“Πιθανός κίνδυνος” από κινέζικα φρούτα που εισάγονται στην Ελλάδα. Μέσω της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF), η Ολλανδία ενημέρωσε την Ελλάδα και άλλες 10 χώρες, για πιθανό κίνδυνο από φρέσκα φρούτα προέλευσης Κίνας. Πρόκειται για φρέσκα λίτσι (lychee) που εισάγονται σε Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σουηδία και
Οι σπόροι περιέχουν 208 mg/kg αλκαλοειδή οπίου με μέγιστο επιτρεπτό τα 20 mg/kg. 10 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενημερώθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) για πιθανό κίνδυνο από παπαρουνόσπορο που χρησιμοποιείται ευρέως σε ψωμί και είναι προέλευσης Τσεχίας. Οι σπόροι παπαπαρούνας μετά από έλεγχο που έκαναν
Ο αριθμός των τροφικών δηλητηριάσεων έχει φτάσει τους 69 και συνεχίζει να αυξάνεται παρά τη μαζική ανάκληση. Αυξάνονται οι τροφικές δηλητηριάσεις από προϊόντα σοκολάτας της εταιρείας Diamond Shruumz στις ΗΠΑ. Από 58 κρούσματα στις 11 Ιουλίου τα θύματα έχουν φτάσει τα 69 σε 28 Πολιτείες και σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων FDA παρά τη μαζική
Ιεράρχηση μικροβιακών και χημικών κινδύνων. Η ευρωπαϊκή γαλακτοβιομηχανία είχε αγοραία αποτίμηση περίπου 164,73 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού γεωργικού τομέα. Πέρα από την οικονομία, τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής διατροφής και κουλτούρας. Επιπλέον, ο κλάδος απασχολεί αμέτρητα άτομα σε όλη την ήπειρο. Ωστόσο, αναδύονται ανησυχίες για
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε εκτίμηση του κινδύνου Σπογγώδoυς Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών από ζελατίνη και κολλαγόνο που προέρχονται από οστά αιγοπροβάτων ή βοοειδών. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) κλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδώσει επιστημονική γνωμοδότηση έως τις 31 Οκτωβρίου 2024 σχετικά με την εκτίμηση του κινδύνου Σπογγώδoυς Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών
Τα ωμά πουλερικά είναι μία από τις κύριες αιτίες δηλητηρίασης από σαλμονέλα, η οποία πλήττει χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Urbana-Champaign υποδεικνύει ότι λίγα προϊόντα με υψηλά επίπεδα πολύ μολυσματικών στελεχών σαλμονέλας ευθύνονται για τις περισσότερες ασθένειες από ωμά μέρη κοτόπουλου. Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι προσπάθειες ρύθμισης θα
Η Δανία τα… «γυρίζει» και λέει ότι μόνο ένα από τα τρία προϊόντα ζυμαρικών ενέχουν κίνδυνο οξείας δηλητηρίασης. Στα τέλη Ιουνίου οι αρχές ασφάλειας Τροφίμων της Δανίας μετά από 14 περιστατικά οξείας δηλητηρίασης, (οξύς πόνος στην κοιλιά και εμετός) ανακάλεσαν από την αγορά στιγμιαία νουντλς. Όπως είχε αναφέρει η Danish Veterinary and Food Administration, σε σχετική