Der Spiegel: Ο Όλαφ Σολτς ανακοινώνει αύριο στο γερμανικό κοινοβούλιο την παράδοση 14 Leopard 2Α6 στην Ουκρανία

Der Spiegel: Ο Όλαφ Σολτς ανακοινώνει αύριο στο γερμανικό κοινοβούλιο  την παράδοση 14 Leopard 2Α6 στην Ουκρανία
Μόσχα σε Βερολίνο: «Θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις»

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αποφάσισε να εγκρίνει την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, επιτρέποντας παράλληλα σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, να κάνουν το ίδιο, μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, όπως είχε  αναφέρει νωρίτερα μεσα στην ημέρα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η απόφαση αφορά την παράδοση τουλάχιστον μιας ίλης αρμάτων μάχης Leopard 2 A6, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 11 και 16 αρμάτων, με πιθανότερο να προσφέρει τελικά και η Γερμανία (μετά την  Πολωνία και την Βρετανία)  14 Leopard 2A6.

Πρόκειται για μία από τις πιο προηγμένες παραλλαγές του άρματος, την οποία διαθέτει και η Ελλάδα στη μορφή του Leopard 2HEL.

TANKS DELIVERY TO UKRAINE:

Reuters: Germany to send Leopard tanks to Kyiv, allow others to do so – Spiegel

CNN: US finalizing plans to send Abrams tanks to Ukraine, US officials say

— Insider Paper (@TheInsiderPaper) January 24, 2023

Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι και άλλοι σύμμαχοι σκοπεύουν να ακολουθήσουν τα χνάρια της Γερμανίας και να ενισχύσουν με άρματα μάχης τον ουκρανικό Στρατό.

Η Ουκρανία είχε αναφέρει χωρις να τις κατονομάζει ότι 12 χώρες έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους και όπως εκτιμάται μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Both Poland and Germany will most likely send at least a company of Leopard 2 tanks (14). Norway will most likely send 8 while the Netherlands could send 18.

That would be at least 54 Leopard tanks for Ukraine. I expect this number to be closer to or over 100.

— Faytuks News Δ (@Faytuks) January 24, 2023

Νωρίτερα την Τρίτη το Bloomberg – επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές – έγραφε ότι ο Όλαφ Σολτς αναμένεται να δώσει στην Πολωνία την έγκριση από την Τετάρτη για επανεξαγωγή των γερμανικής κατασκευής Leopard στην Ουκρανία.

Η γερμανική νομοθεσία απαιτεί έγκριση για την επανεξαγωγή του στρατιωτικού της εξοπλισμού, που σημαίνει ότι τα εκατοντάδες Leopard στην Ευρώπη μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία μόνο με τη συγκατάθεση του Βερολίνου.

Σημειώνεται ότι τελευταίες ημέρες τόσο η Πολωνία όσο και χώρες όπως η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τη στάση του Βερολίνου, εγκαλώντας τον Σολτς για δραματικές καθυστερήσεις.

Νωρίτερα, η Πολωνία ζήτησε επίσημα εξουσιοδότηση, αυξάνοντας την πίεση στον καγκελάριο με τη γερμανική κυβέρνηση να λέει ότι θα απαντήσει άμεσα.

Ο νέος υπουργός Άμυνας του Βερολίνου, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε ότι η απόφαση για την προμήθεια των Leopard και την έγκριση της επανεξαγωγής τους θα μπορούσε να ληφθεί τις επόμενες ημέρες.

Καθώς η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της προετοιμάζονται για μια νέα ρωσική επίθεση την άνοιξη, η συζήτηση σχετικά με την αποστολή αρμάτων μάχης έχει γίνει σημείο ανάφλεξης μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Ο Σολτς επέμεινε, πάντως, ότι η Γερμανία δεν πρέπει να ενεργήσει μόνη της, τονίζοντας τα εξής: «Ποτέ δεν πάμε μόνοι μας».

Μόσχα σε Βερολίνο: «Θα υπάρξουν επιπτώσεις»

Το Κρεμλίνο απείλησε τη Γερμανία με επιδείνωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών σε περίπτωση χορήγησης άδειας προμήθειας αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε σχετικά στους δημοσιογράφους, αναφέρουν τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Οι σχέσεις βρίσκονται ήδη σε αρκετά χαμηλό σημείο.

Και παρόλο που δεν υπάρχει ουσιαστικός διάλογος με τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τέτοιες παραδόσεις δεν προοιωνίζουν καλά για το μέλλον των σχέσεων.

Σίγουρα θα αφήσουν ένα αναπόφευκτο σημάδι για το μέλλον αυτών των σχέσεων», είπε.

The #Leopard is coming to #Ukraine 🐆🐆🐆🐆

🤡The Kremlin threatened Germany with deterioration of bilateral relations between countries in case of granting permission to supply Leopard tanks to Ukraine
🤣https://t.co/bQYKG5pH8q

— snow leopard (@KlausRauser) January 24, 2023

Πηγή


Εκτύπωση   Email
Image