Όλο και συχνότερα οι αρχές διαπιστώνουν παραβάσεις γνωστών εταιρειών που πωλούν προϊόντα με ετικέτα zero sugar που στην πραγματικότητα είναι… τίγκα στη ζάχαρη! Η Danone US LLC ανακαλεί παρτίδες της κρέμας για τον καφέ Home Alone International Delight Peppermint Mocha Zero Sugar, λόγω εσφαλμένης επισήμανσης για μηδενική ζάχαρη ενώ περιέχει ζάχαρη. Για ορισμένα άτομα με
Κατασχέθηκαν 40 τόνοι προϊόντων Λουκάνικα και πουλερικά που εισάγονται από το εξωτερικό χωρίς εγγυήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων και δεκάδες λίτρα από παράτυπα προϊόντα προς πώληση σε ράφια ανάμεσα σε περιττώματα ποντικών. Αυτή είναι η εικόνα που αντίκρυσαν οι επιθεωρητές Υγείας από τη NAS της Πάρμας σε μίνι μάρκετ στη Μοντένα το οποίο ειδικεύεται σε «έθνικ»
Μολυσμένος κιμάς με E.coli που παράγει τοξίνες Shiga. Συνεχίζει τις εφόδους και τους ελέγχους σε σουπερμάρκετ του Γερμανικού Κολοσσού Lidl, η Κρατική Επιθεώρηση Γεωργίας και Τροφίμων της Τσεχίας. Ο τελευταίος έλεγχος έδειξε παρουσία του παθογόνου βακτηρίου Escherichia coli που παράγει σιγατοξίνη σε μπριζόλα ταρτάρ. Οι τοξίνες Shiga προκαλούν, μεταξύ άλλων, διάρροια και μπορεί να βλάψουν
Σε μεγάλη ανάκληση γλειφιτζουριών προχώρησε ο Όμιλος FAZER λόγω δυνητικά σοβαρού κινδύνου για την υγεία των καταναλωτών. 21 χώρες ενημερώθηκαν από την Φινλανδία μέσω της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας RASFF, για δυνητικά σοβαρό κίνδυνο από γλειφιτζούρι. Το γλειφιτζούρι «μπορεί να ξεκολλήσει απροσδόκητα» θέτοντας σε κίνδυνο τραυματισμού τους καταναλωτές. Η Fazer, που παράγει τα γλειφιτζούρια, είναι μια από
Τουλάχιστον άλλα 15 άτομα έχουν καταγραφεί με τροφική δηλητηρίαση από την ίδια αιτία Μια 33χρονη γυναίκα υπέστη τροφική δηλητήριαση από την οποία και κατέληξε, αφού έφαγε momos, ένα είδος ζυμαρικών που σερβίρονται με καυτερή σάλτσα, από υπαίθριο πάγκο στην περιοχή Banjara Hills της ινδικής πόλης Hyderabad. Η άτυχη Reshma Begum και οι δύο κόρες της
Για επικίνδυνες μυκοτοξίνες σε ελληνικό καλαμπόκι ενημέρωσε η Κύπρος το Ευρωπαϊκό RASFF. Οι αφλατοξίνες είναι τοξίνες μούχλας (μυκοτοξίνες) που παράγονται ως μεταβολικά προϊόντα των μυκήτων Aspergillus. Η πιο συχνά παραγόμενη αφλατοξίνη, η αφλατοξίνη Β1 έχει ισχυρή καρκινογόνο δράση. Η τακτική κατανάλωση τροφών με αφλατοξίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες και
Οι τοπικές αρχές ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να θυμούνται να ξεπλένουν τα λαχανικά πριν τα χρησιμοποιήσουν. Το Statens Serum Institut, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τροφίμων DTU, καθώς και η Δανική Κτηνιατρική Υπηρεσία Τροφίμων διερεύνησαν την επιδημία με περισσότερα από 150 καταγεγραμμένα κρούσματα Salmonella Umbilo – συμπεριλαμβανομένων 22 κρουσμάτων στη Δανία – και διαπίστωσαν ότι η