πρόσθεσε ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο εφησυχασμού και ότι προωθούμε την εδραίωση της κουλτούρας της βιώσιμης ανάπτυξης στο σύνολο των παραγωγικών δραστηριοτήτων της χώρας μας καθώς η βιώσιμη ανάπτυξη μάς αφορά όλους».

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος ΒΒΒ Γρ. Κωνσταντέλλος υπογράμμισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης της Ψερίμου, σημειώνοντας ότι «η παρουσία μας εδώ πέρα από την κατάθεση προτάσεων είναι για να ανάψουμε και μία σπίθα και να πούμε ότι τα μικρά νησιά έχουν μέλλον.

Και αν δεν μπορούν να το βρουν μόνα τους είναι αδήριτη υποχρέωση μας να τους δείξουμε το δρόμο δίνοντας και τα μέσα για να δημιουργήσουμε για τα ακρητικά αυτά νησιά ένα καλύτερο αύριο, ούτως ώστε αυτό το όμορφο δημοτικό σχολείο το οποίο υπάρχει εδώ αναγεννημένο να είναι γεμάτο παιδιά, να χτυπάει το κουδούνι και να γεμίζει αυτός ο προαύλιο χώρος με φωνές μικρών παιδιών.

Να δημιουργηθεί επιχειρηματικότητα, δουλειές, να φτιαχτούν οι βασικές υποδομές να ρυθμιστεί η συγκοινωνία να σταματήσει όχι μόνο ο χειμερινός αλλά ο καθημερινός που βιώνουν εδώ οι συνάνθρωποι μας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – φωτo:freepik

Διαβάστε εδώ

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img