Η τοξική δηλητηρίαση από οστρακοειδή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες και μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρα Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις απαγορεύσεων αλίευσης οστρακοειδών από το ΥΠΑΑΤ από διάφορες θαλάσσιες περιοχές της χώρας. Πρόσφατα με απόφαση Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, απαγορεύτηκε μέχρι νεωτέρας συγκομιδή, διακίνηση και διάθεση στην αγορά για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση μυδιών
Συμπληρώματα διατροφής με απαγορευμένο συστατικό που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, διακινείται σε χώρες της Ευρώπης και στην Ελλάδα. Και ενώ από τον 2021 η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, γνωμοδότησε ότι η ουσία “tongkat ali” έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει βλάβη στο DNA και καρκίνο, εξακολουθεί να περιέχεται σε συμπληρώματα διατροφής που πωλούνται σε ευρωπαϊκές χώρες
Οι βρύσες τρέχουν δηλητήριο Το Ανώτατο Δικαστήριο του Berkshire, στη νότια Αγγλία αναμένεται να δώσει λύση μεταξύ του Δήμου και της Εταιρεία ύδρευσης Housatonic για το αν θα πρέπει η δεύτερη να παρέχει σε όλους τους πελάτες της καθημερινά, εμφιαλωμένο νερό με γαλόνια — ή εάν ο Δήμος έχει καταχραστεί την εξουσία κι έχει εκδόσει
Οι Ιταλοί επέστρεψαν επικίνδυνα φιστίκια από το Ιράν μέσω Ελλάδας. Οι Αρχές της Ιταλίας ενημέρωσαν σήμερα το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF για σοβαρό κίνδυνο από φιστίκια Ιράν, που διακινούνται στην ΕΕ μέσω Ελλάδας. Τα φιστίκια περιείχαν υπερβολική ποσότητα αφλατοξίνης Β1 και Ολικές αφλατοξίνες- μυκοτοξίνες 77% και 72% πάνω από τα μέγιστα
… Και τι σημαίνει αυτό το λάθος για την υγεία μας! Οι περισσότεροι από εμάς που σπάνια κάνουμε διάλειμμα από τη δουλειά για να τσιμπήσουμε κάτι, έχουμε στην τσάντα ένα μικρό σνακ για να μας κρατήσει και συνήθως ένα τοστάκι. Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όλοι μας όμως, με αυτή μας τη συνήθεια;
Για όλα φταίνε τα PFAS που εισέρχονται στον οργανισμό μας ακόμη και μέσω του χαρτιού ψησίματος Το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα) που χρησιμοποιείται στην κουζίνα μας είναι γενικά ασφαλές, αλλά μπορεί να περιέχει χημικές ουσίες που μπορεί να μεταναστεύσουν στο φαγητό μας κατά τη χρήση. Τέτοιες ουσίες μπορεί να είναι οι υπερφθοροαλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) που χρησιμοποιούνται σε πολυάριθμες
Σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη νέων αντιμικροβιακών στρατηγικών και τη διασφάλιση της ασφάλειας στην παραγωγή τροφίμων. Eρευνητές του Πανεπιστημίου Umeå αποκάλυψαν λεπτομέρειες σχετικά με το πώς τα βακτήρια χρησιμοποιούν το ασβέστιο για να ρυθμίζουν ζωτικές διεργασίες, με τρόπο που διαφέρει από τα ανθρώπινα κύτταρα. Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική για την καταπολέμηση της ανθεκτικότητας στα